2. The Kelpies

9 x kunst kijken in de Britse buitenlucht

Kunst vind je overal. Traditioneel in een museum, maar kunstenaars denken maar al te graag letterlijk out of the box en stellen soms hun werken op publieke plaatsen tentoon. In Groot-Brittannië krijgt het straatbeeld dan een onverwachte wending. Deze kunstwerken doen de Britse landschappen en stadscentra alvast alle eer aan.

1. Een van de meest dramatische kunstwerken in openlucht is The Angel of The North, dat haar vleugels voor het eerst spreidde in 1998. Het staat op een heuveltop naar de snelweg A1 vlakbij Gateshead in het noordoosten van Engeland. Kunstenaar Antonty Gormley’s zware stalen beeldhouwwerk domineert er de skyline. Het gevaarte heeft een spanwijdte van 54 meter. Dagelijks passeren er 90.000 automobilisten langs de Engel. Wie het standbeeld van dichterbij wil bekijken, kan er vlakbij parkeren. Vanuit Londen rijd je 3 uur met de trein noordwaarts. © Wikimedia Commons

1. Een van de meest dramatische kunstwerken in openlucht is The Angel of The North, dat haar vleugels voor het eerst spreidde in 1998. Het staat op een heuveltop naar de snelweg A1 vlakbij Gateshead in het noordoosten van Engeland. Kunstenaar Antonty Gormley’s zware stalen beeldhouwwerk domineert er de skyline. Het gevaarte heeft een spanwijdte van 54 meter. Dagelijks passeren er 90.000 automobilisten langs de Engel. Wie het standbeeld van dichterbij wil bekijken, kan er vlakbij parkeren. Vanuit Londen rijd je 3 uur met de trein noordwaarts. © Wikimedia Commons

2. The Kelpies, ’s werelds grootste paardensculptuur, vormen een paar gigantische stalen paardenhoofden. Je vindt ze in The Helix in Falkirk, Schotland. Beeldhouwer Andy Scott haalde zijn inspiratie bij de hardwerkende paarden die ooit de schepen vol kolen binnentrokken in de haven. Het werk kan je sinds 2014 bekijken. In de buurt ligt een bezoekerscentrum met een cafeetje, souvenirwinkeltje en een tentoonstellingsruimte. Vanuit Edinburgh duurt een rit naar Falkirk met de trein 30 minuten. © Wikimedia Commons

2. The Kelpies, ’s werelds grootste paardensculptuur, vormen een paar gigantische stalen paardenhoofden. Je vindt ze in The Helix in Falkirk, Schotland. Beeldhouwer Andy Scott haalde zijn inspiratie bij de hardwerkende paarden die ooit de schepen vol kolen binnentrokken in de haven. Het werk kan je sinds 2014 bekijken. In de buurt ligt een bezoekerscentrum met een cafeetje, souvenirwinkeltje en een tentoonstellingsruimte. Vanuit Edinburgh duurt een rit naar Falkirk met de trein 30 minuten. © Wikimedia Commons

3. De belangrijkste openluchtgalerij Yorkshire Sculpture Park strekt zich uit over een oppervlakte van zo’n 200 ha in Wakefield, West Yorkshire. Hier werden de getalenteerde beeldhouwers Barbara Hepworth en Henry Moore geboren, waarvan je in het park ook hun werk kan zien. Sinds de opening in 1977 breidde het park uit met 5 indoor galerijen met zowel nationaal als internationaal werk. Met de trein vanuit Londen rijd je zo’n 2 uur richting het noorden. © Visit Yorkshire

3. De belangrijkste openluchtgalerij Yorkshire Sculpture Park strekt zich uit over een oppervlakte van zo’n 200 ha in Wakefield, West Yorkshire. Hier werden de getalenteerde beeldhouwers Barbara Hepworth en Henry Moore geboren, waarvan je in het park ook hun werk kan zien. Sinds de opening in 1977 breidde het park uit met 5 indoor galerijen met zowel nationaal als internationaal werk. Met de trein vanuit Londen rijd je zo’n 2 uur richting het noorden. © Visit Yorkshire

4. Noord-Ierland beleefde turbulente tijden op vlak van politiek en religie in de geschiedenis. Belfast telt zo’n 2.000 muurschilderingen die dat bewijzen. Ze geven je een erg accuraat overzicht van de Noord-Ierse recente geschiedenis. Maak een 90 minuten durende Black Cab Tour en ontdek zelf wat de muren van Belfast je vertellen. Belfast ligt langs de oostkust van Noord-Ierland en beschikt over een internationale luchthaven. © Wikimedia Commons

4. Noord-Ierland beleefde turbulente tijden op vlak van politiek en religie in de geschiedenis. Belfast telt zo’n 2.000 muurschilderingen die dat bewijzen. Ze geven je een erg accuraat overzicht van de Noord-Ierse recente geschiedenis. Maak een 90 minuten durende Black Cab Tour en ontdek zelf wat de muren van Belfast je vertellen. Belfast ligt langs de oostkust van Noord-Ierland en beschikt over een internationale luchthaven. © Wikimedia Commons

5. Sinds de oprichting in 2008 heeft de Folkestone Triënnale Groot-Brittannië echt op de kaart gezet als voornaam kunstland. De jaarlijkse Triënnale nodigt kunstenaars uit om hun werk tentoon te stellen in openbare ruimtes rond de stad. Meestal gaat het om zo’n 20 werken waarvan maximaal de helft permanent blijft staan. Folkestone Triennial 2017 gaat door van 2 september tot 5 november. Het thema is ‘double edge’. Folkestone ligt aan de zuidoostelijke kust van Engeland, één uur met de trein vanuit Londen. © Visit Britain

5. Sinds de oprichting in 2008 heeft de Folkestone Triënnale Groot-Brittannië echt op de kaart gezet als voornaam kunstland. De jaarlijkse Triënnale nodigt kunstenaars uit om hun werk tentoon te stellen in openbare ruimtes rond de stad. Meestal gaat het om zo’n 20 werken waarvan maximaal de helft permanent blijft staan. Folkestone Triennial 2017 gaat door van 2 september tot 5 november. Het thema is ‘double edge’. Folkestone ligt aan de zuidoostelijke kust van Engeland, één uur met de trein vanuit Londen. © Visit Britain

6. Bristol heeft een bruisende street art scene ontwikkeld. Niet toevallig als je weet dat hier de wereldbekende straatkunstenaar Banksy vandaan komt. Bezoek je de stad, neem dan zeker deel aan de Bristol Street Art Tour. De enige officiële tour van de Bristal street art community. Twee uur lang krijg je uitleg over de creatieve cultuur en kunstscene van de stad vanaf de jaren ’80 tot nu. Bristol ligt in het zuidwesten van Engeland, zo’n kleine 2 uur vanuit Londen met de trein. © Wikimedia Commons

6. Bristol heeft een bruisende street art scene ontwikkeld. Niet toevallig als je weet dat hier de wereldbekende straatkunstenaar Banksy vandaan komt. Bezoek je de stad, neem dan zeker deel aan de Bristol Street Art Tour. De enige officiële tour van de Bristal street art community. Twee uur lang krijg je uitleg over de creatieve cultuur en kunstscene van de stad vanaf de jaren ’80 tot nu. Bristol ligt in het zuidwesten van Engeland, zo’n kleine 2 uur vanuit Londen met de trein. © Wikimedia Commons

7. Op de grens van Engeland met Schotland bewaart het Kielder Water & Forest Park verschillende kunstwerken en architectuur, elk ontworpen om de bezoeker het natuurlijke landschap nog meer te doen appreciëren. Een van de meest bijzondere is Silvas Capitales, een gigantisch hoofd gemaakt uit hout door het kunstcollectief SIMPARCH. Ga binnen via zijn mond en klim omhoog om door zijn ogen van het uitzicht te genieten. Kielder Forest ligt in het noorden van Engeland, vlakbij de grens met Schotland en 2 uur rijden vanuit Edinburgh. © Visit Britain

7. Op de grens van Engeland met Schotland bewaart het Kielder Water & Forest Park verschillende kunstwerken en architectuur, elk ontworpen om de bezoeker het natuurlijke landschap nog meer te doen appreciëren. Een van de meest bijzondere is Silvas Capitales, een gigantisch hoofd gemaakt uit hout door het kunstcollectief SIMPARCH. Ga binnen via zijn mond en klim omhoog om door zijn ogen van het uitzicht te genieten. Kielder Forest ligt in het noorden van Engeland, vlakbij de grens met Schotland en 2 uur rijden vanuit Edinburgh. © Visit Britain

8. Burghley House, een statig huis gelegen in het midden van Engeland met heel wat geschiedenis, bewaart ook een schat aan hedendaagse sculpturen. In Burghley Sculpture Garden, tegen typisch Engelse landschappen, kan je een permanente collectie beeldhouwwerken bewonderen. Van april tot oktober staan er jaarlijks ook geselecteerde werken bij. Bijzonder om eens te zien. © Wikimedia Commons

8. Burghley House, een statig huis gelegen in het midden van Engeland met heel wat geschiedenis, bewaart ook een schat aan hedendaagse sculpturen. In Burghley Sculpture Garden, tegen typisch Engelse landschappen, kan je een permanente collectie beeldhouwwerken bewonderen. Van april tot oktober staan er jaarlijks ook geselecteerde werken bij. Bijzonder om eens te zien. © Wikimedia Commons

9. In de National Botanic Garden of Wales vind je niet alleen bloemen of planten, je staat er ook oog in oog met beeldhouwwerken van Wales’ meest vooraanstaande hedendaagse beeldhouwers. Een stalen beelden gevuld met schapenwol en verbranden gaspeldoorn (Tarw, the Welsh Black Bull van Sally Matthews) wisselt af met werken uit metaal of hout. De botanische tuin ligt in het zuidwesten van Wales op een uur rijden vanuit Cardiff. © Wikimedia Commons

9. In de National Botanic Garden of Wales vind je niet alleen bloemen of planten, je staat er ook oog in oog met beeldhouwwerken van Wales’ meest vooraanstaande hedendaagse beeldhouwers. Een stalen beelden gevuld met schapenwol en verbranden gaspeldoorn (Tarw, the Welsh Black Bull van Sally Matthews) wisselt af met werken uit metaal of hout. De botanische tuin ligt in het zuidwesten van Wales op een uur rijden vanuit Cardiff. © Wikimedia Commons

1. Een van de meest dramatische kunstwerken in openlucht is The Angel of The North, dat haar vleugels voor het eerst spreidde in 1998. Het staat op een heuveltop naar de snelweg A1 vlakbij Gateshead in het noordoosten van Engeland. Kunstenaar Antonty Gormley’s zware stalen beeldhouwwerk domineert er de skyline. Het gevaarte heeft een spanwijdte van 54 meter. Dagelijks passeren er 90.000 automobilisten langs de Engel. Wie het standbeeld van dichterbij wil bekijken, kan er vlakbij parkeren. Vanuit Londen rijd je 3 uur met de trein noordwaarts. © Wikimedia Commons 2. The Kelpies, ’s werelds grootste paardensculptuur, vormen een paar gigantische stalen paardenhoofden. Je vindt ze in The Helix in Falkirk, Schotland. Beeldhouwer Andy Scott haalde zijn inspiratie bij de hardwerkende paarden die ooit de schepen vol kolen binnentrokken in de haven. Het werk kan je sinds 2014 bekijken. In de buurt ligt een bezoekerscentrum met een cafeetje, souvenirwinkeltje en een tentoonstellingsruimte. Vanuit Edinburgh duurt een rit naar Falkirk met de trein 30 minuten. © Wikimedia Commons 3. De belangrijkste openluchtgalerij Yorkshire Sculpture Park strekt zich uit over een oppervlakte van zo’n 200 ha in Wakefield, West Yorkshire. Hier werden de getalenteerde beeldhouwers Barbara Hepworth en Henry Moore geboren, waarvan je in het park ook hun werk kan zien. Sinds de opening in 1977 breidde het park uit met 5 indoor galerijen met zowel nationaal als internationaal werk. Met de trein vanuit Londen rijd je zo’n 2 uur richting het noorden. © Visit Yorkshire 4. Noord-Ierland beleefde turbulente tijden op vlak van politiek en religie in de geschiedenis. Belfast telt zo’n 2.000 muurschilderingen die dat bewijzen. Ze geven je een erg accuraat overzicht van de Noord-Ierse recente geschiedenis. Maak een 90 minuten durende Black Cab Tour en ontdek zelf wat de muren van Belfast je vertellen. Belfast ligt langs de oostkust van Noord-Ierland en beschikt over een internationale luchthaven. © Wikimedia Commons 5. Sinds de oprichting in 2008 heeft de Folkestone Triënnale Groot-Brittannië echt op de kaart gezet als voornaam kunstland. De jaarlijkse Triënnale nodigt kunstenaars uit om hun werk tentoon te stellen in openbare ruimtes rond de stad. Meestal gaat het om zo’n 20 werken waarvan maximaal de helft permanent blijft staan. Folkestone Triennial 2017 gaat door van 2 september tot 5 november. Het thema is ‘double edge’. Folkestone ligt aan de zuidoostelijke kust van Engeland, één uur met de trein vanuit Londen. © Visit Britain 6. Bristol heeft een bruisende street art scene ontwikkeld. Niet toevallig als je weet dat hier de wereldbekende straatkunstenaar Banksy vandaan komt. Bezoek je de stad, neem dan zeker deel aan de Bristol Street Art Tour. De enige officiële tour van de Bristal street art community. Twee uur lang krijg je uitleg over de creatieve cultuur en kunstscene van de stad vanaf de jaren ’80 tot nu. Bristol ligt in het zuidwesten van Engeland, zo’n kleine 2 uur vanuit Londen met de trein. © Wikimedia Commons 7. Op de grens van Engeland met Schotland bewaart het Kielder Water & Forest Park verschillende kunstwerken en architectuur, elk ontworpen om de bezoeker het natuurlijke landschap nog meer te doen appreciëren. Een van de meest bijzondere is Silvas Capitales, een gigantisch hoofd gemaakt uit hout door het kunstcollectief SIMPARCH. Ga binnen via zijn mond en klim omhoog om door zijn ogen van het uitzicht te genieten. Kielder Forest ligt in het noorden van Engeland, vlakbij de grens met Schotland en 2 uur rijden vanuit Edinburgh. © Visit Britain 8. Burghley House, een statig huis gelegen in het midden van Engeland met heel wat geschiedenis, bewaart ook een schat aan hedendaagse sculpturen. In Burghley Sculpture Garden, tegen typisch Engelse landschappen, kan je een permanente collectie beeldhouwwerken bewonderen. Van april tot oktober staan er jaarlijks ook geselecteerde werken bij. Bijzonder om eens te zien. © Wikimedia Commons 9. In de National Botanic Garden of Wales vind je niet alleen bloemen of planten, je staat er ook oog in oog met beeldhouwwerken van Wales’ meest vooraanstaande hedendaagse beeldhouwers. Een stalen beelden gevuld met schapenwol en verbranden gaspeldoorn (Tarw, the Welsh Black Bull van Sally Matthews) wisselt af met werken uit metaal of hout. De botanische tuin ligt in het zuidwesten van Wales op een uur rijden vanuit Cardiff. © Wikimedia Commons

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *