Armenië: ongetemd werelderfgoed in een religieus jasje

Brussels Airlines vliegt vanaf maart 2017 rechtstreeks naar de Armeense hoofdstad Jerevan. Hoog tijd dus om uit te vissen wat dit bergachtige land in de Zuidelijke Kaukasus zoal te bieden heeft! Hoewel het land geografisch tot Azië behoort, zijn de Europese invloeden niet op één hand te tellen. Onze tips op een rijtje.

2750 waterfonteinen
Met het vliegtuig kom je na 5 uur reizen aan in de hoofdstad van Armenië: Jerevan, een van de oudste steden ter wereld. De stad viert op 12 oktober 2017 haar 2800ste verjaardag. Vijftig jaar eerder, bij het 2750-jarige bestaan, werden er evenveel waterfonteintjes in de stad geïnstalleerd. Overal waar je komt in Jerevan drink je van zuiver water afkomstig uit natuurlijke bronnen.

Jerevan, de hoofdstad van Armenië.

Jerevan, de hoofdstad van Armenië.

Turkse vulkaan
Blikvanger van de stad is de met sneeuw bedekte berg Ararat. Hij is 5.137 meter hoog en ligt eigenlijk in Turkije, maar vanuit Jerevan kan je hem heel duidelijk bewonderen. De uitgedoofde vulkaan is bovendien het nationaal symbool voor Armenië. Jerevan is een veelzijdige stad met zowel moderne als eeuwenoude invloeden. Alhoewel veel voorchristelijke architectuur plaats heeft moeten maken voor gebouwen van de voormalige Sovjet Unie.

Zicht op de berg Ararat.

Zicht op de berg Ararat.

Pelgrims in de put
Khor Virap is een Armeens-Apostolische kerk en de eerste link met het christendom. Gregorius de Verlichter, de patroonheilige van de kerk, werd in de 3de eeuw 13 jaar lang gevangen gehouden door koning Tiridates IV in een diepe put. Volgens de legende zou Gregorius koning Tiridates hebben genezen van een ernstige ziekte waarna die laatste zich bekeerde tot het christendom en de godsdienst ook al staatsgodsdienst uitriep. Het eerste officiële christelijke land was een feit. Nu nog vormt Khor Virap, en vooral de put van Gregorius, een bekende pelgrimsplaats. De kerk die er nu staat stamt uit de 17de eeuw.

Het Geghard klooster, verscholen in de rotsen.

Het Geghard klooster, verscholen in de rotsen.

Kloosterverzameling
Omdat Armenië als sinds de 3de eeuw een christelijk land is, kan je het aantal kerken en kloosters niet op één hand tellen. In een straal van 200 km rondom Jerevan liggen enkele van de oudste exemplaren. Etchmiadzin kathedraal, daterend uit het jaar 301, is de eerste kathedraal ter wereld en het religieuze centrum van de Armeens-Apostolische Kerk.

Klooster van de rots
Geghard klooster steekt architecturaal uniek in elkaar. De hoofdkapel werd gebouwd in 1215, maar het klooster ligt al sinds de 4de eeuw verscholen in de rotsen. Origineel heette het Ayrivank wat dan ook ‘klooster van de rots’ betekent. De hoge, steile rotspartijen die de uit stenen gehouwen kerken en graven omringen maken het plaatje compleet. Het Gehard klooster staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Het klooster van Tatev, enkel te bereiken met de langste kabelbaan ter wereld.

Het klooster van Tatev, enkel te bereiken met de langste kabelbaan ter wereld.

Langste kabelbaan ter wereld
Het Tatev klooster bereik je op een wel heel bijzondere manier: via de langste kabelbaan ter wereld. De rit van 5,7 km duurt zo’n 11 minuten aan een snelheid van 37 km per uur. Op sommige plaatsen hang je 320 meter boven de grond! De kabelbaan verbindt het stadje Halidzor met het Tatev klooster dat op een groot basalten plateau ligt. Het werd gebouwd in de 9de eeuw en behoort zo tot de oudste kloosters van het land.

Het klooster van Noravank.

Het klooster van Noravank.

Andere kloosters die een bezoek ook zeker waard zijn:
– Goshavank uit de 12de en 13de eeuw in het dorpje Gosh.
– Haghpat, te vinden in het noordelijk gelegen Lori, getuigt van een knap staaltje middeleeuws Armeense architectuur.
– Heghartsin, een klooster gebouwd tussen de 10de en 14de eeuw, vlakbij het dorpje Dilijan.
– Noravank, eentje uit de 13de gelegen op een smalle kloof zo’n 122 km van Jerevan.
– Savanavank, dit klooster ligt aan de oever van het Sevan meer op 2.300 meter hoogte.

het klooster van Sevan aan het gelijknamige meer.

het klooster van Sevan aan het gelijknamige meer.

Stonehenge van Armenië
Wie nog restanten wil zien voor de christelijke periode, kan nog een aantal plekken aandoen. In Garni vind je de gelijknamige tempel uit de eerste eeuw in Hellenistische stijl. Karahunj, ook wel het Stonehenge van Armenië, bestaat uit een cirkel van 2000 enorme rechtopstaande rotsblokken. Op 1.000 meter hoogte bij Jerevan ligt dan weer de archeologische site Erebuni met een fort dat terug gaat tot 782 v. Chr.

Armanië heeft een overweldigende natuur!

Armanië heeft een overweldigende natuur!

Oudste keuken van Europa
Naast een rijke geschiedenis verwent Armenië ook met een verbluffende natuur. Bezoek zeker het meer van Sevan, dan op 1.914 meter hoogte ligt, 1.400 km² groot is en 99 meter diep. Niet alleen de kloosters, maar ook de Armeense keuken behoort tot de oudste in Europa. Die is bovendien erg gevarieerd en smaakvol dankzij verse kruiden, specerijen, wilde bloemen en fruit. Wist je dat zoete fruitwijn er gemaakt wordt van granaatappelsap? Zeker eens proeven als je op visite bent bij de gastvrije locals!

Foto’s: © Pixabay

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *