29 x gratis doen in Berlijn

Een citytrip naar de bruisende Duitse hoofdstad Berlijn hoeft helemaal niet duur te zijn. Wist je dat heel veel bezienswaardigheden gewoon gratis zijn? Wij lijsten maar liefst 29 tips op die je de Berlijnse turbulente geschiedenis, cultuur en natuur laten ontdekken zonder één cent te moeten uitgeven!

 • Museum in der Kulturbrauerei: met Alltag in der DDR pakt dit museum uit met een iets luchtigere tentoonstelling over het dagelijkse leven in de DDR. Wat waren de favoriete vakantieoorden? Welke producten uit het westen waren populair en hoe zagen interieurmagazines er in die tijd uit? © Wikiwand
  Museum in der Kulturbrauerei: met Alltag in der DDR pakt dit museum uit met een iets luchtigere tentoonstelling over het dagelijkse leven in de DDR. Wat waren de favoriete vakantieoorden? Welke producten uit het westen waren populair en hoe zagen interieurmagazines er in die tijd uit? © Wikiwand
 • Mies van der Rohe Haus: in Weiβensee ligt de in Bauhaus ingerichte bungalow naar een ontwerp van Mies van der Rohe. De Duitse designstroming uit de jaren ’20 vormt het decor van gratis interessante kunst- en fotografietentoonstellingen. © Commons Wikimedia
  Mies van der Rohe Haus: in Weiβensee ligt de in Bauhaus ingerichte bungalow naar een ontwerp van Mies van der Rohe. De Duitse designstroming uit de jaren ’20 vormt het decor van gratis interessante kunst- en fotografietentoonstellingen. © Commons Wikimedia
 • Bearpit Karaoke: in het Mauerpark loopt het oude amfitheater elke zondag helemaal vol om te luisteren naar de zangkunsten van al dan niet opkomend talent. Je kan zelf een liedje zingen of gewoon rustig genieten van de sfeer. © Simon Pokorny
  Bearpit Karaoke: in het Mauerpark loopt het oude amfitheater elke zondag helemaal vol om te luisteren naar de zangkunsten van al dan niet opkomend talent. Je kan zelf een liedje zingen of gewoon rustig genieten van de sfeer. © Simon Pokorny
 • Bethanienhaus: voordat dit gebouw gekraakt werd, deed het dienst als oorlogsziekenhuis. Tegenwoordig in het een cultureel centrum met street art op de binnenmuren en wisselende moderne kunsttentoonstellingen die je gratis mag bezichtigen. © Panoramio
  Bethanienhaus: voordat dit gebouw gekraakt werd, deed het dienst als oorlogsziekenhuis. Tegenwoordig in het een cultureel centrum met street art op de binnenmuren en wisselende moderne kunsttentoonstellingen die je gratis mag bezichtigen. © Panoramio
 • Brandenburger Tor: tijdens de Koude Oorlog werd deze 200 jaar oude monumentale poort ingesloten tussen de binnen- en buitenmuur van de Berlijnse Muur, vandaar dat ze tot voor kort hét symbool was van het verdeelde Berlijn. Tegenwoordig associeert men de Brandenburger Tor liever met de eenheid van de Duitse hoofdstad. © Thorsten Frisch
  Brandenburger Tor: tijdens de Koude Oorlog werd deze 200 jaar oude monumentale poort ingesloten tussen de binnen- en buitenmuur van de Berlijnse Muur, vandaar dat ze tot voor kort hét symbool was van het verdeelde Berlijn. Tegenwoordig associeert men de Brandenburger Tor liever met de eenheid van de Duitse hoofdstad. © Thorsten Frisch
 • Charlottenburg: om de binnenkant van het Schloβ Charlottenburg te bekijken, moet je betalen. Maar dat geldt niet voor de openbare paleistuinen. Vooral in de lente met de bloemen in bloei is een wandeling hier aanbevolen. © S K
  Charlottenburg: om de binnenkant van het Schloβ Charlottenburg te bekijken, moet je betalen. Maar dat geldt niet voor de openbare paleistuinen. Vooral in de lente met de bloemen in bloei is een wandeling hier aanbevolen. © S K
 • Checkpoint Charlie: de bekendste controlepost gelegen aan de Friedrichstraβe tussen het door de Amerikanen en Russen gecontroleerde deel van Berlijn kun je gratis bezoeken. Het nabijgelegen Museum Haus am Checkpoint Charlie over de Muur vraagt 12,50 euro inkom. © Timour Zhirnov
  Checkpoint Charlie: de bekendste controlepost gelegen aan de Friedrichstraβe tussen het door de Amerikanen en Russen gecontroleerde deel van Berlijn kun je gratis bezoeken. Het nabijgelegen Museum Haus am Checkpoint Charlie over de Muur vraagt 12,50 euro inkom. © Timour Zhirnov
 • DDR-uitkijktoren: van de meer dan 300 DDR-wachttorens die er langs de Berlijnse Muur stonden, bleven er slechts een handjevol over. De toren in Nieder Neuendorf is grotendeels in originele staat teruggebracht en kun je gratis vanbinnen bekijken. Er werd zelfs een klein museum ingericht. © Bike And Breakfast
  DDR-uitkijktoren: van de meer dan 300 DDR-wachttorens die er langs de Berlijnse Muur stonden, bleven er slechts een handjevol over. De toren in Nieder Neuendorf is grotendeels in originele staat teruggebracht en kun je gratis vanbinnen bekijken. Er werd zelfs een klein museum ingericht. © Bike And Breakfast
 • East Side Gallery: een klassieker als je naar Berlijn gaat en helemaal gratis te bekijken. Het 1.316 meter lange stuk van de Berlijnse Muur werd volledig beschilderd door meer dan 100 internationale kunstenaars na de val ervan in november 1989. De meeste tekeningen zijn niet toevallig politiek getint. © Chris Murratt
  East Side Gallery: een klassieker als je naar Berlijn gaat en helemaal gratis te bekijken. Het 1.316 meter lange stuk van de Berlijnse Muur werd volledig beschilderd door meer dan 100 internationale kunstenaars na de val ervan in november 1989. De meeste tekeningen zijn niet toevallig politiek getint. © Chris Murratt
 • Hackescher Markt en Hackesche Höfe: de Hackescher Markt is een toeristisch plein middenin Berlijn met veel cafés, restaurants en winkels. Direct aan het plein liggen de Hackesche Höfe, een soort binnenpleintjes tussen tien huizen met mooie Jugendstil gevels. Nog zulke plaatsen waar je naartoe kunt wandelen zijn Haus Schwarzenberg met toffe street art of Heckmann Höfe, een groene oase van rust midden in de stad. © Giuseppe Basile
  Hackescher Markt en Hackesche Höfe: de Hackescher Markt is een toeristisch plein middenin Berlijn met veel cafés, restaurants en winkels. Direct aan het plein liggen de Hackesche Höfe, een soort binnenpleintjes tussen tien huizen met mooie Jugendstil gevels. Nog zulke plaatsen waar je naartoe kunt wandelen zijn Haus Schwarzenberg met toffe street art of Heckmann Höfe, een groene oase van rust midden in de stad. © Giuseppe Basile
 • Holocaust Memorial: verdwaal tussen de 2.711 massieve betonblokken van het monument ontworpen door de Amerikaanse architect Peter Eisenman om de Jodenververolging tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Behalve het monument is ook het museum eronder gratis te bezichtigen. © Antony Meadley
  Holocaust Memorial: verdwaal tussen de 2.711 massieve betonblokken van het monument ontworpen door de Amerikaanse architect Peter Eisenman om de Jodenververolging tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Behalve het monument is ook het museum eronder gratis te bezichtigen. © Antony Meadley
 • Kaiser-Wilhem-Gedächtniskirche: tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog kreeg deze kerk het zwaar te verduren. Na de oorlog werd er een nieuw achthoekig model naast gebouwd. De twee samen, door de Berlijners ook wel ‘poederdoos en lippenstift’ genoemd, behoren tot de populairste bezienswaardigheden in de stad. © Toerisme Berlijn
  Kaiser-Wilhem-Gedächtniskirche: tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog kreeg deze kerk het zwaar te verduren. Na de oorlog werd er een nieuw achthoekig model naast gebouwd. De twee samen, door de Berlijners ook wel ‘poederdoos en lippenstift’ genoemd, behoren tot de populairste bezienswaardigheden in de stad. © Toerisme Berlijn
 • Karl-Marx-Allee: wandel langs deze brede boulevard en je merkt waarom dit het huzarenstukje was voor het voormalige Oost-Berlijn en de DDR. Typische Russische architectuur uit de jaren ’50, gigantische betegelde appartementsblokken, brede zuilengalerijen en beelden die verwijzen naar de perfecte arbeidersstaat laten uitschijnen hoe goed de burgers het hier hadden. © YHBU
  Karl-Marx-Allee: wandel langs deze brede boulevard en je merkt waarom dit het huzarenstukje was voor het voormalige Oost-Berlijn en de DDR. Typische Russische architectuur uit de jaren ’50, gigantische betegelde appartementsblokken, brede zuilengalerijen en beelden die verwijzen naar de perfecte arbeidersstaat laten uitschijnen hoe goed de burgers het hier hadden. © YHBU
 • Märchenbrunnen: deze fontein in het Volkspark Friedrichshain is versierd met sculpturen uit bekende sprookjes. Neem, nu je er toch bent, de gelegenheid om het park verder te ontdekken. Onder de begroeide heuvels gaat betonpuin schuil uit de Tweede Wereldoorlog. © Marcus Klepper
  Märchenbrunnen: deze fontein in het Volkspark Friedrichshain is versierd met sculpturen uit bekende sprookjes. Neem, nu je er toch bent, de gelegenheid om het park verder te ontdekken. Onder de begroeide heuvels gaat betonpuin schuil uit de Tweede Wereldoorlog. © Marcus Klepper
 • Museuminsel: in 1999 uitgeroepen door UNESCO tot werelderfgoed. Er huizen vijf belangrijke kunstmusea op het eiland die niet gratis toegankelijk zijn, maar de gebouwen zijn zo indrukwekkend dat ze wel een wandeling waard zijn. © Sulejman Gusic
  Museuminsel: in 1999 uitgeroepen door UNESCO tot werelderfgoed. Er huizen vijf belangrijke kunstmusea op het eiland die niet gratis toegankelijk zijn, maar de gebouwen zijn zo indrukwekkend dat ze wel een wandeling waard zijn. © Sulejman Gusic
 • Osthafen: ooit bestond de Stalauer Allee in Osthafen vooral uit pakhuizen waar nu veel mediabedrijven in gevestigd zijn. Loop je hier langs de Spree, dan ontdek je nog veel details van de oude haven terug. Aanrader: wandel van de Elsenbrücke door Osthafen om een mooi uitzicht te krijgen op Oberbaumbrücke, naar verluidt de mooiste brug van Berlijn. Vergeet ook zeker niet de Molecule Man van dichtbij te bekijken. © Marcus Klepper
  Osthafen: ooit bestond de Stalauer Allee in Osthafen vooral uit pakhuizen waar nu veel mediabedrijven in gevestigd zijn. Loop je hier langs de Spree, dan ontdek je nog veel details van de oude haven terug. Aanrader: wandel van de Elsenbrücke door Osthafen om een mooi uitzicht te krijgen op Oberbaumbrücke, naar verluidt de mooiste brug van Berlijn. Vergeet ook zeker niet de Molecule Man van dichtbij te bekijken. © Marcus Klepper
 • Berliner Philharmoniker: iedere dinsdag geven leden van de Berliner Philhamoniker, van het Deutsches Symphonie-Orchester, van de Staatskapelle Berlin of studenten van het conservatorium gratis lunchconcerten in de foyer van de Philharmonie. Het seizoen begint vanaf 6 september 2016 tot 20 juni 2017. © Philipp Eder
  Berliner Philharmoniker: iedere dinsdag geven leden van de Berliner Philhamoniker, van het Deutsches Symphonie-Orchester, van de Staatskapelle Berlin of studenten van het conservatorium gratis lunchconcerten in de foyer van de Philharmonie. Het seizoen begint vanaf 6 september 2016 tot 20 juni 2017. © Philipp Eder
 • De Reichstagkoepel: de futuristische glazen koepel van de Reichstag is gratis toegankelijk. Behalve dat het een mooi panorama-uitzicht over Berlijn biedt, is de koepel met 360 spiegels een architecturaal hoogstandje. Reserveer wel op voorhand om zeker te zijn dat je binnengeraakt. © Ren_Wu
  De Reichstagkoepel: de futuristische glazen koepel van de Reichstag is gratis toegankelijk. Behalve dat het een mooi panorama-uitzicht over Berlijn biedt, is de koepel met 360 spiegels een architecturaal hoogstandje. Reserveer wel op voorhand om zeker te zijn dat je binnengeraakt. © Ren_Wu
 • Sachsenhausen: 35 kilometer buiten Berlijn ligt dit voormalige concentratiekamp. Nu is het ingericht als museum en herdenkingsmonument dat gratis toegankelijk is. © Stefan van Kranen
  Sachsenhausen: 35 kilometer buiten Berlijn ligt dit voormalige concentratiekamp. Nu is het ingericht als museum en herdenkingsmonument dat gratis toegankelijk is. © Stefan van Kranen
 • Spreepark: dit pretpark was ten tijde van de Koude Oorlog een populaire plek in Oost-Berlijn. Sinds 2001 is het gesloten en heeft het meer weg van een spookstad. In het weekend worden er rondleidingen gegeven, maar het is spannender om het park op eigen houtje te ontdekken. © Emil Bovien
  Spreepark: dit pretpark was ten tijde van de Koude Oorlog een populaire plek in Oost-Berlijn. Sinds 2001 is het gesloten en heeft het meer weg van een spookstad. In het weekend worden er rondleidingen gegeven, maar het is spannender om het park op eigen houtje te ontdekken. © Emil Bovien
 • Street art: op talloze plekken in de stad kan je street art bewonderen. Vooral in de wijken Friedrichshain en Kreuzberg kom je onderweg pareltjes tegen. Wil je meer achtergrondinformatie? Sluit je dan aan bij de gratis Alternative Berlin Tour. Een fooi geven is hier dan de enige uitgave. © Lothar Bendix
  Street art: op talloze plekken in de stad kan je street art bewonderen. Vooral in de wijken Friedrichshain en Kreuzberg kom je onderweg pareltjes tegen. Wil je meer achtergrondinformatie? Sluit je dan aan bij de gratis Alternative Berlin Tour. Een fooi geven is hier dan de enige uitgave. © Lothar Bendix
 • Tempelhofer Feld: dit voormalige vliegveld werd omgetoverd tot een groot park. Er wordt lustig gejogd, gewandeld, gefietst, geskatet of gevliegerd op de eindeloze landingsbanen. Een stukje vrijheid in een drukke stad! © Ahmen Emam
  Tempelhofer Feld: dit voormalige vliegveld werd omgetoverd tot een groot park. Er wordt lustig gejogd, gewandeld, gefietst, geskatet of gevliegerd op de eindeloze landingsbanen. Een stukje vrijheid in een drukke stad! © Ahmen Emam
 • Groβer Tiergarten: in dit park midden in Berlijn kan je fietsen, wandelen, roeien, picknicken, een collectie historische gaslantaarns bewonderen of de monumenten van de Sovjets bekijken. Ze staan op verschillende locaties in de Duitse hoofdstad, zoals in het Treptower Park en in het district Pankow, om de gesneuvelde Russische soldaten bij de Slag om Berlijn te herdenken. © Andreas Beck
  Groβer Tiergarten: in dit park midden in Berlijn kan je fietsen, wandelen, roeien, picknicken, een collectie historische gaslantaarns bewonderen of de monumenten van de Sovjets bekijken. Ze staan op verschillende locaties in de Duitse hoofdstad, zoals in het Treptower Park en in het district Pankow, om de gesneuvelde Russische soldaten bij de Slag om Berlijn te herdenken. © Andreas Beck
 • Topographie des Terrors: op de plek waar de Gestapo ooit drie belangrijke hoofdkwartieren had, kun je nu een fototentoonstelling bekijken over de misdaden van de Nazi’s. © Topgraphie.de
  Topographie des Terrors: op de plek waar de Gestapo ooit drie belangrijke hoofdkwartieren had, kun je nu een fototentoonstelling bekijken over de misdaden van de Nazi’s. © Topgraphie.de
 • Viktoriapark: een wandeling in dit park naar de top van de Kreuzberg, de heuvel waar de wijk Kreuzberg haar naam aan te danken heeft, is helemaal gratis en trakteert je op mooie stadsuitzichten. Bovendien is het hier romantisch vertoeven want in de kleine inhammen stromen schattige watervalletjes naar beneden. © Timo
  Viktoriapark: een wandeling in dit park naar de top van de Kreuzberg, de heuvel waar de wijk Kreuzberg haar naam aan te danken heeft, is helemaal gratis en trakteert je op mooie stadsuitzichten. Bovendien is het hier romantisch vertoeven want in de kleine inhammen stromen schattige watervalletjes naar beneden. © Timo
 • Vlooienmarkt: elke zondag zijn er in Berlijn vlooienmarkten aan de gang. Fijne vlooienmarkten om op rond te kuieren vind je op Boxhagener Platz, Arkonaplatz en in het Mauerpark. © Siobhan Watts
  Vlooienmarkt: elke zondag zijn er in Berlijn vlooienmarkten aan de gang. Fijne vlooienmarkten om op rond te kuieren vind je op Boxhagener Platz, Arkonaplatz en in het Mauerpark. © Siobhan Watts
 • Wannsee: Berlijn beschikt over tientallen meren en fijne strandjes waar je ’s zomers voor verkoeling terecht kan. Een frisse, gratis duik nemen kan in de Wannsee, maar ook in de Langer See en in de Müggelsee. © Klaus Vartzbed
  Wannsee: Berlijn beschikt over tientallen meren en fijne strandjes waar je ’s zomers voor verkoeling terecht kan. Een frisse, gratis duik nemen kan in de Wannsee, maar ook in de Langer See en in de Müggelsee. © Klaus Vartzbed
 • Joodse begraafsplaatsen: ooit was de Joodse gemeenschap in Berlijn groot en welvarend. Dat zie je als je hun chique begraafplaatsen in Berlijn bezoekt. Zowel die aan de Schönhauser Allee als die in Weiβensee hebben hun charme in bepaalde mate weten te behouden, ondanks de verwoestende Tweede Wereldoorlog. © Marjolein van der Kolk
  Joodse begraafsplaatsen: ooit was de Joodse gemeenschap in Berlijn groot en welvarend. Dat zie je als je hun chique begraafplaatsen in Berlijn bezoekt. Zowel die aan de Schönhauser Allee als die in Weiβensee hebben hun charme in bepaalde mate weten te behouden, ondanks de verwoestende Tweede Wereldoorlog. © Marjolein van der Kolk
 • gratis doen in Berlijn
  Teufelsberg: op deze 80 meter hoge heuvel in het westelijk deel van Berlijn staan grote afluisterinstallaties van de Amerikanen ten tijde van de Koude Oorlog. Na de val van de muur werd de apparatuur verwijderd, maar de gebouwen staan er nog. Rondleidingen kun je tegen betaling volgen. © Matt Biddulph @Flickr creative commons

Leave a Comment