Deze 25 bibliotheken maken van iedereen een boekenwurm

Of je nu graag leest of niet, een bezoek aan de plaatselijke bibliotheek op reis kan nooit geen kwaad. Om de architectuur te bewonderen, de fresco’s te ontleden of gewoon om tot rust te komen. Deze 25 bibliotheken zijn alvast meer dan de moeite.

Nationale Bibliotheek van Oostenrijk in Wenen: Minerva, de Romeinse godin van de wijsheid, waakt over deze plek daterend uit 1723. In het weelderige interieur waan je jezelf een royalty, wat niet onlogisch is omdat het de paleisbibliotheek was tot 1920. Het duurt even voor de aandacht naar de boeken gaat, volkomen normaal gezien de fresco’s en de vergulde versiering in de grote zaal. © Niyazi Uğur Genca

Openbare Bibliotheek Beitou Branch van Taipei, Taiwan: met zijn daktuinen, prachtige omgeving en luchtig, zonovergoten interieur voelt de Beitou Branch als een oase in het midden van het met wolkenkrabbers gevulde Taipei. De milieuvriendelijke bibliotheek, die al veel prijzen op z’n naam heeft staan sinds de opening in 2006, beschikt over een waterbesparingsysteem, zonnepanelen en natuurlijk ventilatie. © Mr MoMO

Stedelijke Bibliotheek van Stuttgart, Duitsland: vanaf de buitenkant lijkt deze bibliotheek met negen verdiepingen op een monolithische kubus. Maar echt magisch wordt het pas bij zonsondergang of ’s avonds als het gebouw blauw verlicht is. Binnen heeft de strakke, volledige witte structuur veel weg van een omgekeerde piramide. In het gebouw vind je vergaderzalen, een café en een dakterras. Nachtbrekers mogen er blijven plakken want een selectie boeken is er de hele nacht beschikbaar. © Davide Mezzalira

Openbare Bibliotheek van Stockholm, Zweden: de ‘stadsbibliotek’ is een ontwerp van de Zweede architect Gunnar Asplund en is daardoor een van de meest opvallende bouwwerken in de stad. Dit was de allereerste bibliotheek in Zweden waar bezoekers dankzij open planken aan de boeken konden zonder de hulp van het personeel. Een concept dat Asplund bestudeerde in de Verenigde Staten. © Guillaume Rio

Openbare Bibliotheek in Seattle, Washington, Verenigde Staten: de filosofie van de architecten achter het ontwerp van deze bibliotheek is om het interieur te laten inspelen op de buitenkant. Het resultaat: een futuristisch glazen façade met een uniek boekenspiraal. Liefhebbers ontdekken het nonfictie gedeelte door de licht hellende vloer tot vier etages hoog te volgen. Voldoende daglicht, uitnodigende werkruimtes, honderden computers en een sterk design maken van deze stek beslist een bibliotheek uit de 21ste eeuw. © Nasir Mohammed

Bibliothèque Sainte-Geneviève, Parijs, Frankrijk: dit is zowel de openbare als universiteitsbibliotheek van Parijs waar meer dan 2 miljoen documenten te vinden zijn. Tussen 1838 en 1850 werd het gebouw ontworpen onder leiding van architect Henri Labrouste. De uit glas en ijzer opgetrokken leeszaal omschrijft men graag als magistraal en het gebouw zelf wordt beschouwd als baanbrekend voor een toen moderne bibliotheek. © Francisco Vallejo

Onderzoekbibliotheek Rijksmuseum in Amsterdam, Nederland: dit is de grootste openbare kunsthistorische bibliotheek van Nederland en hoort bij het Rijksmuseum. Bezoekers zijn welkom in de lees- en studiezaal om de collectie te ontdekken en een boek of tijdschrift in te kijken. De webcatalogus bevat meer dan 393.400 documenten. Een lange renovatie in 2013 heeft het 19de eeuwse interieur alle eer aangedaan. © Kamran A.

Nationale Bibliotheek van Peking, China: wie op zoek is naar informatie over het oude China, is bij deze bibliotheek aan het juiste adres. Hier vind je namelijk een breed scala aan historische boeken en manuscripten. Hoewel de gebouwen zijn ontworpen naar een traditionele Chinese stijl, werden ze pas volledig afgewerkt in 1987. © Alex Budiman

Vennesla Bibliotheek en Cultuurhuis in Noorwegen: deze openbare bibliotheek ligt in het in 2011 pas afgewerkte gebouw dat al verschillende architectuurprijzen op z’n palmares heeft. In 2005 besloot Vennesla om de bibliotheek te verhuizen naar het stadscentrum en er eveneens het bestaande gemeenschapshuis en leercentrum in onder te brengen bij wijze van cultureel centrum. De structuur bestaat uit 27 gelamineerde houten bogen die het dak ondersteunen en die doen denken aan de ribben van een walvis. © Sindre Ellingsen

Openbare Bibliotheek van New York, Verenigde Staten: massieve vensters en imposante kroonluchters verlichten de grote hal, die ongeveer twee stadsblokken inpalmt. Deze bibliotheek is een onmisbare stop voor bezoekers, al was het maar om een glimp op te vangen van de muurschilderingen van de New Yorkse kunstenaar Richard Haas. Gratis rondleidingen gaan elke dag door behalve op zondag. © Warren Weinstein

Bibliothèque Nationale De France, Parijs, Frankrijk: de Nationale Bibliotheek is erg in omvang gestegen sinds er in 1988 nieuwe gebouwen bijkwamen. De oude gebouwen in de Rue de Richelieu zijn nog steeds in gebruik en blijven ronduit prachtig. Het hele complex werd vervolledigd in 1868 en in 1896 behoorde de bibliotheek tot de grootste van de wereld. © Vincent Dejardins

Bibliotheek José Vasconcelos in Mexico: deze gigantische bibliotheek van om en bij de 38.000 m² krijgt al wel eens de bijnaam ‘megabibliotheek’ van de Mexicaanse pers. Dat is niet overdreven als je weet dat in de centrale hal een levensecht walvissenskelet hangt. Voor het gebouw ligt een indrukwekkende botanische tuin die het geluid van de drukke straten moet buitenhouden. Binnen staan meer dan 500.000 boeken op glazen planken verdeeld over vijf verdiepingen. © Rosa Menkman

Kanazawa Umimirai Bibliotheek, Japan: het ontwerp van deze bibliotheek, die pas openging in 2011, lijkt op een modernistische cake en is helemaal in lijn met de nieuwe Japanse trends. Meer nog dan boeken lezen, kun je hier afspreken met vrienden in de verschillende ruimtes. De centrale zaal vormt de ideale plek om tussen de boeken te neuzen dankzij de zachte lichtinval door de gaten in de gevels. © Seiso Namura

Iowa State Law Library in Iowa, Verenigde Staten: de juridische bibliotheek van Iowa bestaat uit een prachtige ruimte in renaissancestijl uit 1880. Een gietijzeren wenteltrap verbindt de vijf niveaus die bekleed zijn met houten interieurs. De marmeren vloer en muren, kroonluchters en de authentieke boekenkasten vol tijdschriften en documentatie creëren een weelderige sfeer. © aplseed photography

De bibliotheek van El Escorial in San Lorenzo de El Escorial, Spanje: gelegen in de historische residentie van de Spaanse koning in San Lorenzo de El Escorial. Philip II was verantwoordelijk voor het aanvullen van de bibliotheek. De gewelfde planfonds staan vol met fresco’s die telkens de zeven vrije kunsten representeren: retorica, logica, muziek, grammatica, aritmetica, geometrie en astronomie. Vandaag behoort de bibliotheek tot werelderfgoed en bewaart ze meer dan 40.000 boeken. © Jose Maria Cuellar

Bibliotheek van Alexandrië, Egypte: de originele bibliotheek van Alexandrië werd meer dan 1.600 jaar geleden verwoest door brand en conflicten. De huidige bibliotheek, die opende in 2002, probeert die originele sfeer te behouden. Het enorme discusvormige gebouw heeft een grote leeszaal die kantelt in de richting van de zee, terwijl letters en tekens uit meer dan honderd verschillende talen de gevels bedekken. Hier vind je ook een planetarium, vier musea, een academisch onderzoekscentrum en een heleboel Egyptisch erfgoed. © Ahmad Mohey

Trinity College bibliotheek in Dublin, Ierland: dit is niet alleen een van de mooiste met z’n donkerbruine houten gewelven, maar ook de grootste bibliotheek van Ierland. De universiteitsbibliotheek bewaart alle werken die in Ierland verschijnen en is ook de enige in het land die de rechten heeft voor werken verschenen in het Verenigd Koninkrijk. Hier ligt ook het Book of Kells, een manuscript gemaakt door Keltische monniken omstreeks het jaar 800. © Johny Goerend

Handelingenkamer Tweede Kamer Der Staten-generaal, Den Haag, Nederland: hier bevinden zich alle vergaderingnotulen van de Eerste en Tweede kamer. Het vertrek was oorspronkelijk de bibliotheek van het Departement van Justitie waar de lichtinval de grootste troef vormt. De vier gietijzeren etages zijn zo ontworpen dat het licht overal doorheen kan vallen. In de 19de eeuw eerder een noodzaak dan een luxe omdat olielampjes er vanwege het brandgevaar niet toegestaan waren. © Commons Wikimedia

Biblioteca Pública, Villanueva, Colombia: dit is waarschijnlijk de bekendste nieuwe bibliotheek van Colombia, die niet alleen gebouwd is met lokale materialen maar ook door de lokale bevolking. Stenen verzamelde men via rivieren uit de buurt en hout haalde men in nabijgelegen bossen. Het ontwerp, bedacht door vier studenten, focust op natuurlijke ventilatie en veel schaduw om het binnen mooi en fris te houden. © Open Buildings

Clementinum in Praag, Tsjechië: de barokke bibliotheekhal is slechts één van de indrukwekkende gebouwen van het Clementinumcomplex. De legende zegt dat de Jezuïeten slechts één boek voorhanden hadden toen ze in 1622 startten met de opbouw. De labels op de boekenplanken zijn nog origineel, net zoals de boeken met een witte rug en rode vlekken. Je kan de bibliotheek dagelijks begeleid bezoeken. © Dreyer s.r.o

George Peabody Library in Baltimore, Maryland, Verenigde Staten: dit vijf verdiepingen tellende atrium heeft smeedijzeren balkons en boekenrekken zo gracieus dat het wel eens vergeleken wordt met een ‘kathedraal van boeken’. Bezoekers vinden dit zo’n mooie schoolbibliotheek dat er zelfs trouwfeesten en andere evenementen in plaatsvinden. © Patrick Gillespie

Stiftsbibliotheek in Admont, Oostenrijk: in 1776 afgewerkt en nog steeds de grootste kloosterbibliotheek ter wereld. De plafondfresco’s stellen de verschillende stadia van de menselijke kennis voor en zetten de idealen en waarden van de Verlichting centraal. Licht wordt met kennis gelijkgesteld en moet de hele kloosterbibliotheek doorstromen. © Jorge Royan

Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen, Denemarken: dit neomodern gebouw, beter bekend als de Zwarte Diamand, werd toegevoegd in 1999 als bijgebouw van de Koninklijke Bibliotheek. De uit staal, glas en zwarte graniet opgetrokken structuur omvat een concerthal, een populair café en expositieruimtes. Als bezoeker kan je er genieten van de uitzichten op de haven en de plafondfresco van Denemarkens bekendste artiest Per Kirkeby. © Søren Guldhammer Bennike

Biblioteca Real Gabinete Portugues De Leitura, Rio De Janeiro, Brazilië: Portugese immigranten met heimwee sloegen de handen in elkaar om deze bibliotheek uit de grond te stampen in 1873. Op de kalkstenen gevel in neomanuelstijl zie je beelden van Portugese ontdekkingsreizigers zoals Prins Hendrik de Zeevaarder, Vasco da Gama en Pedro Álvares Cabral. De kathedraalachtige leeszaal met een glazen koepel en houten galerijen huisvest de grootste collectie van Portugese literatuur, die van het moederland niet inbegrepen. © Southern Whitefox

Nationale Bibliotheek van Oostenrijk in Wenen: Minerva, de Romeinse godin van de wijsheid, waakt over deze plek daterend uit 1723. In het weelderige interieur waan je jezelf een royalty, wat niet onlogisch is omdat het de paleisbibliotheek was tot 1920. Het duurt even voor de aandacht naar de boeken gaat, volkomen normaal gezien de fresco’s en de vergulde versiering in de grote zaal. © Niyazi Uğur Genca Openbare Bibliotheek Beitou Branch van Taipei, Taiwan: met zijn daktuinen, prachtige omgeving en luchtig, zonovergoten interieur voelt de Beitou Branch als een oase in het midden van het met wolkenkrabbers gevulde Taipei. De milieuvriendelijke bibliotheek, die al veel prijzen op z’n naam heeft staan sinds de opening in 2006, beschikt over een waterbesparingsysteem, zonnepanelen en natuurlijk ventilatie. © Mr MoMO Stedelijke Bibliotheek van Stuttgart, Duitsland: vanaf de buitenkant lijkt deze bibliotheek met negen verdiepingen op een monolithische kubus. Maar echt magisch wordt het pas bij zonsondergang of ’s avonds als het gebouw blauw verlicht is. Binnen heeft de strakke, volledige witte structuur veel weg van een omgekeerde piramide. In het gebouw vind je vergaderzalen, een café en een dakterras. Nachtbrekers mogen er blijven plakken want een selectie boeken is er de hele nacht beschikbaar. © Davide Mezzalira Openbare Bibliotheek van Stockholm, Zweden: de ‘stadsbibliotek’ is een ontwerp van de Zweede architect Gunnar Asplund en is daardoor een van de meest opvallende bouwwerken in de stad. Dit was de allereerste bibliotheek in Zweden waar bezoekers dankzij open planken aan de boeken konden zonder de hulp van het personeel. Een concept dat Asplund bestudeerde in de Verenigde Staten. © Guillaume Rio Openbare Bibliotheek in Seattle, Washington, Verenigde Staten: de filosofie van de architecten achter het ontwerp van deze bibliotheek is om het interieur te laten inspelen op de buitenkant. Het resultaat: een futuristisch glazen façade met een uniek boekenspiraal. Liefhebbers ontdekken het nonfictie gedeelte door de licht hellende vloer tot vier etages hoog te volgen. Voldoende daglicht, uitnodigende werkruimtes, honderden computers en een sterk design maken van deze stek beslist een bibliotheek uit de 21ste eeuw. © Nasir Mohammed Bibliothèque Sainte-Geneviève, Parijs, Frankrijk: dit is zowel de openbare als universiteitsbibliotheek van Parijs waar meer dan 2 miljoen documenten te vinden zijn. Tussen 1838 en 1850 werd het gebouw ontworpen onder leiding van architect Henri Labrouste. De uit glas en ijzer opgetrokken leeszaal omschrijft men graag als magistraal en het gebouw zelf wordt beschouwd als baanbrekend voor een toen moderne bibliotheek. © Francisco Vallejo Onderzoekbibliotheek Rijksmuseum in Amsterdam, Nederland: dit is de grootste openbare kunsthistorische bibliotheek van Nederland en hoort bij het Rijksmuseum. Bezoekers zijn welkom in de lees- en studiezaal om de collectie te ontdekken en een boek of tijdschrift in te kijken. De webcatalogus bevat meer dan 393.400 documenten. Een lange renovatie in 2013 heeft het 19de eeuwse interieur alle eer aangedaan. © Kamran A. Nationale Bibliotheek van Peking, China: wie op zoek is naar informatie over het oude China, is bij deze bibliotheek aan het juiste adres. Hier vind je namelijk een breed scala aan historische boeken en manuscripten. Hoewel de gebouwen zijn ontworpen naar een traditionele Chinese stijl, werden ze pas volledig afgewerkt in 1987. © Alex Budiman Vennesla Bibliotheek en Cultuurhuis in Noorwegen: deze openbare bibliotheek ligt in het in 2011 pas afgewerkte gebouw dat al verschillende architectuurprijzen op z’n palmares heeft. In 2005 besloot Vennesla om de bibliotheek te verhuizen naar het stadscentrum en er eveneens het bestaande gemeenschapshuis en leercentrum in onder te brengen bij wijze van cultureel centrum. De structuur bestaat uit 27 gelamineerde houten bogen die het dak ondersteunen en die doen denken aan de ribben van een walvis. © Sindre Ellingsen Openbare Bibliotheek van New York, Verenigde Staten: massieve vensters en imposante kroonluchters verlichten de grote hal, die ongeveer twee stadsblokken inpalmt. Deze bibliotheek is een onmisbare stop voor bezoekers, al was het maar om een glimp op te vangen van de muurschilderingen van de New Yorkse kunstenaar Richard Haas. Gratis rondleidingen gaan elke dag door behalve op zondag. © Warren Weinstein Bibliothèque Nationale De France, Parijs, Frankrijk: de Nationale Bibliotheek is erg in omvang gestegen sinds er in 1988 nieuwe gebouwen bijkwamen. De oude gebouwen in de Rue de Richelieu zijn nog steeds in gebruik en blijven ronduit prachtig. Het hele complex werd vervolledigd in 1868 en in 1896 behoorde de bibliotheek tot de grootste van de wereld. © Vincent Dejardins Bibliotheek José Vasconcelos in Mexico: deze gigantische bibliotheek van om en bij de 38.000 m² krijgt al wel eens de bijnaam ‘megabibliotheek’ van de Mexicaanse pers. Dat is niet overdreven als je weet dat in de centrale hal een levensecht walvissenskelet hangt. Voor het gebouw ligt een indrukwekkende botanische tuin die het geluid van de drukke straten moet buitenhouden. Binnen staan meer dan 500.000 boeken op glazen planken verdeeld over vijf verdiepingen. © Rosa Menkman Kanazawa Umimirai Bibliotheek, Japan: het ontwerp van deze bibliotheek, die pas openging in 2011, lijkt op een modernistische cake en is helemaal in lijn met de nieuwe Japanse trends. Meer nog dan boeken lezen, kun je hier afspreken met vrienden in de verschillende ruimtes. De centrale zaal vormt de ideale plek om tussen de boeken te neuzen dankzij de zachte lichtinval door de gaten in de gevels. © Seiso Namura Iowa State Law Library in Iowa, Verenigde Staten: de juridische bibliotheek van Iowa bestaat uit een prachtige ruimte in renaissancestijl uit 1880. Een gietijzeren wenteltrap verbindt de vijf niveaus die bekleed zijn met houten interieurs. De marmeren vloer en muren, kroonluchters en de authentieke boekenkasten vol tijdschriften en documentatie creëren een weelderige sfeer. © aplseed photography De bibliotheek van El Escorial in San Lorenzo de El Escorial, Spanje: gelegen in de historische residentie van de Spaanse koning in San Lorenzo de El Escorial. Philip II was verantwoordelijk voor het aanvullen van de bibliotheek. De gewelfde planfonds staan vol met fresco’s die telkens de zeven vrije kunsten representeren: retorica, logica, muziek, grammatica, aritmetica, geometrie en astronomie. Vandaag behoort de bibliotheek tot werelderfgoed en bewaart ze meer dan 40.000 boeken. © Jose Maria Cuellar Bibliotheek van Alexandrië, Egypte: de originele bibliotheek van Alexandrië werd meer dan 1.600 jaar geleden verwoest door brand en conflicten. De huidige bibliotheek, die opende in 2002, probeert die originele sfeer te behouden. Het enorme discusvormige gebouw heeft een grote leeszaal die kantelt in de richting van de zee, terwijl letters en tekens uit meer dan honderd verschillende talen de gevels bedekken. Hier vind je ook een planetarium, vier musea, een academisch onderzoekscentrum en een heleboel Egyptisch erfgoed. © Ahmad Mohey Trinity College bibliotheek in Dublin, Ierland: dit is niet alleen een van de mooiste met z’n donkerbruine houten gewelven, maar ook de grootste bibliotheek van Ierland. De universiteitsbibliotheek bewaart alle werken die in Ierland verschijnen en is ook de enige in het land die de rechten heeft voor werken verschenen in het Verenigd Koninkrijk. Hier ligt ook het Book of Kells, een manuscript gemaakt door Keltische monniken omstreeks het jaar 800. © Johny Goerend Handelingenkamer Tweede Kamer Der Staten-generaal, Den Haag, Nederland: hier bevinden zich alle vergaderingnotulen van de Eerste en Tweede kamer. Het vertrek was oorspronkelijk de bibliotheek van het Departement van Justitie waar de lichtinval de grootste troef vormt. De vier gietijzeren etages zijn zo ontworpen dat het licht overal doorheen kan vallen. In de 19de eeuw eerder een noodzaak dan een luxe omdat olielampjes er vanwege het brandgevaar niet toegestaan waren. © Commons Wikimedia Biblioteca Pública, Villanueva, Colombia: dit is waarschijnlijk de bekendste nieuwe bibliotheek van Colombia, die niet alleen gebouwd is met lokale materialen maar ook door de lokale bevolking. Stenen verzamelde men via rivieren uit de buurt en hout haalde men in nabijgelegen bossen. Het ontwerp, bedacht door vier studenten, focust op natuurlijke ventilatie en veel schaduw om het binnen mooi en fris te houden. © Open Buildings Clementinum in Praag, Tsjechië: de barokke bibliotheekhal is slechts één van de indrukwekkende gebouwen van het Clementinumcomplex. De legende zegt dat de Jezuïeten slechts één boek voorhanden hadden toen ze in 1622 startten met de opbouw. De labels op de boekenplanken zijn nog origineel, net zoals de boeken met een witte rug en rode vlekken. Je kan de bibliotheek dagelijks begeleid bezoeken. © Dreyer s.r.o George Peabody Library in Baltimore, Maryland, Verenigde Staten: dit vijf verdiepingen tellende atrium heeft smeedijzeren balkons en boekenrekken zo gracieus dat het wel eens vergeleken wordt met een ‘kathedraal van boeken’. Bezoekers vinden dit zo’n mooie schoolbibliotheek dat er zelfs trouwfeesten en andere evenementen in plaatsvinden. © Patrick Gillespie Stiftsbibliotheek in Admont, Oostenrijk: in 1776 afgewerkt en nog steeds de grootste kloosterbibliotheek ter wereld. De plafondfresco’s stellen de verschillende stadia van de menselijke kennis voor en zetten de idealen en waarden van de Verlichting centraal. Licht wordt met kennis gelijkgesteld en moet de hele kloosterbibliotheek doorstromen. © Jorge Royan Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen, Denemarken: dit neomodern gebouw, beter bekend als de Zwarte Diamand, werd toegevoegd in 1999 als bijgebouw van de Koninklijke Bibliotheek. De uit staal, glas en zwarte graniet opgetrokken structuur omvat een concerthal, een populair café en expositieruimtes. Als bezoeker kan je er genieten van de uitzichten op de haven en de plafondfresco van Denemarkens bekendste artiest Per Kirkeby. © Søren Guldhammer Bennike Biblioteca Real Gabinete Portugues De Leitura, Rio De Janeiro, Brazilië: Portugese immigranten met heimwee sloegen de handen in elkaar om deze bibliotheek uit de grond te stampen in 1873. Op de kalkstenen gevel in neomanuelstijl zie je beelden van Portugese ontdekkingsreizigers zoals Prins Hendrik de Zeevaarder, Vasco da Gama en Pedro Álvares Cabral. De kathedraalachtige leeszaal met een glazen koepel en houten galerijen huisvest de grootste collectie van Portugese literatuur, die van het moederland niet inbegrepen. © Southern Whitefox

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *