Cultuurstad Zagreb in 24 uur

De geschiedenis, architectuur en gastronomie maken van Zagreb de uitgelezen bestemming voor al wie van cultuur, winkelen, lekker eten en parken houdt. Wat je ook het liefste doet op citytrip, de hoofdstad van Kroatië heeft veel te bieden. Bovendien is Zagreb kleiner dan andere Europese hoofdsteden en dus ideaal om te voet te verkennen.

Het Ban Jelacicplein © Sandra Bortek

Het Ban Jelacicplein © Sandra Bortek

Proeven in de (vroege) ochtend
Of je nu graag vroeg opstaat of net liever lang slaapt, een ontbijt of brunch op de markt van Dolac is een goede manier om de dag te beginnen. De grootste boerenmarkt van de stad vind je in het stadscentrum, naast het Ban Jelacicplein. Snuif de lokale sfeer op en voel de hartslag van de stad, terwijl je rondwandelt en links en rechts van een hapje geniet.

De kathedraal van Zagreb © Álvaro Vega Sánchez

De kathedraal van Zagreb © Álvaro Vega Sánchez

Kanonschoten voor Maria
Voor je terugkeert naar de bovenstad, breng je best een bezoek aan de kathedraal van de Tenhemelopneming van de Heilige Maagd Maria in Zagreb, het grootste religieuze gebouw van Kroatië, naast de markt. Je kan kiezen tussen een aangename wandeling langs de pittoreske marmeren Radicevastraat of een ritje van een minuut met de kabelbaan van Zagreb, de kortste kabelbaan ter wereld uit 1890. Die voert je tot aan de Lotrščak-toren, één van de beroemdste bezienswaardigheden van de stad. Elke middag wordt daar een kanon afgevuurd vanuit het bovenste venster.

Het typische gerecht Strukli © Olga Tikhonova

Het typische gerecht Strukli © Olga Tikhonova

Geniet van culinaire specialiteiten tijdens de middag
Het middageten is nog altijd de belangrijkste maaltijd in Kroatië. Tal van restaurants bieden heerlijke en betaalbare lunchmenu’s aan (gablec genaamd). Een wandeling door Tkalciceva, de meest bruisende straat van Zagreb, neemt je mee langs verschillende eetgelegenheden. De Teslinastraat in de benedenstad staat ook bekend om de vele restaurants die er gevestigd zijn. Een aanrader om te proeven is Strukli: pasta met kaas of gebraden kalkoen met mlinci (een soort deeg). Ook als u liever internationale gerechten eet, zal er genoeg keuze zijn.

Koffie-adresjes
Koffie drinken is een belangrijk onderdeel van het sociale leven in Zagreb. Geen beter moment om jezelf op een lekkere kop koffie te trakteren dan na een smakelijke lunch. Overal in de stad zijn er prachtige terrassen waar je heel het jaar door kunt genieten, maar de beste plekjes zijn de Tkalcicevastraat, Bogovicevastraat en Cvjetni Trg (het Bloemenplein).

Mooiste Europese park
Als je graag de benen strekt na de lunch en koffie, ga dan naar het Maksimirpark dat in 2016 door European Best Destinations werd uitgeroepen tot een van de mooiste Europese parken. In het park uit 1794 vind je een honderd jaar oud eikenbos en de stadsdierentuin.

De Galerij van de Moderne Kunst © Anita Jurlin

De Galerij van de Moderne Kunst © Anita Jurlin

Eigenzinnig museumhoppen
Fan van cultuur en kunst? De hoofdstad van Kroatië telt 30 actieve theaters, een groot aantal galerijen en tal van festivals. Zagreb wordt vaak de ‘museumstad’ van Kroatië genoemd, omdat ze meer musea per vierkante meter telt dan om het even welke andere stad ter wereld – van de indrukwekkende Galerij van de Moderne Kunst, met zowel internationale als Kroatische kunstenaars, tot het kleine en eigenzinnige Museum van Gebroken Relaties, dat met de Kenneth Hudson Award tot het meest innovatieve museum van Europa werd verkozen.

De markt van Zagreb 's avonds © Poje Mario

De markt van Zagreb ’s avonds © Poje Mario

Divers nachtleven
Het nachtleven in Zagreb is erg gevarieerd; spaar dus zeker wat energie voor ’s avonds! De benedenstad is vaak gezellig druk, vooral in het hoogseizoen. De ideale plek dus om te beginnen. Probeer de verschillende soorten Kroatische rakija, zoals medica (honingrakija) of biska (maretakrakija), meng je onder de lokale bevolking en trek later in de nacht naar de clubs in de benedenstad of rond het Jarunmeer. De cultuurliefhebber heeft ook wat opties: het Nationale Theater van Kroatië, waar je terecht kunt voor ballet, opera en toneel, en Vatroslav Lisinski, het belangrijkste concertgebouw van de stad, zijn slechts twee van de vele mogelijkheden.

Coverfoto: © NiKiri

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *