De 12 beste musea voor romantische zielen

Zin in een culturele date? Veel musea vieren de liefde, niet enkel op Valentijn, maar het hele jaar door met romantische tentoonstellingen. Elke grootstad biedt keuze genoeg voor een gezellige namiddag met twee. Is de liefde over? In Zagreb nemen ze met plezier sentimentele spullen aan die je pijnlijk doen terug denken aan een stukgelopen relatie. Bijzonder!

In het Italiaanse Florence, dat op vlak van romantiek zeker niet moet inboeten ten opzichte van Venetië, ligt de galerij van Uffizi: een van de oudste en belangrijkste kunstmusea ter wereld. Hier vind je meesterwerken van onder andere Botticelli (de Geboorte van Venus), Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rubens en Rembrandt. © Pixabay

In het Italiaanse Florence, dat op vlak van romantiek zeker niet moet inboeten ten opzichte van Venetië, ligt de galerij van Uffizi: een van de oudste en belangrijkste kunstmusea ter wereld. Hier vind je meesterwerken van onder andere Botticelli (de Geboorte van Venus), Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rubens en Rembrandt. © Pixabay

Met zijn grote luchtige ruimtes en groene tuinen heeft het Victoria & Albert museum in Londen een erg romantische uitstraling. Maar ook binnen hangt er liefde in de lucht. Hier vind je naar alle waarschijnlijkheid het grootste bed van het Verenigd Koninkrijk: the Great Bed of Ware. Het is eens iets anders dan het erg toeristische Tate Britain. © Tony Hisgett via Flickr Creative Commons

Met zijn grote luchtige ruimtes en groene tuinen heeft het Victoria & Albert museum in Londen een erg romantische uitstraling. Maar ook binnen hangt er liefde in de lucht. Hier vind je naar alle waarschijnlijkheid het grootste bed van het Verenigd Koninkrijk: the Great Bed of Ware. Het is eens iets anders dan het erg toeristische Tate Britain. © Tony Hisgett via Flickr Creative Commons

Venetië staat bekend als een van de, zo niet dé meest romantische, steden van Europa. Doe er nog een cultureel schepje bovenop en bezoek het Ca’ Rezzonico: een 17de-eeuws paleis aan het Canal Grande in de wijk Dorsdoduro. In het mondaine interieur tref je verschillende kunstwerken aan die het betere flirt-, vrij- en trouwwerk anno 18de eeuw in beeld brengen. © Wikimedia Commons

Venetië staat bekend als een van de, zo niet dé meest romantische, steden van Europa. Doe er nog een cultureel schepje bovenop en bezoek het Ca’ Rezzonico: een 17de-eeuws paleis aan het Canal Grande in de wijk Dorsdoduro. In het mondaine interieur tref je verschillende kunstwerken aan die het betere flirt-, vrij- en trouwwerk anno 18de eeuw in beeld brengen. © Wikimedia Commons

Wenen is een stad die winter en zomer weet te charmeren en ook hier vind je culturele parels die elk (kunst)hart warmer maken. Stap binnen in het prachtige Slot Belvedere, omringd door heel wat feeërieke tuinen. Binnen in het barok paleizencomplex uit de 18de eeuw kom je oog in oog te staan met het meest romantische meesterwerk van Gustav Klimt: ‘De Kus’. © Klefer via Flickr Creative Commons

Wenen is een stad die winter en zomer weet te charmeren en ook hier vind je culturele parels die elk (kunst)hart warmer maken. Stap binnen in het prachtige Slot Belvedere, omringd door heel wat feeërieke tuinen. Binnen in het barok paleizencomplex uit de 18de eeuw kom je oog in oog te staan met het meest romantische meesterwerk van Gustav Klimt: ‘De Kus’. © Klefer via Flickr Creative Commons

Atypisch, maar absoluut origineel is het Museum of Broken Relationships in het Kroatische Zagreb. Dit museum ‘viert’ het einde van een relatie door spullen van voormalige geliefdes te verzamelen. Mocht je nog een souvenirtje hebben aan je vorige relatie, dan vinden ze in dit museum zeker een nieuwe thuis. Ideaal om als koppel na te denken over de waarde van je relatie, maar ook als single om steun te vinden na een gebroken hart. © Connie Ma via Flickr Creative Commons

Atypisch, maar absoluut origineel is het Museum of Broken Relationships in het Kroatische Zagreb. Dit museum ‘viert’ het einde van een relatie door spullen van voormalige geliefdes te verzamelen. Mocht je nog een souvenirtje hebben aan je vorige relatie, dan vinden ze in dit museum zeker een nieuwe thuis. Ideaal om als koppel na te denken over de waarde van je relatie, maar ook als single om steun te vinden na een gebroken hart. © Connie Ma via Flickr Creative Commons

Wie Sint-Petersburg zegt, zegt de Hermitage. Dit is een van de grootste en omvangrijkste kunst- en cultuurhistorische musea ter wereld. Geen enkel museum weet zo uit te pakken met pure grandeur. Al wandelend door de schitterende, vergulde, met fresco’s versierde kamers van het grote Winterpaleis krijg je een indrukwekkend idee van de betoverende rijkdom en extravagantie van de Romanovs. Tip: de verlichte gebouwen zien er nog magischer uit onder een dik pak sneeuw. © Wikimedia Commons

Wie Sint-Petersburg zegt, zegt de Hermitage. Dit is een van de grootste en omvangrijkste kunst- en cultuurhistorische musea ter wereld. Geen enkel museum weet zo uit te pakken met pure grandeur. Al wandelend door de schitterende, vergulde, met fresco’s versierde kamers van het grote Winterpaleis krijg je een indrukwekkend idee van de betoverende rijkdom en extravagantie van de Romanovs. Tip: de verlichte gebouwen zien er nog magischer uit onder een dik pak sneeuw. © Wikimedia Commons

Het Picasso Museum in het Franse Antibes scoort al punten nog voor je binnen bent geweest. Vanaf het terras onderaan de middeleeuwse stenen toren van het voormalige Grimaldi Paleis kijk je uit op het glinsterende water van de baai van Cap Ferrat. Picasso gebruikte het kasteel als een atelier tijdens de herfst van 1946. Zijn werk ‘Joie de Vivre’, te vinden in het museum, slaagt er waarschijnlijk het best in de sfeer te vatten dankzij het zomers kleurenpallet van lichte blauwtinten en geel. Een mooie stop voor z’n tweetjes. © Wikimedia Commons

Het Picasso Museum in het Franse Antibes scoort al punten nog voor je binnen bent geweest. Vanaf het terras onderaan de middeleeuwse stenen toren van het voormalige Grimaldi Paleis kijk je uit op het glinsterende water van de baai van Cap Ferrat. Picasso gebruikte het kasteel als een atelier tijdens de herfst van 1946. Zijn werk ‘Joie de Vivre’, te vinden in het museum, slaagt er waarschijnlijk het best in de sfeer te vatten dankzij het zomers kleurenpallet van lichte blauwtinten en geel. Een mooie stop voor z’n tweetjes. © Wikimedia Commons

Naar het Serralves Museum in Porto moet je vooral gaan omwille van de setting. In de knappe roze Art Déco villa bewonder je een interessant arsenaal aan hedendaagse kunst en performance art. De meest belangrijke kunstenaars van nu stellen er hun werk voor. Ideaal om nieuwe ontdekkingen te doen of om eens rond te struinen in het gigantische aangrenzende park. © Paula Soler-Moya via Flickr Creative Commons

Naar het Serralves Museum in Porto moet je vooral gaan omwille van de setting. In de knappe roze Art Déco villa bewonder je een interessant arsenaal aan hedendaagse kunst en performance art. De meest belangrijke kunstenaars van nu stellen er hun werk voor. Ideaal om nieuwe ontdekkingen te doen of om eens rond te struinen in het gigantische aangrenzende park. © Paula Soler-Moya via Flickr Creative Commons

Dichter bij huis maakt het Rijksmuseum in Amsterdam grote kans om een romantische toets te geven aan jullie weekendje weg. De collectie biedt werken van 17de-eeuwse Nederlandse meesters zoals Rembrandt, Vermeer en Hals. Maar vergeet ook geen blik te werpen op de portretten van Isaac Massa en Beatrix van der Laen. © Pixabay

Dichter bij huis maakt het Rijksmuseum in Amsterdam grote kans om een romantische toets te geven aan jullie weekendje weg. De collectie biedt werken van 17de-eeuwse Nederlandse meesters zoals Rembrandt, Vermeer en Hals. Maar vergeet ook geen blik te werpen op de portretten van Isaac Massa en Beatrix van der Laen. © Pixabay

Wie houdt van intimiteit en kunst kan de twee het best combineren in het Rodin Museum in Parijs. Het museum, gelegen in het Hôtel Biron, werd recent heropend na een reeks grondige verbouwingen. In het chique optrekje geniet je van de beste werken van schilder en beeldhouwer Rodin inclusief de meesterwerken ‘De Kus’ en ‘De Denker’. Die laatste vind je in het beeldenpark aan het hotel. © Wikipedia Commons

Wie houdt van intimiteit en kunst kan de twee het best combineren in het Rodin Museum in Parijs. Het museum, gelegen in het Hôtel Biron, werd recent heropend na een reeks grondige verbouwingen. In het chique optrekje geniet je van de beste werken van schilder en beeldhouwer Rodin inclusief de meesterwerken ‘De Kus’ en ‘De Denker’. Die laatste vind je in het beeldenpark aan het hotel. © Wikipedia Commons

Een klein, gezellig museum is dat van La Vie Romantique in Parijs. In het huis van schilder Ary Scheffer, gebouwd in 1830, vind je werken van hemzelf en zijn vrienden. Ook liggen er documenten over George Sand, een Franse schrijfster en feministe avant la lettre. Het huis ligt niet ver van de Montmartre in het 9de arrondissement. Beklim de heuvel richting de Basilique du Sacré Coeur voor de meest romantische uitzichten op de stad. © Wikimedia Commons

Een klein, gezellig museum is dat van La Vie Romantique in Parijs. In het huis van schilder Ary Scheffer, gebouwd in 1830, vind je werken van hemzelf en zijn vrienden. Ook liggen er documenten over George Sand, een Franse schrijfster en feministe avant la lettre. Het huis ligt niet ver van de Montmartre in het 9de arrondissement. Beklim de heuvel richting de Basilique du Sacré Coeur voor de meest romantische uitzichten op de stad. © Wikimedia Commons

De Spaanse Trappen mag je zeker niet missen tijdens je citytrip in Rome. Maar houd zeker ook even halt bij het Keats-Shelley House aan de voet van de Trappen. Dit openbaar literatuurmuseum werd gewijd aan de romantische Engelse dichters John Keats en Percy Byssche Shelley. Behalve memorabilia aan de bevriende dichters vind je hier ook manuscripten van anderen zoals Robert Browning, William Wordsworth en Oscar Wilde. © HarshLight via Flickr Creative Commons

De Spaanse Trappen mag je zeker niet missen tijdens je citytrip in Rome. Maar houd zeker ook even halt bij het Keats-Shelley House aan de voet van de Trappen. Dit openbaar literatuurmuseum werd gewijd aan de romantische Engelse dichters John Keats en Percy Byssche Shelley. Behalve memorabilia aan de bevriende dichters vind je hier ook manuscripten van anderen zoals Robert Browning, William Wordsworth en Oscar Wilde. © HarshLight via Flickr Creative Commons

In het Italiaanse Florence, dat op vlak van romantiek zeker niet moet inboeten ten opzichte van Venetië, ligt de galerij van Uffizi: een van de oudste en belangrijkste kunstmusea ter wereld. Hier vind je meesterwerken van onder andere Botticelli (de Geboorte van Venus), Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rubens en Rembrandt. © Pixabay Met zijn grote luchtige ruimtes en groene tuinen heeft het Victoria & Albert museum in Londen een erg romantische uitstraling. Maar ook binnen hangt er liefde in de lucht. Hier vind je naar alle waarschijnlijkheid het grootste bed van het Verenigd Koninkrijk: the Great Bed of Ware. Het is eens iets anders dan het erg toeristische Tate Britain. © Tony Hisgett via Flickr Creative Commons Venetië staat bekend als een van de, zo niet dé meest romantische, steden van Europa. Doe er nog een cultureel schepje bovenop en bezoek het Ca’ Rezzonico: een 17de-eeuws paleis aan het Canal Grande in de wijk Dorsdoduro. In het mondaine interieur tref je verschillende kunstwerken aan die het betere flirt-, vrij- en trouwwerk anno 18de eeuw in beeld brengen. © Wikimedia Commons Wenen is een stad die winter en zomer weet te charmeren en ook hier vind je culturele parels die elk (kunst)hart warmer maken. Stap binnen in het prachtige Slot Belvedere, omringd door heel wat feeërieke tuinen. Binnen in het barok paleizencomplex uit de 18de eeuw kom je oog in oog te staan met het meest romantische meesterwerk van Gustav Klimt: ‘De Kus’. © Klefer via Flickr Creative Commons Atypisch, maar absoluut origineel is het Museum of Broken Relationships in het Kroatische Zagreb. Dit museum ‘viert’ het einde van een relatie door spullen van voormalige geliefdes te verzamelen. Mocht je nog een souvenirtje hebben aan je vorige relatie, dan vinden ze in dit museum zeker een nieuwe thuis. Ideaal om als koppel na te denken over de waarde van je relatie, maar ook als single om steun te vinden na een gebroken hart. © Connie Ma via Flickr Creative Commons Wie Sint-Petersburg zegt, zegt de Hermitage. Dit is een van de grootste en omvangrijkste kunst- en cultuurhistorische musea ter wereld. Geen enkel museum weet zo uit te pakken met pure grandeur. Al wandelend door de schitterende, vergulde, met fresco’s versierde kamers van het grote Winterpaleis krijg je een indrukwekkend idee van de betoverende rijkdom en extravagantie van de Romanovs. Tip: de verlichte gebouwen zien er nog magischer uit onder een dik pak sneeuw. © Wikimedia Commons Het Picasso Museum in het Franse Antibes scoort al punten nog voor je binnen bent geweest. Vanaf het terras onderaan de middeleeuwse stenen toren van het voormalige Grimaldi Paleis kijk je uit op het glinsterende water van de baai van Cap Ferrat. Picasso gebruikte het kasteel als een atelier tijdens de herfst van 1946. Zijn werk ‘Joie de Vivre’, te vinden in het museum, slaagt er waarschijnlijk het best in de sfeer te vatten dankzij het zomers kleurenpallet van lichte blauwtinten en geel. Een mooie stop voor z’n tweetjes. © Wikimedia Commons Naar het Serralves Museum in Porto moet je vooral gaan omwille van de setting. In de knappe roze Art Déco villa bewonder je een interessant arsenaal aan hedendaagse kunst en performance art. De meest belangrijke kunstenaars van nu stellen er hun werk voor. Ideaal om nieuwe ontdekkingen te doen of om eens rond te struinen in het gigantische aangrenzende park. © Paula Soler-Moya via Flickr Creative Commons Dichter bij huis maakt het Rijksmuseum in Amsterdam grote kans om een romantische toets te geven aan jullie weekendje weg. De collectie biedt werken van 17de-eeuwse Nederlandse meesters zoals Rembrandt, Vermeer en Hals. Maar vergeet ook geen blik te werpen op de portretten van Isaac Massa en Beatrix van der Laen. © Pixabay Wie houdt van intimiteit en kunst kan de twee het best combineren in het Rodin Museum in Parijs. Het museum, gelegen in het Hôtel Biron, werd recent heropend na een reeks grondige verbouwingen. In het chique optrekje geniet je van de beste werken van schilder en beeldhouwer Rodin inclusief de meesterwerken ‘De Kus’ en ‘De Denker’. Die laatste vind je in het beeldenpark aan het hotel. © Wikipedia Commons Een klein, gezellig museum is dat van La Vie Romantique in Parijs. In het huis van schilder Ary Scheffer, gebouwd in 1830, vind je werken van hemzelf en zijn vrienden. Ook liggen er documenten over George Sand, een Franse schrijfster en feministe avant la lettre. Het huis ligt niet ver van de Montmartre in het 9de arrondissement. Beklim de heuvel richting de Basilique du Sacré Coeur voor de meest romantische uitzichten op de stad. © Wikimedia Commons De Spaanse Trappen mag je zeker niet missen tijdens je citytrip in Rome. Maar houd zeker ook even halt bij het Keats-Shelley House aan de voet van de Trappen. Dit openbaar literatuurmuseum werd gewijd aan de romantische Engelse dichters John Keats en Percy Byssche Shelley. Behalve memorabilia aan de bevriende dichters vind je hier ook manuscripten van anderen zoals Robert Browning, William Wordsworth en Oscar Wilde. © HarshLight via Flickr Creative Commons

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *