20 x gratis doen in München

München, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren en de 3de stad van Duitsland, levert absoluut een geslaagde citytrip op. Behalve het jaarlijkse Oktoberfest en de traditionele kerstmarkten, valt er in de stad heel wat meer te beleven. Voor deze 20 activiteiten hoef je alvast geen geld boven te halen!

De Englischer Garten: een hotspot in de Duitse stad die je niet mag overslaan. Het grote park, zo’n 3,7 km², ligt in het centrum van München en opende in 1789. Je kan er onder andere fietsen, joggen, wandelen, picknicken, zonnebaden en Biergarten bezoeken. © Pixabay

De Englischer Garten: een hotspot in de Duitse stad die je niet mag overslaan. Het grote park, zo’n 3,7 km², ligt in het centrum van München en opende in 1789. Je kan er onder andere fietsen, joggen, wandelen, picknicken, zonnebaden en Biergarten bezoeken. © Pixabay

Bezoek een museum: heel wat musea in München kan je gratis bezichtigen. Een overzicht: het Sculptuurmuseum, het museum voor dierkunde, het brandweermuseum, de Artothek of het kunstcentrum, Kunstarkaden, Lothringer13 Halle met hedendaagse kunst, het stadsmuseum Kaiserburg en de Rathausgalerie in het stadhuis. Het MaximiliansForum met design, mode en architectuur is gedeeltelijk gratis te bezichtigen. © Wikimedia Commons

Bezoek een museum: heel wat musea in München kan je gratis bezichtigen. Een overzicht: het Sculptuurmuseum, het museum voor dierkunde, het brandweermuseum, de Artothek of het kunstcentrum, Kunstarkaden, Lothringer13 Halle met hedendaagse kunst, het stadsmuseum Kaiserburg en de Rathausgalerie in het stadhuis. Het MaximiliansForum met design, mode en architectuur is gedeeltelijk gratis te bezichtigen. © Wikimedia Commons

Pik een concert mee: in Gasteig, het cultureel centrum van München, vinden dagelijks gratis rond lunchtijd en in de vroege avond klassieke muziekconcerten plaats, gespeeld door studenten van de Hochschule für Musik und Theater. © Martin Wackerzapp
Surfers op de Eisbach: van mei tot september vinden hier regelmatig gratis sportavonden plaats waar je in groep samen kan sporten. Niet zo van het actieve type? De rivier is ook erg geliefd bij surfers. Zij tonen je met plezier hun nieuwe kunstjes, met wat geluk het hele jaar door! © Pixabay

Surfers op de Eisbach: van mei tot september vinden hier regelmatig gratis sportavonden plaats waar je in groep samen kan sporten. Niet zo van het actieve type? De rivier is ook erg geliefd bij surfers. Zij tonen je met plezier hun nieuwe kunstjes, met wat geluk het hele jaar door! © Pixabay

Bezoek BMW Welt: de Duitse autobouwer BMW stelt in het indrukwekkende gebouw van BMW Welt allerlei auto’s, motoren, innovaties en voorbeelden van techniek tentoon. Het BMW Museum, dat erlangs ligt, vraagt wel inkom. © Pixabay

Bezoek BMW Welt: de Duitse autobouwer BMW stelt in het indrukwekkende gebouw van BMW Welt allerlei auto’s, motoren, innovaties en voorbeelden van techniek tentoon. Het BMW Museum, dat erlangs ligt, vraagt wel inkom. © Pixabay

Volg een trainingssessie van FC Bayern München: om een voetbalmatch van de spelers te kunnen zien, moet je dikwijls veel betalen en geraak je bovendien niet eens makkelijk aan tickets. Maar wanneer de ploeg traint in hun hoofdkwartier op de Säbener Strasse, maak je wel kans om ze gratis aan het werk te zien. Houd hun website (fcbayeren.de) in de gaten voor hun trainingsschema. © FC Bayern
Asamkirche: deze Rooms-katholieke kerk, volledig opgetrokken in rococostijl, ligt in de historische binnenstad van München. Het gebouw werd door de gebroeders Asam, Cosmas Damian en Egid Quirin, in de jaren 1733-1746 gebouwd als privékapel. Geef er je ogen absoluut de kost! © Daniel Fürg

Asamkirche: deze Rooms-katholieke kerk, volledig opgetrokken in rococostijl, ligt in de historische binnenstad van München. Het gebouw werd door de gebroeders Asam, Cosmas Damian en Egid Quirin, in de jaren 1733-1746 gebouwd als privékapel. Geef er je ogen absoluut de kost! © Daniel Fürg

Schlosspark Nymphenburg: ’s winters en ’s zomers kun je hier genieten van de mooie tuinen aan het koninklijk paleis in barokstijl dat vroeger de zomerresidentie vormde van de Beierse heersers. Vele waterpartijen en bloemen staan in de kijker tijdens de zomer, terwijl het kanaal in de winter verandert in een schaatsbaan. Het domein ligt zo’n 5 km ten noordwesten van het stadscentrum. © Hakim Chourou

Schlosspark Nymphenburg: ’s winters en ’s zomers kun je hier genieten van de mooie tuinen aan het koninklijk paleis in barokstijl dat vroeger de zomerresidentie vormde van de Beierse heersers. Vele waterpartijen en bloemen staan in de kijker tijdens de zomer, terwijl het kanaal in de winter verandert in een schaatsbaan. Het domein ligt zo’n 5 km ten noordwesten van het stadscentrum. © Hakim Chourou

Viktualienmarkt: deze permanente markt in het stadscentrum vindt dagelijks plaats en voorziet je van allerlei levensmiddelen en Beierse specialiteiten. Zo vind je er Beierse Schweinshaxe of varkenspoot, gerookte ham van het Zwarte Woud en verschillende lokale kazen. Ooit bood de smeedijzeren markthal onderdak aan graanverkopers. © Joe Borg

Viktualienmarkt: deze permanente markt in het stadscentrum vindt dagelijks plaats en voorziet je van allerlei levensmiddelen en Beierse specialiteiten. Zo vind je er Beierse Schweinshaxe of varkenspoot, gerookte ham van het Zwarte Woud en verschillende lokale kazen. Ooit bood de smeedijzeren markthal onderdak aan graanverkopers. © Joe Borg

Sint-Petruskerk: beklim de 306 treden van de Sint-Petruskerk voor niets en geniet van een prachtig uitzicht op de binnenstad van München. Bovendien beschikt de kerk over een prachtig altaar en een vreemd met juwelen bedekt verguld skelet van St Mundita, zittend op een kussen. Wist je trouwens dat dit de oudste kerk van München is, daterend uit 1180? © Anthony Gurr

Sint-Petruskerk: beklim de 306 treden van de Sint-Petruskerk voor niets en geniet van een prachtig uitzicht op de binnenstad van München. Bovendien beschikt de kerk over een prachtig altaar en een vreemd met juwelen bedekt verguld skelet van St Mundita, zittend op een kussen. Wist je trouwens dat dit de oudste kerk van München is, daterend uit 1180? © Anthony Gurr

Het Olympiapark: gebouwd voor de Olympische Zomerspelen van 1972, maar nu wordt het voornamelijk gebruikt voor allerhande sociale, culturele en zelfs religieuze evenementen. Bovendien is de architectuur van het stadium bewonderenswaardig. Tip: beklim de Olympia Berg, dat levert mooie plaatjes op bij zonsondergang.

Het Olympiapark: gebouwd voor de Olympische Zomerspelen van 1972, maar nu wordt het voornamelijk gebruikt voor allerhande sociale, culturele en zelfs religieuze evenementen. Bovendien is de architectuur van het stadium bewonderenswaardig. Tip: beklim de Olympia Berg, dat levert mooie plaatjes op bij zonsondergang.

Gärtnerplatz: genoemd naar zijn architect Friedrich von Gärtner en nu vooral bekend als een ontmoetingsplek voor holebi’s. Nestel je op een terrasje of geniet van een picknick of BBQ op het plein. Meng je bovenal onder de locals en sla er eens een praatje mee. © MichaelHofmann2703

Gärtnerplatz: genoemd naar zijn architect Friedrich von Gärtner en nu vooral bekend als een ontmoetingsplek voor holebi’s. Nestel je op een terrasje of geniet van een picknick of BBQ op het plein. Meng je bovenal onder de locals en sla er eens een praatje mee. © MichaelHofmann2703

Ontdek de Isar: de Isar is de hoofdrivier die door München stroomt en vormt het perfecte decor om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Je kan er fietsen, joggen, wandelen of gewoon genieten van de natuur. Hier rondhangen doet je alleszins vergeten dat je je eigenlijk in een grote stad bevindt. © Pixabay

Ontdek de Isar: de Isar is de hoofdrivier die door München stroomt en vormt het perfecte decor om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Je kan er fietsen, joggen, wandelen of gewoon genieten van de natuur. Hier rondhangen doet je alleszins vergeten dat je je eigenlijk in een grote stad bevindt. © Pixabay

Königsplatz: voor adembenemende architectuur en een boeiende geschiedenisles moet je op Königsplatz zijn. Drie impressionante gebouwen omringen het plein waar vroeger de nazi’s veel van hun propagandarally’s hielden. Tegenwoordig is het een plek waar veel mensen uitrusten op de omliggende grasvelden. © Christian Comes

Königsplatz: voor adembenemende architectuur en een boeiende geschiedenisles moet je op Königsplatz zijn. Drie impressionante gebouwen omringen het plein waar vroeger de nazi’s veel van hun propagandarally’s hielden. Tegenwoordig is het een plek waar veel mensen uitrusten op de omliggende grasvelden. © Christian Comes

Markt op het Wiener Platz: de kleinste permanente markt van München gaat op dit pleintje door. Er heerst een knusse en lokale atmosfeer en het marktje is bovendien een goed alternatief voor de drukke en eerder toeristische Viktualienmarkt. © All Munich – off some time via Flickr

Markt op het Wiener Platz: de kleinste permanente markt van München gaat op dit pleintje door. Er heerst een knusse en lokale atmosfeer en het marktje is bovendien een goed alternatief voor de drukke en eerder toeristische Viktualienmarkt. © All Munich – off some time via Flickr

De Frauenkirche: de Onze-Lieve-Vrouwekerk, ook wel de kathedraal van München, is grootste kerk van de stad. Ze biedt plaats voor zo’n 20.000 staande bezoekers en imponeert met twee statige torens, die je bovendien gratis kan beklimmen. Het uitzicht is verbluffend. © Pixabay

De Frauenkirche: de Onze-Lieve-Vrouwekerk, ook wel de kathedraal van München, is grootste kerk van de stad. Ze biedt plaats voor zo’n 20.000 staande bezoekers en imponeert met twee statige torens, die je bovendien gratis kan beklimmen. Het uitzicht is verbluffend. © Pixabay

Rathaus-Glockenspiel: elke dag omstreeks 11u komt een menigte nieuwsgierige toeschouwers samen voor het stadhuis van München op de Marienplatz om te genieten van het Glockenspiel. Al meer dan 100 jaar luiden de klokken in de toren van het stadhuis om historische gebeurtenissen van Beieren te herdenken. Een gouden vogel die 3 keer tsjirpt maakt een einde aan het spektakel. © Imir Kamberi
Wandel door Leopoldstraße: het stuk tussen Giselastraβe en Odeonsplatz leidt je langs interessante herkenningspunten zoals het standbeeld van The Walking Man, de triomfboog van Siegestor en de Ludwig-Maximilians-Universität, een van Duitslands meest prestigieuze universiteiten. © Pixabay

Wandel door Leopoldstraße: het stuk tussen Giselastraβe en Odeonsplatz leidt je langs interessante herkenningspunten zoals het standbeeld van The Walking Man, de triomfboog van Siegestor en de Ludwig-Maximilians-Universität, een van Duitslands meest prestigieuze universiteiten. © Pixabay

Olympiadorf: dit is een studentenwijk vlakbij het Olympiapark waar zonder twijfel de meest hippe studentenresidenties liggen. In het bungalowgedeelte van het ‘dorp’ liggen honderden kleine kubusvormige huisjes waar studenten in wonen. Bovendien mogen ze hun voorgevel naar keuze beschilderen. Dat levert knappe kunstwerkjes op in felle kleuren met hier en daar doordachte mopjes en verwijzingen naar de popcultuur. © Andy Kandsberger

Olympiadorf: dit is een studentenwijk vlakbij het Olympiapark waar zonder twijfel de meest hippe studentenresidenties liggen. In het bungalowgedeelte van het ‘dorp’ liggen honderden kleine kubusvormige huisjes waar studenten in wonen. Bovendien mogen ze hun voorgevel naar keuze beschilderen. Dat levert knappe kunstwerkjes op in felle kleuren met hier en daar doordachte mopjes en verwijzingen naar de popcultuur. © Andy Kandsberger

Ga op zoek naar Jugendstil: in München vind je nog tal van fascinerende huizen en gebouwen in de stijl van Art Nouveau of ook wel Jugendstil. Een wonder, als je weet dat tijdens Wereldoorlog II de stad veel te lijden had onder bomaanslagen. Vooral het district Schwabing staat bekend om deze kunststroming. Maar ook district Bogenhausen biedt verschillende villa’s, een museum en een bekend theater in Jugendstil. © Wikimedia Commons

Ga op zoek naar Jugendstil: in München vind je nog tal van fascinerende huizen en gebouwen in de stijl van Art Nouveau of ook wel Jugendstil. Een wonder, als je weet dat tijdens Wereldoorlog II de stad veel te lijden had onder bomaanslagen. Vooral het district Schwabing staat bekend om deze kunststroming. Maar ook district Bogenhausen biedt verschillende villa’s, een museum en een bekend theater in Jugendstil. © Wikimedia Commons

De Englischer Garten: een hotspot in de Duitse stad die je niet mag overslaan. Het grote park, zo’n 3,7 km², ligt in het centrum van München en opende in 1789. Je kan er onder andere fietsen, joggen, wandelen, picknicken, zonnebaden en Biergarten bezoeken. © Pixabay Bezoek een museum: heel wat musea in München kan je gratis bezichtigen. Een overzicht: het Sculptuurmuseum, het museum voor dierkunde, het brandweermuseum, de Artothek of het kunstcentrum, Kunstarkaden, Lothringer13 Halle met hedendaagse kunst, het stadsmuseum Kaiserburg en de Rathausgalerie in het stadhuis. Het MaximiliansForum met design, mode en architectuur is gedeeltelijk gratis te bezichtigen. © Wikimedia Commons Pik een concert mee: in Gasteig, het cultureel centrum van München, vinden dagelijks gratis rond lunchtijd en in de vroege avond klassieke muziekconcerten plaats, gespeeld door studenten van de Hochschule für Musik und Theater. © Martin Wackerzapp Surfers op de Eisbach: van mei tot september vinden hier regelmatig gratis sportavonden plaats waar je in groep samen kan sporten. Niet zo van het actieve type? De rivier is ook erg geliefd bij surfers. Zij tonen je met plezier hun nieuwe kunstjes, met wat geluk het hele jaar door! © Pixabay Bezoek BMW Welt: de Duitse autobouwer BMW stelt in het indrukwekkende gebouw van BMW Welt allerlei auto’s, motoren, innovaties en voorbeelden van techniek tentoon. Het BMW Museum, dat erlangs ligt, vraagt wel inkom. © Pixabay Volg een trainingssessie van FC Bayern München: om een voetbalmatch van de spelers te kunnen zien, moet je dikwijls veel betalen en geraak je bovendien niet eens makkelijk aan tickets. Maar wanneer de ploeg traint in hun hoofdkwartier op de Säbener Strasse, maak je wel kans om ze gratis aan het werk te zien. Houd hun website (fcbayeren.de) in de gaten voor hun trainingsschema. © FC Bayern Asamkirche: deze Rooms-katholieke kerk, volledig opgetrokken in rococostijl, ligt in de historische binnenstad van München. Het gebouw werd door de gebroeders Asam, Cosmas Damian en Egid Quirin, in de jaren 1733-1746 gebouwd als privékapel. Geef er je ogen absoluut de kost! © Daniel Fürg Schlosspark Nymphenburg: ’s winters en ’s zomers kun je hier genieten van de mooie tuinen aan het koninklijk paleis in barokstijl dat vroeger de zomerresidentie vormde van de Beierse heersers. Vele waterpartijen en bloemen staan in de kijker tijdens de zomer, terwijl het kanaal in de winter verandert in een schaatsbaan. Het domein ligt zo’n 5 km ten noordwesten van het stadscentrum. © Hakim Chourou Viktualienmarkt: deze permanente markt in het stadscentrum vindt dagelijks plaats en voorziet je van allerlei levensmiddelen en Beierse specialiteiten. Zo vind je er Beierse Schweinshaxe of varkenspoot, gerookte ham van het Zwarte Woud en verschillende lokale kazen. Ooit bood de smeedijzeren markthal onderdak aan graanverkopers. © Joe Borg Sint-Petruskerk: beklim de 306 treden van de Sint-Petruskerk voor niets en geniet van een prachtig uitzicht op de binnenstad van München. Bovendien beschikt de kerk over een prachtig altaar en een vreemd met juwelen bedekt verguld skelet van St Mundita, zittend op een kussen. Wist je trouwens dat dit de oudste kerk van München is, daterend uit 1180? © Anthony Gurr Het Olympiapark: gebouwd voor de Olympische Zomerspelen van 1972, maar nu wordt het voornamelijk gebruikt voor allerhande sociale, culturele en zelfs religieuze evenementen. Bovendien is de architectuur van het stadium bewonderenswaardig. Tip: beklim de Olympia Berg, dat levert mooie plaatjes op bij zonsondergang. Gärtnerplatz: genoemd naar zijn architect Friedrich von Gärtner en nu vooral bekend als een ontmoetingsplek voor holebi’s. Nestel je op een terrasje of geniet van een picknick of BBQ op het plein. Meng je bovenal onder de locals en sla er eens een praatje mee. © MichaelHofmann2703 Ontdek de Isar: de Isar is de hoofdrivier die door München stroomt en vormt het perfecte decor om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Je kan er fietsen, joggen, wandelen of gewoon genieten van de natuur. Hier rondhangen doet je alleszins vergeten dat je je eigenlijk in een grote stad bevindt. © Pixabay Königsplatz: voor adembenemende architectuur en een boeiende geschiedenisles moet je op Königsplatz zijn. Drie impressionante gebouwen omringen het plein waar vroeger de nazi’s veel van hun propagandarally’s hielden. Tegenwoordig is het een plek waar veel mensen uitrusten op de omliggende grasvelden. © Christian Comes Markt op het Wiener Platz: de kleinste permanente markt van München gaat op dit pleintje door. Er heerst een knusse en lokale atmosfeer en het marktje is bovendien een goed alternatief voor de drukke en eerder toeristische Viktualienmarkt. © All Munich – off some time via Flickr De Frauenkirche: de Onze-Lieve-Vrouwekerk, ook wel de kathedraal van München, is grootste kerk van de stad. Ze biedt plaats voor zo’n 20.000 staande bezoekers en imponeert met twee statige torens, die je bovendien gratis kan beklimmen. Het uitzicht is verbluffend. © Pixabay Rathaus-Glockenspiel: elke dag omstreeks 11u komt een menigte nieuwsgierige toeschouwers samen voor het stadhuis van München op de Marienplatz om te genieten van het Glockenspiel. Al meer dan 100 jaar luiden de klokken in de toren van het stadhuis om historische gebeurtenissen van Beieren te herdenken. Een gouden vogel die 3 keer tsjirpt maakt een einde aan het spektakel. © Imir Kamberi Wandel door Leopoldstraße: het stuk tussen Giselastraβe en Odeonsplatz leidt je langs interessante herkenningspunten zoals het standbeeld van The Walking Man, de triomfboog van Siegestor en de Ludwig-Maximilians-Universität, een van Duitslands meest prestigieuze universiteiten. © Pixabay Olympiadorf: dit is een studentenwijk vlakbij het Olympiapark waar zonder twijfel de meest hippe studentenresidenties liggen. In het bungalowgedeelte van het ‘dorp’ liggen honderden kleine kubusvormige huisjes waar studenten in wonen. Bovendien mogen ze hun voorgevel naar keuze beschilderen. Dat levert knappe kunstwerkjes op in felle kleuren met hier en daar doordachte mopjes en verwijzingen naar de popcultuur. © Andy Kandsberger Ga op zoek naar Jugendstil: in München vind je nog tal van fascinerende huizen en gebouwen in de stijl van Art Nouveau of ook wel Jugendstil. Een wonder, als je weet dat tijdens Wereldoorlog II de stad veel te lijden had onder bomaanslagen. Vooral het district Schwabing staat bekend om deze kunststroming. Maar ook district Bogenhausen biedt verschillende villa’s, een museum en een bekend theater in Jugendstil. © Wikimedia Commons

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *