20 x gratis doen in München

München, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren en de 3de stad van Duitsland, levert absoluut een geslaagde citytrip op. Behalve het jaarlijkse Oktoberfest en de traditionele kerstmarkten, valt er in de stad heel wat meer te beleven. Voor deze 20 activiteiten hoef je alvast geen geld boven te halen!

 • De Englischer Garten: een hotspot in de Duitse stad die je niet mag overslaan. Het grote park, zo’n 3,7 km², ligt in het centrum van München en opende in 1789. Je kan er onder andere fietsen, joggen, wandelen, picknicken, zonnebaden en Biergarten bezoeken. © Pixabay
  De Englischer Garten: een hotspot in de Duitse stad die je niet mag overslaan. Het grote park, zo’n 3,7 km², ligt in het centrum van München en opende in 1789. Je kan er onder andere fietsen, joggen, wandelen, picknicken, zonnebaden en Biergarten bezoeken. © Pixabay
 • Bezoek een museum: heel wat musea in München kan je gratis bezichtigen. Een overzicht: het Sculptuurmuseum, het museum voor dierkunde, het brandweermuseum, de Artothek of het kunstcentrum, Kunstarkaden, Lothringer13 Halle met hedendaagse kunst, het stadsmuseum Kaiserburg en de Rathausgalerie in het stadhuis. Het MaximiliansForum met design, mode en architectuur is gedeeltelijk gratis te bezichtigen. © Wikimedia Commons
  Bezoek een museum: heel wat musea in München kan je gratis bezichtigen. Een overzicht: het Sculptuurmuseum, het museum voor dierkunde, het brandweermuseum, de Artothek of het kunstcentrum, Kunstarkaden, Lothringer13 Halle met hedendaagse kunst, het stadsmuseum Kaiserburg en de Rathausgalerie in het stadhuis. Het MaximiliansForum met design, mode en architectuur is gedeeltelijk gratis te bezichtigen. © Wikimedia Commons
 • Pik een concert mee: in Gasteig, het cultureel centrum van München, vinden dagelijks gratis rond lunchtijd en in de vroege avond klassieke muziekconcerten plaats, gespeeld door studenten van de Hochschule für Musik und Theater. © Martin Wackerzapp
  Pik een concert mee: in Gasteig, het cultureel centrum van München, vinden dagelijks gratis rond lunchtijd en in de vroege avond klassieke muziekconcerten plaats, gespeeld door studenten van de Hochschule für Musik und Theater. © Martin Wackerzapp
 • Surfers op de Eisbach: van mei tot september vinden hier regelmatig gratis sportavonden plaats waar je in groep samen kan sporten. Niet zo van het actieve type? De rivier is ook erg geliefd bij surfers. Zij tonen je met plezier hun nieuwe kunstjes, met wat geluk het hele jaar door! © Pixabay
  Surfers op de Eisbach: van mei tot september vinden hier regelmatig gratis sportavonden plaats waar je in groep samen kan sporten. Niet zo van het actieve type? De rivier is ook erg geliefd bij surfers. Zij tonen je met plezier hun nieuwe kunstjes, met wat geluk het hele jaar door! © Pixabay
 • Bezoek BMW Welt: de Duitse autobouwer BMW stelt in het indrukwekkende gebouw van BMW Welt allerlei auto’s, motoren, innovaties en voorbeelden van techniek tentoon. Het BMW Museum, dat erlangs ligt, vraagt wel inkom. © Pixabay
  Bezoek BMW Welt: de Duitse autobouwer BMW stelt in het indrukwekkende gebouw van BMW Welt allerlei auto’s, motoren, innovaties en voorbeelden van techniek tentoon. Het BMW Museum, dat erlangs ligt, vraagt wel inkom. © Pixabay
 • Volg een trainingssessie van FC Bayern München: om een voetbalmatch van de spelers te kunnen zien, moet je dikwijls veel betalen en geraak je bovendien niet eens makkelijk aan tickets. Maar wanneer de ploeg traint in hun hoofdkwartier op de Säbener Strasse, maak je wel kans om ze gratis aan het werk te zien. Houd hun website (fcbayeren.de) in de gaten voor hun trainingsschema. © FC Bayern
  Volg een trainingssessie van FC Bayern München: om een voetbalmatch van de spelers te kunnen zien, moet je dikwijls veel betalen en geraak je bovendien niet eens makkelijk aan tickets. Maar wanneer de ploeg traint in hun hoofdkwartier op de Säbener Strasse, maak je wel kans om ze gratis aan het werk te zien. Houd hun website (fcbayeren.de) in de gaten voor hun trainingsschema. © FC Bayern
 • Asamkirche: deze Rooms-katholieke kerk, volledig opgetrokken in rococostijl, ligt in de historische binnenstad van München. Het gebouw werd door de gebroeders Asam, Cosmas Damian en Egid Quirin, in de jaren 1733-1746 gebouwd als privékapel. Geef er je ogen absoluut de kost! © Daniel Fürg
  Asamkirche: deze Rooms-katholieke kerk, volledig opgetrokken in rococostijl, ligt in de historische binnenstad van München. Het gebouw werd door de gebroeders Asam, Cosmas Damian en Egid Quirin, in de jaren 1733-1746 gebouwd als privékapel. Geef er je ogen absoluut de kost! © Daniel Fürg
 • Schlosspark Nymphenburg: ’s winters en ’s zomers kun je hier genieten van de mooie tuinen aan het koninklijk paleis in barokstijl dat vroeger de zomerresidentie vormde van de Beierse heersers. Vele waterpartijen en bloemen staan in de kijker tijdens de zomer, terwijl het kanaal in de winter verandert in een schaatsbaan. Het domein ligt zo’n 5 km ten noordwesten van het stadscentrum. © Hakim Chourou
  Schlosspark Nymphenburg: ’s winters en ’s zomers kun je hier genieten van de mooie tuinen aan het koninklijk paleis in barokstijl dat vroeger de zomerresidentie vormde van de Beierse heersers. Vele waterpartijen en bloemen staan in de kijker tijdens de zomer, terwijl het kanaal in de winter verandert in een schaatsbaan. Het domein ligt zo’n 5 km ten noordwesten van het stadscentrum. © Hakim Chourou
 • Viktualienmarkt: deze permanente markt in het stadscentrum vindt dagelijks plaats en voorziet je van allerlei levensmiddelen en Beierse specialiteiten. Zo vind je er Beierse Schweinshaxe of varkenspoot, gerookte ham van het Zwarte Woud en verschillende lokale kazen. Ooit bood de smeedijzeren markthal onderdak aan graanverkopers. © Joe Borg
  Viktualienmarkt: deze permanente markt in het stadscentrum vindt dagelijks plaats en voorziet je van allerlei levensmiddelen en Beierse specialiteiten. Zo vind je er Beierse Schweinshaxe of varkenspoot, gerookte ham van het Zwarte Woud en verschillende lokale kazen. Ooit bood de smeedijzeren markthal onderdak aan graanverkopers. © Joe Borg
 • Sint-Petruskerk: beklim de 306 treden van de Sint-Petruskerk voor niets en geniet van een prachtig uitzicht op de binnenstad van München. Bovendien beschikt de kerk over een prachtig altaar en een vreemd met juwelen bedekt verguld skelet van St Mundita, zittend op een kussen. Wist je trouwens dat dit de oudste kerk van München is, daterend uit 1180? © Anthony Gurr
  Sint-Petruskerk: beklim de 306 treden van de Sint-Petruskerk voor niets en geniet van een prachtig uitzicht op de binnenstad van München. Bovendien beschikt de kerk over een prachtig altaar en een vreemd met juwelen bedekt verguld skelet van St Mundita, zittend op een kussen. Wist je trouwens dat dit de oudste kerk van München is, daterend uit 1180? © Anthony Gurr
 • Het Olympiapark: gebouwd voor de Olympische Zomerspelen van 1972, maar nu wordt het voornamelijk gebruikt voor allerhande sociale, culturele en zelfs religieuze evenementen. Bovendien is de architectuur van het stadium bewonderenswaardig. Tip: beklim de Olympia Berg, dat levert mooie plaatjes op bij zonsondergang.
  Het Olympiapark: gebouwd voor de Olympische Zomerspelen van 1972, maar nu wordt het voornamelijk gebruikt voor allerhande sociale, culturele en zelfs religieuze evenementen. Bovendien is de architectuur van het stadium bewonderenswaardig. Tip: beklim de Olympia Berg, dat levert mooie plaatjes op bij zonsondergang.
 • Gärtnerplatz: genoemd naar zijn architect Friedrich von Gärtner en nu vooral bekend als een ontmoetingsplek voor holebi’s. Nestel je op een terrasje of geniet van een picknick of BBQ op het plein. Meng je bovenal onder de locals en sla er eens een praatje mee. © MichaelHofmann2703
  Gärtnerplatz: genoemd naar zijn architect Friedrich von Gärtner en nu vooral bekend als een ontmoetingsplek voor holebi’s. Nestel je op een terrasje of geniet van een picknick of BBQ op het plein. Meng je bovenal onder de locals en sla er eens een praatje mee. © MichaelHofmann2703
 • Ontdek de Isar: de Isar is de hoofdrivier die door München stroomt en vormt het perfecte decor om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Je kan er fietsen, joggen, wandelen of gewoon genieten van de natuur. Hier rondhangen doet je alleszins vergeten dat je je eigenlijk in een grote stad bevindt. © Pixabay
  Ontdek de Isar: de Isar is de hoofdrivier die door München stroomt en vormt het perfecte decor om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Je kan er fietsen, joggen, wandelen of gewoon genieten van de natuur. Hier rondhangen doet je alleszins vergeten dat je je eigenlijk in een grote stad bevindt. © Pixabay
 • Königsplatz: voor adembenemende architectuur en een boeiende geschiedenisles moet je op Königsplatz zijn. Drie impressionante gebouwen omringen het plein waar vroeger de nazi’s veel van hun propagandarally’s hielden. Tegenwoordig is het een plek waar veel mensen uitrusten op de omliggende grasvelden. © Christian Comes
  Königsplatz: voor adembenemende architectuur en een boeiende geschiedenisles moet je op Königsplatz zijn. Drie impressionante gebouwen omringen het plein waar vroeger de nazi’s veel van hun propagandarally’s hielden. Tegenwoordig is het een plek waar veel mensen uitrusten op de omliggende grasvelden. © Christian Comes
 • Markt op het Wiener Platz: de kleinste permanente markt van München gaat op dit pleintje door. Er heerst een knusse en lokale atmosfeer en het marktje is bovendien een goed alternatief voor de drukke en eerder toeristische Viktualienmarkt. © All Munich – off some time via Flickr
  Markt op het Wiener Platz: de kleinste permanente markt van München gaat op dit pleintje door. Er heerst een knusse en lokale atmosfeer en het marktje is bovendien een goed alternatief voor de drukke en eerder toeristische Viktualienmarkt. © All Munich – off some time via Flickr
 • De Frauenkirche: de Onze-Lieve-Vrouwekerk, ook wel de kathedraal van München, is grootste kerk van de stad. Ze biedt plaats voor zo’n 20.000 staande bezoekers en imponeert met twee statige torens, die je bovendien gratis kan beklimmen. Het uitzicht is verbluffend. © Pixabay
  De Frauenkirche: de Onze-Lieve-Vrouwekerk, ook wel de kathedraal van München, is grootste kerk van de stad. Ze biedt plaats voor zo’n 20.000 staande bezoekers en imponeert met twee statige torens, die je bovendien gratis kan beklimmen. Het uitzicht is verbluffend. © Pixabay
 • Rathaus-Glockenspiel: elke dag omstreeks 11u komt een menigte nieuwsgierige toeschouwers samen voor het stadhuis van München op de Marienplatz om te genieten van het Glockenspiel. Al meer dan 100 jaar luiden de klokken in de toren van het stadhuis om historische gebeurtenissen van Beieren te herdenken. Een gouden vogel die 3 keer tsjirpt maakt een einde aan het spektakel. © Imir Kamberi
  Rathaus-Glockenspiel: elke dag omstreeks 11u komt een menigte nieuwsgierige toeschouwers samen voor het stadhuis van München op de Marienplatz om te genieten van het Glockenspiel. Al meer dan 100 jaar luiden de klokken in de toren van het stadhuis om historische gebeurtenissen van Beieren te herdenken. Een gouden vogel die 3 keer tsjirpt maakt een einde aan het spektakel. © Imir Kamberi
 • Wandel door Leopoldstraße: het stuk tussen Giselastraβe en Odeonsplatz leidt je langs interessante herkenningspunten zoals het standbeeld van The Walking Man, de triomfboog van Siegestor en de Ludwig-Maximilians-Universität, een van Duitslands meest prestigieuze universiteiten. © Pixabay
  Wandel door Leopoldstraße: het stuk tussen Giselastraβe en Odeonsplatz leidt je langs interessante herkenningspunten zoals het standbeeld van The Walking Man, de triomfboog van Siegestor en de Ludwig-Maximilians-Universität, een van Duitslands meest prestigieuze universiteiten. © Pixabay
 • Olympiadorf: dit is een studentenwijk vlakbij het Olympiapark waar zonder twijfel de meest hippe studentenresidenties liggen. In het bungalowgedeelte van het ‘dorp’ liggen honderden kleine kubusvormige huisjes waar studenten in wonen. Bovendien mogen ze hun voorgevel naar keuze beschilderen. Dat levert knappe kunstwerkjes op in felle kleuren met hier en daar doordachte mopjes en verwijzingen naar de popcultuur. © Andy Kandsberger
  Olympiadorf: dit is een studentenwijk vlakbij het Olympiapark waar zonder twijfel de meest hippe studentenresidenties liggen. In het bungalowgedeelte van het ‘dorp’ liggen honderden kleine kubusvormige huisjes waar studenten in wonen. Bovendien mogen ze hun voorgevel naar keuze beschilderen. Dat levert knappe kunstwerkjes op in felle kleuren met hier en daar doordachte mopjes en verwijzingen naar de popcultuur. © Andy Kandsberger
 • Ga op zoek naar Jugendstil: in München vind je nog tal van fascinerende huizen en gebouwen in de stijl van Art Nouveau of ook wel Jugendstil. Een wonder, als je weet dat tijdens Wereldoorlog II de stad veel te lijden had onder bomaanslagen. Vooral het district Schwabing staat bekend om deze kunststroming. Maar ook district Bogenhausen biedt verschillende villa’s, een museum en een bekend theater in Jugendstil. © Wikimedia Commons
  Ga op zoek naar Jugendstil: in München vind je nog tal van fascinerende huizen en gebouwen in de stijl van Art Nouveau of ook wel Jugendstil. Een wonder, als je weet dat tijdens Wereldoorlog II de stad veel te lijden had onder bomaanslagen. Vooral het district Schwabing staat bekend om deze kunststroming. Maar ook district Bogenhausen biedt verschillende villa’s, een museum en een bekend theater in Jugendstil. © Wikimedia Commons

Leave a Comment