Namibië: reizen door kleurrijke zandlandschappen

Het land van woestijn en duinen. Zo stelt touroperator Zuid-Afrika Reiscenter dit minder gekend Afrikaans land voor. Dat zand zo mooi kon zijn had Reisreporter Bruno zich niet kunnen voorstellen. Verbazingwekkende landschappen, een hartelijke bevolking en 300 dagen zon zijn de hoofdingrediënten van Namibië ofwel het Afrika voor beginners.

Mooi woestijnland
Namibië is een uniek land, vol zand! Maar dan wel in de meest kleurrijke variaties die een mens zich maar kan voorstellen. Met een populatie van amper 2 inwoners per vierkante kilometer mag je het gerust dun bevolkt noemen. Bovendien wonen de meeste inwoners in steden of kleine gemeenschappen. De vriendelijke en hulpvaardige bevolking maakt dat dit een veilig land is om door te reizen. Ook handig meegenomen: Namibië kent geen tijdsverschil met België. Er is eveneens geen visa of vaccinatie nodig en malaria komt zelden voor. Allemaal pluspunten voor toekomstige of ervaren Afrikaliefhebbers!

Namibië kenmerkt zich door een veelvoud aan zandkleuren!

Namibië kenmerkt zich door een veelvoud aan zandkleuren!

Geen massatoerisme
Tijdens de persvoorstelling steekt touroperator Zuid-Afrika reiscenter van wal met de dingen die je zeker moet doen. Voor lange wachtrijen hoef je bij deze toeristische trekpleisters niet te vrezen, Namibië kent geen massatoerisme. De woestijn reikt er tot aan de 1.500 km lange kuststrook. Ondanks die lange waterlijn is Namibië geen zwem- of duikbestemming wegens te koud water (12- 18°C). Maar je kunt er wel enorme kolonies zeehonden spotten en op bezoek gaan in Walvisbay! De big 5 (olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel) zijn aanwezig in de parken alsook het zeldzame zwarte nijlpaard.

Het zwarte nijlpaard kun je in Namibië nog bewonderen.

Het zwarte nijlpaard kun je in Namibië nog bewonderen.

Stoppen bij oranje water en een spookstad
We noteren verder dat je er de tweede grootste canyon ter wereld, Visrivier, en een enorm zoutmeer kunt bewonderen. In de rivier blijkt oranje water te vloeien! Namibie is een zogenaamde self-drive destination, waardoor je, eens op weg, overvallen wordt door een groot gevoel van vrijheid. Onderweg kun je overnachten in guest farms, de Afrikaanse B&B zeg maar. Markeer op je traject zeker Twyfelfontein. Deze plaats is uitgeroepen tot nationaal monument. De vele honderden prehistorisch gekerfde rotstekeningen in de vallei staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Stoppen moet je ook even in de spookstad Koolmanskop, ooit het centrum van een bloeiende diamantindustrie. Met het verdwijnen van de diamant trokken ook de inwoners weg en sinds 1956 is de woestijn langzaam de stad aan het heroveren.

De panorama's in het land zijn overweldigend!

De landschappen in het land zijn overweldigend!

Natuurlijk surrealistisch panorama
Het wordt ons snel duidelijk dat het onmogelijk is om alle hoogtepunten te noteren. Maar Sossusvlei moeten we toch nog melden. Deze enorme kleipan heeft de hoogste duinen ter wereld, tot meer dan 300 meter hoog. In het midden van Sossusvlei ligt een opgedroogd zoutmeer, Dead Vlei. De zwarte dode bomen zouden meer dan 700 jaar oud zijn. De kale zwarte spiesen op de witte zoutpan, die op haar beurt is afgezoomd door rode zandduinen en dit onder een helder felblauwe hemel, geven het geheel een surrealistisch tintje.

Met wat geluk spot je op safari 'the big 5'!

Met wat geluk spot je op safari ’the big 5′!

Duizendpoot op rails
Touroperator Zuid-Afrika reiscenter is sinds 1993 gespecialiseerd in begeleide en uitgewerkte individuele reizen door zuidelijk Afrika. Je hebt een brede keuze aan meerdaagse tochten door Namibië. De ‘Nie gewoon nie Namibia’ 14-daagse tour is de ideale keuze als je dit prachtige land echt wil ontdekken. Mag het nog avontuurlijker? Kies dan voor de ‘Trucktour camping’. Geef je de voorkeur aan een individuele tocht, dan trek je er best op uit met een tentje. Maar het kan ook allemaal à la carte voor jou uitgewerkt worden. Helemaal relaxed is de Shongololo Express. Shongololo betekent ‘duizendpoot’ in Zulu. Sinds 1995 is het mogelijk door Namibië te reizen per trein. Overdag zijn er bezoeken gepland, ’s avonds spoort de hoteltrein verder door het immense land. Het Afrika voor beginners heeft duidelijk heel wat in petto voor een onvergetelijke reis.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Meer informatie via: www.namibia.be
BEREIKBAARHEID
Air Namibië verzorgt wekelijks 6 rechtstreekse vluchten vanuit Frankfurt. Je hebt de keuze uit business en economy class. De ICE trein spoort vanuit Brussel naar Frankfurt.
Meer info: www.airnamibia.com.na

Foto’s: © Pixabay

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *