Lozère en Aveyron tonen Frankrijk op z’n puurst

De departementen Lozère en Aveyron behoren tot de dunst bevolkte van Frankrijk. Natuurschoon en historisch erfgoed bleven er behouden, tradities leven er ongeschonden voort. Om die redenen staan ze hoog op onze lijst te bezoeken plekjes in Frankrijk. Reisreporter Fons ging alvast op prospectie!

Charmante verstilde dorpjes
Het departement Lozère, met Mende als hoofdstad, strekt zich uit in het noorden van de regio Languedoc-Roussillon en grenst in het westen aan de Aveyron. Met 70.000 inwoners is dit het dunst bevolkte departement van Frankrijk. Daardoor is het leefmilieu er uitzonderlijk intact en behouden, wat maakt dat wie zoekt naar natuur ruimschoots aan zijn trekken komt. Maar wie houdt van pittoreske dorpjes en apart kunsthistorisch erfgoed is er eveneens op zijn plaats.

Mende is de hoofdstad van het departement Lozère. © Denis789 via Flickr Creative Commons

Mende is de hoofdstad van het departement Lozère. © Denis789 via Flickr Creative Commons

Ondergrondse kathedraal
In de grensregio van beide departementen lokt vooral het rotsachtig rivierlandschap van de Gorges du Tarn veel toeristen. Maar op de aanpalende kalksteenhoogvlakte kan je ook één van de mooiste grotten ter wereld bezoeken. Je daalt er honderd meter diep af naar de Aven Armand, een ‘ondergrondse kathedraal’ van indrukwekkende stalagmieten. De bekende Michelingids bekroonde de site al met 3 sterren.

Gorges du Tarn © Franck Barre via Flickr Creative Commons

Gorges du Tarn © Franck Barre via Flickr Creative Commons

Groot gat
Het verhaal van Aven Armand begon 122 jaar geleden. Toen ontdekte slotenmaker Louis Armand de grot in de Causse Méjean. Armand was een medewerker van de beroemde speleoloog Edouard-Alfred Martel die de streek uitkamde op zoek naar grotten. In september 1897 vertelde Armand zijn vriend dat hij een ‘groot gat’ had gevonden. Hij ontdekte de verticale opening die de boeren ‘aven’ of karstpijp noemen.

Woud van stenen
De dag na de ontdekking besloot Martel deze aven naar zijn toegewijde medewerker te vernoemen. In juni 1936 werd de Aven Armand voor het publiek opengesteld. Diep in de grond kijkt de bezoeker zich de ogen uit op een stenen woud van honderden stalagmietkolommen waarvan de vorming meer dan 50 miljoen jaar geleden begon. Het verhaal van de Aven Armand is maar één van de sterke vertellingen die je in de Lozère te horen krijgt.

De stalagmieten van Aven Armand © Aven Armand

De stalagmieten van Aven Armand © Aven Armand

De wraak van madame Talabot
Neem nu de legende van Marie Savy die als dienstmeid verliefd werd op haar baas, ingenieur Paulin Talabot, met hem trouwde en naar Parijs trok. Bij haar terugkeer in haar geboorteplaats Saint-Geniez-d’Olt zag de lokale bourgeoisie groen van afgunst. Men liet haar links liggen. Een boze ‘madame Talabot’ zinde op wraak. “Na mijn dood zal ik op jullie neerkijken”, verkondigde ze. Op de berg die boven het dorp torent, kijkt het monument van madame Savy nu inderdaad op de bewoners neer.

De Tarn vormt de rode draad doorheen de natuurgebieden van Lozère en Aveyron. © Lars Odemark via Flickr Creative Commons

De Tarn vormt de rode draad doorheen de natuurgebieden van Lozère en Aveyron. © Lars Odemark via Flickr Creative Commons

De Tarn gidst
Het zijn niet alleen de beroemde Gorges du Tarn die de Lozère met het departement Aveyron verbinden. De toeristische diensten van beide regio’s bundelen al langer hun krachten. De meeste vakantiegasten – onder wie de Belgen de tweede plaats innemen – doen bijgevolg beide departementen aan. Een boottocht en een ritje langs de kloven van de Tarn weten altijd te bekoren. De aanblik is ronduit spectaculair en de geschiedenis ligt er in de vele dorpjes, ongemeen charmante plaatsjes, voor het rapen.

Pittoreske dorpjes en historische kastelen vormen het decor in Lorzère en Aveyron. © Toerisme Lozère

Pittoreske dorpjes en historische kastelen vormen het decor in Lorzère en Aveyron. © Toerisme Lozère

Respect voor het verleden
Meer nog dan de Lozère is de Aveyron een meest waardevolle gebieden in Frankrijk. Het natuurschoon en de diversiteit aan landschappen is daar mede verantwoordelijk voor. Maar ook de oude kastelen, tempeliersplaatsen, historische steden en de lokale gastronomie, waarin wijn en kaas een prominente plaats innemen, horen erbij. Om de beroemde brug bij Millau niet te vergeten. Vooral ’s zomers organiseert de Aveyron veel culturele activiteiten met de nadruk op muziek.

Vrijwilligerswerk
In beide departementen valt de bezoeker de zorg op die de lokale bevolking koestert voor het bewaren van alle facetten van het verleden: cultuur, patrimonium, tradities en zo meer. Tal van vrijwilligersorganisaties zetten zich daarvoor in wat meteen ook de hechte band tussen de leden verklaart. Het Domaine des Bourines in Bertholène is daarvan een schoolvoorbeeld. Een vaste groep vrijwilligers bouwt, metselt en restaureert er iedere week één dag aan een voormalige boerderij in de Dômerie d’Aubrac, die het decor vormde voor vele films.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Tourisme Lozère | Tel.: +33 4 66 65 60 00 |  www.lozere-tourisme.com
Tourisme Aveyron | Tel.: +33 5 65 75 40 12  |  www.tourisme-aveyron.com
Bezienswaardigheden
Aven Armand | 48150 Hures la Parade | www.aven-armand.com
Domaine des Bourines
| 12310 Bertholène
St.-Geniez-d’Olt
| www.st-geniez-dolt.com
Mende
| www.ot-mende.fr
Gorges du Tarn
| www.gorgesdutarn.net
Overnachten
Gites Layral | Séverac l’Eglise | Tel.: +33 5 65 70 72 70 | www.lagrangeduladou.fr
Chateau de la Falque
| St.-Geniez-d’Olt | Tel.: +33 5 65 62 45 60 | www.chateau-la-falque.fr
La Ferme des Cevennes
| La Salle Prunet | Tel.: +33 4 66 45 10 90 | www.lafermedescevennes.com
Chambres d’hotes La Vialette
| La Canourgue | Tel.: +33 4 66 32 83 00 | www.gite-sauveterre.com
Eten en drinken
Le Lion d’Or
| St.-Geniez-d’Olt | Tel.: 05 65 47 43 32 | www.leliondor-traiteur-stgeniezdolt.com
Lou Clapas
| La Canourgue | Tel.: +33 4 66 94 03 44 | www.louclapas.com
Reizen
Vliegen | Ryanair vliegt rechtstreeks naar Rodez vanuit Brussel Zuid-Charleroi
Zie ook voor andere goedkope vliegtickets op: vliegtickets.be
TGV | Rechtstreeks tot Montpellier | Tickets en info: b-europe.com

Coverfoto: © Wikimedia Commons

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *