In het spoor van ijsman Ötzi in Ötztal

Urenlang stappen over een schijnbaar eindeloze sneeuwvlakte, behoedzaam over de verraderlijke ijsmassa van de Vernagtferner. Balanceren op de rotsen op de top van de Wildspitze, de hoogste berg van Tirol. Volg ons op een ijskoud maar prachtig avontuur in het Oostenrijkse Ötztal, in het spoor van ‘ijsman’ Ötzi.

De hoogste
Het Ötztal strekt zich uit van het plaatsje Ötz tot het meest zuidelijke puntje van de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Het is een schilderachtige plek en de bergtoppen worden grilliger en hoger naarmate je dieper het dal in gaat. Helemaal op het einde loopt de weg dood in het dorpje Vent, in de zomermaanden een paradijs voor bergwandelaars. Het Ötztal telt 250 bergtoppen boven de 3.000 meter. De hoogste van het dal is meteen de hoogste van Tirol: de Wildspitze.

De hoogste berg van Tirol: de Wildspitze

De hoogste berg van Tirol: de Wildspitze

Geschenk voor de wetenschap
Het dal is sinds 19 september 1991 wereldwijd gekend. Toen werd niet ver van de berg Similaun – 3.599 meter hoog –  Ötzi gevonden door toevallige bergwandelaars. De 5300 jaar oude ijsman bleek een geschenk voor de wetenschap: hij kwam recht uit de ijstijd en had zijn hele uitrusting bij zich, tot dan netjes bewaard in een dik pak ijs. Wat hem de bergen in dreef, is een raadsel. Allicht was hij op de vlucht: onderzoekers vonden een speerpunt in zijn schouder.

1300 meter omhoog
Wij – vijf vrienden – trekken drie dagen lang in het spoor van Ötzi de bergen in op zoek naar de eeuwige sneeuw. De tocht start in Vent en op de eerste dag wacht ons een klim van 1.300 meter naar de Similaunhut aan de voet van de gelijknamige top. Eerst 2 uur richting de Martin Busch hut op 2.501 meter hoogte, dan nog een stevige klim door de eerste sneeuw tot de Similaunhut op 3.091 meter. Van de bergziekte – mogelijk vanaf 3.000 meter –  blijven we gespaard.

Hoe dieper je Tirol binnenkomt, hoe grilliger de bergtoppen.

Hoe dieper je Tirol binnenkomt, hoe grilliger de bergtoppen.

Opgelet voor dodelijke kloven
Slapen in een berghut is altijd een avontuur: geuren, snurkers, koude of warmte, het maakt comfortabel slapen heel moeilijk. Dus na een belabberde nacht beginnen we met onze berggids Kilian aan het echte werk. Een gids is een noodzaak: de kloven in het ijs van de besneeuwde gletsjers zijn dodelijk gevaarlijk. Zonder een gids, beengetten, warme en winddichte kleding, klimgordel en touwen moet je er niet aan beginnen.

Tip om te onthouden: ga niet alleen op tocht!

Tip om te onthouden: ga niet alleen op tocht!

Kaiserschmarrn
Na klimwerk over rotsen en sneeuw komen we aan het Tisenjoch, de vindplaats van Ötzi op 3.210 meter hoogte. Een stenen piramide duidt ons de plek aan. Een welgekomen halte om even op adem te komen voor we verder het ijs tegemoet gaan. Na enkele uren door de sneeuw zien we aan de overzijde van een dal de hut Hochjoch Hospiz liggen (2.413 meter). We zijn er op tijd om als middageten een bord Kaiserschmarrn naar binnen te werken, een smakelijke variant op de pannenkoek.

De top
We klimmen verder naar de Vernagthütte (2.766 meter). Van hieruit wagen we ons de volgende ochtend – opstaan om 4.30 uur – aan de beklimming van de Wildspitze. Een hallucinante tocht over een eindeloze sneeuwmassa van de Vernagtferner en een bergkam, om in de wolken de beklimming naar de top aan te vatten terwijl naast ons de diepte lonkt. Rond het middaguur hebben we het gehaald en houden we het glinsterende kruis stevig vast. Kilian laat zijn kruikje met jenever rondgaan.

Onderweg even op adem komen en van het uitzicht genieten!

Onderweg even op adem komen en van het uitzicht genieten!

Halve liters
De spectaculaire afdaling naar de Breslauerhütte (2.840 meter) gaat een pak sneller. Als er geen gevaar is voor kloven, glijden we zelfs in een vaart de sneeuw door. Na een korte pauze in de hut staan we om 16 uur weer in Vent na een tocht van wel 11 uur lang. De traditionele halve literglazen worden gevuld op het eerste zonnige terras dat we vinden. Puur nagenieten, en de eerste sterke verhalen van onze tocht beginnen zich te vormen.

Ötzi Dorf
Onze huttentocht is niet bepaald een gezinsuitstapje, maar ook avontuurlijk aangelegde kinderen kunnen mee. Berggids Kilian vertelde ons dat zijn zoontje op de top van de Wildspitze stond toen hij zes jaar oud was. Om met het gezin de wereld van Ötzi te proeven, kan je beter naar het Ötzi Dorf in Umhausen. Een soort Bokrijk, maar dan eentje die 5300 jaar teruggaat in de tijd. Je vindt er gebruiksvoorwerpen, hutten, dieren en reconstructies uit de steentijd.

IJsklimmen? Adrenaline verzekerd!

IJsklimmen? Adrenaline verzekerd!

Via ferrata
Liever klimmen en klauteren met de kinderen? Waag je dan aan de Via Ferrata aan de Stuibenfall in Umhausen. De rotsen naast de hoogste waterval van Tirol – 159 meter hoog – vormen een 450 meter lang klimparcours. Veilig mits goed gezekerd, en echt wel spectaculair als je tientallen meters boven de grond aan de rand van een rots hangt. Als letterlijk hoogtepunt stap je over een ijzeren kabel over de waterval heen. Niet voor mensen met hoogtevrees!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Ötztal Tourismus
| www.oetztal.com
Tirol Werbung | www.visittirol.nl
Bezienswaardigheden
Ötzi Dorf | A-6441 Umhausen | Internet: www.oetzi-dorf.at
Activiteiten
Bergtochten
| Bergführerstelle Vent – Haus Hubertus | Marzellweg 7 | 6458 Vent | Internet: www.bergfuehrer-vent.at
Via ferrata Stuibenfall | www.oetztal.com
Eten en drinken
Pizzeria Wildspitz | Venterstraße 20 | 6458 Sölden | Internet: www.wildspitz.at
Hotel Post | 6458 Vent | Internet: www.vent-hotel-post.com
Overnachten

Appartement Wildspitz | Venterstraße 20 | 6458 Vent | Internet: www.wildspitz.at

Foto’s: © Tirol Werbung

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *