Hoger, groter, steiler: skigebied Tirol in 8 superlatieven

Wat hebben het grootste skigebied van Oostenrijk, de langste 3S-gondellift, het hoogst gelegen café van de Alpen en de steilste skipiste van Oostenrijk met elkaar gemeen? Precies, ze liggen allemaal in Tirol. Voorpret op de winter in de bergen van Tirol: 8 bijzondere records en hoogtepunten.

St. Anton am Arlberg is het grootste skigebied van Oostenrijk

St. Anton am Arlberg is het grootste skigebied van Oostenrijk

1. Het grootste skigebied van Oostenrijk: St. Anton am Arlberg
Het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk ligt vanaf dit winterseizoen in St. Anton am Arlberg. Dit dankzij de opening van de 1,8 km lange Flexenbahn tussen Stuben/Rauz en Zürs en de twee Trittkopfbahnen. In totaal biedt het Arlberggebied jou 305 kilometer aan gemarkeerde afdalingen met 87 liften en kabelbanen. De Arlberg-Arena bestrijkt nu het gebied van St. Anton in Tirol via Lech en Zürs tot aan Warth en Schröcken in Vorarlberg. Door de aaneensluiting tot Arlberg-Arena is ook de ‘Run of Fame’ ontstaan, een spectaculaire skitocht met 65 kilometer aan afdalingen waarbij 18.000 hoogtemeters moeten worden afgelegd.

De kabelbanen Eisgratbahn en Giggijochbahn zijn uitgerust met het nieuwste comfort

De kabelbanen Eisgratbahn en Giggijochbahn zijn uitgerust met het nieuwste comfort

2. Langer, sneller, krachtiger: fantastische kabelbanen
Twee nieuwe krachtige kabelbanen zorgen er dit winterseizoen voor dat je sneller op de skipiste staat. In Stubai opent de nieuwe Eisgratbahn. Met zijn lengte van 4,7 kilometer wordt dit de langste 3S-gondellift van de Alpen die de vakantiegangers voortaan in nog geen elf minuten naar het bergstation brengt. De nieuwe gondellift is niet alleen efficiënt, maar ook stijlvol. De hypermoderne cabines en met leder beklede stoelen zijn zeer comfortabel. Nog een voordeel: er is wifi!

De capaciteiten van de nieuwe Giggijochbahn spreken eveneens voor zich: 134 cabines, 4.500 personen per uur en de rit duurt nog geen negen minuten. De nieuwe cabinebaan met 10 zitplaatsen die de skiërs en snowboarders binnenkort naar het Giggijoch in Sölden zal brengen, wordt de krachtigste in zijn soort wereldwijd. De passagiers profiteren met deze kabelbaan vooral van het enorme comfort en kortere wachttijden.

Wie durft van de steilste piste in Oostenrijk, de Harakiri?

Wie durft van de steilste piste in Oostenrijk, de Harakiri?

3. De steilste piste van Oostenrijk: de Harakiri-piste in Mayrhofen
Piste nummer 34 in Mayrhofen is legendarisch: geen wonder, aangezien de afdaling een hellingspercentage van 78 procent heeft. De Harakiri-piste op de Actionberg in Mayrhofen is de steilste piste van Oostenrijk en alleen geschikt voor de beste skiërs. In totaal heeft de afdaling een lengte van twee kilometer, het écht steile gedeelte is 400 meter lang. Wist je dat zelfs het besneeuwen alleen in lagen mogelijk is, wat tijdsintensief en kostbaar is, omdat de sneeuw anders wegglijdt.

Ontspannen gaat letter op niveau in Café 3440

Ontspannen gaat letter op niveau in Café 3440

4. Het hoogst gelegen café van Oostenrijk: Café 3440 in het Pitztal
Een café op een gletsjer op 3.440 meter hoogte? Café 3440 op de Pitztaler Gletscher biedt niet alleen een onvergetelijk uitzicht, je kan er proeven van uitstekende taarten, gemaakt op 2.800 meter. Dagelijks bakt banketbakker Norbert Santeler daar in zijn bakkerij zijn verse taarten en gebak die hij vervolgens aan het hoogst gelegen café van Oostenrijk levert.

Nood aan een feestje? Cloud 9 zorgt er voor!

Nood aan een feestje? Cloud 9 zorgt er voor!

5. Voor de meest speciale après-ski: de iglo van Cloud 9 op de Nordkette
Als er een prijs zou bestaan voor de mooiste verbinding tussen stad en bergen, dan zou Innsbruck een goede kanshebber zijn. In slechts 20 minuten laat je hier de stad ver achter je en sta je bovenop de Nordkette, midden in een van de meest fascinerende natuurlandschappen van Oostenrijk. ’s Winters worden er op de Seegrube ook nog eens spectaculaire party’s georganiseerd in Cloud 9, de event-arena-iglo op 2.000 meter. De twee iglo’s bieden plaats aan een kleine 400 feestgangers. Het fantastische uitzicht op Innsbruck krijg je er gratis bij.

Speciaal: theater op de skipiste!

Speciaal: theater op de skipiste!

6. De grootste live performance op een berg: Hannibal in het skigebied van de Söldener Gletscher
Op 21 april 2017 verandert de Rettenbachferner in Sölden weer in een theater: dan komt de geschiedenis van krijgsheer Hannibal die met zijn  60.000 soldaten en 37 olifanten de Alpen overstak, weer tot leven. Meer dan 500 deelnemers, waaronder de Flying Bulls, dansers uit de hele wereld, parapenters, basejumpers en skileraren, nemen deel aan een van de grootste performances ter wereld van dit moment. Het stuk Hannibal wordt door het kunstenaarsnetwerk lawine torrèn  geënsceneerd als moderne parabel over het streven naar macht, intriges en internationale politiek.

Van het bed de sneeuw in dankzij een chalet op de piste

Van het bed de sneeuw in dankzij een chalet op de piste

7. De mooiste droom: overnachten in een chalet in de bergen
Bij het ontbijt zie je de eerste skiërs al langskomen. En dan doe je de deur open en kun je er meteen op de ski’s op uit. Klinkt dat als een droom? Niet als het vakantieverblijf direct aan de piste ligt en je op de ski’s tot aan de huisdeur kunt komen. Het concept “Ski in, Ski out” is al in veel accommodaties in Tirol mogelijk.

Heel het jaar door skiën kan op de Hintertuxer Gletscher

Heel het jaar door skiën kan op de Hintertuxer Gletscher

8. Een eindeloze winter 365 dagen lang skiën op de Hintertuxer Gletscher
Wie nooit genoeg krijgt van de sneeuw en het liefst het hele jaar door over de piste zwiert, zit helemaal goed in Tirol. Of beter gezegd: op de Hintertuxer Gletscher. Daar bevindt zich het enige skigebied van Oostenrijk waar je het hele jaar door kan skiën. Ook ’s zomers wordt daar naar hartenlust geskied. Jürg Tarmann die de leiding over de piste heeft, heeft zijn handen eraan vol. Het skigebied Hintertuxer Gletscher is namelijk een geliefd trainingsoord voor profs en amateurs uit de hele wereld. Meer dan 60 landen hebben al op de Hintertuxer Gletscher getraind.

Foto’s: © Tirol Werbung

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *