Winterkamperen: met de caravan op wintersport

Het lijkt omslachtig, een enorm gedoe en oncomfortabel: winterkamperen. Maar steeds meer toeristen zien er geen graten in om met de caravan of mobilhome op wintersportvakantie te gaan. Meestal kom je terecht op campings met de nodige voorzieningen, je ligt soms vlak naast de pistes en vooral: je slaapt in je eigen bed!

Verrassend veel voordelen
Winterkamperen heeft absoluut voordelen. Je hoeft niets ver op voorhand te boeken. Gewoon even de weersomstandigheden checken, een plekje op je favoriete camping reserveren en je kan vertrekken. Bovendien is dit een heel familievriendelijke manier om op wintersport te gaan. De kinderen kunnen na het skiën nog ravotten in de sneeuw op de camping, terwijl ze anders in het hotel moeten blijven. Veel hotels liggen bovendien langs de openbare weg, niet bepaald een veilig speelterrein. En wat met de skispullen? Als je ze niet op de camping zelf kan huren, kun je vast en zeker terecht in het dorp!

De beste adressen
Dus wie denkt dat campings enkel in de zomer open zijn, heeft het goed mis! Als je nog maar de term ‘winterkamperen’ in een zoekmachine op het internet ingeeft, verschijnt er een enorme waslijst aan mogelijkheden in verschillende landen. Zweden, Oostenrijk en Frankrijk zijn maar enkele uit het rijtje. Benieuwd waar je precies allemaal terecht kan? Wij geven een aantal leuke adressen!

Winterkamperen heeft verrassend veel voordelen. © Savoie Mont-Blanc

Winterkamperen heeft verrassend veel voordelen. © Savoie Mont-Blanc

Zweden
In heel Zweden zijn er zo’n 160 campings het hele jaar open, waarvan er 50 in een skigebied liggen. Populaire campingplaatsen bij skipistes zijn Isaberg Mountain Resort in Småland, Flottsbro Camping bij Stockholm, Sunne Swecamp in Värmland, Bjursås Camping in Dalarna, Åre Camping in Jämtland Härjedalen en Björkliden Camping in het hoge noorden in Zweeds Lapland.

De campings die winterkamperen aanbieden, zijn lid van brancheorganisatie SCR, de Zweedse Camping Vereniging van Eigenaren. SCR heeft 500 leden, waaronder een flink aantal Nederlandse eigenaren. Ook handig om te weten: heb je geen zin om met de caravan op pad te gaan? Geen probleem. Op de meeste campings huur je gemakkelijk een leuk vakantiehuisje voorzien van alle comfort.

In alle populaire skigebieden in Frankrijk vind je wintercampings. © Savoie Mont-Blanc

In alle populaire skigebieden in Frankrijk vind je wintercampings. © Savoie Mont-Blanc

Frankrijk
In Frankrijk zijn in de bekende wintersportgebieden wintercampings (‘campings caravaneiges’) te vinden. Wie in Les Arcs wil skiën kan in Bourg-Saint-Maurice op camping Les Versoyen kamperen. De camping is goed bereikbaar, ook bij veel sneeuw, en beschikt over alle voorzieningen. Hoger in de bergen in Peisey ligt camping Les Lanchettes.

Wie in La Plagne of in het skigebied Paradiski wil skiën, kan kamperen in Montchavin-Les Coches, op zo’n 600 meter van de skiliften. Niet ver van Les Trois Vallées kan je aan de rand van Valloire op de gemeentecamping Sainte Thècle terecht. Sanitaire voorzieningen liggen er tegenover. In Morzine ligt een camping op 930 meter hoogte op een plateau met een onvergetelijk uitzicht: camping Les Marmottes!

Vooral Tirol en het Zillertal zijn populaire bestemmingen voor winterkampeerders. © Camping Itter

Vooral Tirol en het Zillertal zijn populaire bestemmingen voor winterkampeerders. © Camping Itter

Oostenrijk
In de deelstaat Karinthië, in het zuiden van Oostenrijk grenzend aan Italië en Slovenië, vind je 17 bekroonde campings die in de winter open blijven. Bovendien kan je na het skiën op sommige campings genieten van een sauna, massage en andere wellnessfaciliteiten.

Vooral in Tirol liggen interessante campings waar je jouw wintersportvakantie kan doorbrengen. Camping Brixen in Brixen im Thale is een ruime camping die alle voorzieningen voorhanden heeft voor een geslaagde skivakantie. Deze camping ligt wat afgelegen, maar een gratis skibus brengt je in geen tijd naar de pistes. In het Zillertal ligt Hells Ferienresort waar je zowel in gezellige chalets als in je eigen camper kan slapen. Op camping Aufenfeld, ook in het Zillertal, kan je skispullen huren en uitrusten in een verwarmd binnenzwembad. Op camping Itter in het gelijknamige dorpje verwelkomt de familie Ager je met open armen.

Coverfoto: © Camping Itter

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *