Uitdagende ski-ervaringen voor het hele gezin in Franse Vars

Vars La Forêt Blanche ligt in de Franse Hautes-Alpes en telt 900.000 naaldbomen, 185 kilometer aan gemarkeerde pistes met 1.100 m hoogteverschil, 40 km aan paden om te sneeuwschoenwandelen, 42 skiliften en 115 skipistes. Veel cijfers, maar ook veel beleving voor ski- en wintersportfans, natuurliefhebbers en het ideale speelterrein voor bijzondere activiteiten!

Geflitst in Vars
Vars la Forêt Blanche staat bekend als het snelste skigebied ter wereld dankzij het speedskiën. Sinds het begin van de jaren 90 zijn er meerdere records gevestigd op de piste de Chabrières met het laatste record op 26 maart 2016: de Italiaan Yvan Origone is geflitst met 254,958 km/uur! Een echte prestatie, die de absolute droom van 260km/uur op ski’s benadert!

Snelheidsduivels in actie
Daarom is er een jaarlijks terugkerend evenement in Vars, de Speed Masters! Van 28 t/m 21 maart 2017 treffen zich de beste skiërs om te proberen een nog hogere snelheid te behalen. De regels zijn simpel: het vertrek vindt plaats op 2.715 m hoogte. De finishlijn ligt precies 1.220 m verder maar bovenal 495 m lager. Met een gemiddelde helling van 52,5 procent passeert men hier op zeer hoge snelheid. Een spectaculaire discipline die de moeite van het bekijken waard is!

De Speed Masters starten op een hoogte van 2.715 meter om zo snel mogelijk 495 meter af te dalen.

De Speed Masters starten op een hoogte van 2.715 meter om zo snel mogelijk 495 meter af te dalen.

Kampioenenterrein
Dankzij twee bijzondere activiteiten, speedskiën en freestyle, kan je in Vars zelf in de sporen treden van internationale kampioenen door deze disciplines uit te proberen. Het stadion voor speedskiën is geopend van donderdag tot en met zondag van 10u tot 15u met gratis runs voor beginners. Het station is toegankelijk voor iedereen waardoor niet alleen kampioenen hier kunnen oefenen.

Snelle skiërtjes
Natuurlijk zijn de zeer hoge snelheden alleen voor hen bedoeld, maar het lagergelegen deel van de piste is een prachtig speelterrein voor iedereen om het speedskiën uit te proberen met een snelheid van 0 tot 120 km per uur. Wel zijn er enkele vereisten: het beschikken over een  3-sterrenniveau (op alle pistes parallel kunnen skiën) en een minimumleeftijd van 6 jaar. Iedere deelnemer krijgt een diploma uitgereikt met daarop de behaalde snelheid.

Op aangepaste skipistes kunnen beginnen hun eerste stappen zetten in ski en snowboard freestyle.

Op aangepaste skipistes kunnen beginnen hun eerste stappen zetten in ski en snowboard freestyle.

Verfijn je stijl
Ski en snowboard freestyle zijn toegankelijk voor een grote doelgroep, dankzij gebieden die speciaal ingericht zijn voor beginners om deze discipline op een ludieke manier te leren. Er zijn speciale ski-instructeurs om de bezoekers kennis te laten maken met deze vorm van ‘skiën in stijl’ of deze te perfectioneren.

Sleeën zonder einde
Heeft u er genoeg van steeds weer te voet de helling te moeten opklimmen om vervolgens in minder dan 2 minuten naar beneden te sleeën? Vars heeft de oplossing! Neem uw kinderen mee met de laatste rit van de cabinelift, en beleef een unieke ervaring: een afdaling zonder einde. Iedere maandag en vrijdag tijdens de schoolvakanties.

Tijdens de schoolvakantie kan je mee met de slee op de laatste rit van de cabinelift voor de langste afdaling ooit!

Tijdens de schoolvakantie kan je mee met de slee op de laatste rit van de cabinelift voor de langste afdaling ooit!

Fietsen in de sneeuw
Ook mountainbiken staat deze winter op het programma! De FATBIKE is een speciaal ontworpen mountainbike met extra grote banden. Dit nieuwe type fiets is de nieuwe trend op het gebied van mountainbiken en biedt een leuke nieuwe activiteit op de gemarkeerde paden in de sneeuw. Je hoeft trouwens niet te ploegen: het grip is uitstekend en je slipt amper. Tijdens het fatbiken deze winter in Vars wordt je bovendien begeleid door een instructeur zodat je in alle veiligheid en rust kan oefenen.

Ga je als gezin? Profiteer van een speciaal tarief voor kinderen
Vars heeft een speciaal tarief met de naam ‘permis de skier’ voor kinderen jonger dan 18 jaar waarmee je kan profiteren van een korting van 50 procent op de combinatie van accommodatie en skipas. Dit tarief is geldig voor 1 kind in een groep van 4 personen of 2 kinderen in een groep van 6 personen (aanbod beschikbaar op bepaalde datums).

Meer info: www.vars.com

Foto’s: © Toerisme Vars / Rémi Morel

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *