Drie kwart van de Belgen vindt autoverhuurders niet transparant genoeg

Met een huurauto zie je meer, dat staat vast. Maar huren Belgen daarom voor of tijdens hun vakantie dan een auto in het buitenland? Op vraag van autoverhuurbedrijf Sunny Cars deelden 1284 Belgen hun bevindingen over het huren van een auto in het buitenland. Dat leverende deze opvallende resultaten op.

Jonge vakantiegangers huren het vaakst
Een auto huren in het buitenland is voor menig Belg geen onbekend begrip. Maar liefst 39 procent van de ondervraagden geeft aan in de afgelopen drie jaar wel eens een auto gehuurd te hebben voor een vakantie. Vooral de jongere generatie tussen 25 en 34 jaar – 46,5 procent – huurt het liefst een auto. Bovendien twijfelt drie kwart van de jonge ondervraagden (72,3 procent) er niet aan om de komende 3 jaar (opnieuw) een auto te huren. Hoe ouder men wordt, hoe meer de interesse om te huren verdwijnt.

Flexibiliteit en vrijheid primeert bij oude generatie
Er zijn talloze redenen waarom je een auto zou huren in het buitenland: flexibiliteit, onafhankelijkheid, gemak, meer kunnen zien en beleven. Voor de meeste Belgen (69,2 procent) spant het gevoel van vrijheid en flexibiliteit echter de kroon. Opvallend is dat de groep van 65-plussers die vrijheid en flexibiliteit nog net iets belangrijker vinden dan de 25 tot 34-jarigen. (69,4 procent tegenover 62,2 procent).

De oudere generatie Belgen houdt niet van een roadtrip.

De oudere generatie Belgen houdt niet van een roadtrip.

Jongeren reizen het liefst rond
De meeste Belgen die een auto huren in het buitenland gebruiken deze de hele vakantie. Een kwart (24,4 procent) benut de auto vooral voor excursies en daguitstapjes en 22 procent zet de huurauto in voor een rondreis of roadtrip. Dat laatste is vooral populair bij jongeren (33,9 procent). De meerderheid van de 65-plussers laten die soort rondreizen met de wagen meestal aan zich voorbij gaan. (18,1 procent)

Lange wachtrij en extra kosten taboe
Meer dan de helft van de Belgen kiest ervoor hun huurauto voor hun vakantie te boeken. Bovendien haalt bijna de helft (45,6 procent) zijn huurauto het liefst op bij een verhuurbalie op de luchthaven. Al loopt niet alles altijd van een leien dakje. 3 grote ergernissen steken de kop op: 38,4 procent ergert zich aan extra onvoorziene kosten zoals een verplichte verzekering. 31,5 procent vindt het vervelend als ze een andere auto meekrijgen dan waarvoor is gereserveerd en 27,3 procent houdt niet van het lange wachten voordat de huurauto opgehaald kan worden.

Met de auto zie je meer: drie kwart van de jonge ondervraagden wil de komende 3 jaar (opnieuw) een auto huren.

Met de auto zie je meer: drie kwart van de jonge ondervraagden wil de komende 3 jaar (opnieuw) een auto huren.

75 procent verwacht meer transparantie
Duidelijkheid en transparantie: dat zijn de twee belangrijkste troeven die een autoverhuurder zou moeten uitspelen volgens de Belg. Maar liefst 74,7 procent geeft aan dat ze meer transparantie verwachten over de huurkosten. Meer dan de helft (57,5 procent) weet niet precies wat er in de prijs is inbegrepen en 53,3 procent vindt de huurovereenkomst onduidelijk. Bovendien vindt bijna de helft van de Belgische huurders het belangrijk om een onbeperkt aantal kilometers te kunnen rijden voor optimaal huurplezier en dat alle kosten zijn inbegrepen in het huurbedrag (46 procent).

Spanje favoriet
Het populairste land om een huurauto te boeken is met stip Spanje (39,1 procent). Maar ook Italië (15,3 procent) en Griekenland (13,4 procent) blijken populaire autohuurlanden te zijn. De top 5 wordt vervolledigd door Frankrijk en Portugal op een gedeelde vierde plaats met 12,5 procent. De VS (10,3 procent) kan als enige niet-Europees land de Belg verleiden tot het huren van een auto.

Foto’s: © Pixabay

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *