Hier spot je het Noorderlicht het best

Het najaar biedt de perfecte gelegenheid om in Scandinavië het bekendste natuurfenomeen ooit te zien. De dagen worden korter, de nachten langer en met wat geluk verschijnt dan het magische Noorderlicht aan de hemel. Wist je dat je niet enkel naar het Hoge Noorden hoeft om dit schouwspel te bewonderen? Een overzicht van de beste plaatsen ter wereld.

Goed jaar
Tussen half augustus en half april heb je de beste kans om het Noorderlicht, wetenschappelijk gekend als Aurora Borealis, te zien. Bovendien is 2016 een goed jaar dankzij het grote aantal zonnevlekken. Het Noorderlicht wordt namelijk veroorzaakt door die zonnevlekken. Hoe meer van die vlekken, hoe actiever de zon en dus hoe vaker het bijzondere natuurlijkverschijnsel te zien is.

Zonnevlekken tellen
Het minimum aantal zonnevlekken (Solar Minimum) en het maximum aantal zonnevlekken (Solar Maximum) wisselen af gedurende een cyclus van 11 jaar. 2014 was het jaar van Solar Maximum en tijdens de drie jaar daar rondom is het Noorderlicht het beste zichtbaar. De volgende piek zal pas halverwege de jaren 2020 liggen.
Maar waar spot je dit magische licht nu het best? Een overzicht:

Het Noorderlicht in Kiruna

Het Noorderlicht in Kiruna

Noorwegen
1. Tromsø: ook wel het ‘Parijs van het noorden’ genoemd. Het is eveneens een goede uitvalbasis voor een avontuur door Lapland. Je kan er deelnemen aan verschillende, betaalbare poollichtexcursies. Romantische zielen beleven de Poollichtervaring op een traditioneel stoomschip terwijl je door de fjorden vaart of in het dorpje Ersfjorden tussen de besneeuwde Bergen.

2. Alta: deze stad ligt het meest noordelijk ter wereld en telt 10.000 inwoners. Hier maak je veel kans om het Noorderlicht te bewonderen. Ondertussen kun je er een kerk geïnspireerd op het fenomeen bezoeken: de kathedraal van het Noorderlicht, met een draaiende koepel die de vorm van het natuurverschijnsel aanneemt.

3. Bodø: gelegen op een schiereiland boven de poolcirkel waar het Noorderlicht zich geregeld laat zien tussen oktober en april.

4. Lofoten: op deze eilandengroep die vasthangt via een burg en een ferrydienst aan het vasteland, proef je van het echte Noorwegen. Zowel in de zomer als in de winter is het decor uniek. Logeer hier beslist in een ‘rorbu’, een traditioneel vissershuisje.

5. Spitsbergen: de eilanden van Spitsbergen en dan in het bijzonder Svalbard lenen zich uitstekend om het Noorderlicht te zien, vooral tussen november en februari. Bovendien beleef je hier ook een ander natuurfenomeen: de poolnacht, wanneer er tussen midden november en eind januari geen daglicht te zien is.

6. Kirkenes: deze kleine plaats ligt in het uiterste noordoosten van Noorwegen en vormt het eindpunt van de oude veer- en transportdienst Hertigruten. Het Noorderlicht laat zich hier goed zien tussen 22u en 23u. In de tussentijd kun je heerlijk relaxen in het charmante Snow Hotel in het dorp.

Het Noorderlicht in Kakslauttanen

Het Noorderlicht in Kakslauttanen

Finland:
1. Kakslauttanen: in het Kakslauttanen Arctic Resort in Fins Lapland staar je vanuit je eigen glazen iglo naar het Noorderlicht. Heb je minder geluk? Dan kun je je amuseren met de sneeuw in het nabijgelegen Urho National Park of gaan skiën op de wintersportbestemming Saariselkä.

2. Rovaniemi: de hoofdstad van Lapland, gelegen in het noordelijke deel van de Poolcirkel. De stad kent maar liefst 8 verschillende seizoenen. De beste plekken om er het Noorderlicht te spotten zijn aan de oevers van de rivier achter het Arktikum museum of op de top van Ounasvaara, zo’n 3 km buiten het centrum.

Zweden:
1. Kiruna: gelegen in Zweeds Lapland en een bijzondere locatie waar je best meteen naartoe gaat. De hele stad kende een groei dankzij ijzererts die er gevonden werd, maar dreigt nu weg te zakken in de aarde. Hele woonwijken, het spoor en de snelweg krijgen de komende 20 jaar een nieuwe locatie.

2. Abisko: in dit dorpje, eveneens in Zweeds Lapland, kun je het Noorderlicht spotten vanuit Aurora Sky Station. Een lift brengt je omhoog naar het restaurant waar je al turend naar de hemel geniet van een viergangenmenu. Slapen gaat vervolgens in het ijshotel in het dorp Jukkasjärvi.

3. Luleå: de archipel van Luleå beschrijf je het best als een grote, pure wildernis grenzend aan de Botnische Golf in Zweeds Lapland. Vanuit de moderne gelijknamige havenstad bestaan er tal van mogelijkheden om de Aurora Borealis te zien. Ga bijvoorbeeld naar de bossen in Brandö of maak een tocht met sledehonden over het bevroren Skabram meer net buiten Jokkmokk.

Op deze plekken laat het Noorderlicht zich ook af en toe zien:
Denemarken: Faeröer eilanden
IJsland: Þingvellir National Park, Reykjavik
Groenland: Kulusuk, Ammassalik
Schotland: Aberdeen, Isle of Skye, Northern Highlands, Dunnet Head
Rusland: Murmansk, Siberië, Kola Peninsula
Alaska: Anchorage, Fairbanks, Denali National Park
Canada: Calgary, Ontario, Yukon Territory, Manitoba, Yellowknife

Foto’s: © Kristin Repsher | Antoine Katgert | Carlo Resta

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *