12 speciale kabelbanen in de Alpen

De skigebieden maken zich op voor het nieuwe winterseizoen. Niet alleen de pistes liggen er onberispelijk bij, ook de skiliften en kabelbanen gaan er jaar na jaar opmerkelijk op vooruit. Vooral in Zwitserland zijn ze niet bang om innovatie met design te combineren. Een overzicht van 12 erg unieke skiliften.

CabriO Stanserhorn in Stans, Luzern: geen innovatie is de Zwitsers te gek. Dat bewijst de kabelspoorbaan CariO Stanserhorn. Sinds 1883 boemelen de open houten rijtuigen kalmpjes omhoog vanuit Stans omhoog richting de Stanserhorn. Vanaf het middenstation kun je niet alleen in de cabine van het uitzicht genieten, maar ook erop! Een bijzonder gevoel om je reis te vervolgen boven op het dag van de dubbeldeks-panoramacabine. © Toerisme Zwitserland

CabriO Stanserhorn in Stans, Luzern: geen innovatie is de Zwitsers te gek. Dat bewijst de kabelspoorbaan CariO Stanserhorn. Sinds 1883 boemelen de open houten rijtuigen kalmpjes omhoog vanuit Stans omhoog richting de Stanserhorn. Vanaf het middenstation kun je niet alleen in de cabine van het uitzicht genieten, maar ook erop! Een bijzonder gevoel om je reis te vervolgen boven op het dag van de dubbeldeks-panoramacabine. © Toerisme Zwitserland

Titlis Rotair in Engelberg, Luzern: opdat jij niets van het uitzicht hoeft te missen, beschikt de kabelbaan Titlis Rotair over ronddraaiende cabines die een 360° panoramazicht bieden op de omgeving. Wat je ziet zijn steile rotswanden, diepe gletsjerspleten en besneeuwde bergtopen. Binnen 5 minuten ben je aan de top van de Titlis op 3.020 meter hoogte. Daar vind je bovendien Europa’s hoogstgelegen hangbrug, de Titlis Cliff Walk. © Toerisme Zwitserland

Titlis Rotair in Engelberg, Luzern: opdat jij niets van het uitzicht hoeft te missen, beschikt de kabelbaan Titlis Rotair over ronddraaiende cabines die een 360° panoramazicht bieden op de omgeving. Wat je ziet zijn steile rotswanden, diepe gletsjerspleten en besneeuwde bergtopen. Binnen 5 minuten ben je aan de top van de Titlis op 3.020 meter hoogte. Daar vind je bovendien Europa’s hoogstgelegen hangbrug, de Titlis Cliff Walk. © Toerisme Zwitserland

Sprookjes-gondelbaan in Grächen: Grächen is een waar paradijs voor kinderen en dat zullen de bezoekers geweten hebben. Wie een cabine van de sprookjesgondel in Grächen opstapt richting Hannigalp, hoort in 10 van de 55 gevallen een sprookje van de gebroeders Grimm live door te boxen vertellen. Ieder verhaal, van Roodkapje tot de dappere kleermaker, duurt precies zo lang als de rit! © Toerisme Zwitserland

Sprookjes-gondelbaan in Grächen: Grächen is een waar paradijs voor kinderen en dat zullen de bezoekers geweten hebben. Wie een cabine van de sprookjesgondel in Grächen opstapt richting Hannigalp, hoort in 10 van de 55 gevallen een sprookje van de gebroeders Grimm live door te boxen vertellen. Ieder verhaal, van Roodkapje tot de dappere kleermaker, duurt precies zo lang als de rit! © Toerisme Zwitserland

Designgondel in Lenzerheide: wil je in alle stijl en comfort de berg op? Strak vormgegeven gondels zijn te vinden in Lenzerheide. Porsche Design Studio heeft de cabines ontworpen van de lift, waarvan het dalstation zich in het dorp Churwalden bevindt. Ook Corvatsch, gelegen in de regio Engadin St. Moritz, en Sedrun hebben zogenoemde Porsche-liften. Wintersporters gaan hier in comfortabele, verwarmde zetels naar boven. © Toerisme Lenzerheide

Designgondel in Lenzerheide: wil je in alle stijl en comfort de berg op? Strak vormgegeven gondels zijn te vinden in Lenzerheide. Porsche Design Studio heeft de cabines ontworpen van de lift, waarvan het dalstation zich in het dorp Churwalden bevindt. Ook Corvatsch, gelegen in de regio Engadin St. Moritz, en Sedrun hebben zogenoemde Porsche-liften. Wintersporters gaan hier in comfortabele, verwarmde zetels naar boven. © Toerisme Lenzerheide

Dubbeldekker in Samnaum: niet alleen meer plaats, maar ook een unieke ervaring levert deze kabelbaan je op. Vanuit de dorpsrand van het Zwitserse Samnaun (Ravaisch) gaat de grote dubbeldeks kabelbaan 700 m omhoog naar de Alp Trider Sattel in Oostenrijk. Het dorp Samnaun ligt op het drielandenpunt Zwitserland, Oostenrijk en Italië en maakt deel samen met het Oostenrijkse Ischgl deel uit van het grote skigebied Silvretta Arena. © Toerisme Samnaum

Dubbeldekker in Samnaum: niet alleen meer plaats, maar ook een unieke ervaring levert deze kabelbaan je op. Vanuit de dorpsrand van het Zwitserse Samnaun (Ravaisch) gaat de grote dubbeldeks kabelbaan 700 m omhoog naar de Alp Trider Sattel in Oostenrijk. Het dorp Samnaun ligt op het drielandenpunt Zwitserland, Oostenrijk en Italië en maakt deel samen met het Oostenrijkse Ischgl deel uit van het grote skigebied Silvretta Arena. © Toerisme Samnaum

Zonneskilift Tenna in Safiendal: in het Bündner Safiendal gaan skiërs met de kracht van de zon de berg op. Dankzij zonnepanelen die tussen de verbindingskabels van de sleeplift zijn gemonteerd en zich automatisch naar de zon richten, produceert de zonneskilift in Tenna niet alleen stroom voor het transport van skiërs, maar uiteindelijk dertien maal meer dan hij verbruikt. Zo blijft nog veel schone energie over voor het dorp. © Toerisme Zwitserland

Zonneskilift Tenna in Safiendal: in het Bündner Safiendal gaan skiërs met de kracht van de zon de berg op. Dankzij zonnepanelen die tussen de verbindingskabels van de sleeplift zijn gemonteerd en zich automatisch naar de zon richten, produceert de zonneskilift in Tenna niet alleen stroom voor het transport van skiërs, maar uiteindelijk dertien maal meer dan hij verbruikt. Zo blijft nog veel schone energie over voor het dorp. © Toerisme Zwitserland

Gran Paradiso in Val Gardena: in het Italiaanse Val Gardena in de Dolomieten opende op 3 december een vernieuwde stoeltjeslift voor acht personen. Niets bijzonders, zou je denken? Wel als je weet dat het de eerste skilift met zetelverwarming is in Italië. De hogesnelheidslift vervangt de 30 jaar oude lift op Piz Sella en brengt wintersporters zowel naar de populaire skiroute Sellaronda als naar de Sellapas, in alle warmte! © Val Gardena

Gran Paradiso in Val Gardena: in het Italiaanse Val Gardena in de Dolomieten opende op 3 december een vernieuwde stoeltjeslift voor acht personen. Niets bijzonders, zou je denken? Wel als je weet dat het de eerste skilift met zetelverwarming is in Italië. De hogesnelheidslift vervangt de 30 jaar oude lift op Piz Sella en brengt wintersporters zowel naar de populaire skiroute Sellaronda als naar de Sellapas, in alle warmte! © Val Gardena

Tschuggen Express in Arosa: helaas is deze lift enkel beschikbaar voor hotelgasten, maar qua uitzicht kan het wel tellen. Dit treintje brengt wintersporters van het vijfsterrenhotel Tschuggen, gelegen in Zwitserland, naar de skipistes een kilometer verder. © Tschuggen Express

Tschuggen Express in Arosa: helaas is deze lift enkel beschikbaar voor hotelgasten, maar qua uitzicht kan het wel tellen. Dit treintje brengt wintersporters van het vijfsterrenhotel Tschuggen, gelegen in Zwitserland, naar de skipistes een kilometer verder. © Tschuggen Express

Vanoise Express in Paradiski: deze gondelbaan uit Frankrijk, ter waarde van zo’n 50 miljoen euro, is om verschillende redenen bijzonder. Niet alleen is het een dubbeldekker, ze kunnen ook afzonderlijk van elkaar bewegen zonder rekening te moeten houden met het gewicht en evenwicht. Bovendien kunnen in één cabine 200 personen. Dat is uniek in de wereld. De lift werd overigens ook gebouwd om de skigebieden La Plagne en Les Arcs met elkaar te verbinden om zo Paradiski te creëeren, een van de 3 grootste skigebieden ter wereld. © Savoie Mont Blanc / Andy Parent

Vanoise Express in Paradiski: deze gondelbaan uit Frankrijk, ter waarde van zo’n 50 miljoen euro, is om verschillende redenen bijzonder. Niet alleen is het een dubbeldekker, ze kunnen ook afzonderlijk van elkaar bewegen zonder rekening te moeten houden met het gewicht en evenwicht. Bovendien kunnen in één cabine 200 personen. Dat is uniek in de wereld. De lift werd overigens ook gebouwd om de skigebieden La Plagne en Les Arcs met elkaar te verbinden om zo Paradiski te creëeren, een van de 3 grootste skigebieden ter wereld. © Savoie Mont Blanc / Andy Parent

Porsche stoeltjeslift in Laax: al ooit eens willen voelen hoe het is om in een Porsche te zitten? Neem dan deze stoeltjeslift in het Zwiterse Laax. Autobouwer Porsche mocht de nieuwe lift ontwerpen en combineerde innovatie met de koele stijl van de auto’s. Bovendien kan de bank zo’n 45 graden naar buiten draaien waardoor je kan genieten van het panorama in plaats van te turen naar de voorgangers. © Alex Crouch

Porsche stoeltjeslift in Laax: al ooit eens willen voelen hoe het is om in een Porsche te zitten? Neem dan deze stoeltjeslift in het Zwiterse Laax. Autobouwer Porsche mocht de nieuwe lift ontwerpen en combineerde innovatie met de koele stijl van de auto’s. Bovendien kan de bank zo’n 45 graden naar buiten draaien waardoor je kan genieten van het panorama in plaats van te turen naar de voorgangers. © Alex Crouch

Sleeplift op zonne-energie in Gerlos: een sleeplift is op het eerst zicht niets speciaal, maar wel als je het volledig omhuld met een glazen tunnel zoals in het Oostenrijkse Gerlos. Het hele omhulsel werd bedekt met zonnepanelen waardoor het gemakkelijk in eigen stroom kan voorzien. Meer nog: tijdens het eerst jaar dat de lift in gebruik ging, produceerde het 70 procent meer stroom dan nodig. © inthesnow.com

Sleeplift op zonne-energie in Gerlos: een sleeplift is op het eerst zicht niets speciaal, maar wel als je het volledig omhuld met een glazen tunnel zoals in het Oostenrijkse Gerlos. Het hele omhulsel werd bedekt met zonnepanelen waardoor het gemakkelijk in eigen stroom kan voorzien. Meer nog: tijdens het eerst jaar dat de lift in gebruik ging, produceerde het 70 procent meer stroom dan nodig. © inthesnow.com

Penken Kombibahn in Mayrhofen: voor wie niet kan kiezen is de ‘chondola’ (een samentrekking van ‘chair’ en ‘gondola’) in het leven geroepen. Dat is één kabelbaan die afwisselend cabines of zetels aanbiedt om boven te geraken. Nog een voordeel: ook in slechte weersomstandigheden is het aangenaam vertoeven in deze lift dankzij de cabines. De grootste ‘chondola’s’ zijn te vinden in Mayrhofen, Alpe d’Huez, Are in Zweden, Kaprun, Lech en Obertaueren. Deze in Mayrhofen telt 8 zetels en 10 gondola’s. © Doppelmayr.com

Penken Kombibahn in Mayrhofen: voor wie niet kan kiezen is de ‘chondola’ (een samentrekking van ‘chair’ en ‘gondola’) in het leven geroepen. Dat is één kabelbaan die afwisselend cabines of zetels aanbiedt om boven te geraken. Nog een voordeel: ook in slechte weersomstandigheden is het aangenaam vertoeven in deze lift dankzij de cabines. De grootste ‘chondola’s’ zijn te vinden in Mayrhofen, Alpe d’Huez, Are in Zweden, Kaprun, Lech en Obertaueren. Deze in Mayrhofen telt 8 zetels en 10 gondola’s. © Doppelmayr.com

CabriO Stanserhorn in Stans, Luzern: geen innovatie is de Zwitsers te gek. Dat bewijst de kabelspoorbaan CariO Stanserhorn. Sinds 1883 boemelen de open houten rijtuigen kalmpjes omhoog vanuit Stans omhoog richting de Stanserhorn. Vanaf het middenstation kun je niet alleen in de cabine van het uitzicht genieten, maar ook erop! Een bijzonder gevoel om je reis te vervolgen boven op het dag van de dubbeldeks-panoramacabine. © Toerisme Zwitserland Titlis Rotair in Engelberg, Luzern: opdat jij niets van het uitzicht hoeft te missen, beschikt de kabelbaan Titlis Rotair over ronddraaiende cabines die een 360° panoramazicht bieden op de omgeving. Wat je ziet zijn steile rotswanden, diepe gletsjerspleten en besneeuwde bergtopen. Binnen 5 minuten ben je aan de top van de Titlis op 3.020 meter hoogte. Daar vind je bovendien Europa’s hoogstgelegen hangbrug, de Titlis Cliff Walk. © Toerisme Zwitserland Sprookjes-gondelbaan in Grächen: Grächen is een waar paradijs voor kinderen en dat zullen de bezoekers geweten hebben. Wie een cabine van de sprookjesgondel in Grächen opstapt richting Hannigalp, hoort in 10 van de 55 gevallen een sprookje van de gebroeders Grimm live door te boxen vertellen. Ieder verhaal, van Roodkapje tot de dappere kleermaker, duurt precies zo lang als de rit! © Toerisme Zwitserland Designgondel in Lenzerheide: wil je in alle stijl en comfort de berg op? Strak vormgegeven gondels zijn te vinden in Lenzerheide. Porsche Design Studio heeft de cabines ontworpen van de lift, waarvan het dalstation zich in het dorp Churwalden bevindt. Ook Corvatsch, gelegen in de regio Engadin St. Moritz, en Sedrun hebben zogenoemde Porsche-liften. Wintersporters gaan hier in comfortabele, verwarmde zetels naar boven. © Toerisme Lenzerheide Dubbeldekker in Samnaum: niet alleen meer plaats, maar ook een unieke ervaring levert deze kabelbaan je op. Vanuit de dorpsrand van het Zwitserse Samnaun (Ravaisch) gaat de grote dubbeldeks kabelbaan 700 m omhoog naar de Alp Trider Sattel in Oostenrijk. Het dorp Samnaun ligt op het drielandenpunt Zwitserland, Oostenrijk en Italië en maakt deel samen met het Oostenrijkse Ischgl deel uit van het grote skigebied Silvretta Arena. © Toerisme Samnaum Zonneskilift Tenna in Safiendal: in het Bündner Safiendal gaan skiërs met de kracht van de zon de berg op. Dankzij zonnepanelen die tussen de verbindingskabels van de sleeplift zijn gemonteerd en zich automatisch naar de zon richten, produceert de zonneskilift in Tenna niet alleen stroom voor het transport van skiërs, maar uiteindelijk dertien maal meer dan hij verbruikt. Zo blijft nog veel schone energie over voor het dorp. © Toerisme Zwitserland Gran Paradiso in Val Gardena: in het Italiaanse Val Gardena in de Dolomieten opende op 3 december een vernieuwde stoeltjeslift voor acht personen. Niets bijzonders, zou je denken? Wel als je weet dat het de eerste skilift met zetelverwarming is in Italië. De hogesnelheidslift vervangt de 30 jaar oude lift op Piz Sella en brengt wintersporters zowel naar de populaire skiroute Sellaronda als naar de Sellapas, in alle warmte! © Val Gardena Tschuggen Express in Arosa: helaas is deze lift enkel beschikbaar voor hotelgasten, maar qua uitzicht kan het wel tellen. Dit treintje brengt wintersporters van het vijfsterrenhotel Tschuggen, gelegen in Zwitserland, naar de skipistes een kilometer verder. © Tschuggen Express Vanoise Express in Paradiski: deze gondelbaan uit Frankrijk, ter waarde van zo’n 50 miljoen euro, is om verschillende redenen bijzonder. Niet alleen is het een dubbeldekker, ze kunnen ook afzonderlijk van elkaar bewegen zonder rekening te moeten houden met het gewicht en evenwicht. Bovendien kunnen in één cabine 200 personen. Dat is uniek in de wereld. De lift werd overigens ook gebouwd om de skigebieden La Plagne en Les Arcs met elkaar te verbinden om zo Paradiski te creëeren, een van de 3 grootste skigebieden ter wereld. © Savoie Mont Blanc / Andy Parent Porsche stoeltjeslift in Laax: al ooit eens willen voelen hoe het is om in een Porsche te zitten? Neem dan deze stoeltjeslift in het Zwiterse Laax. Autobouwer Porsche mocht de nieuwe lift ontwerpen en combineerde innovatie met de koele stijl van de auto’s. Bovendien kan de bank zo’n 45 graden naar buiten draaien waardoor je kan genieten van het panorama in plaats van te turen naar de voorgangers. © Alex Crouch Sleeplift op zonne-energie in Gerlos: een sleeplift is op het eerst zicht niets speciaal, maar wel als je het volledig omhuld met een glazen tunnel zoals in het Oostenrijkse Gerlos. Het hele omhulsel werd bedekt met zonnepanelen waardoor het gemakkelijk in eigen stroom kan voorzien. Meer nog: tijdens het eerst jaar dat de lift in gebruik ging, produceerde het 70 procent meer stroom dan nodig. © inthesnow.com Penken Kombibahn in Mayrhofen: voor wie niet kan kiezen is de ‘chondola’ (een samentrekking van ‘chair’ en ‘gondola’) in het leven geroepen. Dat is één kabelbaan die afwisselend cabines of zetels aanbiedt om boven te geraken. Nog een voordeel: ook in slechte weersomstandigheden is het aangenaam vertoeven in deze lift dankzij de cabines. De grootste ‘chondola’s’ zijn te vinden in Mayrhofen, Alpe d’Huez, Are in Zweden, Kaprun, Lech en Obertaueren. Deze in Mayrhofen telt 8 zetels en 10 gondola’s. © Doppelmayr.com

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *