15 spannende activiteiten die je sneeuwvakantie onvergetelijk maken

Wie op sneeuwvakantie gaat, doet dat vooral om te skiën of te snowboarden. Maar de tijd dat skigebieden enkel nog plaats hebben voor de al dan niet geoefende wintersporter, is al lang verstreken. Zelfs wie nog nooit op de latten heeft gestaan, kan zich kostelijk amuseren op wintervakantie. Deze 15 spannende ski-alternatieven bewijzen dat!

Sneeuwschoenwandelen: wie niet per sé wil langlaufen of skiën maar op een rustig tempo wil genieten van de sneeuw en de natuur, vormt het sneeuwschoenwandelen een mooi alternatief. Bovendien is het erg gemakkelijk. Gewoon de sneeuwschoenen aanbinden, stokken kiezen en vertrekken! Omdat de sport zo toegankelijk is, kun je het bijna in elk skigebied beoefenen. © Toerisme Zwitserland

Sneeuwschoenwandelen: wie niet per sé wil langlaufen of skiën maar op een rustig tempo wil genieten van de sneeuw en de natuur, vormt het sneeuwschoenwandelen een mooi alternatief. Bovendien is het erg gemakkelijk. Gewoon de sneeuwschoenen aanbinden, stokken kiezen en vertrekken! Omdat de sport zo toegankelijk is, kun je het bijna in elk skigebied beoefenen. © Toerisme Zwitserland

Dog Sledding: een fenomeen dat overgewaaid komt uit het Hoge Noorden is sleeën met honden of husky’s. Onder meer in een aantal Franse skigebieden kun je dat Scandinaviëgevoel meemaken: een aantal honden trekken je slee voort over bevroren meren en door sneeuwvlaktes terwijl jij geniet van het uitzicht. Nog een voordeel: zo koud als in Lapland is het alvast niet. © Val Thorens / C. Cattin

Dog Sledding: een fenomeen dat overgewaaid komt uit het Hoge Noorden is sleeën met honden of husky’s. Onder meer in een aantal Franse skigebieden kun je dat Scandinaviëgevoel meemaken: een aantal honden trekken je slee voort over bevroren meren en door sneeuwvlaktes terwijl jij geniet van het uitzicht. Nog een voordeel: zo koud als in Lapland is het alvast niet. © Val Thorens / C. Cattin

Toboggan: toboggan neemt je terug mee naar de basis. Deze bijzonder eenvoudige slee, afkomstig uit Noord-Canada, werd traditioneel gebruikt als transportmiddel. Maar tegenwoordig bieden steeds meer skigebieden de slee aan om plezier te maken. Het verschil met een gewone slee is dat een toboggan geen extra materiaal onderaan bevestigd heeft om soepeler te glijden. De onderkant, meestal uit plastic of hout, staat in direct contact met de sneeuw. © Val Thorens / C. Cattin

Toboggan: toboggan neemt je terug mee naar de basis. Deze bijzonder eenvoudige slee, afkomstig uit Noord-Canada, werd traditioneel gebruikt als transportmiddel. Maar tegenwoordig bieden steeds meer skigebieden de slee aan om plezier te maken. Het verschil met een gewone slee is dat een toboggan geen extra materiaal onderaan bevestigd heeft om soepeler te glijden. De onderkant, meestal uit plastic of hout, staat in direct contact met de sneeuw. © Val Thorens / C. Cattin

Skijöring: ontstaan in Noorwegen en een leuke alternatief op het klassieke skiën. Bij skijöring laat je je op de ski’s voortslepen door sledehonden of paarden. De sport wordt het meest beoefend in Scandinavië, maar is erg populair in Frankrijk. © Savoie Mont Blanc

Skijöring: ontstaan in Noorwegen en een leuke alternatief op het klassieke skiën. Bij skijöring laat je je op de ski’s voortslepen door sledehonden of paarden. De sport wordt het meest beoefend in Scandinavië, maar is erg populair in Frankrijk. © Savoie Mont Blanc

Tokkelbaan: wil je eens echt een kick beleven tijdens je wintervakantie? Neem dan eens een tokkelbaan of tyrolienne. Het is te vergelijken met een death ride in de Ardennen. Je hangt in een harnas aan een stevige koord en sjeest aan een behoorlijke snelheid op een al even behoorlijke hoogte een paar meter door het sneeuwlandschap. Voor echte durvers! © Val Thorens / C. Cattin

Tokkelbaan: wil je eens echt een kick beleven tijdens je wintervakantie? Neem dan eens een tokkelbaan of tyrolienne. Het is te vergelijken met een death ride in de Ardennen. Je hangt in een harnas aan een stevige koord en sjeest aan een behoorlijke snelheid op een al even behoorlijke hoogte een paar meter door het sneeuwlandschap. Voor echte durvers! © Val Thorens / C. Cattin

Iglo bouwen: veel uitleg vraagt dit alternatief niet. Sommige skioorden bieden de mogelijkheid om met de kids een dag skiën over te slaan en samen een iglo te gaan bouwen. Onder begeleiding leer je stap voor stap hoe je ijsblokken uit de sneeuw snijdt en hoe je vervolgens een stabiele constructie bouwt. Ondanks wat inspanning, werkt het erg ontspannend! © Natulife

Iglo bouwen: veel uitleg vraagt dit alternatief niet. Sommige skioorden bieden de mogelijkheid om met de kids een dag skiën over te slaan en samen een iglo te gaan bouwen. Onder begeleiding leer je stap voor stap hoe je ijsblokken uit de sneeuw snijdt en hoe je vervolgens een stabiele constructie bouwt. Ondanks wat inspanning, werkt het erg ontspannend! © Natulife

Snow kite: sinds het midden van de jaren 2000 schieten stations waar je snow kite kan leren als paddenstoelen uit de grond. De spectaculaire sport beoefen je al skiënd of snowboardend terwijl je vasthangt aan een kite of vlieger. Dankzij de wind maak je snelheid op de piste en wordt de afdaling een pak indrukwekkender. In dezelfde categorie zit ook het Speed Riding of Speed Flying. © Les 2 Alpes / JB Berlioux

Snow kite: sinds het midden van de jaren 2000 schieten stations waar je snow kite kan leren als paddenstoelen uit de grond. De spectaculaire sport beoefen je al skiënd of snowboardend terwijl je vasthangt aan een kite of vlieger. Dankzij de wind maak je snelheid op de piste en wordt de afdaling een pak indrukwekkender. In dezelfde categorie zit ook het Speed Riding of Speed Flying. © Les 2 Alpes / JB Berlioux

IJsklimmen: in de wilde natuur wordt ijsklimmen bestempeld als een gevaarlijke sport. Het liefst klimmen experts tegen een bevroren waterval aan, maar het risico bestaat dat er stukken ijs loskomen en naar beneden donderen. Wil je toch de adrenaline voelen van het ijsklimmen? Een aantal skigebieden bieden de mogelijkheid dankzij kunstmatige ijsmuren of op gletsjers. Iets minder spectaculair, maar daarom niet minder spannend. © Pixabay

IJsklimmen: in de wilde natuur wordt ijsklimmen bestempeld als een gevaarlijke sport. Het liefst klimmen experts tegen een bevroren waterval aan, maar het risico bestaat dat er stukken ijs loskomen en naar beneden donderen. Wil je toch de adrenaline voelen van het ijsklimmen? Een aantal skigebieden bieden de mogelijkheid dankzij kunstmatige ijsmuren of op gletsjers. Iets minder spectaculair, maar daarom niet minder spannend. © Pixabay

Snow Tubing: nog zo’n leuke activiteit die vooral bij de kinderen in de smaak zal vallen. In plaats van op een traditionele slee glijd je hier in een rubberen band de berg af. Vaak kan je aan sneeuw tubing doen op aparte daarvoor aangelegde pistes om de andere wintersporters niet te hinderen. © Orcières Merlette 1850 / Gilles Baron

Snow Tubing: nog zo’n leuke activiteit die vooral bij de kinderen in de smaak zal vallen. In plaats van op een traditionele slee glijd je hier in een rubberen band de berg af. Vaak kan je aan sneeuw tubing doen op aparte daarvoor aangelegde pistes om de andere wintersporters niet te hinderen. © Orcières Merlette 1850 / Gilles Baron

Snake Gliss: niets zo leuk dan terug als een kind de berg afglijden! Neem plaats op een lange slinger van aan elkaar gemaakte plastic zitjes en zet de afdaling in volle vaart in. Snake Gliss gebeurt doorgaans op een groene of blauwe piste onder begeleiding. De activiteit is een perfect familie-uitje wegens geschikt voor jong en oud! © SA Events

Snake Gliss: niets zo leuk dan terug als een kind de berg afglijden! Neem plaats op een lange slinger van aan elkaar gemaakte plastic zitjes en zet de afdaling in volle vaart in. Snake Gliss gebeurt doorgaans op een groene of blauwe piste onder begeleiding. De activiteit is een perfect familie-uitje wegens geschikt voor jong en oud! © SA Events

Sneeuwscooter: geen spannendere manier om een skigebied te ontdekken met een sneeuwscooter. De routes zijn wat pittiger, je rijdt moeiteloos tegen steile hellingen op en als de piste het toelaat, geef je wat gas bij. Spring achterop bij de begeleider of bestuur je eigen voertuig, sfeer gegarandeerd! © Val Thorens / C. Cattin

Sneeuwscooter: geen spannendere manier om een skigebied te ontdekken met een sneeuwscooter. De routes zijn wat pittiger, je rijdt moeiteloos tegen steile hellingen op en als de piste het toelaat, geef je wat gas bij. Spring achterop bij de begeleider of bestuur je eigen voertuig, sfeer gegarandeerd! © Val Thorens / C. Cattin

Skiyoga: de yogahype die zich de laatste jaren manifesteert, laat zich ook combineren met wintersport. Veel skigebieden spelen hierop in en organiseren rustgevende yogasessies voor of na het skiën of snowboarden. Tijdens andere sessies hou je de ski’s gewoon aan en neem je de poses aan met de latten aan je voeten. © Val Thorens / C. Cattin

Skiyoga: de yogahype die zich de laatste jaren manifesteert, laat zich ook combineren met wintersport. Veel skigebieden spelen hierop in en organiseren rustgevende yogasessies voor of na het skiën of snowboarden. Tijdens andere sessies hou je de ski’s gewoon aan en neem je de poses aan met de latten aan je voeten. © Val Thorens / C. Cattin

Fat bike: kan je ’s winters het fietsen niet loslaten? Dan is fat biking iets voor jou! Op een mountainbike met stevige, dikke banden trotseer je namelijk de bergen op een veilige, maar spannende manier. Een nadeel: je hebt er wel een goede conditie voor nodig. Gezegd wordt dat fat biking zelfs meer energie vraagt dan het klassieke mountainbiken. Maar in bepaalde skigebieden spelen ze daar goed op in door fat bikes met een powerbatterij aan te bieden. © Val Thorens / C. Cattin

Fat bike: kan je ’s winters het fietsen niet loslaten? Dan is fat biking iets voor jou! Op een mountainbike met stevige, dikke banden trotseer je namelijk de bergen op een veilige, maar spannende manier. Een nadeel: je hebt er wel een goede conditie voor nodig. Gezegd wordt dat fat biking zelfs meer energie vraagt dan het klassieke mountainbiken. Maar in bepaalde skigebieden spelen ze daar goed op in door fat bikes met een powerbatterij aan te bieden. © Val Thorens / C. Cattin

Segway: niet alleen de sightseeing tijdens een citytrip wordt een tikkeltje anders, ook je wintervakantie verandert in een unieke ervaring wanneer je op een segway de pistes neemt. Bovendien geniet je meer van het uitzicht omdat je niet te snel afdaalt. Goed je evenwicht kunnen bewaren is dan wel weer een belangrijk detail! © Val Thorens / C. Cattin

Segway: niet alleen de sightseeing tijdens een citytrip wordt een tikkeltje anders, ook je wintervakantie verandert in een unieke ervaring wanneer je op een segway de pistes neemt. Bovendien geniet je meer van het uitzicht omdat je niet te snel afdaalt. Goed je evenwicht kunnen bewaren is dan wel weer een belangrijk detail! © Val Thorens / C. Cattin

Héliski: de tijd dat alleen de superrijken per helikopter naar de top van de berg werden gebracht, is verleden tijd. Veel skigebieden bieden de activiteit ook aan, waardoor je hogere, uitdagendere skipistes en off pistes kan uittesten. Om nog maar van het uitzicht vanuit de helikopter te zwijgen! © Guides Valais

Héliski: de tijd dat alleen de superrijken per helikopter naar de top van de berg werden gebracht, is verleden tijd. Veel skigebieden bieden de activiteit ook aan, waardoor je hogere, uitdagendere skipistes en off pistes kan uittesten. Om nog maar van het uitzicht vanuit de helikopter te zwijgen! © Guides Valais

Sneeuwschoenwandelen: wie niet per sé wil langlaufen of skiën maar op een rustig tempo wil genieten van de sneeuw en de natuur, vormt het sneeuwschoenwandelen een mooi alternatief. Bovendien is het erg gemakkelijk. Gewoon de sneeuwschoenen aanbinden, stokken kiezen en vertrekken! Omdat de sport zo toegankelijk is, kun je het bijna in elk skigebied beoefenen. © Toerisme Zwitserland Dog Sledding: een fenomeen dat overgewaaid komt uit het Hoge Noorden is sleeën met honden of husky’s. Onder meer in een aantal Franse skigebieden kun je dat Scandinaviëgevoel meemaken: een aantal honden trekken je slee voort over bevroren meren en door sneeuwvlaktes terwijl jij geniet van het uitzicht. Nog een voordeel: zo koud als in Lapland is het alvast niet. © Val Thorens / C. Cattin Toboggan: toboggan neemt je terug mee naar de basis. Deze bijzonder eenvoudige slee, afkomstig uit Noord-Canada, werd traditioneel gebruikt als transportmiddel. Maar tegenwoordig bieden steeds meer skigebieden de slee aan om plezier te maken. Het verschil met een gewone slee is dat een toboggan geen extra materiaal onderaan bevestigd heeft om soepeler te glijden. De onderkant, meestal uit plastic of hout, staat in direct contact met de sneeuw. © Val Thorens / C. Cattin Skijöring: ontstaan in Noorwegen en een leuke alternatief op het klassieke skiën. Bij skijöring laat je je op de ski’s voortslepen door sledehonden of paarden. De sport wordt het meest beoefend in Scandinavië, maar is erg populair in Frankrijk. © Savoie Mont Blanc Tokkelbaan: wil je eens echt een kick beleven tijdens je wintervakantie? Neem dan eens een tokkelbaan of tyrolienne. Het is te vergelijken met een death ride in de Ardennen. Je hangt in een harnas aan een stevige koord en sjeest aan een behoorlijke snelheid op een al even behoorlijke hoogte een paar meter door het sneeuwlandschap. Voor echte durvers! © Val Thorens / C. Cattin Iglo bouwen: veel uitleg vraagt dit alternatief niet. Sommige skioorden bieden de mogelijkheid om met de kids een dag skiën over te slaan en samen een iglo te gaan bouwen. Onder begeleiding leer je stap voor stap hoe je ijsblokken uit de sneeuw snijdt en hoe je vervolgens een stabiele constructie bouwt. Ondanks wat inspanning, werkt het erg ontspannend! © Natulife Snow kite: sinds het midden van de jaren 2000 schieten stations waar je snow kite kan leren als paddenstoelen uit de grond. De spectaculaire sport beoefen je al skiënd of snowboardend terwijl je vasthangt aan een kite of vlieger. Dankzij de wind maak je snelheid op de piste en wordt de afdaling een pak indrukwekkender. In dezelfde categorie zit ook het Speed Riding of Speed Flying. © Les 2 Alpes / JB Berlioux IJsklimmen: in de wilde natuur wordt ijsklimmen bestempeld als een gevaarlijke sport. Het liefst klimmen experts tegen een bevroren waterval aan, maar het risico bestaat dat er stukken ijs loskomen en naar beneden donderen. Wil je toch de adrenaline voelen van het ijsklimmen? Een aantal skigebieden bieden de mogelijkheid dankzij kunstmatige ijsmuren of op gletsjers. Iets minder spectaculair, maar daarom niet minder spannend. © Pixabay Snow Tubing: nog zo’n leuke activiteit die vooral bij de kinderen in de smaak zal vallen. In plaats van op een traditionele slee glijd je hier in een rubberen band de berg af. Vaak kan je aan sneeuw tubing doen op aparte daarvoor aangelegde pistes om de andere wintersporters niet te hinderen. © Orcières Merlette 1850 / Gilles Baron Snake Gliss: niets zo leuk dan terug als een kind de berg afglijden! Neem plaats op een lange slinger van aan elkaar gemaakte plastic zitjes en zet de afdaling in volle vaart in. Snake Gliss gebeurt doorgaans op een groene of blauwe piste onder begeleiding. De activiteit is een perfect familie-uitje wegens geschikt voor jong en oud! © SA Events Sneeuwscooter: geen spannendere manier om een skigebied te ontdekken met een sneeuwscooter. De routes zijn wat pittiger, je rijdt moeiteloos tegen steile hellingen op en als de piste het toelaat, geef je wat gas bij. Spring achterop bij de begeleider of bestuur je eigen voertuig, sfeer gegarandeerd! © Val Thorens / C. Cattin Skiyoga: de yogahype die zich de laatste jaren manifesteert, laat zich ook combineren met wintersport. Veel skigebieden spelen hierop in en organiseren rustgevende yogasessies voor of na het skiën of snowboarden. Tijdens andere sessies hou je de ski’s gewoon aan en neem je de poses aan met de latten aan je voeten. © Val Thorens / C. Cattin Fat bike: kan je ’s winters het fietsen niet loslaten? Dan is fat biking iets voor jou! Op een mountainbike met stevige, dikke banden trotseer je namelijk de bergen op een veilige, maar spannende manier. Een nadeel: je hebt er wel een goede conditie voor nodig. Gezegd wordt dat fat biking zelfs meer energie vraagt dan het klassieke mountainbiken. Maar in bepaalde skigebieden spelen ze daar goed op in door fat bikes met een powerbatterij aan te bieden. © Val Thorens / C. Cattin Segway: niet alleen de sightseeing tijdens een citytrip wordt een tikkeltje anders, ook je wintervakantie verandert in een unieke ervaring wanneer je op een segway de pistes neemt. Bovendien geniet je meer van het uitzicht omdat je niet te snel afdaalt. Goed je evenwicht kunnen bewaren is dan wel weer een belangrijk detail! © Val Thorens / C. Cattin Héliski: de tijd dat alleen de superrijken per helikopter naar de top van de berg werden gebracht, is verleden tijd. Veel skigebieden bieden de activiteit ook aan, waardoor je hogere, uitdagendere skipistes en off pistes kan uittesten. Om nog maar van het uitzicht vanuit de helikopter te zwijgen! © Guides Valais

Bekijk waar je overal de verschillende activiteiten kan beoefenen op onderstaande kaart.

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *