Bezoek de kerstmarkten van Straatsburg

De marché de Noël in Straatsburg bestaat al sedert 1570 en groeide uit tot de meest populaire en grootste van Frankrijk. Van 23 november tot en met 30 december 2018 vind je er maar liefst 300 chalets verspreid over een tiental locaties in de stad! Reisreporter Herman ging er al op citytrip en genoot van de kerstsfeer.

Bruisende hoofdstad van de Elzas
Als bruisende Europese metropool heeft Straatsburg de allure van een echte hoofdstad, maar dan in het klein. Het historisch centrum Grande Île is omsloten door twee armen van de Ill, een bijrivier van de Rijn. Het behoort door zijn ligging en rijkdom aan gebouwen tot het werelderfgoed van UNESCO. De afstanden zijn er niet groot en daarom kan je de auto best thuislaten. We trokken te voet op ontdekking en genoten van de sfeer van de verschillende kerstmarkten verspreid over het centrum.

De 30 meter hoge kerstboom in het centrum van Straatsburg Kerstboom : © Amandine Joly

De 30 meter hoge kerstboom in het centrum van Straatsburg Kerstboom : © Amandine Joly

Traditie in het centrum
De oudste en meest traditionele kerstmarkt van Straatsburg, Christkindelsmärik, staat opgesteld op Place Kléber. Tientallen chalets versieren het marktplein waar je decoratieve spulletjes, servies, juwelen, handgemaakt speelgoed, kruiden en typische lekkernijen kan kopen. Je treft er ook de prachtig versierde kerstboom van zo’n 30 meter hoog aan met eronder een verlicht miniatuurdorpje uit de Elzas.

Gastland bezoeken op Place Gutenberg
Elk jaar kiest Straatsburg een gastland uit dat tijdens de kerstperiode in de kijker staat. De kerstmarkt, ‘Le Village du partage‘, gaat door op Place Gutenberg en stond, op moment van bezoek, in het teken van gastland Portugal met een heus Village portugais. Je vond er naast de tentoongestelde culturele en artistieke Portugese tradities ook de culinaire specialiteiten die je kunt proeven.

Verlichte vakwerken huisjes aan het water in La Petite France © Virginie Bitterlin

Verlichte vakwerken huisjes aan het water in La Petite France © Virginie Bitterlin

Kerstmarkt rond de kathedraal
De kathedraal die met een torenspits van 142 meter boven de grond uittorent, imponeert op het omliggende plein en de aangrenzende straten. Het gebedshuis reduceert de omgeving tot een dorpje. De gevels hebben een overvloed aan bogen, zuilen en beelden. Binnen zie je de astronomische klok die getuigt van vakmanschap en kunst! Hoe kan het ook anders dan dat rond de kathedraal een gezellige kerstmarkt is opgetrokken.

Kerstmarkt in La Petite France
Waar zich hier vroeger aan de rand van het centrum vissers, meelhandelaren en vooral leerlooiers vestigden, is vandaag La Petite France een toeristische trekpleister. De vele vakwerkhuizen aan het water hebben een onweerstaanbare charme. We wandelden langs kleine straatjes en pleintjes waar restaurants en winkeltjes gevestigd zijn. De kerstmarkt op Place Benjamin Zix, waar je regionale specialiteiten kunt kopen, ligt vlakbij de rivier.

Op de kerstmarkten kun je verschillende kruiden inslaan © Albert M

Op de kerstmarkten kun je verschillende kruiden inslaan © Albert M

Specifieke kerstmarkten
Op Place Saint-Thomas staat ‘village des enfants’, een kinderdorp in de kerstsfeer. Elzaswijnen kunnen en mogen niet ontbreken tijdens deze kerstperiode. Hiervoor zak je best af naar ‘le marché des Irréductibles petits producteurs d’Alsace’, ook uiterst geschikt voor culinaire liefhebbers die houden van de foie gras fermier d’Alsace.

Pik een museum mee
Het Musée Alsacien, ondergebracht in charmante 17de-eeuwse panden met mooie binnenplaatsen, is gewijd aan regionale volkskunst. Musée d’Art Moderne, het opvallende gebouw met zijn glas en roze graniet, etaleert een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunst. Zelf waren we geboeid door de verzameling van de Elzasser Tomi Ungerer, die zijn talent en verbeelding gebruikte op de meest uiteenlopende domeinen: reclameaffiches, kinderboeken, filmopnames en dat alles op een luchtige toon!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Alle info over de kerstmarkten
| Internet: www.noel.strasbourg.eu
Toeristische dienst Straasburg | Office de Tourisme | 17 Place de la Cathédrale | F-67082 Strasbourg | Internet: www.otstrasbourg.fr | Tel. +33 (0) 388 522 828
Bereikbaarheid
Met de auto
| E 411 Brussel- Luxemburg, Metz, E 25 naar Straatsburg (450 km)
Met de trein
| Internet: NMBS Europe (vanuit Brussel, zonder overstappen)
Plaatselijk vervoer |
Met zijn 300 km fietspaden is de stad heel fietsvriendelijk.
Vélolocation | In het centrum te vinden en het is een prima oplossing voor wie voor een prikje de stad wil doorkruisen | Internet: www.espritcycles.com
Openbaar vervoer
| De aerodynamische tram met lage instaptreden is hier heel populair. Er is een goed netwerk met vele haltes.
Overnachten
Hotel Maison Rouge
| Prachtig interieur, ideaal gelegen, pal in het centrum en vlakbij Place Kléber 4 | Rue des francs Bourgeois
Internet: www.maison-rouge.com | Tel. +33 (0) 388 320 860

Coverfoto: © Laurent Brisson

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *