Zien: indrukwekkend concertgebouw in Hamburg opent binnenkort haar deuren

Op 11 en 12 januari 2017 wordt de Elbphilharmonie, het nieuwe herkenningsteken van Hamburg, geopend. Het spectaculaire gebouw, midden in de rivier de Elbe gelegen en aan drie kanten omgeven door water, omvat drie concertzalen, een grote ruimte voor muziekeducatie, horeca, een hotel en een publiek toegankelijke plaza, waar de bezoekers van een uniek uitzicht over de stad kunnen genieten.

Glazen dak
De Elbphilharmonie in Hamburg is ontworpen door het gerenommeerde Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron. Op een sokkel van bakstenen, het voormalige pakhuis A, dat tussen 1963 en 1966 in de haven werd gebouwd en voor de opslag van thee, tabak en cacao werd gebruikt, reikt nu een glazen nieuwbouw met een golvend daklandschap zo’n 110 meter de lucht in.

Symboliek
Gelegen op de westelijke punt van de moderne HafenCity, het grootste binnenstedelijk ontwikkelingsproject van Europa, direct naast het UNESCO Werelderfgoed Speicherstadt en het Kontorhausviertel met het Chilehaus, staat de Elbphilharmonie symbool voor verleden, heden en toekomst van deze stad. Het concertgebouw staat voor de Hamburgse mentaliteit waarin traditie steeds de basis voor vernieuwing vormt en voor de vele contrasten die elkaar overal in de stad ontmoeten en het karakter van Hamburg bepalen.

elbphilharmonie_foto_maxim_schulz_10 elbphilharmonie_foto_maxim_schulz_9

De plaza: op 37 meter hoogte de stad beleven
Het centrale ontmoetingspunt in de Elbphilharmonie is de plaza, die de voeg tussen pakhuis en nieuwbouw vormt. Hier bevindt zich een publiek toegankelijk uitzichtplatform. Het avontuur begint al op de weg naar boven: een 82 meter lange, licht gewelfde roltrap leidt de bezoeker door het gebouw. Eenmaal aangekomen op de 37 meter hoge plaza geniet je van een overweldigend panorama over de stad en de haven. Op een galerij kan je helemaal rond de buitenkant van het gebouw lopen. Binnen bevindt zich de lobby van het hotel, de Elbphilharmonie Shop, horeca en de trappen naar de concertzalen.

De concertzalen: het hart van de Elbphilharmonie Hamburg
Het hart van de Elbphilharmonie is de grote concertzaal. Hier zijn 2.100 zitplaatsen als wijngaardterrassen rond een podium in het midden gerangschikt. Geen toehoorder is meer dan 30 meter van de dirigent verwijderd. Ook de Kleine Zaal bevindt zich in het bovenste deel van de Elbphilharmonie. Deze intiemere en veelzijdig te gebruiken ruimte biedt plaats aan 550 bezoekers en is daardoor geschikt voor kamermuziek, chanson- en soloprogramma’s, maar ook jazz- en wereldmuziekconcerten.

elbphilharmonie_start_einzelkarten elbphilharmonie_foto_maxim_schulz_11

Workshop met instrumenten
In het voormalige pakhuis bieden de ‘Kaistudios’ plaats voor muziekeducatie. In meerdere ruimtes wordt muziek een actieve belevenis, elke dag van vroeg tot laat en voor mensen van alle leeftijden. In de ‘Kaistudios’ is onder andere de nieuwe ‘Elbphilharmonie Instrumentenwereld’ te vinden, waarin kinderen en volwassenen in diverse workshops instrumenten uit de hele wereld kunnen uitproberen.

Musicalstad
Niet toevallig ziet de Elbphilharmonie het levenslicht in Hamburg. Belangrijke componisten zoals Johannes Brahms of Gustav Mahler laten tot op de dag van vandaag hun sporen na in het culturele leven van de stad. Bovendien hebben internationaal gerenommeerde orkesten hier hun thuisbasis. Met in totaal 5 musicaltheaters is Hamburg na New York en Londen de op twee na grootste musicalstad ter wereld.

Foto’s: © Elbphilharmonie Hamburg

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *