Waarom wintersport in Noorwegen zo bijzonder is

De glooiende pistes met poedersneeuw voor jezelf hebben, dat is waar iedere wintersporter van droomt. In het Scandinavische Noorwegen komt je fantasie tot leven, want ook al is dit land niet top of mind als het aankomt op wintersport, de Noren hebben veel te bieden. Wist je trouwens dat het skiën hier zijn oorsprong vindt?

Pionier
Ruim 4000 jaar geleden werden de eerste ski’s ondergebonden in Noorwegen. Het woord ‘ski’ komt van het Noorse woord ‘Ski∂’, wat vertaald ‘een stuk hout’ betekent. Dus als het op skiën en wintersport aankomt hebben de Noren de afgelopen millennia flink kunnen oefenen, innoveren en uitbreiden. Dat is duidelijk te merken in het aantal keer dat Noorwegen zich als voorloper presenteerde; hier werd onder andere de eerste skirace georganiseerd, de eerste langlaufclub opgericht en het eerste skispringtournooi gehouden.

Oog in oog met een eland
Met verschillende skigebieden verspreid in het land is er genoeg keuze voor zowel families als adrenalinejunkies. Eén belangrijk ding hebben de resorts in ieder geval gemeen: overal is 100 procent sneeuwgarantie, te danken aan de noordelijke ligging van het land. Maar ook op andere vlakken schiet Noorwegen niet tekort. In alle skigebieden zijn de liften van topkwaliteit en de pistes bijna zo breed als een snelweg. Dit resulteert erin dat je (behalve dan in het weekend) de pistes bijna voor je alleen hebt, nooit hoeft te wachten op de lift en misschien wel oog in oog komt te staan met een van de wilde diersoorten die Noorwegen herbergt.

Oslo Vinterpark

Oslo Vinterpark

Stad ontmoet sneeuw in Oslo
Wie in de hoofdstad van het land arriveert kan twee vliegen in één klap slaan. Op 20 minuten afstand van het centrum van Oslo ligt namelijk het Oslo Vinterpark. Een skigebied waar je gedurende de wintermaanden van 10.00 uur ’s morgens tot 10.00 uur ’s avonds de pistes kunt betreden met als uitzicht het bruisende stadsleven, wat een perfecte afwisseling vormt met het skiën.

Spelen in de sneeuw te midden van een nationaal park

Spelen in de sneeuw te midden van een nationaal park

Geilo: skiën in een nationaal park
Genoeg van Oslo gezien? Neem de trein richting Bergen (een van de mooiste treinritten ter wereld!) en stap uit bij Geilo (spreek uit: Jeelo). Dit dorp ligt aan de rand van een nationaal park en daarom kun je hier het skiën en snowboarden perfect combineren met andere spannende avonturen. Wat dacht je van een huskysafari door de prachtige, Noorse natuur? Daarnaast is Geilo de ideale plek in Noorwegen om het snowkiten een kans te geven.

Oefen je salto's in Hemsedal

Oefen je salto’s in Hemsedal

Durvers gaan naar Hemsedal
Het iets noordelijker gelegen Hemsedal is iets voor adrenalinejagers. Het skigebied staat bekend om de uitmuntende off-pistemogelijkheden, maar wie dat net iets te spannend vindt kan ook een van de snow parks ontdekken. De drie funparks bieden genoeg mogelijkheden voor stunts en in de slalomarena kun je werken aan een persoonlijk record. Ook een bergbeklimming bij de Via Ferrata of een spannende tocht op een sneeuwmobiel zorgt ervoor dat durfallen zich in Hemsedal thuis zullen voelen.

Leer je kroost op de latten staan in Trysil

Leer je kroost op de latten staan in Trysil

Met de hele familie naar Trysil
Het oostelijk gelegen Trysil is het grootste en populairste skigebied van Noorwegen. Met uitstekende faciliteiten voor het hele gezin, zoals verwarmde hutten en drie zones speciaal voor kinderen, is dit de plek waar de allerkleinsten hun eerste bochten in de sneeuw maken. De accommodaties in Trysil zijn van topkwaliteit en bieden veelal de mogelijkheid om direct vanuit het hotel of appartement de piste op te gaan.

Meer info: www.norwayhomeofskiing.com

Foto’s: © Norway Home of Skiing

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *