Rondreis langs de prachtige historische steden van Cuba

Toeristisch staat Cuba geboekstaafd als een exotisch vakantieparadijs waar men op palmboomstranden ongestoord kan genieten van de zon. Maar, achter dat imago steekt meer dan enkel het exotische en de mooiste stranden. Cuba heeft levendige steden volgestouwd met historische monumenten, die stuk voor stuk zijn charme hebben. Reisreporter doet verslag.

Havana, cultureel hart van Cuba
Havana is niet alleen het politieke maar ook het culturele hart van Cuba. Het is een stad die haar gelijke niet kent in de Caraïben. Met haar rijk historisch verleden en met haar uitbundig, unieke heden krijgt Havana iedere bezoeker in zijn greep. Twee dingen vallen op in de hoofdstad. Enerzijds het rustige verkeer en de fietsers die het straatbeeld domineren. Dat heeft zo zijn voordelen voor de bezoeker. Anderzijds het monumentale karakter en het rijke historische erfgoed. Mocht Havana in Europa liggen dan staat het hoog in de lijst van de meest geliefde bestemmingen voor een citytrip.

Het bruisende hart van Cuba: Havana © Pixabay

Het bruisende hart van Cuba: Havana © Pixabay

Slenteren doorheen de geschiedenis
Het toeristische hart van Havana is de buurt Habana Vieja, rijk aan bezienswaardigheden en vooral buitengewoon gezellig. Hier kan je eindeloos slenteren tussen de Plaza de Armas en de Plaza de la Catedral, door steegjes waar je als het ware door de geschiedenis stapt. Je kan musea bezoeken die vertellen over de boeiende, rijke en turbulente geschiedenis van dit prachtige land. ’s Avonds gaat iedereen wandelen langs de strandboulevard Malecon en alleen daarvoor al zou je Havana moeten bezoeken.

Kleur domineert in Trinidad © Pixabay

Kleur domineert in Trinidad © Pixabay

Trinidad, Unesco Werelderfgoed
Hou je van musea dan reis je naar Trinidad. De stad die in zijn geheel een openluchtmuseum is dankzij het door UNESCO erkende werelderfgoed. Rijd je Trinidad binnen dan is het alsof je in een andere wereld terechtkomt. Het is een stad met grandeur, met schitterende gebouwen uit de tijd toen Trinidad een welvarende havenstad was, haar rijkdom ontleende aan de suikerrietplantages. Het was ook de uitvalsbasis van kapers en piraten die Engelse schepen leegroofden en de buit naar Trinidad brachten. Dat verleden ligt 300 jaar achter ons en toch heb je tijdens een bezoek de indruk dat het nog niet zó lang geleden is. Het komt omdat het koloniale kader van Trinidad in al die tijd nauwelijks is veranderd.

Parel van de zuidkust
De volgende halte op een stedenreis door Cuba is Cienfuegos die wel eens de ‘parel van de zuidkust’ wordt genoemd. Ook deze stad staat op de lijst van het Werelderfgoed. Vanaf het stijlvolle Park José Marti kan je door verschillende straten wandelen die allemaal de pracht van paleizen en herenhuizen gemeen hebben. Als je Trinidad of Cienfuegos bezoekt, kan je er ook wat natuurpracht aan toevoegen want het mooie park Topes de Collantes ligt tussen beide steden.

In de streek van Pinar del Río overheerst de natuur © Pixabay

In de streek van Pinar del Río overheerst de natuur © Pixabay

Maagdelijk toeristisch gebied
We zetten de reis verder naar Pinar del Río, dé uitvalsbasis voor een bezoek aan een nog vrijwel maagdelijk toeristisch gebied. En wat voor een streek! De beste tabak komt er vandaan en je kan er de mooiste beschermde biotopen van het eiland verkennen. ’s Avonds zit je op een terrasje met een heerlijke kop creoolse koffie, een onovertroffen Cubaanse sigaar en omringd door Cubanen want de gastvrijheid in deze streek is buitengewoon.

Camagüey © Esther Herberts

Camagüey © Esther Herberts via Flickr

Langs het grootste en best bewaarde historische centrum van Cuba
Kies je voor een rondreis langs de steden van Oost-Cuba,dan zijn er minstens vier plaatsen waar je niet aan voorbij kan: Camagüey met het grootste en best bewaarde historische centrum, Holguin met haar rijke culturele traditie en met de gelijknamige provincie, door Christoffel Columbus omschreven als ‘het mooiste land ooit door mensenogen gezien’ en Bayamo en Baracoa die een grote rol in de geschiedenis speelden.

Vibrerende menselijke charme
Ook vanuit deze plaatsen kan je de natuurpracht van Cuba bewonderen, bijvoorbeeld in de Reserva de la Biosfera Cuchillas de Toa, eveneens op de erfgoedlijst van de UNESCO. Nog in het oosten ligt Santiago de Cuba waar je als nergens anders de vibrerende menselijke charme kan voelen die zo eigen is aan de Cubaanse bevolking. Uiteraard ligt ook Villa Clara op de stedenroute. Het is mooie Spaans-koloniale stad maar bovenal de stad van Cuba’s grootste held: Ernesto Che Guevara.

De indrukwekkende architectuur van het Capitool in Havana © Pixabay

De indrukwekkende architectuur van het Capitool in Havana © Pixabay

Fans van cultuur
Naast de zonnekloppers vinden dus ook de cultuurtoeristen hun gading in Cuba. In de Cubaanse steden maak je kennis met de geschiedenis van het land waarin gedurende eeuwen Europeanen, Afrikanen en Aziaten een rol hebben gespeeld. Dat heeft sporen nagelaten, in de architectuur, in de muziek en in de gastronomie want elke bevolkingsgroep heeft iets meegebracht. Het is vermengd tot een schitterende multiculturele rijkdom die vandaag de Cubaanse cultuur uitmaakt en die je in de Cubaanse steden op de meest boeiende manier kan ervaren.

Coverfoto: © Wikimedia Commons

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Rondreis langs de prachtige historische steden van Cuba”

  1. Mooi artikel over Cuba! Cuba is geweldig!

    Een kleine opmerking voor de liefhebbers van stedentrips n.a.v. “Mocht Havana in Europa liggen dan staat het hoog in de lijst van de meest geliefde bestemmingen voor een citytrip.” Het Zuid-Spaanse Cádiz wordt ook wel ‘Klein Havana’ of ‘het Havana van Europa genoemd’ vanwege de historische relatie en gelijkenis tussen de twee steden.

    Cádiz is een echte aanrader voor iedereen voor wie Cuba op dit moment nog even te ver weg is.

    Voor meer info gewoon even googlen op “Cadiz Havana”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *