Rum, sigaren en salsa: je eerste stappen in Cuba

Het is er niet zo groot, maar wat geschiedenis en traditie betreft barst Cuba uit z’n voegen. Een strandvakantie aan de Caraïbische kust wordt tegelijk een culturele trip terug in de tijd. Geen wonder dus dat velen de reisbestemming op hun bucketlist zetten. Zo zet jij je eerste stappen op Cubaanse bodem.

Toerisme lonkt
Vroeger was het als toerist geen sinecure om het land te bezoeken, laat staan dat er sprake was van toerisme in Cuba. Maar tijden veranderen gelukkig en de laatste jaren zijn de beperkingen op het toerisme sterk afgenomen. Met als gevolg dat Cuba een van de populairste bestemmingen is geworden in de Caraïben, samen met Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek.

Erg goed erfgoed
Het straatbeeld ziet er nu misschien anders uit dankzij een allegaartje aan allerlei nationaliteiten die komen genieten van het land, maar het cultureel erfgoed blijft wat het is: rijk, typisch en authentiek. Wie z’n eerste stappen zet op Cubaans grondgebied, zorgt maar beter dat hij zich helemaal laat onderdompelen door de plaatselijke gewoonten, en wel zo:

Cuba: de natuur is er prachtig en absoluut het ontdekken waard. © Randy Kane

Cuba: de natuur is er prachtig en absoluut het ontdekken waard. © Randy Kane

Ga op avontuur in de natuur
Cuba heeft veel te bieden wat avonturiers wel aanstaan. De uitgestrekte, bergachtige landschappen, prachtige oceanen en onontdekte rustieke steden vormen een ideaal decor om deze erfgoedrijke samenleving te verkennen. Je kan dat op eigen houtje doen, maar beter is om een uitgestippelde tour te maken die je langs het lokale leven op het platteland brengt, naar de steden voert of je op culinaire ontdekkingstocht stuurt. Liever zelf kiezen wat je ziet? Dan maak je gewoon een tour op maat!

Cuba: wie wil salsadansen hoeft maar naar een straatmuziekant te lonken. © Jekurantodistaja

Cuba: wie wil salsadansen hoeft maar naar een straatmuziekant te lonken. © Jekurantodistaja

Ga salsadansen
De oorsprong van het salsadansen is complex: het zou wortels hebben binnen de chachacha, mambo en afgeleide dansstijlen. Elk land in Latijns-Amerika heeft z’n eigen uitgesproken stijl. Cuba legt bijvoorbeeld meer nadruk op bewegingen vanuit de heupen, terwijl in Colombia het tempo veel belangrijker is. Feit is wel dat muziek in Cuba achter elke straathoek te vinden is en dat het dansen deel uitmaakt van het dagelijkse leven. Wil je zelf de dansvloer onveilig maken? Ga dan naar Café Cantante Mi Habana in de hoofdstad waar locals en toeristen voltallig aanwezig zijn.

Cuba: geen reis naar daar zonder sigaar. © Andrea Federici

Cuba: geen reis naar daar zonder sigaar. © Andrea Federici

Rook een Cubaanse sigaar
Sigaren zijn waarschijnlijk Cuba’s belangrijkste exportproduct, maar er is geen beter plek om ervan te genieten dan in het land zelf. Wat de sigaren zo bijzonder maken is dat Cuba enerzijds een lange geschiedenis kent in tabak produceren, maar anderzijds de hele industrie volledig in handen is van de regering. Dat laatste wil zeggen dat elke sigaar een grondige kwaliteitscontrole ondergaat alvorens het Cubaanse bodem verlaat. In tegenstelling tot andere tabakproducerende landen, wordt hier elke fase van het proces met de hand gedaan. Geïnteresseerd om er zelf een op te steken? Bezoek dan het Partagas Cigar Factory in Havana, waarschijnlijk het belangrijkste gebouw in het land.

Cuba: de gevels zijn er kleurrijk net zoals de typische auto's. © Tom Hartrey

Cuba: de gevels zijn er kleurrijk net zoals de typische auto’s. © Tom Hartrey

Snuif er de lokale cultuur op
Neem de tijd voor enkele culturele uitstappen. Bezoek bijvoorbeeld het National Museum of Fine Arts in Havana dat het unieke kunstenaarstalent van het land tentoonstelt vanaf de koloniale tijd tot nu. Of ga naar het Che Guevara Mausoleum in Santa Clara, waar heel het leven van de revolutionair gedocumenteerd ligt. Maar vergeet ook zeker niet te praten met de locals en kom te weten hoe ze leven. Wist je dat elke familie nog steeds één auto in z’n bezit heeft die van generatie tot generatie wordt doorgegeven? En om af te sluiten: geniet van een heerlijke Piña Colada met echte Cubaanse rum aan het strand tijdens een zonsondergang. Zalig!

Bron: Active Planet Travels

Coverfoto: © Julian Peters

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *