Ontdek de zeven kerststreken van de Elzas

Wie de Elzas bezoekt tijdens de eindejaarsfeesten wordt ondergedompeld in de feeërieke wereld van de zeven kerststreken. Van eind november tot eind december is elk dorp en ieder huis versierd met traditionele kerstlichtjes. Hier dwaal je van kerstmarkt naar kerstmarkt.

Colmar aan de Ill

Colmar aan de Ill © Jehan Jessel Photographies

Onvergetelijke kerst
De Elzas is ingedeeld in zeven kerstregio’s met elk hun eigen sfeer en authenticiteit. Eindejaar is hier de periode bij uitstek om een hele reeks evenementen te ontdekken. Laat je zintuigen prikkelen op de talloze gezellige kerstmarkten en geniet van een decor dat wel een ansichtkaart lijkt.

1. Le pays du sapin de Noël
Centraal in de Elzas ligt de streek van de kerstboom. Daar ontstond het gebruik om vlak voor Kerstmis een den te decoreren. Traditioneel werd de boom versierd met linten, rode appels, gekleurd papier, snoep en gebak. In de bibliotheek van Sélestat vind je een document uit 1521 met de eerste geschreven vermelding van de verkoop van kerstbomen.

2. Le pays des étoiles
In de streek van de sterren bezoek je Colmar, Kaysersberg of Munster. De steden en dorpjes liggen hier ingebed in de vallei van de Vogezen. Op koude winteravonden lijken ze op fonkelende sterren die het sneeuwlandschap opfleuren.

3. Le pays des veillées
Halfweg tussen Colmar en Mulhouse ligt de streek van de avondwakes. Hier zie je een gereconstrueerd dorp waar de 19de en 20ste eeuw weer tot leven worden gebracht. In het Ecomuseum krijgt je verbeelding vleugels. Legenden en fabels van de Elzas, karakteristieke personages en ambachten van weleer komen tot leven in dit museum.

In de streek van de smaak ligt Straatsburg

In de streek van de smaak ligt Straatsburg © Emmanuel Cattler

4. Le pays des chants et des étoffes
De streek van de liederen en de stoffen strekt zich uit van Guebwiller tot aan het Driegrenzenland, van aan de voet van de Ballons des Vosges tot aan de Jura. Ontdek het historische centrum van Mulhouse met zijn traditionele kerstmarkt en het museum voor textieldruk. Beleef kerst in een muzikale sfeer dankzij de vele traditionele muziek en concerten.

5. Le pays des lumières
Het Regionaal Natuurpark van de noordelijke Vogezen doorkruist de streek van de lichtjes. Vanaf begin december worden steden en dorpen hier prachtig versierd met duizenden kerstlichtjes. Een duidelijke verwijzing naar de bekende glasfabrieken van Wingen-sur-Moder. Daar geven arbeiders vandaag nog altijd hun vakkennis door die ze verworven aan het einde van de middeleeuwen.

6. Le pays des saveurs
Als er één plaats is waar kerst vrolijk én lekker wordt gevierd, dan is het wel Straatsburg, in de streek van de smaken. Tijdens de eindejaarsperiode worden hier vijf pleinen sfeervol omgetoverd in smaakvolle kerstmarktjes. Je kan er dan warme wijn, allerlei lekkernijen en plaatselijke specialiteiten proeven.

7. Le pays des mystères
Aan de rand van het bos van Haguenau ligt de streek van de mysteries en legenden. De ambachtelijke pottenbakkers van Betschdorf en Soufflenheim nodigen je uit in hun ateliers en winkels. Hier vind je zeker een origineel kerstcadeau. Vergeet ook de ruïnes van Fleckenstein niet te bezoeken: vanop deze burcht heb je een adembenemend uitzicht op de noordelijke Vogezen.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Elzas | www.tourisme-alsace.com/nl
Atout France | nl.atout-france.fr

Bron: Atout France
Coverfoto: © Etienne Ehret Photographie

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *