7 niet te missen kerstevenementen in Lotharingen

In december word je in een feestelijk verlicht Lorraine ontvangen in een warme kerstsfeer. Geen Kerstmis in deze streek zonder traditionele markten en dus staan er in Lotharingen een heel aantal waar de vakkennis en specialiteiten van de streek elkaar ontmoeten. Een overzicht!

1. Kerstmarkt van Metz: van 19 november tot 28 december 2016
Tijdens de maand december is de binnenstad een en al betovering dankzij meer dan 80 kleurig gebeitste chalets van dennenhout, een echte kerststal en een versierde reuzenkerstboom. Vanaf het hoogste verplaatsbare reuzenrad in Europa op de Place d’Armes, aan de voet van de kathedraal, is het uitzicht over de tweeduizend jaar oude (binnen)stad adembenemend!

Op de Place de la République staat het ijs centraal. Jong en oud schaatsen op de ijsbaan in een sprookjessfeer. Ook dit jaar is de kerstmarkt verspreid over meerdere pleinen in de binnenstad: een grote markt vol tradities op de Place Saint-Louis, het dorp van de Kerstman op de Place du Forum, een markt voor fijnproevers op de Place de Chambre, een kunstberoependorp op het stationsplein en een dorp onder de sterren op de Place Saint-Jacques met een chalet met kerstversiering.

Meer info: www.tourisme-metz.com

Wandel op het kleurrijk verlichte lampionnenpad © Toerisme La Lorraine

Wandel op het kleurrijk verlichte lampionnenpad © Toerisme La Lorraine

2. Het Lampionnenpad: van 26 november 2016 tot 1 januari 2017
De organisatie van dit toverachtige pad met 400 lampionnen op de oever van de Seille en in de schaduw van de kathedraal van Metz staat op naam van de departementsraad van de Franse Moezelstreek (Conseil Départemental de la Moselle). Bij het vallen van de nacht komen kabouters, knuffelberen, haren van kruidkoek en houten soldaten tot leven op de oevers van het eiland Petit Saulcy.

Meer info: www.noelsdemoselle.fr

3. Kerstmarkt van Plombières-les-Bains: van 26 november tot 18 december 2016
Deze authentieke kerstmarkt trekt jaarlijks meer dan 80.000 bezoekers. Dit 20ste jaar staat de markt in het teken van het thema ‘Kerst van Weleer vier zijn 20ste bestaansjaar’. Gedurende deze 20ste editie ontdek je een boekenbeurs, entertainment in de vorm van muziek, straattoneel en workshops voor kinderen. Dé gelegenheid om de mand van de Kerstman te vullen met de mooiste cadeaus en unieke, creatieve kerstversiering!

Meer info: www.marchedenoel-plombieres.com

De kerstmarkt van Plombières-les-Bains bestaat dit jaar 20 jaar © Marché de Noël Plombières

De kerstmarkt van Plombières-les-Bains bestaat dit jaar 20 jaar © Marché de Noël Plombières

4. Kerstmarkt van Epinal: van 2 tot 25 december 2016
Plaatselijke specialiteiten, kruidkoek, glühwein, maar ook de geuren van dennen uit de Vogezen vullen de straten van het centrum van Epinal. Op het programma: lekkernijen, tafelkunst en kunstambachten overal in de stad, een reuzenadventskalender op de ramen van het stadhuis, de werkplaats van de Kerstman, exposities van kunstambachten, kerstboekenwinkels, loslaten van lampionnen met kaarsjes, fakkeltochten en straattoneel voor alle leeftijden.

Meer info: www.tourisme-epinal.com

5. Kerstmarkt van Sarreguemines: van 27 november tot 14 december 2016
De binnenstad van Sarraguemines verandert in een sprookjesdorp dankzij de betoverende, in kerstsfeer badende houten huisjes. De straten zijn sfeervol verlicht en brengen de bezoeker bij het vallen van de nacht meteen in kerststemming. Een veertigtal traditionele chalets vormen een echt kerstdorp. Alle zintuigen worden verwend: ambachtelijke kerstversiering, streekproducten, mooie spullen van glas en aardewerk, honing, kruidkoek, foie-gras, geroosterde kastanjes, glühwein en enterainment.

Meer info: www.sarreguemines-tourisme.com

Volgende legende zouden glazen kerstballen uit Meisenthal komen © Toerisme La Lorraine

Volgende legende zouden glazen kerstballen uit Meisenthal komen © Toerisme La Lorraine

6. Traditionele kerstballen maken in Meisenthal: van 11 november tot 29 december 2016 (uitgezonderd 24 en 25 december)
De legende van de kerstballen uit Meisenthal vertelt dat in 1858 ‘de natuur zo gierig was dat door de grote droogte de Noordelijke Vogezen zonder fruit kwamen te zitten en de kerstboom dus niet bekleed kon worden. Een geïnspireerd glasblazer uit Goetzenbruck probeerde deze onrechtvaardigheid te compenseren door glazen bellen te blazen. Hij ontketende in zijn eentje een traditie die zich over de hele wereld zou verspreiden.’ Sinds 1999 brengt het Internationaal Centrum voor Glasblaaskunst (CIAV) elk jaar een nieuwe kerstbal op de markt. Oude modellen worden nieuw leven ingeblazen, en elk jaar worden eigentijdse creaties toegevoegd door kunstenaars die daarvoor gevraagd worden.

Meer info: www.ciav-meisenthal.fr

7. Kerststallenfestival van Muzeray: van 10 tot 22 december 2016
Al 18 jaar prijken in de raamkozijnen van huizen, schuren en in het museum van Muzeray kerststalletjes van over de hele wereld. In totaal 500 kerststalletjes in alle soorten en maten maken van het dorp een heus openluchtmuseum. Er heerst een gedempte, gezellige, authentieke sfeer die de betovering van het kerstfeest op wonderbaarlijke wijze weerspiegelt. In de schrijnwerpers dit jaar staan Aziatische kerststalletjes uit onder andere Japan, Vietnam, de Filipijnen, China en Bangladesh.

Meer info: www.museedelacreche.com

Coverfoto: © Toerisme La Lorraine

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *