Langs de mooiste kerstmarkten in Zwitserland

Wie tijdens de eindejaarsperiode op wintervakantie trekt naar Zwitserland heeft de kans enkele fraaie kerstmarkten te bezoeken. Je vindt er de grootste indoorkerstmarkt van Europa, een kerstmarkt in UNESCO Werelderfgoeddecor en een met kerstlichtjes verlichte stad. Wij tippen Zürich, Basel en Bern om de verschillende regionale specialiteiten te leren kennen

De sfeervol verlichtte Bahnhofstrasse in Zürich

De sfeervol verlichtte Bahnhofstrasse in Zürich

1. Grootste indoor kerstmarkt van Europa
Wie met de trein aankomt in Zürich Hauptbahnhof zit meteen midden in het kerstgebeuren. Want in de grote hal bevindt zich de grootste indoor kerstmarkt van Europa met wel 160 kramen. Ook in het stadscentrum is de kerstsfeer voelbaar aanwezig, van de beroemde uitbundig verlichte Bahnhofstrasse tot de kerstkraampjes aan de oever van de Zürichsee.

De meest traditionele kerstmarkt is te vinden in de oude binnenstad en de meest charmante op de Werdmühleplatz, waar kinder- en volwassenenkoren als ‘Singing Christmas Tree’ dagelijks hun kerstrepertoire brengen. Aan evenementen ontbreekt het zeker niet tijdens de kerstperiode. In het centrum strijkt gewoontegetrouw het Conelli kerstcircus neer en de hele maand december zet het Zürich Opera House zijn deuren open voor gratis adventconcerten. Op 22 december is het jaarlijkse evenement ‘Lichterschwemmen’ met drijvende kaarsenbootjes in de rivier Limmat en het uitdelen van punch en zoete lekkernijen bij de Weinplatz.

Niet te missen:

  • Voor lekkerbekken: een doosje met Luxemburgerli van Haus Sprüngli. Sinds 180 jaar worden elke dag duizenden minimacarons in alle mogelijke kleuren en smaken verkocht.
  • Voor shoppers: op 24 november kan je in Zürich winkelen tot 22u.
  • Voor de kids: loop met de kerstman tijdens de Santa Claus Parade op 27 november.

Meer info over kerstevenementen in Zürich: www.zuerich.com/en/visit/events-at-advent

Het witte decor van Bern

Het witte decor van Bern

2. Unesco Werelderfgoeddecor voor kerstmarkt in Bern
In december vormen de straten en stegen van Bern met huizen uit de 15de en 17de eeuw (UNESCO Werelderfgoed) een prachtig decor voor de kerstmarkten. Op de Münsterplatz worden vooral kunstnijverheidsproducten aangeboden en op de nabijgelegen Waisenhausplatz allerhande kerstartikelen, dit van 3 tot 24 december. Om de inwendige mens te versterken kun je iets kopen bij de stalletjes op straat of even afdalen naar een van de gezellige kelderrestraurants onder de winkelarcaden.

50 ton uien
Niet meteen een kerstmarkt maar zeker een aanrader is de Zibelemärit of de Uienmarkt in Bern. Een jaarlijks evenement ter ere van de ajuin dat plaatsvindt de vierde maandag van november. Landbouwers uit heel Zwitserland presenteren er hun oogst van het jaar aan het publiek. Meer dan 50 ton (!) ajuinen in alle vormen en kleuren fleuren de straten van de Zwitserse bondshoofdstad.

Niet te missen:

  • Voor lekkerbekken: speciale Weihnachts-Mandelbärli, koekjes met kruidnagel, koriander en kaneel. Bärli betekent beer en verwijst naar Bern, stad van de beren.
Basel met de lichtjes aan de Rijn

Basel met de lichtjes aan de Rijn

3. Kerstlichtjes in Basel
De historische binnenstad van Basel, met stadsdelen aan weerszijden van de Rijn, vormt een passend kader voor een sfeervolle kerstmarkt. De zogenaamde Weihnachtsstrasse van Basel begint vlakbij het station en loopt via de belangrijkste winkelstraat naar de grote binnenstadspleinen Barfüsserplatz en Münsterplatz en over de brug heen naar de andere oever van de Rijn. Je volgt gewoon de lichtjes! De kerstmarkt gaat door van 24 november tot en met 23 december.

Niet te missen:

  • Voor lekkerbekken: de alom bekende Basler Läckerli (een soort peperkoek), de legendarische koekjesspecialiteit en een bezoek aan het Läckerli Huus. Tijdens de kerstperiode vind je in Basel, net zoals in elke andere Zwitserse stad, de Dreikönigskuchen, een soort amandelbrioche.

4. Nog enkele kerstmarkten in Zwitserland
Behalve de grote steden weten ook de stadjes Montreux, Luzern, Neuchâtel en de ‘kloosterplaatsen’ Sankt Gallen en Einsiedeln kerstshoppers zeker te charmeren. Vergeet er niet te proeven van de Chräbeli, een overheerlijk anijskoekje in de vorm van een klauw, dat tijdens de advent- en kerstperiode overal in Zwitserland verkrijgbaar is.

PRAKTISCHE INFORMATIE:
Alle kerstevenementen en –markten van Zwitserland: www.MySwitzerland.com/events
Gratis iPhone apps, City Guide Apps voor Zürich, Bern en Basel: www.MySwitzerland.com/mobiel
Toerisme Zurich: www.zuerich.com
Toerisme Bern: www.berninfo.com
Toerisme Bazel: www.basel.com

Foto’s: © Toerisme Zwitserland

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *