Kerstsfeer opsnuiven in Ierland

Voor je het weet is het Kerstmis, één van de mooiste periodes van het jaar waarin we op zoek gaan naar een warme sfeer en gezelligheid. In Ierland wordt Kerst ook uitbundig gevierd als nergens anders. Sommige tradities zijn eeuwenoud en overal in het land zijn er feestelijke evenementen.

Temple Bar in Dublin wordt rijkelijk versierd met kerstverlichting

Temple Bar in Dublin wordt rijkelijk versierd met kerstverlichting

Ierland tijdens de kersttijd
Reizen naar Ierland tijdens de eindejaarsperiode, dat doe je in de eerste plaats voor de sfeer. Die is feestelijk, uitbundig, romantisch en authentiek. Kerst en van Oud naar Nieuw zijn in Ierland ook een haalbare kaart vanwege de prijsgunstige aanbiedingen in de verschillende Bed & Breakfasts en Ierse hotels.

Christmas swim
Niet alle Ierse kersttradities dateren uit een ver verleden en naar sommige ga je liever kijken dan er zelf aan deel te nemen. De voorbije jaren is de Christmas Swim bijzonder populair geworden. Een duik in het ijskoude water op de ochtend van 25 december lokt steeds meer moedigen van alle leeftijden en maakt evenzeer deel uit van Christmas Day als de gevulde kalkoen op het kerstmenu. Het is leuk om dit evenement als bezoeker mee te maken, zeker om te genieten van de ‘hot whisky’ die achteraf wordt geschonken.

Sfeer aan de Belfast City Hall

Sfeer aan de Belfast City Hall

Kerst in Dublin
Dublin is the place to be met Kerstmis en eindejaar. De Ierse hoofdstad boeit met tal van bezienswaardigheden en met een gezellige sfeer die tijdens de kerstperiode een magisch, romantisch extra tintje krijgt door de vele eindejaarsevenementen. Er is bijvoorbeeld het ’12 Days of Christmas Festival’ in de Docklands waar de bezoeker kan genieten van een prachtig gerestaureerde paardencarrousel en tal van andere attracties. Aan de rand van het water is een dorp gebouwd waar in meer dan honderd kraampjes geschenken worden aangeboden en waar je ook Ierse specialiteiten kan proeven.

Overal wat te doen
De kerstperiode in Dublin is een aaneenschakeling van activiteiten en feestelijkheden die de ganse stad in een unieke sfeer dompelen, van de winkelbuurt rond Grafton Street tot de uitgaansbuurt Temple Bar, van de Docklands tot in de Oude Stad waar de bezoekers uren kunnen wandelen langs tientallen marktstalletjes en waar je in de kerstverlichting kan ijsschaatsen. Breng ook een bezoek aan de kerstfestiviteiten in het prachtige Farmleigh House, elk weekend van 3 tot 18 december, geniet van een hartverwarmende hot chocolate in één van de Butler’s Irish Chocolates’ Dublin Cafés en ga luisteren naar het jaarlijkse Concert of Christmas Carols in de mooie omgeving van het Malahide Castle.

Ook in het centrum van Cork wordt de kerstboom gezet

Ook in het centrum van Cork wordt de kerstboom gezet

Christmas in Belfast
Ook in andere streken en steden van Ierland wordt Kerstmis gevierd waardoor een rondreis tijdens de eindejaarsperiode een onvergetelijke ervaring wordt. In het Noord-Ierse Belfast wordt de Belfast Christmas Market al geopend op 16 november, meteen de start van een lange en sfeervolle eindejaarsperiode, tot 22 december. Op de St. George’s Market, van 19 november tot 1 januari, kan je tal van Ierse specialiteiten proeven en kerstgeschenken kopen die je nergens anders vindt.

Betoverend Cork
In Cork wordt Kerstmis uitbundig gevierd. Een korte break in deze prachtige havenstad is tijdens de maand december meer dan aantrekkelijk want elk weekend, van 25 november tot 18 december, trekt de Christmas Grand Parade door de straten waarbij de ganse stad feestelijk uit de bol gaat. Cork is tevens dé stad van de gezellige markten met een buitengewone kerstsfeer. Zo is er elke donderdag de Mahon Point Farmers Market, één van de grootste boerenmarkten van het land waar je talloze streekproducten kan proeven en kopen. “Experience the Magic” zeggen ze in Cork. Geniet van de feestelijke stad met zijn gezellige winkelstraten, van de kerstmuziek, de koren en de brass bands, van het poppentheater, de kerstverhalen en de filmvoorstellingen.

PRAKTISCHE INFO
Tourism Ireland: www.ireland.com/nl-be/
Dublin:
www.visitdublin.ie
Kerstmarkt Farmleigh House
: www.farmleigh.ie
Butler’s Irish Chocolates’ Dublin Cafés
: www.butlerschocolates.com
Belfast:
www.gotobelfast.com
Cork:
www.corkchristmascelebration.ie
Mahon Point Farmers Market: www.mahonpointfarmersmarket.com

Foto’s: © Toerisme Ierland

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *