’s Werelds grootste nucleaire bunker in China open voor publiek

In Chongqing, in het zuidoosten van China, opent ’s werelds grootste bunker 816 Nuclear Military Plant de deuren voor publiek. De bunker is 93.000 m² groot en werd vanaf de jaren 60 tot in 1984 gebruikt om nucleair plutonium te maken. Nu kun je de gigantische ondergrondse grot compleet met lichtinstallatie bewonderen.

Zeker 60.000 soldaten produceerden hier plutonium

Zeker 60.000 soldaten produceerden hier plutonium

Plutoniumproductie
De 816 Nuclear Military Plant, geprezen als de grootste kunstmatige grot in de wereld, ligt in de bergen van de wijk Fuling in het Chinese district Chongqing. 17 jaar lang, vanaf de jaren 60, waren er 60.000 soldaten in de weer om plutonium te produceren. De productie stopte in 1984 waarna de bunker pas werd vrijgegeven in april 2002. Vanaf nu mogen ook bezoekers de plek betreden.

Doolhof van gangen
Een rondleiding duurt zo’n 3 uur. Van de toeristen wordt gevraagd om de gids zo goed mogelijk te volgen, want het is makkelijk verloren lopen in dit doolhof van tunnels en grotten. De bunker is zo’n kleine 20 km breed, telt 18 kamers en zeker 130 tunnels en verbindingswegen zo breed dat vervoersmiddelen er makkelijk door kunnen rijden.

china-bunker3

Neonverlichtingsinstallaties geven de binnenkant van de bunker een moderne twist

Neonverlichtingsinstallaties geven de binnenkant van de bunker een moderne twist

 

Moderne twist
De 816 Nuclear Military Plant werd ontworpen om duizenden tonnen TNT-explosieven te verdragen, een werk waar ten minste 100 arbeiders bij om het leven kwamen. Vandaag is de site gerenoveerd en voorzien van kleurrijke moderne verlichting en educatieve displays. Bovendien hoeven bezoekers niet te vrezen voor hun veiligheid: er werd nooit nucleair materiaal bewaard, dus zijn er ook geen sporen van radioactieve stralingen.

Foto’s: © Alamy Stock Photo

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *