Kroatië voegt middeleeuwse grafstenen toe aan Werelderfgoedlijst

Na een procedure van zes jaar versiert Kroatië met een nieuw erfgoedmonument alweer de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het gaat om ‘Stécci’, een bepaald soort middeleeuwse grafstenen. Met de laatste toevoeging staat de teller op de prestigieuze lijst voor het relatief kleine land nu op zeven bezienswaardigheden.

Versierde stenen
De zogenaamde ‘Stécci’ in Kroatië zijn monumentale middeleeuwse grafstenen, voornamelijk gesneden uit kalksteen en meestal rechthoekig met een vlakke bovenkant of gevel. Zowel liggende als staande versies bestaan er van de stenen monolieten. Inscripties of rudimentaire vormen zoals spiralen, arcades, sterren of religieuze symbolen, maar ook meer complexe motieven zoals dieren of ridderlijke toernooien versieren het nieuwe erfgoed.

Twee begraafplaatsen
Onderzoeken suggereren dat de eerste Stécci in de tweede helft van de 12de eeuw werden gebouwd en het meest populair waren in de 14de en 15de eeuw. In het begin van de 16de eeuw werd het gebruik ervan volledig gestaakt. 4.400 Stécci kan je bezoeken in Kroatië die verdeeld liggen over twee begraafplaatsen: de Mala Crljivica begraafplaats, 55 km ten oosten van Split, en bij de begraafplaats van Dubravka, op slechts een uur rijden ten zuiden van Dubrovnik. Meer info over de bouwwerken vind je hier.

Stécci in Kroatië. © Ivan Planinić

Stécci in Kroatië. © Ivan Planinić

Coverfoto: © Toerisme Kroatië

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *