Kroatië voegt middeleeuwse grafstenen toe aan Werelderfgoedlijst

Na een procedure van zes jaar versiert Kroatië met een nieuw erfgoedmonument alweer de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het gaat om ‘Stécci’, een bepaald soort middeleeuwse grafstenen. Met de laatste toevoeging staat de teller op de prestigieuze lijst voor het relatief kleine land nu op zeven bezienswaardigheden.

Versierde stenen
De zogenaamde ‘Stécci’ in Kroatië zijn monumentale middeleeuwse grafstenen, voornamelijk gesneden uit kalksteen en meestal rechthoekig met een vlakke bovenkant of gevel. Zowel liggende als staande versies bestaan er van de stenen monolieten. Inscripties of rudimentaire vormen zoals spiralen, arcades, sterren of religieuze symbolen, maar ook meer complexe motieven zoals dieren of ridderlijke toernooien versieren het nieuwe erfgoed.

Twee begraafplaatsen
Onderzoeken suggereren dat de eerste Stécci in de tweede helft van de 12de eeuw werden gebouwd en het meest populair waren in de 14de en 15de eeuw. In het begin van de 16de eeuw werd het gebruik ervan volledig gestaakt. 4.400 Stécci kan je bezoeken in Kroatië die verdeeld liggen over twee begraafplaatsen: de Mala Crljivica begraafplaats, 55 km ten oosten van Split, en bij de begraafplaats van Dubravka, op slechts een uur rijden ten zuiden van Dubrovnik. Meer info over de bouwwerken vind je hier.

Stécci in Kroatië. © Ivan Planinić
Stécci in Kroatië. © Ivan Planinić

Coverfoto: © Toerisme Kroatië

About De redactie

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Check Also

werken in marokko

Werken in Marokko: houdt rekening met deze cultuurverschillen

Werken in het buitenland. Het trekt veel mensen en kan ook zeker een hele leuke en leerzame ervaring zijn. Echter betekent dat niet dat het alleen maar puur pleziers is. Hoe verder je van België af komt, hoe meer je op cultuurverschillen zult stuiten. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het kan wel veel kopzorgen opleveren. Je leest hier meer over de cultuurverschillen tussen België en Marokko en over een eventuele cultuurschok.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *