IJspret aan de Weissensee

Loop jij al warm voor de wintersport? De Weissensee in Karinthië is een heerlijk gebied om allerlei soorten sneeuw- en vooral ijspret te ontdekken. Kies welke sport jij het leukst vindt en geniet van de prachtige natuur, de sfeervolle dorpjes, de witte bergtoppen en een fjordachtig bergmeer.

Veelzijdige regio
De Weissensee in Karinthië, aan de voet van de Gailtaler Alpen, is de grootste geprepareerde ijsvlakte ter wereld: bijna 12 km lang en 6,5 km² groot. Wintervakantie aan de Weissensee betekent schaatsen, sneeuwschoenwandelen en winterwandelen. Zelfs ijsgolf en een rondje met de arrenslee behoren tot de mogelijkheden. Met 50 km loipen is de zonnige Weissenseevallei ook populair bij langlaufers. De skifaciliteiten zijn beperkt, maar voor jonge gezinnen en beginnende skiërs ruim voldoende. De sfeer is er gemoedelijk en gezellig, maar verwacht geen uitgebreide après-ski.

Alternatieve Elfstedentocht
Elk jaar wordt op de Weissensee de alternatieve Elfstedentocht georganiseerd. Dit schaatsevenement vindt dit jaar plaats op 24, 27 en 31 januari en op 3 februari. Zo’n zesduizend Nederlanders reizen dan naar Oostenrijk om er 200 km te schaatsen. Deelnemen aan deze officiële alternatieve Elfstedentocht kan enkel als je lid bent van de stichting Alternatieve Elfstedentocht Weissensee. Maar geen nood: tijdens de rest van de winter mag iedereen het ijs op zodra het dik genoeg is. Schaatsplezier gegarandeerd!

Schaatsen op de Weissensee © Max Short

Schaatsen op de Weissensee © Max Short

Kilometers ijs
Onder een stralende zon schaats ik mijn eerste rondjes. De Weissensee wordt onderverdeeld in twee meren: een klein en een groot. Het kleine meer is ieder jaar geopend voor schaatsers. Daar schaats je een rondje van 5 km op ijs van minimaal 40 cm dik. Op het grote meer is het ijs niet altijd dik genoeg om schaatsers toe te laten. Ik had geluk en kon ook het grote meer gaan verkennen. Samen met het kleine meer was dat een afstand van ongeveer 25 kilometer.

Culinair genot in een berghut
Lunchen doe ik in een berghut. Niet zomaar eentje, maar de Naggler Almut. Het lijkt een simpel houten hutje aan de rand van de skipiste, maar eenmaal binnen blijkt het een waar culinair centrum te zijn. Het keukenteam zweert bij biologisch koken en wil de gasten vooral verwennen. Ik geniet van huisbereide tomatensoep met versgebakken brood en als toetje verse apfelstrudel. Drie uur later sta ik weer op het ijs. Rustig schaats ik nog een paar rondjes om alvast wat calorieën te verbranden.

Weissensee tijdens de zomer © Christoph Brandl

Weissensee tijdens de zomer © Christoph Brandl

Waterpret in de zomer
Ook in de zomer kan je hier een heerlijke vakantie beleven. Omdat de oevers van het meer vaak niet bebouwd zijn, is dit een paradijs voor wandelaars en fietsers. Het fjordachtige bergmeer geldt ook als het zuiverste meer van de Alpen: de waterkwaliteit is gelijk aan die van drinkwater. Waterratten komen hier volop aan hun trekken, want de watersportmogelijkheden zijn legio: zwemmen, vissen, duiken, waterskiën… Wil je liever even relaxen? Ga dan per boot de Weissensee verkennen. Laat je rustig rondvaren en geniet!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Natuurpark Weissensee | www.weissensee.com
Toerisme Karinthië | www.kaernten.at
Natuurarena Karinthië | www.naturarena.com
Toerisme Oostenrijk | www.austria.info/be_nl
Alternatieve Elfstedentocht | www.weissensee.nl
Eten en drinken
Naggler ALMut | 9762 Weissensee | Tel. +43 699 10 36 10 00
Internet: www.naggleralmut.at

Coverfoto: © Mauro Corso

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “IJspret aan de Weissensee”

 1. Hoi Ingrid,
  Interessant en boeiend. Met plezier lees ik wat je schrijft.
  Hopelijk mag je nog veel van deze reizen maken.
  Mocht je begeleiding nodig hebben dan bied ik me aan.

  Groetjes,
  Rianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *