Hannibal achterna door een authentiek stukje Tunesië

Tunesië is als een grote croque gevuld met geuren en kleuren die samensmelten in de prangende steegjes van goed verborgen Medina’s. Om nog maar te zwijgen van de rijke cultuur. Reisreporter François trok naar de regio van de welgekende krijger uit Carthago: Hannibal!

Hannibal snoof cultuur tijdens oorlogstochten
Ik herinner mij de Punische oorlogen nog uit de les geschiedenis. Toen ging het vooral om het militair accent, maar Hannibal’s ‘plombe uitstapjes’ brachten Carthago en zijn zeevaarders in contact met andere rijke culturen rond het Middellands Zeegebied met landen als Libië, Griekenland, Spanje, Italië en zelfs Frankrijk. Helaas ging Hannibal een stapje te ver en verbrandde hij zijn vingers. De romeinen bakten Carthago (146 V.Chr.) letterlijk tot een ‘aangebrande croque Hannibal’.

De ecologische hutten van Kerkenah Paradise

De ecologische hutten van Kerkenah Paradise

Zeehaven Carthago als inspiratiebron
Kerkenah Paradise is een perfecte weergave van de vroegere circulaire militaire haven van Carthago die toen maar liefst 170 oorlogsbodems kon verbergen. De bergplaatsen zijn echter vervangen door ecologische hutten waar je kan aanmeren. Het is een prachtig ecologisch project dat vooral ‘groen toerisme’ moet aantrekken.

Natte voeten bij traditionele visvangst Charfia
Nu ik toch op het eiland Kerkenah zit neem ik ook een duik in het water. Niet zomaar, maar om te vissen! Ik sta zowat een kilometer ver kniediep in het water vissen te misleiden naar een trechtervormige valkuil die, eens ze bij vloed binnenzwemmen, hen bij eb niet meer loslaat. Mijn vangst neem ik mee op mijn Loude (platte sloep) en geef hem weg aan de plaatselijke vissers.

Valavond op Kerkenah

Valavond op Kerkenah

Kerkenah herbergt authentiek Tunesisch leven
De archipel was niet enkel het toevluchtsoord voor Hannibal die er zijn laatste jaren in ballingschap doorbracht, maar eigenlijk is het ook conservator van het traditionele Tunesische leven. Ik breng dan ook een bezoekje aan het Musée des Iles Mediterranéennes in El Abbassiya. Een privé-initiatief dat het cultureel erfgoed weergeeft van Kerkenah en zijn warmhartige bewoners.

Geuren en smaken ontdekken op de vele Souks

Geuren en smaken ontdekken op de vele Souks

Verse dadels smaken als soesjes in Sousse
In Sousse duik ik een eerste Medina binnen. Al gauw ontdek ik duizend jaar Arabische overheersing in de geuren en kleuren van de vele Souks. Spontaan krijg ik verse dadels aangeboden. Mmm, echt lekker! Ik ga nog eventjes langs de vismarkt waar een zeebriesje zich meester van me maakt en mijn ogen net als de vele vissen uitpuilen bij het zien van dit  mediterraans visrijk. Ik mag zelfs eventjes poseren met een ‘gehaaide’ visboer. Ik ontdek er verder nog de Grote Moskee, de Ribat of het fort uit de achtste eeuw en de Kasbah of citadelle.

De toren van de citadelle valt op in de skyline van Sousse

De toren van de citadelle valt op in de skyline van Sousse

Mozaieksteentjes met een verhaal
De toren van de citadelle of La Tour Khalef steekt letterlijk 30 meter boven de Medina uit en diende als vuurtoren voor schepen. Nu vind je er een rijk aan mozaïeken met de visvangst als voornaamste thema. Mijn mond valt open bij zoveel verfijning in deze kleine steentjes. Ik spot er een afbeelding van Medusa, Jin en Jang en waarachtig een badkuip voor ongelovigen. Langs de ene kant in, liep je over een kruis op de bodem en langs de andere kant kwam je er als christen uit. Voer voor goedgelovigen!?

Het Colosseum van El Jem

Het Colosseum van El Jem

Colosseum El Jem
Onze mozaïeksteentjes komen vooral uit het Colosseum van El Jem. Dit behoort tot de grootste die de Romeinen ons nalieten. Enkel dat van Rome zelf en Capua zijn nog groter. Het was de romeinse veldheer Gordianus die het in 230 liet optrekken. Ook hier vind ik nog tal van kunstige vormen in mozaïek die vooral de rijkdom (olijven en olijfolie) van El Jem verhalen. Het vallend avondrood op de okerkleurige muren werkt zelfs nu nog betoverend.

De Medina van Sfax

De Medina van Sfax

Tunesische cultuur snuiven in Sfax
Sfax werd uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Arabië 2016 en dus ga ik hier op zoek naar plaatselijk volksplezier. Ik trek uiteraard de Medina in en plof me neer in een typische Tunesische bar waar ik wat lurk aan een waterpijp of shisha. Een lekker mengsel van appel, rozijn en houtskooldamp brengt me in Arabische extase die nog opgesmukt wordt bij een maaltijd rijk aan lekkere verse vis. De typische Tunesische muziek met tonen van een (tover)fluit brengen mijn wankele benen dansend naar mijn vliegend tapijt richting hotel.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Eiland Kerkenah | Internet: www.kerkenniens.com/
Toeristische Dienst Tunesië
| Internet: travelintunisia.be en discovertunisia.com
Bezienswaardigheden
Cultuurstad Sfax met prachtige Medina
Sousse | jachthaven | medina | Grote Moskee | Kasbah | Mozaiekmuseum in toren Khalef
Eiland Kerkenah | Loudes (platte sloepen) | traditionele visvangst Charfia
Musée des Iles Kerkenah | Internet: www.kerkenniens.com/musee-du-patrimoine-insulaire-de-kerkennah
El Jem met prachtig romeins Colosseum
Overnachten
Eco-village Kerkenah | Internet: www.kerkenaparadise.com
Vervoer
Met het vliegtuig | Brussel – Tunis in minder dan twee uur vliegen

Foto’s: © Kerkena Paradise | Ines Belkahla | Damien Entwistle | Aiden Tate | Dannis Jarvis | Pascal François | C. Rozay

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *