8 goede redenen om naar Gambia te reizen

Vakantieland Gambia zit in de lift, althans als we de touroperators mogen geloven die steeds meer toeristen naar het ‘mooiste kleine land van Afrika’ zien afreizen. Dit is alvast waarom wij een trip naar Gambia een goed idee vinden.

1. Paradijs dichtbij
Een vlucht vanuit Brussel duurt slechts zes uur en van een jetlag is geen sprake want het land telt slechts 1 uur verschil in de winter. Bovendien verlies je geen tijd met allerlei formaliteiten want wist je dat het volstaat een identiteitskaart bij te hebben om Gambia te bezoeken?

2. Gemakkelijk reizen
Gambia is een klein land. Dat wil zeggen dat je geen grote afstanden moet overbruggen om de mooiste dingen te zien. Boek gewoon een vaste verblijfplaats in een comfortabel hotel aan de zee of in een lodge in het binnenland en maak prachtige dagexcursies.

3. Geschikt voor alle reistypes
Iedereen vindt zijn gading in Gambia. De luieriken kunnen genieten van het tropisch klimaat aan bijvoorbeeld Kotu Beach, terwijl het binnenland dan weer perfect is voor natuurliefhebbers dankzij de verschillende nationale parken. Ook op cultureel vlak valt er wat te beleven. Wat denk je van het historisch erfgoed, de geschiedenis van Gambia op het voormalige slaveneiland Kunta Kinteh of de couleur locale, te ontdekken op de levendige markten in Serekunda en Banjul?

4. Goede toeristische infrastructuur
Het logiesaanbod van Gambia voldoet aan de internationale normen voor wat betreft comfort en hygiëne. De mogelijkheden zijn trouwens uitgebreid: van gezellige strandhotels van waaruit ook excursies worden georganiseerd tot prachtige lodges midden in de natuurgebieden of hotels die zich op families richten want Gambia valt in de smaak bij ouders met kinderen.

5. Vriendelijke bevolking
Het Afrikaanse land is niet alleen veilig, een hartelijke en gastvrije bevolking ontvangt je ook met open armen. Gambia wordt niet voor niets de Smiling Coast of Africa genoemd.

6. Kook er zelf je potje
De keuken van Gambia moet je niet alleen proberen, maar je kan de gerechten ook zelf maken. De lokale kok Ida Cham vergezelt je naar de markt, zoals de vismarkt in Tanji Village om de beste producten te kopen en leert je hoe je de beste visschotel of Benachin, een stoofpot met groenten, rijst, vlees of vis op tafel tovert. Meer info: www.gambiahomecooking.com

7. Ecologisch toerisme
Gambia zet sterk in op ecotoerisme om het land zowel aantrekkelijk te maken bij bezoekers, maar zonder dat de lokale bevolking eronder lijdt. Zo bestaat het Makasutu Cultural Forest, een tropisch woud dat logiesmogelijkheden omvat, maar met respect voor het fascinerende wildlife dat er leeft zoals hagedissen, bavianen, krokodillen of mangoeste. Meer info: mandinalodges.com/makasutu-forest

Het Sandele Eco Retreat project zorgt er dan weer voor dat 70 procent van het toerismepersoneel afkomstig is uit de plaatselijke dorpen. Bovendien functioneert Sandele milieuvriendelijk met een duurzame manier van bouwen en een beperkt waterverbruik. Een deel van de inkomsten van de kamerverhuur komt terecht in een fonds voor de ontwikkeling van het dorp. Meer info: www.sandele.com

Tumani Tenda Eco-Toerism Camp is een kleine nederzetting met 300 inwoners ten zuiden van de Gambia rivier waar zo’n 60 procent van het 140 ha aanwezige akkerland op een ecologische manier wordt bewerkt. Met de inkomsten uit het toerisme worden projecten in en rond Tumani Tenda ondersteund. Het gaat dan over onder meer materiaal en leermiddelen in scholen voorzien, het beschikbaar stellen van schoolgeld aan minder vermogende ouders en irrigatieprojecten. Meer info: www.tumanitenda.co.uk/thecamp.html

8. Ideale plek voor vogelspotters
Ben je een vogelliefhebber? Vertrek dan naar Gambia. In het Afrikaanse land vliegen maar liefst 550 verschillende soorten rond. Bovendien kun je gemakkelijk observeren dankzij de kleine afstanden eigen aan het land. Zelfs je luie zetel in de tuin van je hotel vormt al een goede uitvalbasis om tal van exotische vogels te spotten.

Foto: © Antony Steele

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *