Frankfurt is een stad van contrasten

Frankfurt heeft alles van een grootstad, maar dan op maat van een dorp. De stad van banken en grote beurzen, die over de tweede grootste luchthaven van Europa beschikt, ziet er op het eerste zicht saai uit. Maar wie verder kijkt, ontdekt een heel boeiende bestemming.

Stad zonder geschiedenis
Alhoewel Frankfurt werd gebouwd op de plaats van een Romeins kamp, waarvan nog enkele ruïnes stil getuigen, komt de stad amper voor in geschiedenisboeken. Op enkele uitzonderingen na lieten koningen en keizers van het Heilig Roomse Rijk zich kronen vanaf 1562 in Frankfurt. Een voorrecht dat de stad behield tot aan de val van dat Rijk in 1806. Voorheen prefereerden de edelen keizerstad Aken.

Het gebouw van de ECB zorgt voor een moderne skyline langs de Main © Wikimedia Commons

Het gebouw van de ECB zorgt voor een moderne skyline langs de Main © Wikimedia Commons

Stad van banken
In de 16de eeuw verwierf de stad het recht om munten te slaan. De financiële markt nam een hoge vlucht en de beurs werd opgericht.Toen financiële reuzen zoals Rothschild en Bethmann in Frankfurt hun eerste bank openden in de 18de eeuw, volgde de rest. Momenteel zijn alle grote banken er vertegenwoordigd. Het feit dat de Europese Centrale Bank haar hoofdkantoor in Frankfurt heeft, bevestigt de reputatie van de stad als financiële metropool.

De indoorsupermarkt KleinmarkthalleDe indoorsupermarkt Kleinmarkthalle

De indoorsupermarkt Kleinmarkthalle © Patrick Meier

Grote vakbeurzen en 180 verschillende nationaliteiten
Per jaar zijn er in Frankfurt een dertigtal grote beurzen, waaronder het belangrijkste autosalon ter wereld, de grootste boekenbeurs en de bekendste modebeurs. Naast immense beursgebouwen ontdekken we ook kleinschalige woonbuurten. Frankfurt is immers de meest internationale stad van Duitsland. Er leven 180 verschillende nationaliteiten met evenveel talen en culturen. We neuzen rond in de Kleinmarkthalle, een kleurrijke, overdekte markt, en vinden er vele wereldproducten terug.

Het geboortehuis van Goethe © Holger Ullmann/Toerisme Frankfurt

Het geboortehuis van Goethe © Holger Ullmann/Toerisme Frankfurt

Een walhalla voor musealiefhebbers
Zoals bij ons veel bedrijven sportclubs steunen, sponsoren veel banken in Frankfurt allerlei culturele projecten. Tijdens een boottocht tellen we alleen al aan de Mainoever een dertigtal musea. Als smaakmakertje doorlopen we het architectuurmuseum en het Duitse filmmuseum en vinden we meteen redenen om terug te komen. Te meer omdat we wegens tijdsgebrek het bezoek aan het huis van de beroemdste inwoner, Johann Wolfgang von Goethe die er in 1749 werd geboren, moeten overslaan.

Een leuke shoppingstad
Bonn, Keulen en Düsseldorf zijn bekend als shoppingparadijzen, maar ook Frankfurt moet op dat vlak niet onderdoen. Naast de grote winkelketens op de brede autovrije straat met zijn terrassen en trendy restaurants, ontdekken we in de zijstraatjes gespecialiseerde winkeltjes die je in geen enkele andere Duitse stad aantreft. Ook alle grote namen uit de modewereld hebben er hun stek.

De architectuur is de moeite in de moderne shoppingcentra © Pixabay

De architectuur is de moeite in de moderne shoppingcentra © Pixabay

Het modernste shoppingcentrum van Europa
Bovendien heeft Frankfurt de modernste shoppingcentra van Europa met een fascinerende architectuur, trendy zitkussens om uit te rusten, Japanse tuintjes en rustgevende muziek. Een immense roltrap brengt ons tot de hoogste verdieping, van waaruit we door spectaculaire glazen koepels een prachtig zicht op de stad hebben. Niet te verwonderen dat ook op zondag, wanneer de winkels dicht zijn, veel mensen hier komen kuieren, uitrusten of dineren in één van de vele restaurants.

Appelwijn drinken op de Ebbelwei Express
Van al dat geloop en kunst bekijken hebben we dorst gekregen en besluiten we de stad te doorkruisen met de Ebbelwei Express. Dat is een oude tram uit de jaren dertig versierd met gekleurde lampjes en gordijntjes. Om de stemming compleet te maken, weerklinkt er muziek uit de jaren dertig en worden we getrakteerd op een glaasje appelwijn, de specialiteit van Frankfurt.

Een ritje met de Ebbelwei Express sluiten we af met een glaasje appelwijn © Thomas Mauer | © Holger Ullmann/Toerisme Frankfurt

Een ritje met de Ebbelwei Express sluiten we af met een glaasje appelwijn © Thomas Mauer | © Holger Ullmann/Toerisme Frankfurt

Konferenz-Hotels bieden meerwaarde voor toeristen
Uiteraard beschikt een stad die zoveel beurzen en salons organiseert over een heel gamma hotels en restaurants. Veel van die Konferenz-Hotels, zoals IB Hotel Friedberger Warte, bieden tijdens het weekend en kalmere periodes voordelige arrangementen aan voor toeristen. Voor een betaalbare prijs krijg je een ruime kamer voorzien van alle modern comfort, een uitgebreid ontbijtbuffet en kun je gebruik maken van een wellnessruimte met sauna, solarium en fitness.s Avonds kun je dineren in het hotel of in hun restaurant Friedberger Warte aan de overkant van de straat. We probeerden beiden uit, maar verkozen toch het laatste vanwege zijn interieur en zijn typische Frankfurtse en Hessense keuken.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Frankfurt Tourismus
| Kaiserstrasse 56 | D-60329 Frankfurt
Tel. + 49 (0) 69 21 23 78 80 | Internet: www.frankfurt-tourismus.de
Overnachten

IB Hotel Friedberger Warte
| Homburger 4 | D-60389 Frankfurt am Main
Tel. + 49 (0) 69 76 80 64 | Internet: www.ibhotel-frankfurt.bestwestern.de
Eten en drinken

Friedberger Warte
| Friedberger Landstrasse 414 | 60389 Frankfurt am Main
Tel. + 49 (0) 69 59 24 65 | Internet: www.friedbergerwarte.de
Frankfurt Card
Met een Frankfurt Card rijd je gratis met bus, tram en metro in Frankfurt en de voorsteden, maar ook tot aan de luchthaven. Bovendien geeft die kaart een korting van 50 procent in 26 musea en andere attracties, zoals de dierentuin en de Botanische Tuinen en een korting van 20 procent voor bepaalde tochten per boot of bus.
Internet: www.frankfurt-tourismus.de/en/Information-Planning/Frankfurt-Card

Coverfoto: © Wikimedia Commons

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *