Bijzonder logeren op een Sloveense toeristenboerderij

Hoe geniet je ten volle van de natuur tijdens de herfst? Door je vakantie buiten door te brengen op bijvoorbeeld een toeristenboerderij. In Slovenië is het big business want toeristen houden ervan om te helpen met de oogst en ’s avonds te genieten van een heerlijke maaltijd in een ontspannend decor!

De drukte ontvlucht
Stel je voor: een plek ver van de drukte van de stad maar waar je zintuigen tot leven komen. ’s Ochtends word je gewekt door het gekraai van de haan, het geloei van het vee of de geur van de velden vol met graan. De lekkernijen, die recht van het veld op je bord belanden, herinneren je aan grootmoeders keuken. Klink goed, niet?

Werken op de boerderij combineren met gastronomie

Werken op de boerderij combineren met gastronomie

Toerist en boer tegelijkertijd
In Slovenië kan je die ervaring opdoen in bijna 400 toeristenboerderijen met accommodatie, 300 te bezoeken boerderijen met uitstekende gastronomische verwennerijen en meer dan 100 wijnhuizen. Vooral de toeristenboerderijen zijn erg interessant omdat je er volledig deel uitmaakt van de familie. Je helpt op het veld waar mogelijk, maar schuift ook aan een tafel vol lekkers en blijft er slapen dankzij volledig uitgerust gastenkamers.

Druiven plukken
Aan het begin van de herfst kan je in Slovenië naar hartenlust helpen met de druivenoogst. Wist je dat 1 op de 7 Slovenen een wijnboer is? Ze ontvangen je met open armen als je hen aanbiedt een handje te komen helpen. De oogsttijd in Slovenië hangt er af van het landschap en de druivensoort. In de regio Primorska vindt de pluk meestal van eind augustus tot eind september plaats, terwijl in het noorden de druiven wat later rijp zijn. Een handige tip bij het uitzoeken van je favoriete wijnregio!

Gedroogde maïs

Gedroogde maïs

Vind je lief met maïsschillen
De herfst met z’n kortere dagen is vaak ook een moment waarom het leven op het land wat rustiger aan mag gaan. Een belangrijk evenement bij veel Sloveense boerderij is het maïsschillen. Ondanks de luchtigheid van de activiteit blijkt dat de bladeren van de maïskolven verwijderen een van de belangrijkste taken in de landbouw was vroeger. Nu vormt het vooral een sociale bezigheid waarbij dorpsgeheimen worden gedeeld en nieuwe vriendschappen of romances ontstaan. Mooi meegenomen: heb je een talent voor het maïsschillen? Dan trakteert de gastvrouw je op een specialiteit: žganci.

Alle boerderijen zijn geïnspecteerd en beschikken over voldoende faciliteiten

Alle boerderijen zijn geïnspecteerd en beschikken over voldoende faciliteiten

Meer dan alleen werken
Natuurlijk ben je nog altijd op vakantie en kan je ook andere activiteiten doen. Zo is een fietstocht in het ongerepte Triglav Nationaal Park een goed idee. Adrenaline vind je dan weer op de rivier Soča. Ontdek per fiets de regio’s  Štajerska en Koroška, per ferry de rivier Mura of te voet de bossen van Dolenjska. Bovendien liggen veel boerderijen in wijnregio’s wat het mogelijk maakt om wijnroutes te exploreren en onderweg te proeven van de bijzondere lokale wijnen.

Ecologisch of niet?
Slovenië noemt zichzelf graag het groene hart van Europa. Niet toevallig dus dat ze dat thema ook doortrekken in hun recreatie. Op de ecologische toeristenboerderijen blijft het principe hetzelfde, maar zijn het voedsel en de omgeving toch een beetje groener. Enkel organisch eten wordt geserveerd en voorzieningen gebeuren milieubewust.

Ontspannen en genieten in een sfeervol decor

Ontspannen en genieten in een sfeervol decor

Praktisch: rode appels
De beoordeling en faciliteiten van de toeristenboerderijen worden aangeduid met rode appels. Heeft een accommodatie slechts één appeltje, dan is het redelijke basic. Het maximum van vier appels betekent dat de boerderij beschikt over de betere faciliteiten en een zeer goede service. Goesting gekregen om de handen uit de mouwen te steken? Op deze lijst vind je alle toeristenboerderijen met accommodatie. Hier vind je de ecologische boerderijen.

Meer info: www.slovenia.info

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *