De Seychellen beloven veel meer dan zon, zee en strand. Deze archipel, bestaande uit 115 eilanden, in de Indische Oceaan is een culturele smeltkroes van Afrikaanse, Europese en Aziatische invloeden. De overweldigende natuur en het aangename klimaat krijg je er gratis bij! Redenen genoeg dus om je koffers te gaan pakken!
1. Het hele jaar rond een ideaal tropisch klimaat: de Seychellen genieten een aangenaam en zacht klimaat met temperaturen die winter en zomer niet zoveel verschillen. De gemiddelde luchttemperatuur bedraagt 29°C en die zakt zelden onder de 24°C en stijgt haast nooit boven de 34°C uit. Aangezien de archipel buiten de cyclonengordel ligt, zijn er alvast geen tropische stormen. Twee verschillende passaatwinden bepalen het weer waardoor van oktober tot maart de zee algemeen kalm en het klimaat warm topisch is. Vooral van december tot januari is de lucht iets warmer en vochtiger. Van mei tot september is het weer meestal droger en koeler (26°C) en de zee wat woeliger. Conclusie? Het najaar is de ideale moment om er naartoe te gaan!
2. Kilometers ongerepte stranden met granieten of koralen rotsen: iedereen die de Seychellen bezoekt, is het erover eens: de stranden van de Seychellen zijn adembenemend mooi en uniek op de wereld. Van de 115 eilanden bestaan er 41 uit graniet, de overige 74 eilanden bestaan uit koraal. Ze komen het best tot zijn recht als je er gaat zwemmen, snorkelen en de tijd neemt om te genieten van een zonsondergang. De bekendste pareltjes zijn Anse Source d’Argent op La Digue (meermaals het decor van producties) en Anze Lazio op Praslin (een prachtige baai met een breed strand). Ook mooi zijn Anse Cocos en Anse Patate op La Digue, Anse Intendance en Beau Vallon op Mahé, Anse Georgette op Praslin en Anse Victorin op Fregate Island.
3. Unieke fauna en flora: miljoenen jaren lang konden oerwouden en maritieme parken zich ongestoord ontwikkelen dankzij de geïsoleerde ligging van de Seychellen. Dat resulteert in een unieke biodiversiteit met meer dan duizend soorten endemische flora en 75 soorten endemische fauna. Zo vind je op Praslin de ‘coco de mer’, de enorme vrucht van de kokospalm, en spot je er regelmatig de zwarte papegaai. Reuzenschildpadden, die tot 200 jaar oud worden, zijn afkomstig van het Aldabra-atol en hebben nu een thuis op verschillende eilanden van de Seychellen.
4. Twee natuurlijke sites op de UNESCO Werelderfgoedlijst: zeker 50 procent van het land op de Seychellen bestaat uit natuurreservaat. UNESCO heeft twee bijzonder ongerepte sites op de Werelderfgoedlijst staan: de Vallée de Mai en de Aldabra-atol. Vallée de Mai op Praslin werd lang geïdentificeerd met de Bijbelse tuin van Eden, mede dankzij de erotische vorm van de ‘coco de mer’. Aldabra-atol ligt in de buitenste eilanden op meer dan 1.000 km van Mahé. De basis van de plek bestaat uit basalt, met een opbouw van kalksteen en koraal.
5. Uitstekende vis- en duikmogelijkheden: ook voor wie houdt van de onderwaterwereld bieden de Seychellen mogelijkheden. Het water is er aangenaam warm en kristalhelder. Je vindt de beste duikspots zowel bij de granietrotsen en riffen met roggen, schildpadden, inktvissen en af en toe een walvishaai, als bij de koraalriffen met scholen tropische koraalvissen. Ook leuk om te weten: bij de binnenste eilanden vind je verschillende scheepswrakken waar je naartoe kan duiken. Vissers doen de meest diverse vangst in de weinig bezochte wateren van de Seychellen en slaan onder meer zeilvis, barracuda, tonijn, zwaardvis en speervis aan de haak.
6. De charme van de Seychellois: de Seychellois komen voort uit een kleurrijke mix van nationaliteiten gedurende meer dan tweehonderd jaar. Ze zijn fier om hun gasten de Seychellen, ‘een andere wereld’, te laten ontdekken. De verschillende Afrikaanse, Europese en Aziatische invloeden zijn zichtbaar in de lokale cultuur, muziek, dans, architectuur en zeker ook in de keuken! Rijst, vis en zeevruchten, de hoofdbestanddelen, worden vergezeld van verse kruiden, groenten en fruit. Naast Engels en Frans is het Creools, een mix van Frans en andere talen, een officiële taal in de Seychellen. Het katholicisme is de belangrijkste godsdienst.
7. Duurzaam en milieubewust toerismebeleid: de helft van het grondgebied van de Seychellen bestaat uit natuurreservaat. De reservaten zijn opgericht om de ecosystemen te bewaren en te beschermen. Het toerisme is de grootste bron van inkomsten, maar wordt degelijk gecontroleerd. De overheid van Seychellen waakt erover dat de aanwezigheid van resorts en hideaways, en zelfs de bouw van nieuwe hotels, mogelijk is zonder de natuurlijke omgeving aan te tasten. Gebouwen mogen bijvoorbeeld niet hoger zijn dan de omringende palmbomen, hotels moeten uit de buurt blijven van de stranden waar schildpadden hun eieren leggen en jetski en andere gemotoriseerde sporten op het water zijn niet toegelaten.
8. Geen visum en geen vaccinaties nodig: een visum is niet nodig om het land binnen te komen, enkel een geldige internationale reispas. Bovendien hoef je je niet te laten vaccineren. De archipel is vrij van besmettelijke ziektes en er is ook geen risico op malaria.
9. Slechts een klein tijdsverschil: je geniet een exotische vakantie met een klein tijdsverschil. Tijdens onze zomertijd is het op de Seychellen slechts 2 uur later. Tijdens onze wintertijd is het op de Seychellen 3 uur later. Geen last van een jetlag dus!
Foto’s: © Tourist Office Seychelles
Laat een bericht achter