7 tips om IJsland slimmer en voordelig te ontdekken

Wat maakt IJsland zo fantastisch? Ongetwijfeld de natuur. Op slechts een aantal uren vliegen ligt dit indrukwekkende land binnen handbereik. Door haar eigen succes barst de toeristische sector er uit zijn voegen en zien reizigers de bomen door het bos niet meer wat betreft mogelijkheden. Dit is wat je daar aan kan doen.

1. Tours: kies verstandig
IJsland is een tot de verbeelding sprekende bestemming, maar met de tijd ook een erg populaire en dure. Dat heeft geleid tot een arsenaal aan oppervlakkige tourverkopers die willen profiteren van onze onwetendheid en te dure, saaie rondleidingen aanbieden met al even oninteressante gidsen. Steek beter je licht op bij Iceland Travel, ’s lands oudste reisagent. Zij letten bij het selecteren van hun aanbod op goede smaak en zorgen er voor dat je waar krijgt voor je geld.

2. Transport: huur een auto
De tweede valkuil is die van het vervoer. Veel toeristen boeken een bustour omdat ze zich overdonderd voelen bij zoveel toeristische mogelijkheden en omdat ze niet graag rijden in een vreemd land. Grote fout. Rondrijden in IJsland valt heel erg mee. De wegen zijn onderhouden en rijden relaxed, wel met een snelheidsbeperking tot 55 km per uur. Google Maps is bovendien te vertrouwen en parkeren is geen probleem buiten Reykjavik.

3. FOMO: Fear of Missing Out
De derde valkuil, FOMO, slaat op de angst om iets te moeten missen. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat ze IJsland letterlijk volledig moeten zien door de hele uitputtende ringweg rond het eiland te berijden, om dan tot de conclusie te komen dat ze de hele reis enkel in de auto hebben gezeten. Om echt te genieten van de reis is het aan te raden om per dag maximum 2 uur rond te rijden. Dat is makkelijk haalbaar als je dat ene grote geheim van IJsland kent: je kan alle natuurwonderen van het land, van vulkanen en lavavelden tot gletsjers en hot springs, bewonderen in één regio op 2 uur rijden van de luchthaven, namelijk in Snæfellsnes, West-IJsland. Ben je maar een beperkte tijd in IJsland, start dan hier best je reis.

4. Boek goedkope vliegtuigtickets
WOW Air is Ryanairs antwoord op een reis naar IJsland. De lowcostmaatschappij staat erop goedkope vluchten aan te bieden naar het indrukwekkende land, dus steek hier zeker je licht op als je een vlucht wilt boeken. Maar als je vliegt met WOW Air houd dan wel de bagagetoeslagen en afmetingen in de gaten.

Reykjavik onder de sneeuw

Reykjavik onder de sneeuw

5. Ontdek de hoofdstad voor niets
Arriveren doe je altijd in hoofdstad Reykjavik, dus waarom niet deze stad ook even een bezoekje brengen? Dat kan bovendien helemaal gratis met de Free Walking Tour Reykjavik. Een gids neemt je op sleeptouw langs de interessante plekken en geeft een woordje uitleg. Een kleine fooi wordt wel op prijs gesteld. Op woensdag geldt dan weer gratis toegang voor het National Museum of Iceland. Pik dat ook, als je kan, zeker mee!

6. Boek accommodatie op voorhand
Als je een rondreis wilt maken door IJsland, is het verstandig om de accommodatie voor iedere nacht van tevoren te boeken in plaats van ter plaatse. Pak er een plattegrond van het land bij en plan je reis voor je vertrekt met het vliegtuig. Stippel de route uit en boek dan hostels of hotels langs de route. Dit zal een hoop geld besparen, zeker wat betreft benzine omdat je niet steeds hoeft terug te rijden naar bijvoorbeeld Reykjavik voor een last-minute hotel.

7. Doe boodschappen in grote supermarkten
Uit eten gaan en lokale specialiteiten proeven zoals minke whale (dwergvinvis) en puffin (papegaaiduiker) hoort er natuurlijk bij als je een nieuw land bezoekt. Maar als je slim wilt omgaan met je budget, spring dan eens een supermarkt binnen. Daar kun je voordeliger hapjes, snacks, sandwiches en flesjes water kopen voor de honger onderweg. Je kunt overigens ook gewoon kraanwater drinken, IJsland heeft het puurste drinkwater denkbaar. Als je niet langs een grote supermarkt komt, pak dan een snelle hotdog on the go bij een tankstation. Niet het beste, maar een lekker tussendoortje tot het avondeten zonder dat het je een fortuin kost.

Bron: David Code | Skyscanner

Foto: © Thomas Mitchell | Wei Li

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *