weekendje weg dichtbij Frankrijk

48 uur in Frans Vlaanderen met een geitje

Net over de grens tussen Rijsel en Duinkerke ligt Frans Vlaanderen. Een bijzonder attractieve streek met tal van charmante dorpjes en verhalen, af en toe zelfs nog in het Vlaams. Een handige routeplanner en een 2 PK’tje leiden reisreporter Fons rond die vurig hoopte dat het weekend langer duurder.

Vlaemsche Taele
Vanzelfsprekend zijn twee dagen lang niet voldoende om deze boeiende grensstreek waar de ‘Franse Vlamingen’ wonen, te ontdekken. De gemakkelijke bereikbaarheid en de nabijheid van de regio zorgen er makkelijk voor dat het niet bij een eerste keer blijft. Zeker niet als je weet dat in de pittoreske dorpen de Vlaamse taal overal aanwezig is. De streektaal straalt af op het dagelijkse leven: in namen van gerechten, familienamen, gehuchten en dorpen. In enkele scholen is het sinds enkele jaren zelfs mogelijk om de ‘Vlaemsche Taele’ aan te leren.

Café 'Au Marais Flamaind' in Nieurlet

Café ‘Au Marais Flamaind’ in Nieurlet

Post per boot
“Er is in heel Frankrijk slechts één postbode die zijn ronde per boot aflegt”, beweren Martine en Pascal Grave. Zij staan achter de toog in ‘Au Marais Flamand’. Pascal bracht met zijn ouders, broer en familie zijn jeugd door in het moeras van Saint-Omer in Nieurlet, het laatste bebouwde moeras van Frankrijk. Vandaag is een veertigtal van de overblijvende woningen bewoond. Enkelen zijn als vakantiewoning te huren. Met ‘Le Brouckailler’ doorkruisen Pascal, Martine en hun gasten in aangepaste boten de kanalen dit bioreservaat.

Het kasteel van Esquelbecq

Het kasteel van Esquelbecq

Op restauratiebezoek
In vierde en meteen hoogste versnelling bereikt ons autootje zijn meest comfortabele snelheid. We hebben het linnen dak opgerold en laten de zon binnen. In Esquelbecq zien de bewoners van het kasteel ons al aankomen. Nazaat Férial Beyaert van de oorspronkelijke eigenaars vertelt ons dat hij grootse restauratieplannen met het kasteel, de aanpalende tuinen en de fruitgaarden heeft. Als alles naar plan verloopt, straalt het kasteel over enkele jaren terug zijn grandeur uit de zeventiende eeuw uit.  Het kan nu al tussen mei en september bezocht worden.

De brouwerij en het café Thiriez van Esquelbecq

De brouwerij en het café Thiriez van Esquelbecq

Frans bier naar Amerika
Oorspronkelijk had de ‘deux cheveaux’ de bedoeling om de boeren op betaalbare manier toe te laten hun koopwaar van en naar de markt te rijden. De boerinnen werd verzekerd dat de vering garanties bood om ook grote hoeveelheden eieren onbeschadigd te transporteren. Dat comfort waarderen wij op weg naar brouwerij Thiriez in Esquelbecq. De bezoekers worden hier geïnformeerd over de fabricagegeheimen van de Blonde d’Esquelbecq, van de Rouge Flamande en de Biobière. Het bier wordt vooral lokaal verbruikt maar het belandt ook in Amerika.

Het belfort van Bailleul

Het belfort van Bailleul

Stad in puin
Grensstad Bailleul is de oudste stad van Frans Vlaanderen. Zij werd maar liefst acht keer tot puin herleid. De laatste keer was tijdens WO I toen meer dan 100.000 granaten de stad verwoestten. Ook het belfort met op de torenspits zeemeermin Mélusine stuikte ineen. Om het Vlaamse karakter van de stad te accentueren werd ze in neo-Vlaamse stijl heropgebouwd. Er werden daartoe zelfs huizen uit onder andere Brugge gekopieerd. Het belfort kan, na afspraak bij de toeristische dienst, bezocht worden. Wij beklommen de treden tot op de totale hoogte van 62 meter waar je op een mooi beeld over het stadscentrum tot over de Frans-Belgische grens mag rekenen.

De gevels in Frans Vlaanderen doen denken aan die van Brugge

De gevels in Frans Vlaanderen doen denken aan die van Brugge

Slagveld
De regio wordt gekenmerkt door de wereldoorlogen. Duizenden soldaten sneuvelden op het slagveld. Daarvan getuigen onder andere talrijke militaire begraafplaatsen en musea. Plaatselijke historische musea onthullen de geheimen van het dagelijkse leven van de inwoners. Ze belichten de verwevenheid tussen Frankrijk en België, met een grensleven dat gedurende decennia schommelde tussen douane en fraude.

Een ritje rond Frans Vlaanderen met een 2 PK'tje

Een ritje rond Frans Vlaanderen met een 2 PK’tje

Honderden dorpjes
Frans Vlaanderen groepeert een honderdtal kleine, charmante dorpen en stadjes met een uitzonderlijk erfgoed. Zij getuigen van hoe het er vroeger in het landelijke Vlaanderen uitzag. Elf toeristische diensten verwelkomen er de gasten met open armen. Ze hebben uiteenlopende informatie ter beschikking en gidsen de bezoekers door het rijke aanbod waar lokale tradities en een sterke identiteit bewaard blijven. Rondrijden met een ‘geitje’ gaat vanaf 160 euro per dag (er kunnen vier personen mee), alles – ook een roadbook – inbegrepen. Cruisen langs de mooie landschappen en de kleurrijke dorpjes geeft de trip naar Frans Vlaanderen alvast een bijzondere sfeer!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Frans Vlaanderen| www.frans-vlaanderen.be | www.paysdeflandre.fr
Toerisme Westhoek | www.toerismewesthoek.be
Bereikbaarheid
Met de auto
| Minder dan 200 km vanuit Brussel
Per trein
| Info in de stations www.b-europe.com
Overnachten
Au Tonnelier
| Rue du Mont de Piété, Bergues
Internet: www.autonnelier.com
Eten en drinken
La Taverne du Westhoek | Route de Wijlder 2, Quaëdypre
Internet: www.lataverneduwesthoek.com
Le Bruegel, Bergues | Place du Marché aux Fromages, Bergues
Internet: www.lebruegel.com
Ferme Auberge du Noordmeulen | Route de Wormhout, Steenvoorde
Internet: www.aubergedunoordmeulen.fr
Bezienswaardigheden
Kanaaltochten in moeras Saint-Omer
| La Place, Nieurlet
Internet: www.opstapinnoord-Frankrijk.com
Dagtocht in 2 PK’tje | www.dans-le-retro.com
Brouwerij Thiriez | Rue de Wormhout, Esquelbecq
Internet: www.brasseriethiriez.com
Kasteel van Esquelbecq | www.esquelbecq.com
Belfort Bailleul | www.coeurdeflandre.fr

Foto’s: © Le Brouckailler | Wikimedia Commons | matsumoto76 | ThruTheseLines | Makikofsky | Fons Jacobs | Francis CAIL

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *