Wandelen in Pays de Flandre via vernieuwde Santiagoroute

In de elfde eeuw ontstaan als de St.-Jacobsweg: een pelgrimsroute naar het graf van apostel Jacobus in Santiago de Compostella. De route doorkruist nu nog steeds de regio die we vandaag kennen als Pays de Flandre of Frans-Vlaanderen. En die blijft in vorm dankzij nieuwe bewegwijzering, goed voor een 3-daagse wandeling.

Kennismaken in wandelschoenen
Pays de Flandre ligt net over de grens in Noord-Frankrijk en dus ideaal voor een daguitstap of een korte vakantie. Dankzij de nieuw bewegwijzerde Santiago-trajecten kun je al wandelend kennismaken met de streek. Het traject van Hondschoote naar St.-Omer wordt met Santiago-schelpen bewegwijzerd en door tientallen wandelaars ingelopen op 23, 24 en 25 juli. Om de vernieuwde Santiagowandelroute door Pays de Flandre te stappen heb je drie dagen nodig, telkens voor een afstand van ongeveer 20 kilometer. Uiteraard kun je ook één traject of een deel ervan uitkiezen en dit op eender welk moment van het jaar.

Pays de Flandre: de molen van Spinnewyn in Hondschoote

Pays de Flandre: de molen van Spinnewyn in Hondschoote

Rijk cultureel erfgoed
De wandeltocht biedt een combinatie van natuurschoon en verrassende schatten van Pays de Flandre zoals oude kapelletjes en kerkjes, imposante kastelen en musea. De plaatsnamen onderweg verwijzen naar een eeuwenoude Vlaamse identiteit: Hondschoote, West Cappel, Noordpeene, Esquelbecq en Cassel.

Route dag 1:  Hondschoote – Esquelbecq
De route vertrekt in Hondschoote, waar je de alomtegenwoordige Vlaamse architectuur kan ontdekken, het Stedelijk Museum, de kerk met beiaard en molen Van Spinnewyn. Onderweg naar West-Capel wandel je langs de kleurrijke vlasvelden om na 22 km wandelen in het boekendorp Esquelbecq aan te komen. Naast de talrijke boekenwinkels, is ook een bezoek aan bierbrouwerij Thiriez een must.

Pays de Flandre: de vijver van Harchelles

Pays de Flandre: de vijver van Harchelles

Route dag 2: Esquelbecq – Cassel
Vanaf Esquelbecq wandel je richting Plaine au bois, wat ooit een bloedbad was tijdens WOII. Langsheen charmante dorpjes kom je in Arnèke voor een stop in een oud-Vlaamse kerk. Iets verder in Noordpeene kan je naar het ‘Musée de la Bataille’ met uitleg in het oeroude ‘Vlaamsch’. De tocht eindigt in Cassel die op een heuvel gelegen is. Van hieraf heb je prachtig uitzicht over de streek.

Route dag 3: Cassel – Saint-Omer
De laatste route van 25 km is meer op natuur gefocust. Van Cassel wandel je door het bos en langs de moerassen van Clairmarais. ‘s Middags kan je een heerlijke picknickstop maken langs de vijver van Harchelles om nadien een boottocht te maken tot in Saint-Omer, een stad vol kunst en geschiedenis.

Meer info: paysdeflandre.fr

Foto’s: © Laurent Dubus | JP Rogez | Jean-Marc Melloni

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *