4 bijzondere kerstmarkten in Duitsland

De kerstperiode gluurt al achter de hoek en dus kunnen de traditionele kerstmarkten ook niet uitblijven. Neem alvast je agenda erbij: dit zijn 4 erg bijzondere kerstmarken in Duitsland die je eens moet bezoeken in je leven. Al was het maar om helemaal in feeststemming te komen.

De traditionele peperkoek uit Pulsnitz bevat geen vet, maar wel een laagje chocolade

De traditionele peperkoek uit Pulsnitz bevat geen vet, maar wel een laagje chocolade

De enige peperkoekenmarkt
In Pulsnitz, een stadje tussen Dresden en Kamenz, vindt van 4 tot en met 6 november de enige peperkoekenmarkt in Duitsland plaats. Al jaar en dag staan de inwoners van Pulsnitz bekend als ‘peperkoekenbakkers’. Bijna verloren de makers hun geuzennaam door de Duitse hereniging, maar uiteindelijk slaagden ze erin de ‘Pulsnitzer pfefferkuchen’ als herkomstnaam te beschermen. Het recept is al sinds 1558 een goed bewaard geheim. Het enige wat geweten is, is dat de koek geen vet bevat en dat het deeg enkele weken rijpt voordat het verder bewerkt wordt. De lekkernijen zijn rijk gevuld en met chocolade overgoten. In de stad toont het peperkoekenmuseum alles over deze traditie. Meer info: www.pfefferkuchenmarkt.de

De 'Striezelmarkt' in Dresden is de oudste kerstmarkt van Duitsland

De ‘Striezelmarkt’ in Dresden is de oudste kerstmarkt van Duitsland

De oudste kerstmarkt van het land
De ‘Striezelmarkt’ op de Altmarkt in Dresden lonkt van verre door een kerstpiramide van 22 meter hoog. Alles op kerstgebied is er te vinden, inclusief typische Saksische kerstspecialiteiten. De 582ste editie van de Striezelmarkt gaat dagelijks door van 24 november tot en met 24 december. In de stad zijn nog meer markten, waaronder een middeleeuwse kerstmarkt bij de Frauenkirche en een romantische kerstmarkt bij het Residentieslot. Meer weten over kerstmarkten, kerstconcerten en andere kersttradities in het ‘Florence aan de Elbe’: www.dresden.de

Het 3.000 kilo wegende rozijnenbrood wordt aangesneden

Het 3.000 kilo wegende rozijnenbrood wordt aangesneden

De zwaarste stol ter wereld
Het ‘Stollenfeest’ in Dresden op 3 december staat in het teken van de ‘Dresdner Christstollen’, een rijk gevuld brood met rozijnen en amandelspijs. Op die dag wordt namelijk de zwaarste kerststol ter wereld gebakken: een exemplaar van bijna 3.000 kilo. Met een mes van anderhalve meter wordt het brood aangesneden. Deze bakkerstraditie werd in 1730 in het leven geroepen door keurvorst August de Sterke. Meer info: www.dresdnerstollenfest.de

250 kraampjes garanderen de ultieme kerstsfeer in Leipzig

250 kraampjes garanderen de ultieme kerstsfeer in Leipzig

De grootste kerstmarkt van het land
Met 250 kramen op het marktplein van Leipzig behoort deze kerstmarkt tot de grootste van Duitsland. De markt wordt al sinds 1767 gehouden en kent een lange traditie. Dit jaar gaat hij door van 22 november tot en met 23 december. Kers op de taart hier is bovendien de huizenhoge adventkalender. Het gevaarte beslaat een oppervlakte van 857 m² en elke adventluikje meet maar liefst 3 x 2 meter. Van 1 tot en met 24 december wordt dagelijks in de Böttchergasse om 16u30 één luik onthuld. Meer info: www.leipzig.travel

Foto’s: © Saksen.info

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *