3 x wandelen over de flanken van het Rijndal doorheen Bodensee Vorarlberg

Bergflanken omzomen de Bodensee in het Oostenrijkse Vorarlberg. Regelmatig onderbreekt reisreporter Bruno zijn stedentriptocht voor een zonnige bergwandeling. Drie aangename dagtochten gunnen hem wondermooie vergezichten over het meer en het Rijndal. Onderweg wandelt hij door een spectaculaire bergkloof en stopt voor gezellige terrasjes of een verfrissend voetbad in een bergmeer.

Op gezinsuitstap met de Pfänderbahn
Een stadsbezoek link je zelden of nooit aan een bergwandeling. Dat is in Bregenz wel even anders. De Pfänder, inclusief de gondellift maken deel uit van het stadsbeeld. De lift nemen naar boven, een bezoek brengen aan het wildpark om vervolgens naar beneden te wandelen is een geliefd gezinsuitje voor de locals. Onderweg vind je prachtige picknickplaatsen bij de vleet en dit volgens een eenvoudig recept. Wie eerst komt, heeft plaats. Wij zijn ook in voor zo’n daguitstap maar dan op een rustige weekdag.

De gondellift glijdt langs de flank van de Pfänder

De gondellift glijdt langs de flank van de Pfänder, met uitzicht op het Bodenmeer

Verbazende vergezichten lokken vreugdekreetjes uit
Vanuit het stadscentrum sjeezen we in no time naar de Pfänder op een hoogte van 1.022 meter. Eindeloze panorama’s over Bregenz, de Bodensee en de haven glijden zacht voorbij aan de horizon. In de verte herkennen we het podium van het Brengenzer Festspiele. Zoals steeds op zo’n momenten blijven de ooh’s en de wauw’s niet lang onderdrukt. We nemen de tijd om de lokale dieren te spotten in het wildpark omdat we de kans miniem inschatten deze exemplaren tegen te komen tijdens onze afdaling.

Alpensteenbokken spotten in het wildpark

Alpensteenbokken spotten in het wildpark

Onderweg lonken zonnige terrassen
Herten, moeflons, Alpensteenbokken, wilde zwijnen en marmotten zijn enkele van de dieren die je van dichtbij kan zien. Voor we de afdaling inzetten genieten we nog van een lekkere cappuccino met taart op het zonnige terras van één van de drie gasthausen. We kiezen voor de dalwandeling en zetten onze tocht aan net voor de middag. Een picknickplaats blijkt geen probleem, die zijn er in overvloed. Om de tocht wat langer te maken wandelen we langs Alpengasthof Schwedenschanz waar alweer een terrasje lonkt.

Vermijd weekenddrukte
Reken op zo’n drie uurtjes voor je afdaling wil je regelmatig halt houden en genieten onderweg. Je kan de wandeling inkorten of uitbreiden naar eigen believen. De hele tocht is gemakkelijk en zeer kindvriendelijk. In het weekend en vooral op zondag kan het druk zijn op de Pfänder. Wie opziet tegen de wandeling kan een rit heen en terug nemen met de kabellift. Wens je te eten in één van de bergrestaurants, reserveer dan tijdig want ook de locals houden van een lekker uitstapje.

Wandelen langs de Alploch

Wandelen langs de Alploch

Het panoramarestaurant, uiterst geschikt voor zakenlunches

Het panoramarestaurant, uiterst geschikt voor zakenlunches

Met de kabellift naar panoramarestaurant
Avontuurlijker en pittiger zijn de wandeltochten die je kan doen vanuit het Karren bergstation. Gastvrouw Evi adviseert enthousiast de Staufenseeweg met een uitbreiding naar de Alploch, een nauw wandelpad in een bergkloof. Onderweg zijn enkele bergrestaurants maar picknicken lijkt ons veel leuker. Het panoramarestaurant kijkt mooi over het Rijndal en de stad Dornbirn. Gastronomische verwennerij op ‘niveau’ vernemen we later. Het restaurant is erg in trek voor zakenlunches. We laten het eethuis voor wat het is en dalen af richting Staufensee.

De gondel van Karren

De gondel van het bergstation Karren

Elektriciteitscentrale met gezellig eetkraam
Regelmatig slingert het pad door de bosrijke brede bergwanden van de Karren. Af en toe is het richting dal behoorlijk steil. Wie met kinderen op pad gaat, houdt hen dan best in de gaten of bij de hand. De Staufensee biedt vele ideale schaduwrijke picknickplaatsen aan de rand van het water. Wie niet met een lunchpakket wil zeulen kan ook terecht aan de eetkraam van Kraftwerk Ebensand, een oude waterkrachtelektriciteitscentrale.

De Rappenlochschlucht

De Rappenlochschlucht

Pret aan het water

Pret aan het water

Over knuppelpad door de bergkloof
Na een korte siësta inclusief een verfrissend voetbadje in het bergmeer trekken we naar de Alploch. Eenmaal we via het smalle knuppelpad doorheen de kloof wandelen, verrast ons er de kilte. Welkom bij zeer warme dagen maar een jasje of fleece is toch aangeraden. Op weg naar ons eindpunt Gütle komen we nog enkele prachtige passages tegen zoals de Rappenlochschlucht. Daar waar de Kobel Ache in de Dornbirner Ache stroomt, komt de lokale jeugd samen voor een namiddagje waterpret. Zelf bereiken we daarmee onze eindbestemming.

Helemaal zen in Bildstein

Helemaal zen in Bildstein

Fotogeniek moment aan de pelgrimskerk
Bedevaartsoord Bildstein, onze logeerplaats voor één week, heeft niet enkel een prachtige kerk, er starten ook een aantal mooie wandelingen. We rijgen enkele wandellussen aan elkaar tot een dagtocht. Uiteraard horen daar de Kruis- en Processieweg bij. We voegen het educatieve natuurpad toe. Leuk voor wie met de kinderen wat afwisseling zoekt. Eerst en vooral bezoeken we de toch wel wat imposante bedevaarts- of pelgrimskerk, fotogeniek gelegen op een berg. Onze wandeling start aan de kerktoegang met meteen een fraai zicht op Dornbirn en Bodensee.

Beklijvend blikveld vanop levenloos terras
Mooi onderhouden kapellen en processiehaltes brengen een kleurrijke variatie in onze wandeling. Het bosrijke gebied voorkomt dat we zwetend naar boven klimmen. Ondanks onze aandacht voor de fauna en flora moeten we het vooral doen met de infobordjes over de natuur om meer te vernemen over de bosbeestjes. We hoopten op een hartige lunch in een dorpsrestaurant maar wat resteert is een door de tijd verweerd gasthof dat enkele jaren geleden de deur sloot. Gelukkig maakt het blikveld vanop het levenloze terras veel goed om daarna vrolijk huiswaarts af te dalen.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Bildstein dorp | Internet: www.gemeinde-bildstein.at
Toerisme Vorarlberg | Internet: www.vorarlberg.travel
Toerisme Oostenrijk | Internet: www.austria.info/be
Activiteiten
Phänderbahn | Internet: www.pfaenderbahn.at | (wandelroutes vind je op deze website)
Dorbirn Karren Kabelbaan | Internet: www.karren.at
Wandelen in Bildstein | Internet: www.gemeinde-bildstein.at/freizeit/aktivitaet/wandern-in-bildstein en www.gemeinde-bildstein.at/freizeit/aktivitaet/waldlehrpfad
Eten en drinken
Alpengasthof Schwedenschanz | Internet: www.schwedenschanz.at
Blokhut Rappenlochstadl | Internet: www.rappenlochstadl.at
Tradition Gasthof Gütle | Internet: www.guetle-gasthof.at
Overnachten
Als centrale logeerplaats voor onze stedentripvakantie kozen we voor vakantiewoning Mesmerhaus in Bildstein. Van daaruit reden we op amper 15 tot 20 minuten naar één van onze daguitstappen.
Bereikbaarheid
Afstand Brussel – Bildstein | 750 kilometer
Parking | Gratis parking aan de Jahnplatz. Van daaruit wandel je in 5 minuten naar het centrum.

Foto’s: © Bruno Loockx | Pfänder | Karren Tourismus | Dornbirner Seilbahn GmbH | Wikimedia Commons | Darko Markovic | Bernard Weninger

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *