16 begraafplaatsen in Europa om te bezoeken voor je sterft

Kerkhoven zijn niet de tofste plek om je tijd te doden. Toch slagen ze erin om een serene sfeer te creëren en doen ze je stilstaan bij het leven. Steeds vaker behoren begraafplaatsen zelfs tot het lijstje van bezienswaardigheden op citytrip. Dit zijn er 16 die een bezoek verdienen.

Cimetière du Père-Lachaise in Parijs, Frankrijk: veruit het bekendste kerkhof in Europa, zo niet de wereld. Het ligt in het oosten van Parijs en ontvangt elk jaar honderdduizenden bezoekers. Wanneer het opende in 1804 was het nochtans alles behalve populair. Niemand wilde hier begraven worden omdat de plek geen geschiedenis kende. In een poging de begraafplaats populairder te maken liet men de lichamen van onder meer Molière en het bekende liefdeskoppel Héloïse en Abaelardus overbrengen. Nu kan je er de graven bezoeken van een hele reeks bekenden zoals Jim Morrison, Oscar Wilde, Édith Piaf, Frédéric Chopin en Honoré de Balzac. © Laurent Gustin

Cimetière du Père-Lachaise in Parijs, Frankrijk: veruit het bekendste kerkhof in Europa, zo niet de wereld. Het ligt in het oosten van Parijs en ontvangt elk jaar honderdduizenden bezoekers. Wanneer het opende in 1804 was het nochtans alles behalve populair. Niemand wilde hier begraven worden omdat de plek geen geschiedenis kende. In een poging de begraafplaats populairder te maken liet men de lichamen van onder meer Molière en het bekende liefdeskoppel Héloïse en Abaelardus overbrengen. Nu kan je er de graven bezoeken van een hele reeks bekenden zoals Jim Morrison, Oscar Wilde, Édith Piaf, Frédéric Chopin en Honoré de Balzac. © Laurent Gustin

Highgate Cemetery in Londen, Verenigd Koninkrijk: met grafstenen omgeven door wilde planten, bomen en tuintjes lijkt die kerkhof bezoeken meer op een wandeling in het park. Op deze begraafplaats, uit Victoriaanse tijden, rusten zo’n 170.000 mensen waarvan filosoof Karl Marx de bekendste is. Zijn graf ligt aan de oostkant, terwijl je aan de westkant eerder architecturale hoogstandjes vindt zoals ‘the Egyptian Avenue’, ‘Circle of Lebanon’ en het ‘Terrace Catacomb’. Highgate kan je alleen onder begeleiding bezoeken. © Daniel Buckle

Highgate Cemetery in Londen, Verenigd Koninkrijk: met grafstenen omgeven door wilde planten, bomen en tuintjes lijkt die kerkhof bezoeken meer op een wandeling in het park. Op deze begraafplaats, uit Victoriaanse tijden, rusten zo’n 170.000 mensen waarvan filosoof Karl Marx de bekendste is. Zijn graf ligt aan de oostkant, terwijl je aan de westkant eerder architecturale hoogstandjes vindt zoals ‘the Egyptian Avenue’, ‘Circle of Lebanon’ en het ‘Terrace Catacomb’. Highgate kan je alleen onder begeleiding bezoeken. © Daniel Buckle

Oude Joodse begraafplaats in Praag, Tsjechië: dit kerkhof dateert uit de 15de eeuw maar werd pas operationeel in 1787. De eerste indruk die je hier krijgt is vaak slordig. De 12.000 zichtbare grafstenen staan door elkaar in rare hoeken opgesteld en wandelpaden worden aangegeven met touwen. Verteld wordt echter dat er maar liefst meer dan 100.000 lichamen begraven zouden zijn. Het was namelijk verboden om graven te verwijderen en dus vond Praag er niets beter op dan ze elkaar te stapelen. Wist je trouwens dat Hitler tijdens de Holocaust alle Joodse begraafplaatsen wilde vernietigen, behalve dit? Mocht zijn veroveringsplan gelukt zijn, maakte het kerkhof deel uit van een museumsite. © Marco Varrone

Oude Joodse begraafplaats in Praag, Tsjechië: dit kerkhof dateert uit de 15de eeuw maar werd pas operationeel in 1787. De eerste indruk die je hier krijgt is vaak slordig. De 12.000 zichtbare grafstenen staan door elkaar in rare hoeken opgesteld en wandelpaden worden aangegeven met touwen. Verteld wordt echter dat er maar liefst meer dan 100.000 lichamen begraven zouden zijn. Het was namelijk verboden om graven te verwijderen en dus vond Praag er niets beter op dan ze elkaar te stapelen. Wist je trouwens dat Hitler tijdens de Holocaust alle Joodse begraafplaatsen wilde vernietigen, behalve dit? Mocht zijn veroveringsplan gelukt zijn, maakte het kerkhof deel uit van een museumsite. © Marco Varrone

First Cemetery of Athens in Athene, Griekenland: de eerste begraafplaats van de Griekse hoofdstad opende in 1837 en werd de laatste rustplaats voor vooral rijke en bekende Grieken en buitenlanders. Het kerkhof ligt achter de Tempel van de Olympische Zeus in het centrum van Athene en wordt omringd door dennenbomen en cipressen. Er staan ook drie kerken op de begraafplaats en verschillende marmeren beeldhouwwerken in Hellenistische stijl die de grafstenen versieren. © Wikimedia Commons

First Cemetery of Athens in Athene, Griekenland: de eerste begraafplaats van de Griekse hoofdstad opende in 1837 en werd de laatste rustplaats voor vooral rijke en bekende Grieken en buitenlanders. Het kerkhof ligt achter de Tempel van de Olympische Zeus in het centrum van Athene en wordt omringd door dennenbomen en cipressen. Er staan ook drie kerken op de begraafplaats en verschillende marmeren beeldhouwwerken in Hellenistische stijl die de grafstenen versieren. © Wikimedia Commons

Het Amerikaans Kerkhof in Luxemburg: niets is indrukwekkender dan rijen vol witte symmetrische kruistekens. Het is een beeld dat je net buiten de stad Luxemburg kan aanschouwen op het Amerikaans kerkhof. Hier liggen meer dan 5.000 Amerikaanse soldaten die de Slag om de Ardennen, Hitlers laatste grootste offensief in een poging het gebied te veroveren, niet overleefden. Maar liefst 600.000 Amerikanen vochten mee in deze strijd, maar bijna 80.000 van hen werden gedood, gevangen genomen of verminkt. © Paulo Costa

Het Amerikaans Kerkhof in Luxemburg: niets is indrukwekkender dan rijen vol witte symmetrische kruistekens. Het is een beeld dat je net buiten de stad Luxemburg kan aanschouwen op het Amerikaans kerkhof. Hier liggen meer dan 5.000 Amerikaanse soldaten die de Slag om de Ardennen, Hitlers laatste grootste offensief in een poging het gebied te veroveren, niet overleefden. Maar liefst 600.000 Amerikanen vochten mee in deze strijd, maar bijna 80.000 van hen werden gedood, gevangen genomen of verminkt. © Paulo Costa

Merry Cemetery in Săpânța, Roemenië: op de grens met Roemenië en Oekraïne ligt een wel heel keurrijk kerkhof. Alle grafstenen zijn er namelijk blauw geschilderd en versierd met gedichten die een leuke anekdote of belangrijke gebeurtenis vertellen over de overledenen. De reden waarom het er zo vrolijk aan toe gaat op dit kerkhof heeft te maken met de lokale cultuur van de Daciërs die de dood zien als een moment om vreugdevol te anticiperen op een beter leven daarboven. © Mihai Comanita

Merry Cemetery in Săpânța, Roemenië: op de grens met Roemenië en Oekraïne ligt een wel heel keurrijk kerkhof. Alle grafstenen zijn er namelijk blauw geschilderd en versierd met gedichten die een leuke anekdote of belangrijke gebeurtenis vertellen over de overledenen. De reden waarom het er zo vrolijk aan toe gaat op dit kerkhof heeft te maken met de lokale cultuur van de Daciërs die de dood zien als een moment om vreugdevol te anticiperen op een beter leven daarboven. © Mihai Comanita

Novodevitsjibegraafplaats in Moskou, Rusland: deze plek wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze begraafplaatsen in Rusland. Het staat er vol standbeelden die Russische hoogwaardigheidsbekleders eren en wordt omringd door een bakstenen muur met opschriften ter herdenking van de overledenen. De eerste president van de Russische Federatie, Boris Jeltsin, ligt hier begraven net zoals de bekende Russische schrijver Anton Tsjechov. Bezoek zeker ook de pittoreske kerk in de buurt. © Anna Whittington

Novodevitsjibegraafplaats in Moskou, Rusland: deze plek wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze begraafplaatsen in Rusland. Het staat er vol standbeelden die Russische hoogwaardigheidsbekleders eren en wordt omringd door een bakstenen muur met opschriften ter herdenking van de overledenen. De eerste president van de Russische Federatie, Boris Jeltsin, ligt hier begraven net zoals de bekende Russische schrijver Anton Tsjechov. Bezoek zeker ook de pittoreske kerk in de buurt. © Anna Whittington

Cimetière de Passy in Parijs, Frankrijk: dit kleine kerkhof, opgericht in 1820, ligt net ten westen van het Parijse centrum. De Eiffeltoren versiert er de achtergrond bijna overal waar je staat. Ook hier, net zoals op Père-Lachaise, liggen bekende Franse schrijvers, acteurs en artiesten begraven. De bekendste is waarschijnlijk Claude Debussy. Maar je kan er ook het graf bezoeken van Suzanne Leenhoff en Eugène Manet, respectievelijk de vrouw en de broer van de schilder Édouard Manet. © Andrew F.

Cimetière de Passy in Parijs, Frankrijk: dit kleine kerkhof, opgericht in 1820, ligt net ten westen van het Parijse centrum. De Eiffeltoren versiert er de achtergrond bijna overal waar je staat. Ook hier, net zoals op Père-Lachaise, liggen bekende Franse schrijvers, acteurs en artiesten begraven. De bekendste is waarschijnlijk Claude Debussy. Maar je kan er ook het graf bezoeken van Suzanne Leenhoff en Eugène Manet, respectievelijk de vrouw en de broer van de schilder Édouard Manet. © Andrew F.

Zentralfriedhof in Wenen, Oostenrijk: de Weense Algemene Begraafplaats is met zijn 2,5 km² de tweede grootste begraafplaats van Europa, na Hamburg. Speciaal ontworpen om de verwachte bevolkingsgroei tegemoet te komen, opende dit kerkhof in 1874 aan de rand van de Oostenrijkse hoofdstad. Hier liggen 3,3 miljoen mensen, maar de meeste bezoekers komen naar hier door de link met Wenens muzikale geschiedenis. Componisten als Beethoven, Brahms, Strauss en Schubert vonden hier een laatste rustplaats. © Anja Pfeifer

Zentralfriedhof in Wenen, Oostenrijk: de Weense Algemene Begraafplaats is met zijn 2,5 km² de tweede grootste begraafplaats van Europa, na Hamburg. Speciaal ontworpen om de verwachte bevolkingsgroei tegemoet te komen, opende dit kerkhof in 1874 aan de rand van de Oostenrijkse hoofdstad. Hier liggen 3,3 miljoen mensen, maar de meeste bezoekers komen naar hier door de link met Wenens muzikale geschiedenis. Componisten als Beethoven, Brahms, Strauss en Schubert vonden hier een laatste rustplaats. © Anja Pfeifer

Protestants kerkhof van Rome in Rome, Italië: in de buurt van de Porta San Paolo ligt het Cimitero dei protestanti, ook wel het Kerkhof van de Engelsen genoemd. Hier liggen vooral mensen die in of rond Rome om het leven kwamen, maar niet katholiek waren. Het meest herkenbare punt op het kerkhof is de Piramide van Cestius, een kleine Egyptische graftombe voor Gaius Cestius Epulo, gebouwd tussen de 18de en 12de eeuw v.Chr. Paus Pius VII stelde de begraafplaats ter beschikking voor niet-katholieken omdat het aantal toeristen en bezoekers snel toenam, terwijl ze niet begraven mochten worden in gewijde grond. © Wikimedia Commons

Protestants kerkhof van Rome in Rome, Italië: in de buurt van de Porta San Paolo ligt het Cimitero dei protestanti, ook wel het Kerkhof van de Engelsen genoemd. Hier liggen vooral mensen die in of rond Rome om het leven kwamen, maar niet katholiek waren. Het meest herkenbare punt op het kerkhof is de Piramide van Cestius, een kleine Egyptische graftombe voor Gaius Cestius Epulo, gebouwd tussen de 18de en 12de eeuw v.Chr. Paus Pius VII stelde de begraafplaats ter beschikking voor niet-katholieken omdat het aantal toeristen en bezoekers snel toenam, terwijl ze niet begraven mochten worden in gewijde grond. © Wikimedia Commons

Cimitero Monumentale di Milano in Milaan, Italië: dit kerkhof, een van de twee grootste in de Italiaanse stad, heeft veel weg van een openluchtmuseum. Hier liggen vooral de graven van Milaans welvarendste families die kosten noch moeite spaarden om hun laatste rustplaats er zo indrukwekkend mogelijk te laten uitzien. Marmeren beelden worden afgewisseld met de fijnste Italiaanse architectuur. Om ten volle te genieten van de omgeving is het aan te raden een gegidste tour mee te volgen. © Wikimedia Commons

Cimitero Monumentale di Milano in Milaan, Italië: dit kerkhof, een van de twee grootste in de Italiaanse stad, heeft veel weg van een openluchtmuseum. Hier liggen vooral de graven van Milaans welvarendste families die kosten noch moeite spaarden om hun laatste rustplaats er zo indrukwekkend mogelijk te laten uitzien. Marmeren beelden worden afgewisseld met de fijnste Italiaanse architectuur. Om ten volle te genieten van de omgeving is het aan te raden een gegidste tour mee te volgen. © Wikimedia Commons

Montjuïc Cemetery in Barcelona, Spanje: gelegen op een van de rotsachtige hellingen van de heuvel Montjuïc in Barcelona, is dit kerkhof met z’n 23 hectare het grootste van de stad. Ondanks dit eigenlijk een triestige plek is maakt de omgeving veel goed: vanaf hier heb je uitzicht op de zee en op het kerkhof zelf stuit je op moderne architectuur en beeldhouwkunst, veel planten en cipressen. De begraafplaats opende in 1883 nadat de bevolkingsgroei stevig steeg en werd een populaire laatste rustplaats bij vooral rijke families die er hun eigen mausoleums lieten bouwen. © craigborum

Montjuïc Cemetery in Barcelona, Spanje: gelegen op een van de rotsachtige hellingen van de heuvel Montjuïc in Barcelona, is dit kerkhof met z’n 23 hectare het grootste van de stad. Ondanks dit eigenlijk een triestige plek is maakt de omgeving veel goed: vanaf hier heb je uitzicht op de zee en op het kerkhof zelf stuit je op moderne architectuur en beeldhouwkunst, veel planten en cipressen. De begraafplaats opende in 1883 nadat de bevolkingsgroei stevig steeg en werd een populaire laatste rustplaats bij vooral rijke families die er hun eigen mausoleums lieten bouwen. © craigborum

Msida Bastion Historic Garden in Valletta, Malta: een gekanteelde vesting lijkt een vreemde setting voor een kerkhof, maar toch vind je hier een officiële begraafplaats met zicht op de haven van Marsamxett. Eeuwen geleden werd de vesting gebouwd om Valletta te beschermen tegen aanvallen van buitenaf tot het in de vroege jaren 1800 veranderde in Malta’s eerste protestante kerkhof. De begraafplaats, officieel erkend als tuin dankzij de rijke fauna, werd sinds 1993 druk bezocht door zowel toeristen als locals. © Jean-Pierre Dalbéra

Msida Bastion Historic Garden in Valletta, Malta: een gekanteelde vesting lijkt een vreemde setting voor een kerkhof, maar toch vind je hier een officiële begraafplaats met zicht op de haven van Marsamxett. Eeuwen geleden werd de vesting gebouwd om Valletta te beschermen tegen aanvallen van buitenaf tot het in de vroege jaren 1800 veranderde in Malta’s eerste protestante kerkhof. De begraafplaats, officieel erkend als tuin dankzij de rijke fauna, werd sinds 1993 druk bezocht door zowel toeristen als locals. © Jean-Pierre Dalbéra

Hietaniemi Cemetery in Helsinki, Finland: op slechts 15 minuten wandelen van het centraal station ligt tussen de parken en bossen de begraafplaats Hietaniemi verscholen. Hier liggen de graven van soldaten die zijn omgekomen tijdens de oorlogen tegen de Soviet Unie en de Nazi’s midden 20ste eeuw. Het gelijknamige strand ligt even verderop waardoor elke Fin uit Helsinki ooit wel een keer in z’n leven het kerkhof is gepasseerd dat winter en zomer bovendien een fleurige indruk geeft dankzij de kleurrijke bloesems aan de graven. © Philip Szymanski

Hietaniemi Cemetery in Helsinki, Finland: op slechts 15 minuten wandelen van het centraal station ligt tussen de parken en bossen de begraafplaats Hietaniemi verscholen. Hier liggen de graven van soldaten die zijn omgekomen tijdens de oorlogen tegen de Soviet Unie en de Nazi’s midden 20ste eeuw. Het gelijknamige strand ligt even verderop waardoor elke Fin uit Helsinki ooit wel een keer in z’n leven het kerkhof is gepasseerd dat winter en zomer bovendien een fleurige indruk geeft dankzij de kleurrijke bloesems aan de graven. © Philip Szymanski

Mirogoj Cemetery in Zagreb, Kroatië: een busritje van 5 minuten vanuit Kaptol in de bovenstad van Zagreb brengt je tot aan de ingang van het grootste kerkhof in de stad. Vanaf de straat kan je amper opmaken dat je voor een begraafplaats staat door de enorme met klimop bedekte bakstenen muur. Eenmaal voorbij de poort zie je links en rechts een indrukwekkende arcade met decoratieve tegels en versierd met gietijzeren lantaarns. De lommerrijke paden geven je een zicht op de rijke Kroatische geschiedenis met al z’n kleine en grote landshelden die hier rusten. © Mario Horvat

Mirogoj Cemetery in Zagreb, Kroatië: een busritje van 5 minuten vanuit Kaptol in de bovenstad van Zagreb brengt je tot aan de ingang van het grootste kerkhof in de stad. Vanaf de straat kan je amper opmaken dat je voor een begraafplaats staat door de enorme met klimop bedekte bakstenen muur. Eenmaal voorbij de poort zie je links en rechts een indrukwekkende arcade met decoratieve tegels en versierd met gietijzeren lantaarns. De lommerrijke paden geven je een zicht op de rijke Kroatische geschiedenis met al z’n kleine en grote landshelden die hier rusten. © Mario Horvat

Prazeres Cemetery in Lissabon, Portugal: veel toeristen hebben waarschijnlijk tijdens een bezoek aan Lissabon de gele vintage Tram 28 genomen om de stad te verkennen. Maar slechts weinigen blijven zitten tot de eindhalte die stopt aan de grootste en meest beboste begraafplaats van de Portugese hoofdstad. Zeker eens doen de volgende keer want van hieruit heb je een mooi uitzicht op de Ponte 25 de Abril en de rivier de Taag. Duiven, papegaaien en andere vogels fladderen er rond de cipressen en marmeren mausolea. De glazen panelen op de gevels gunnen een blik op de Portugese cultuur. © Stewart Leiwakabessy

Prazeres Cemetery in Lissabon, Portugal: veel toeristen hebben waarschijnlijk tijdens een bezoek aan Lissabon de gele vintage Tram 28 genomen om de stad te verkennen. Maar slechts weinigen blijven zitten tot de eindhalte die stopt aan de grootste en meest beboste begraafplaats van de Portugese hoofdstad. Zeker eens doen de volgende keer want van hieruit heb je een mooi uitzicht op de Ponte 25 de Abril en de rivier de Taag. Duiven, papegaaien en andere vogels fladderen er rond de cipressen en marmeren mausolea. De glazen panelen op de gevels gunnen een blik op de Portugese cultuur. © Stewart Leiwakabessy

Cimetière du Père-Lachaise in Parijs, Frankrijk: veruit het bekendste kerkhof in Europa, zo niet de wereld. Het ligt in het oosten van Parijs en ontvangt elk jaar honderdduizenden bezoekers. Wanneer het opende in 1804 was het nochtans alles behalve populair. Niemand wilde hier begraven worden omdat de plek geen geschiedenis kende. In een poging de begraafplaats populairder te maken liet men de lichamen van onder meer Molière en het bekende liefdeskoppel Héloïse en Abaelardus overbrengen. Nu kan je er de graven bezoeken van een hele reeks bekenden zoals Jim Morrison, Oscar Wilde, Édith Piaf, Frédéric Chopin en Honoré de Balzac. © Laurent Gustin Highgate Cemetery in Londen, Verenigd Koninkrijk: met grafstenen omgeven door wilde planten, bomen en tuintjes lijkt die kerkhof bezoeken meer op een wandeling in het park. Op deze begraafplaats, uit Victoriaanse tijden, rusten zo’n 170.000 mensen waarvan filosoof Karl Marx de bekendste is. Zijn graf ligt aan de oostkant, terwijl je aan de westkant eerder architecturale hoogstandjes vindt zoals ‘the Egyptian Avenue’, ‘Circle of Lebanon’ en het ‘Terrace Catacomb’. Highgate kan je alleen onder begeleiding bezoeken. © Daniel Buckle Oude Joodse begraafplaats in Praag, Tsjechië: dit kerkhof dateert uit de 15de eeuw maar werd pas operationeel in 1787. De eerste indruk die je hier krijgt is vaak slordig. De 12.000 zichtbare grafstenen staan door elkaar in rare hoeken opgesteld en wandelpaden worden aangegeven met touwen. Verteld wordt echter dat er maar liefst meer dan 100.000 lichamen begraven zouden zijn. Het was namelijk verboden om graven te verwijderen en dus vond Praag er niets beter op dan ze elkaar te stapelen. Wist je trouwens dat Hitler tijdens de Holocaust alle Joodse begraafplaatsen wilde vernietigen, behalve dit? Mocht zijn veroveringsplan gelukt zijn, maakte het kerkhof deel uit van een museumsite. © Marco Varrone First Cemetery of Athens in Athene, Griekenland: de eerste begraafplaats van de Griekse hoofdstad opende in 1837 en werd de laatste rustplaats voor vooral rijke en bekende Grieken en buitenlanders. Het kerkhof ligt achter de Tempel van de Olympische Zeus in het centrum van Athene en wordt omringd door dennenbomen en cipressen. Er staan ook drie kerken op de begraafplaats en verschillende marmeren beeldhouwwerken in Hellenistische stijl die de grafstenen versieren. © Wikimedia Commons Het Amerikaans Kerkhof in Luxemburg: niets is indrukwekkender dan rijen vol witte symmetrische kruistekens. Het is een beeld dat je net buiten de stad Luxemburg kan aanschouwen op het Amerikaans kerkhof. Hier liggen meer dan 5.000 Amerikaanse soldaten die de Slag om de Ardennen, Hitlers laatste grootste offensief in een poging het gebied te veroveren, niet overleefden. Maar liefst 600.000 Amerikanen vochten mee in deze strijd, maar bijna 80.000 van hen werden gedood, gevangen genomen of verminkt. © Paulo Costa Merry Cemetery in Săpânța, Roemenië: op de grens met Roemenië en Oekraïne ligt een wel heel keurrijk kerkhof. Alle grafstenen zijn er namelijk blauw geschilderd en versierd met gedichten die een leuke anekdote of belangrijke gebeurtenis vertellen over de overledenen. De reden waarom het er zo vrolijk aan toe gaat op dit kerkhof heeft te maken met de lokale cultuur van de Daciërs die de dood zien als een moment om vreugdevol te anticiperen op een beter leven daarboven. © Mihai Comanita Novodevitsjibegraafplaats in Moskou, Rusland: deze plek wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze begraafplaatsen in Rusland. Het staat er vol standbeelden die Russische hoogwaardigheidsbekleders eren en wordt omringd door een bakstenen muur met opschriften ter herdenking van de overledenen. De eerste president van de Russische Federatie, Boris Jeltsin, ligt hier begraven net zoals de bekende Russische schrijver Anton Tsjechov. Bezoek zeker ook de pittoreske kerk in de buurt. © Anna Whittington Cimetière de Passy in Parijs, Frankrijk: dit kleine kerkhof, opgericht in 1820, ligt net ten westen van het Parijse centrum. De Eiffeltoren versiert er de achtergrond bijna overal waar je staat. Ook hier, net zoals op Père-Lachaise, liggen bekende Franse schrijvers, acteurs en artiesten begraven. De bekendste is waarschijnlijk Claude Debussy. Maar je kan er ook het graf bezoeken van Suzanne Leenhoff en Eugène Manet, respectievelijk de vrouw en de broer van de schilder Édouard Manet. © Andrew F. Zentralfriedhof in Wenen, Oostenrijk: de Weense Algemene Begraafplaats is met zijn 2,5 km² de tweede grootste begraafplaats van Europa, na Hamburg. Speciaal ontworpen om de verwachte bevolkingsgroei tegemoet te komen, opende dit kerkhof in 1874 aan de rand van de Oostenrijkse hoofdstad. Hier liggen 3,3 miljoen mensen, maar de meeste bezoekers komen naar hier door de link met Wenens muzikale geschiedenis. Componisten als Beethoven, Brahms, Strauss en Schubert vonden hier een laatste rustplaats. © Anja Pfeifer Protestants kerkhof van Rome in Rome, Italië: in de buurt van de Porta San Paolo ligt het Cimitero dei protestanti, ook wel het Kerkhof van de Engelsen genoemd. Hier liggen vooral mensen die in of rond Rome om het leven kwamen, maar niet katholiek waren. Het meest herkenbare punt op het kerkhof is de Piramide van Cestius, een kleine Egyptische graftombe voor Gaius Cestius Epulo, gebouwd tussen de 18de en 12de eeuw v.Chr. Paus Pius VII stelde de begraafplaats ter beschikking voor niet-katholieken omdat het aantal toeristen en bezoekers snel toenam, terwijl ze niet begraven mochten worden in gewijde grond. © Wikimedia Commons Cimitero Monumentale di Milano in Milaan, Italië: dit kerkhof, een van de twee grootste in de Italiaanse stad, heeft veel weg van een openluchtmuseum. Hier liggen vooral de graven van Milaans welvarendste families die kosten noch moeite spaarden om hun laatste rustplaats er zo indrukwekkend mogelijk te laten uitzien. Marmeren beelden worden afgewisseld met de fijnste Italiaanse architectuur. Om ten volle te genieten van de omgeving is het aan te raden een gegidste tour mee te volgen. © Wikimedia Commons Montjuïc Cemetery in Barcelona, Spanje: gelegen op een van de rotsachtige hellingen van de heuvel Montjuïc in Barcelona, is dit kerkhof met z’n 23 hectare het grootste van de stad. Ondanks dit eigenlijk een triestige plek is maakt de omgeving veel goed: vanaf hier heb je uitzicht op de zee en op het kerkhof zelf stuit je op moderne architectuur en beeldhouwkunst, veel planten en cipressen. De begraafplaats opende in 1883 nadat de bevolkingsgroei stevig steeg en werd een populaire laatste rustplaats bij vooral rijke families die er hun eigen mausoleums lieten bouwen. © craigborum Msida Bastion Historic Garden in Valletta, Malta: een gekanteelde vesting lijkt een vreemde setting voor een kerkhof, maar toch vind je hier een officiële begraafplaats met zicht op de haven van Marsamxett. Eeuwen geleden werd de vesting gebouwd om Valletta te beschermen tegen aanvallen van buitenaf tot het in de vroege jaren 1800 veranderde in Malta’s eerste protestante kerkhof. De begraafplaats, officieel erkend als tuin dankzij de rijke fauna, werd sinds 1993 druk bezocht door zowel toeristen als locals. © Jean-Pierre Dalbéra Hietaniemi Cemetery in Helsinki, Finland: op slechts 15 minuten wandelen van het centraal station ligt tussen de parken en bossen de begraafplaats Hietaniemi verscholen. Hier liggen de graven van soldaten die zijn omgekomen tijdens de oorlogen tegen de Soviet Unie en de Nazi’s midden 20ste eeuw. Het gelijknamige strand ligt even verderop waardoor elke Fin uit Helsinki ooit wel een keer in z’n leven het kerkhof is gepasseerd dat winter en zomer bovendien een fleurige indruk geeft dankzij de kleurrijke bloesems aan de graven. © Philip Szymanski Mirogoj Cemetery in Zagreb, Kroatië: een busritje van 5 minuten vanuit Kaptol in de bovenstad van Zagreb brengt je tot aan de ingang van het grootste kerkhof in de stad. Vanaf de straat kan je amper opmaken dat je voor een begraafplaats staat door de enorme met klimop bedekte bakstenen muur. Eenmaal voorbij de poort zie je links en rechts een indrukwekkende arcade met decoratieve tegels en versierd met gietijzeren lantaarns. De lommerrijke paden geven je een zicht op de rijke Kroatische geschiedenis met al z’n kleine en grote landshelden die hier rusten. © Mario Horvat Prazeres Cemetery in Lissabon, Portugal: veel toeristen hebben waarschijnlijk tijdens een bezoek aan Lissabon de gele vintage Tram 28 genomen om de stad te verkennen. Maar slechts weinigen blijven zitten tot de eindhalte die stopt aan de grootste en meest beboste begraafplaats van de Portugese hoofdstad. Zeker eens doen de volgende keer want van hieruit heb je een mooi uitzicht op de Ponte 25 de Abril en de rivier de Taag. Duiven, papegaaien en andere vogels fladderen er rond de cipressen en marmeren mausolea. De glazen panelen op de gevels gunnen een blik op de Portugese cultuur. © Stewart Leiwakabessy

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *