Nijmegen is de oudste parel van Nederland

Naar aanleiding van haar 2000ste verjaardag in 2010 kreeg de oudste stad van Nederland een complete metamorfose met een avant-gardistische architectuur. Prachtige historische panden gecombineerd met een gedurfde stadsrenovatie maken van Nijmegen, dat op een boogscheut van Arnhem ligt, één van de gezelligste steden van Nederland.

Het museum Het Valkhof

Het museum Het Valkhof

Het Valkhof
De geschiedenis van Nijmegen wordt tot leven gebracht in het museum Het Valkhof. Dit ultramoderne gebouw, bestaande uit honderden vierkante meters blauwe glazen wanden, wordt door de inwoners smalend de ‘glasbak’ genoemd. In dit museum doorloop je de geschiedenis van Nijmegen. Honderden archeologische vondsten evoceren de Bataafse en Romeinse tijd. Schilderijen tonen je hoe Nijmegen er in de 16de en 17de eeuw heeft uitgezien. Maar ook de moderne kunst ontbreekt niet.

Oorlogsleed
Bij velen gaat er een belletje rinkelen als men over de ‘slag van Arnhem’ spreekt, maar slechts weinigen weten dat ook Nijmegen een pak oorlogsellende heeft gekend. Op 22 februari 1944 maakte een vergissingbombardement van de geallieerden 763 doden. In het winkelcentrum, op de plaats waar toen een schooltje stond, rest een lege, verroeste schommel als een herinnering aan het oorlogsverleden. Meer over dit oorlogsdrama kom je te weten in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

Mariken van Nieumeghen

Mariken van Nieumeghen

Mariken van Nieumeghen
Nijmegen is trouwens bekend als de beeldenstad. Er staan er tientallen waaronder twee Vlaamse. Maar het bekendste beeldje blijft dat van Mariken van Nieumeghen op de Grote Markt. Het middeleeuws verhaal van het meisje Mariken dat zich verzette tegen de duivel zorgde er trouwens voor dat iedereen Nijmegen van naam kent.

Shoppingstad
Nijmegen is een leuke shoppingstad. Handig is de Winkeltjesroute, een zakgidsje met tientallen adressen, allemaal plaatsen waar je originele zaken kunt kopen. Enkele voorbeelden:
Pen-shop waar al meer dan vijftig jaar uitsluitend vul- en andere pennen worden verkocht. Op elke aangekochte pen wordt de naam gegraveerd.
Capello is één van de meest gevarieerde hoeden- en tassenspeciaalzaak van Europa, waar je gewone petten maar ook designontwerpen van binnen- en buitenlandse ontwerpers kunt kopen.
Déjà Vu is een cadeau- en woonwinkel met een heel origineel aanbod.
Fashion schoenen van Jan Jansen is een fenomeen in de schoenenwereld. Zijn schoenen zijn stuk voor stuk kleine kunstwerkjes: bijzonder, vernieuwend en eigenzinnig.

Lekkers bij de Hemel

Lekkers bij de Hemel

Chocolade en de hemel
Commanderie van Sint-Jan is gelegen in een historisch gebouw en herbergt de stadsbrouwerij De Hemel en een Chocoladebar. Op de eerste verdieping huist de koffiebranderij en proeverij Coffyn. Het is gezellig ingericht en je geniet er van een prachtig uitzicht op de Waal. Je kunt er versgebrande koffie drinken en zelfgemaakte chocolade en taartjes proeven. Niet alleen de productie, maar ook de bediening wordt verzorgd door mensen met een mentale handicap.

Logeren in Manna
Het trendy designhotel Manna is gehuisvest in een voormalige kerk in hartje Nijmegen. Het hotel heeft een unieke bar en een eigen restaurant en telt zes suites, allemaal ingericht door Lusco Fusco design. Bij het binnenkomen van de kamer maken de vele theelichtjes en de brandende open haard indruk. Op elke kamer staat een Nespressomachine en een moderne iMac waarmee je op internet kunt surfen, mails ophalen, muziek beluisteren en gratis een film bekijken.

PRAKTISCHE INFO
Nederland
| Internet: www.holland.com
Toerisme Nijmegen
| Internet: www.regioarnhemnijmegen.nl

Neem de trein
De gemakkelijkste en snelste manier om naar Nijmegen of Arnhem te reizen is met de IC-trein. Van Antwerpen Centraal tot Nijmegen doet de trein er 2u14 min over, tot Arnhem een tiental minuten meer met slechts één overstap in Roosendael.
Internet: www.nmbs.be

Overnachten
Hotel Manna
: www.manna-nijmegen.nl

Foto’s: © Twan Verrijt | Marc VC | De Hemel Nijmegen | Vlad Costras

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *