In het spoor van Don Quichot

Cervantes draait zich om in zijn graf als hij ooit te weten komt dat zijn Don Quichot vandaag de basis is van een lucratieve goudmijn in de toeristische regio waar zijn ingebeelde ‘hidalgo’ lang geleden het onrecht in de wereld probeerde uit te roeien. Welkom in Castilië-La Mancha!

Na de Bijbel is De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha het meest verkochte boek ter wereld. De Spaanse schrijver Miguel de Cervantes publiceerde zijn charmerende ridderroman al in 1605. Hij wordt nog steeds gretig gelezen. Ondanks het overdonderende succes dat het boek vandaag geniet, stierf zijn schrijver weliswaar in de grootste armoede.

De dolende ridder achterna
In de Spaanse regio Castilië-La Mancha komen de verhalen en geesten van Cervantes’ helden nog om iedere hoek kijken. Don Quichot op een uitgemergeld paard en zijn dienaar Sancho Panza op een ezeltje zijn de steeds weerkerende iconen langs een toeristische route die alle – en zelfs nog meer – plaatsen aandoet die in het boek voorkomen. ‘Om de meer dan 2000 km lange, gefragmenteerde route In de voetsporen van Don Quichot uit te rijden, heb je minstens tien dagen nodig’, beweert Cristina Lopez de Lerma Morales. Zij is onze gids bij een (korte) verkenningstocht op deze vrij onbekende maar toch zo boeiende vakantiebestemming.

Toledo. © Daniel Viñé Garcia

Toledo. © Daniel Viñé Garcia

Multiculturele smeltkroes
Vanuit Brussels Airport brengt Air Europe ons in iets meer dan twee uur tot in Madrid. Na een comfortabele vlucht zetten we voet aan grond in de hoofdstad van Spanje en reizen we vlotjes door naar Toledo, de belangrijkste stad in de regio Castilië-La Mancha. We passeren daarbij Esquivias: hier hertrouwde Cervantes en heeft hij ook enkele jaren gewoond.

Voorbeeldstad
Toledo is een doolhof van levende en gedeelde geschiedenis. De stad kan als voorbeeld dienen voor hoe je de huidige universele problemen van samenleving en vrede best aanpakt. De historische erfenis van co-existentie en tolerantie van drie conflictueuze culturen – de joodse, christelijke en islamitische – is er nog altijd voelbaar. Ook monumenten in de bouwstijl van die drie culturen zijn in Toledo respectvol bewaard gebleven. De stad zelf is tot werelderfgoed verklaard.

Cervantes en zijn muze Dulcinea. © Escapada Rural

Cervantes en zijn muze Dulcinea in El Toboso. © Escapada Rural

Ridderlijke pleisterplekken
Het contrast van het monumentale Toledo met het kleinschalige El Toboso kan niet groter zijn. Hier toverde Cervantes Don Quichots muze Dulcinea tevoorschijn. Het plaatsje wordt vermeld in een aantal passages in het tweede deel van de roman. We bezoeken er het Cervantesmuseum waar de essentie van het beroemde meesterwerk uit de wereldliteratuur wordt verzameld. In vertalingen uit veel landen ligt het boek er tentoongesteld. In het dorpje passeren regelmatig pelgrims op weg naar Santiago de Compostella.

Los Molinos van Don Quichot. © Peter Pribylinec

Los Molinos van Don Quichot. © Peter Pribylinec

Het personage ontrafeld
Het is maar een stapje naar Campo de Criptana, een van de meest bekende gehuchten van La Mancha. Op deze plaats ging Don Quichot zijn gevecht aan met de windmolens die hij voor reuzen aanzag. Los Molinos behoren eveneens tot het werelderfgoed. Het Museum van de Hidalgo in Alcazar de San Juan laat ons zien hoe een Spaanse edelman in de tijd van Don Quichot leefde. Daar ontdekken we ook wat Miguel de Cervantes inspireerde toen hij het personage van Don Quichot creëerde.

Museo del Hidalgo in Alcazar de San Juan. © Jorge Solana

Museo del Hidalgo in Alcazar de San Juan. © Jorge Solana

Schrijver achter de tralies
Hoe gelauwerd Cervantes na zijn dood ook zou worden, het neemt niet weg dat hij een tijdlang in de gevangenis zat. Omdat hij een vrouw die niet de zijne was het hof gemaakt zou hebben, belandde hij achter de tralies in Argamasilla de Alba. Belangrijker is dat Cervantes tijdens die gevangenschap het verhaal van zijn dolende ridder begon te schrijven.

Corral de Comedias in Almagro. © Juan Manuel Mateos

Corral de Comedias in Almagro. © Juan Manuel Mateos

Toost op Cervantes
In Almagro bewonderen we het wereldbefaamde openluchttheater Corral de Comedias en in natuurpark Las Lagunas de Ruidera vergapen we ons aan de overgang van lagunes naar prachtige watervallen. Puerto Làpice geeft ons de gelegenheid tot het drinken van een glas in de herberg waar volgens de roman Don Quichot zich door de waard tot ridder liet slaan. In Alcala de Henares lopen we aan het slot van onze kennismakingstrip vanzelfsprekend nog langs het geboortehuis van Cervantes, vooraleer we het ‘voetspoor van Don Quichot’ verder laten voor wat het overwaard is.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Spaanse dienst voor toerisme | www.spain.info
Land van Quichot (Pais del Quijote) | paisdelquijote.es
Bereikbaarheid
Vliegtuig | www.aireuropa.com
Met de auto | Madrid-Toledo: ca. 90 km
Bezienswaardigheden
Geboortehuis van Cervantes | Museo casa natal de Cervantes
Argamasilla de Alba | Turismo Argamasilla de Alba
Campo de Criptana | www.campodecriptana.info
Toledo | Turismo Toledo
Overnachten
Hotel El Cigarral del Bosque | www.hotelcigarralelbosque.com
Parador Nacional de Almagro | www.parador.es/es/paradores/parador-de-almagro
Parador Nacional de Alcalà | www.parador.es/es/paradores/parador-de-alcala-de-henares
Eten en drinken
Restaurant La Abadia | www.abadiatoledo.com
Campo de Criptana | www.campodecriptana.info

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *