Eilandhoppen op de Azoren: vulkanisch São Jorge

De Azoren zijn hip. Reclamespots beloven een aards paradijs op slechts 4 uur vliegen van Vlaanderen. Buiten het weerbericht weet Reisreporter Sien niets van deze eilanden. Tijd om daar verandering in te brengen! Op São Jorge ontdekt ze een nieuw landschap.

Vulkaan verjaagt inwoners São Jorge
Na een tocht van zo’n 2 uur met de ferry arriveren we op het volgende eiland: São Jorge. Dit eiland biedt verschillende mogelijkheden voor boeiende wandelingen. Hoef ik je nog te vertellen dat ook hier de natuur prachtig is? Mijn gids Eduardo vertelt me over de moeilijke geschiedenis van de eilandbewoners. Die hebben het niet makkelijk gehad door de zeer actieve vulkaan op het eiland. Door talloze uitbarstingen moesten de inwoners vaak vluchten en nadien hun hele dorp heropbouwen.

De vulkaan van São Jorge

De vulkaan van São Jorge

Vulkaanuitbarsting creëert uniek landschap
Toch ontstonden dankzij die uitbarstingen prachtige natuurfenomenen. We stoppen aan een bekend viewpoint en ik kijk uit over de Fajãs, een landschap van steile kliffen en vruchtbare landtongen, gemaakt door lavastromen die in de oceaan stolden. Fantastisch hoe rustig je op zulke natuurplaatsen wordt. Ik geloof graag dat mensen op de Azoren heel oud kunnen worden. Het gevoel van vrijheid en een schijnbaar zorgeloos leven, ver weg van de tijdsdruk en werkstress, staat hier centraal en dat doet wat met een mens!

Paradijs voor kaasliefhebbers
Terwijl ik geniet van deze prachtige fenomenen, maakt Eduardo me erop attent dat onze tijd helaas beperkt is. Ik moet dus keuzes maken. Omdat ik een fervente kaasliefhebber ben, besluiten we de lokale kaasmakerij een bezoekje te brengen. São Jorge staat bekend om zijn kazen, die al over de hele wereld belangstelling opwekten. De kaasexport draait op volle toeren en vormt dezer dagen een zeer belangrijke bron van inkomsten voor dit eiland.

De Fãjas met z'n steile kliffen van lava

De Fãjas met z’n steile kliffen van lava

Ruiken en proeven
De ontvangst in de kaasfabriek is zeer hartelijk. We krijgen de hele uitleg in (vooral) geuren en kleuren. Geen moeite is te veel om de productie van de kaas toe te lichten. Wat zijn de mensen hier enthousiast, warm en gastvrij! Na een grondige rondleiding komt eindelijk het moment om de kaas eens te proeven. Ik verzeker je, die is fantastisch! Ongelooflijk hoe ze deze smaken op natuurlijke wijze creëren. Kaasliefhebbers, hier moet je zijn!

Op Pico staat wijnbouw centraal
Kon ik de tijd toch maar even stilzetten, flitst het door mijn hoofd als we alweer moeten doorreizen naar het laatste eiland dat we gaan bezoeken. Op Pico is wijnbouw al wat de klok slaat en dat zorgt voor unieke landschappen. Door een teveel aan lavastenen moest er een praktische oplossing worden gezocht. Daarom zijn de wijnboeren deze stenen gaan gebruiken om percelen mee af te bakenen. Het zorgt voor verrassende uitzichten.

Uitzicht op de wijnplantages in Pico

Uitzicht op de wijnplantages in Pico

Beleef de wijnproductie mee
We bezoeken het plaatselijke wijnmuseum in een voormalig karmelietenklooster dat je terugflitst in de tijd om de hele geschiedenis van de wijnproductie te volgen. Niet onbelangrijk: in de omgeving van de wijnplantages kan je genieten van prachtige uitzichten! In de tuinen van het museum staan tal van 100-jarige drakenbomen. Deze boomsoort, die niet snel genoeg groeide als beschutting tegen de zon, verdween bijna door het vele kappen. Vandaag gaat men er in de Azoren prat op de grootste concentratie drakenbomen van Europa te hebben.

Walvistanden graveren unieke kunstwerken
Onze wandeltocht brengt ons naar het vreedzame dorpje Lajes do Pico aan de kust, dat ons opnieuw trakteert op een fenomenaal uitzicht over de zee. Hier is ook een walvismuseum gelegen. Grote aandachtstrekker in dit museum is de tentoonstelling van tanden en botten van walvissen. Die gebruikten de inwoners om heuse handwerkjes te maken. Met walvisbotten en -tanden graveerde men kleine kunstwerkjes. Het loont de moeite om de expo eens te bezoeken.

Walvissen spotten, in het echt of in het museum

Walvissen spotten, in het echt of in het museum

Een lekkere keuken
Als afsluiter besluiten we als rasechte bourgondiërs in een plaatselijk restaurantje een maaltijd te nuttigen. De keuken van de Azoren is fantastisch. Ik raad je graag aan een hotel te boeken zonder maaltijden, want de lokale restaurants zijn uitstekend! Ze werken voornamelijk met buffetten, waar je kan kiezen uit vlees of vis. Handig noem ik dat. Voor geen geld geniet je van een menu met plaatselijke specialiteiten.

Wisselvallig microklimaat
Tot slot nog een tip: het ‘vier seizoenen in één dag’-verhaal dat je vaak hoort over de Azoren, is geen fabeltje. Door het microklimaat is het wel degelijk mogelijk dat je verschillende weersomstandigheden over je hoofd krijgt op enkele uren tijd. Aangepaste kleding is dus aan te raden. Maar ik onthoud toch vooral dat het slechts 4 uur vliegen is naar het aards paradijs! Wie graag geniet van natuur en rust, kan terecht op deze eilanden. De Azoren zien mij zeker nog terug!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
De Azoren vormen een archipel in de Atlantische Oceaan tussen het Iberisch Schiereiland en het Amerikaanse continent en bevinden zich op een afstand van circa 1448 km van Portugal. Deze archipel bestaat uit negen bewoonde eilanden die samen een autonome regio van de republiek Portugal uitmaken. De Azoren hebben een totale oppervlakte van 2247 km² en tellen ca. 250 000 inwoners. (bron Wikipedia | Azoren)
Toerisme Azoren | www.visitportugal.com | www.visitazores.com/en | www.azores.com

Foto’s: © Paulo Borges | Malte | Andrea88 | Antonio Vidigal | Claudia VanZanten | Bruno Ázera

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *