Barok, zilver en Mexicaanse koffie: je eerste stappen in Guanajuato

Guanajuato telt meer dan 70.000 inwoners, ligt op bijna 2.000 meter hoogte boven zeeniveau en wordt door veel bezoekers als een van de mooiste steden in Mexico bejubeld. Geen wonder ook als je weet dat de stad met maar liefst vier criteria op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat te pronken.

Guanajuato, hoofdstad van de gelijknamige Mexicaanse staat, is een postkaart. De glooiende heuvels zijn er versierd met felgekleurde gebouwen en charmante huisjes, wat een indrukwekkend uitzicht geeft waar je ook staat. Het is dan ook geen verspilde tijd om gewoon rond de dwalen in de stad via de kronkelende heuvels, geplaveide straten en verborgen trappen.

Puzzelstukken
Je kan het gebied het best omschrijven als een puzzel die bestaat uit willekeurige stukken maar die verbazend goed bij elkaar passen. Toeristen verkennen vaak de omgeving zonder te weten waar naartoe, ondanks het makkelijk verdwalen is in Guanajuato. Een algemene regel om dat te vermijden is naar beneden te wandelen, zo kom je terug in het centrum en grootste deel van de stad terecht.

Het kleurrijke centrum van de stad. © Andrés Hernández Balderas

Het kleurrijke centrum van de stad. © Andrés Hernández Balderas

Treinrit door de bergen
Wil je echt ten volle ontspannen genieten van de uitzichten op de omgeving? Spring dan op het treintje en volg de kapelspoorbaan dat langs de zijkanten van de bergen zich een weg naar boven zoekt. De eindbestemming vormt de ideale uitvalbasis om de weidse landschappen om je heen volledig in je op te nemen.

Barok op wereldschaal
Terwijl je op verkenning gaat in de stad, vergeet dan zeker niet te kijken naar de knappe architectuur. Je vind er prachtige voorbeelden uit de Barokperiode in America terug zoals de indrukwekkende Templo de la Compañiá kerk. Een ander mooi staaltje Spaanse Barok zie je dan weer in de La Valenciana kerk, die je kan betreden om het houtsnijwerk en de schilderijen te bewonderen.

Zilverwerk
Guanajuato bruist van de cultuur, mede dankzij haar status als stad van de zilvermijnbouw. De Mexicaanse stad ontstond in 1559. Midden jaren 1600 werd er voor het eerst zilver ontdekt waardoor de mijn La Valenciana al snel het levenslicht zag en een van de meest actieve zilvermijnen ter wereld werd. Vandaag is La Valenciana niet meer operationeel, maar als toerist kun je er wel nog aan begeleide tours deelnemen. Dompel jezelf onder in het mijnwerkersbestaan en daal zelf naar beneden om de smalle doorgangen en het historisch boorapparatuur van dicht bij te bekijken.

Theaters zijn erg populair in Guanajuato. © Photografika Branding Visual

Theaters zijn erg populair in Guanajuato. © Photografika Branding Visual

Cultureel uitje
Nog een trekpleister in de stad is Alhóndiga de Granaditas, een voormalig pakhuis waar graan werd bewaard maar dat nu dienst doet als museum voor kust en geschiedenis. Hier steek je beslist iets op over de cultuur van de stad. Voor meer ontspanning kan je dan weer terecht in de vele gerenommeerde theaters die verspreid liggen in heel Guanajuato.

Plaatselijke koffie
De honger stillen kan op zowat elke straathoek en ook met zowat elk gerecht. De vele straatverkopers helpen je graag uit de nood met zelfgemaakte traditionele gerechten. En ook op de lokalen markten vind je genoeg verse ingrediënten om zelf je potje te koken. Wat je ook eet of drinkt, vergeet zeker niet te genieten van een verse kop authentieke Mexicaanse koffie!

Meer info: www.visitmexico.com/en/guanajuato

Coverfoto: © Mariano Lopez

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *