Gran Canaria weet je te verrassen in de herfst

Aan zon, zand en zee is er geen gebrek in Gran Canaria. Toch heeft het eiland heel wat meer te bieden: met brede stranden en beschermde duinen in het zuiden, ruige vulkaantoppen in het centrum en de vruchtbare plantages in het noorden bezit Gran Canaria een enorm gevarieerd landschap.

Minicontinent
Jammer genoeg heeft het massatoerisme met zijn bouwexplosie aan de kust het eiland kwetsbaar gemaakt. Daarom besloot Unesco in 2005 Gran Canaria op de lijst van de Wereldbiosfeerreservaten te plaatsen. Men hoopt hiermee de verdere vernietiging en versnippering van de rijke leefomgeving van flora en fauna tegen te gaan. Er geldt nu een bouwstop voor toeristische megaprojecten. Met een oppervlakte van maar 1.560 km² spreken we al van een ‘minicontinent’. Laten we eens opsommen waarom wij dit grote eiland een ideale vakantiebestemming vinden in de herfst. We maakten een top zes van de mooiste sites van dit eiland.

Roque Nublo op Gran Canaria. © Moritz Wicklein

Roque Nublo op Gran Canaria. © Moritz Wicklein

1. De Roque Nublo
Rond de Pico de las Nieves (1.949 m), de hoogste top van het eiland, liggen kraters van uitgedoofde vulkanen en de basalten monoliet Roque Nublo. Op een hoogte van 1.813 meter rijst deze harde rots van 70 meter hoog op in het landschap en is het bij helder weer van ver te zien. Een wandeling brengt je van de parking langs grote rotsblokken en betoverende vergezichten naar de voet van de rots (2 uur/niet te zwaar).

Caldera de Bandama. © Gonzalo Royo

Caldera de Bandama. © Gonzalo Royo

2. Caldera de Bandama
Via een bochtige weg vanuit Telde (dichtbij Las Palmas) bereik je de krater van de vroegere Bandamavulkaan. Ontstaan door een enorme explosie bezit hij met zijn diameter van 1 kilometer en een diepte van 240 meter een van de grootste kraters ter wereld. Van boven geniet je van een prachtig uitzicht maar je kunt ook afdalen via een steil pad tot helemaal beneden. Daar staat nog het oude gebouwtje en de druivenpers van de Nederlandse koopman Van Damme die hier in de jaren 1700 een wijngaard begon. ‘Bandama’ is een verbastering van zijn naam.

Cenobio de Valeron. © El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video

Cenobio de Valeron. © El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video

3. Cenobio de Valeron
In het noorden ligt een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden: 350 prehistorische rotsvertrekken in lavasteen die de Guanchen (oorspronkelijke bewoners) hier uitgehouwen hebben in de natuurlijke welving van een rotswand. Het geheel doet wat denken aan een honingraat. Via een trap midden in een prachtig vulkanisch landschap geraak je er.

Las Dunas de Maspalomas. © Manuel Marrero

Las Dunas de Maspalomas. © Manuel Marrero

4. Las Dunas de Maspalomas
Je kunt een prachtige wandeling maken door dit wondermooie natuurreservaat van enkele vierkante kilometer duinen die tot een anderhalve kilometer ver doordringen in het binnenland. Te midden van metershoge duinen waant men zich even in de Sahara. Door de wind en aanvoer van kalkzand veranderen ze voortdurend van vorm. De mooiste wandeling (2 uur heen en terug) begint aan de achterzijde van Hotel Riu Palace (Playa del Ingles) in de richting van de vuurtoren van Maspalomas.

Jardin Canario. © hefegraphie

Jardin Canario. © hefegraphie

5. Jardin Canario
Niet ver van Las Palmas kunt u (gratis) de grootste botanische tuin bezoeken van Spanje, ingericht door een Zweed in 1952. In deze tuin groeit en bloeit een indrukwekkende collectie van meer dan 2000 in- en uitheemse plantensoorten. Tussen vijvers en watervallen staan talrijke palmen en cactussen van heel klein tot meer dan 10 meter hoog.

Barranco de Guayadeque. © Raul Garcia

Barranco de Guayadeque. © Raul Garcia

6. Barranco de Guayadeque
Een barranco is een ravijn die vanuit de hoogste berg in de richting van de kust uitwaaiert. Dankzij de afvoer van regenwater zijn het groene, vruchtbare gebieden. Vanuit Aiguïmes (fraai historisch centrum) bereik je deze barranco: met zijn lengte van 20 kilometer is het een van de meest imposante ravijnen. Halverwege zijn er in de rode rotswand bewoonde grotten waarin ook de oorspronkelijke bewoners leefden.

Onze tips in steden en dorpjes
– Las Palmas is nu niet onmiddellijk een mooie historische stad. Enkel de wijk Vegueta heeft mooie oude huizen en pleinen (plaza Santa Ana). De Casa de Colon (Huis van Columbus) is er een voorbeeld van: het was mogelijk het logeeradres van Columbus op de vooravond van zijn expeditie.
– Schilderachtige en typische Canarische dorpjes zijn Fataga, Santa Lucia, het kuststadje Arigana, het waterstadje Firgas en het rumstadje Arucas.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Gran Canaria
| Internet: www.grancanaria.com
Overnachten
Hotel Vital Suites | 35100 Playa Del Ingles | Gran Canaria
E-mail: [email protected] | Internet: www.dunashotels.com

Coverfoto: © Miguel Diaz Ojeda

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *