30 monumentale vakantiewoningen in de Lage Landen

Op zondag 11 september is het Open Monumentendag. Dan stellen verschillende monumenten en erfgoedgebouwen hun deuren open voor nieuwsgierige passanten. Maar hoe zou het zijn om in zo’n monumentale woning te overnachten? Belvilla vroeg zich hetzelfde af en bedacht de oplossing. In deze 30 vakantiewoningen in België en Nederland is het verleden nooit ver weg.

1. Voor een topvakantie aan zee en in een prachtig monument reis je naar Middelkerke. Daar staat midden in een beschermd duingebied, een volledig gerenoveerde art-deco woning uit 1924. De villa, van de hand van architect Georges Vivenoy, was lange tijd eigendom van De Lijn en ooit woonde er de chef van het tractiestation van de Kusttram met zestien kinderen! De villa heeft de status van een geklasseerd monument op slechts vijftig meter van het strand. (Huiscode BE-8430-41)

1. Voor een topvakantie aan zee en in een prachtig monument reis je naar Middelkerke. Daar staat midden in een beschermd duingebied, een volledig gerenoveerde art-deco woning uit 1924. De villa, van de hand van architect Georges Vivenoy, was lange tijd eigendom van De Lijn en ooit woonde er de chef van het tractiestation van de Kusttram met zestien kinderen! De villa heeft de status van een geklasseerd monument op slechts vijftig meter van het strand. (Huiscode BE-8430-41)

2. Aan de andere kant van Vlaanderen ligt de Voerstreek en ook daar kun je een unieke vakantiewoning mét historisch karakter huren. Het gebouw dateert uit 1734 en heeft sinds die tijd de meest uiteenlopende functies, van een limonadefabriek tot een plek voor dames van plezier. De sfeer van weleer proef je door het hele huis en vele gasten roemen de warme, huiselijke inrichting. Het golvende landschap rondom, ideaal om te fietsen en te wandelen, krijgen ze er extra bovenop. (Huiscode BE-3790-19)

2. Aan de andere kant van Vlaanderen ligt de Voerstreek en ook daar kun je een unieke vakantiewoning mét historisch karakter huren. Het gebouw dateert uit 1734 en heeft sinds die tijd de meest uiteenlopende functies, van een limonadefabriek tot een plek voor dames van plezier. De sfeer van weleer proef je door het hele huis en vele gasten roemen de warme, huiselijke inrichting. Het golvende landschap rondom, ideaal om te fietsen en te wandelen, krijgen ze er extra bovenop. (Huiscode BE-3790-19)

3. In de regio rond Spa, in de Luikse Ardennen ligt de voormalige conciërgewoning van een kasteel die helemaal is gerestaureerd en verbouwd tot vakantiewoning. De plek is zo mooi dat zelfs de Franse auteur Victor Hugo erdoor werd geïnspireerd. Het huis is comfortabel ingericht. Via een brug kom je bij de ingang en voor de slaapkamers ga je langs draaitrappen omhoog. Een reis terug in de tijd! (Huiscode BE-4860-03)

3. In de regio rond Spa, in de Luikse Ardennen ligt de voormalige conciërgewoning van een kasteel die helemaal is gerestaureerd en verbouwd tot vakantiewoning. De plek is zo mooi dat zelfs de Franse auteur Victor Hugo erdoor werd geïnspireerd. Het huis is comfortabel ingericht. Via een brug kom je bij de ingang en voor de slaapkamers ga je langs draaitrappen omhoog. Een reis terug in de tijd! (Huiscode BE-4860-03)

4. Een vakantiewoning voor tien personen in een gerestaureerde watermolen en geklasseerd door monumentenzorg. Van binnen en buiten herinneren diverse elementen nog aan de vroegere functie. Dit pand ligt langs een van de mooiste rivieren van ons land, in de provincie Namen. Op de Hermeton kun je varen en de vallei biedt enorm veel wandelmogelijkheden. Er zijn excursies bij de vleet: naar de grotten van Han, naar Dinant, Hastière, Maredsous en naar tal van culturele sites. (Huiscode BE-5680-01)

4. Een vakantiewoning voor tien personen in een gerestaureerde watermolen en geklasseerd door monumentenzorg. Van binnen en buiten herinneren diverse elementen nog aan de vroegere functie. Dit pand ligt langs een van de mooiste rivieren van ons land, in de provincie Namen. Op de Hermeton kun je varen en de vallei biedt enorm veel wandelmogelijkheden. Er zijn excursies bij de vleet: naar de grotten van Han, naar Dinant, Hastière, Maredsous en naar tal van culturele sites. (Huiscode BE-5680-01)

5. Deze knusse vakantiecottage, gelegen aan de rand van het dorp Waimes in een rustige buurt, bevindt zich in een bijzondere hoeve uit de 18de eeuw. Nu is het een monument, maar vroeger was het een peketdistilleerderij waar peket gemaakt werd, een Luikse sterke drank bekend in de streek. Hier overnacht je bovendien in een van de laatste authentieke vierkanthoeves. Waimes ligt midden in de Ardennen, aan de rand het natuurpark van de Hoge Venen, ideaal voor een wandeling! (Huiscode BE-4950-212)

5. Deze knusse vakantiecottage, gelegen aan de rand van het dorp Waimes in een rustige buurt, bevindt zich in een bijzondere hoeve uit de 18de eeuw. Nu is het een monument, maar vroeger was het een peketdistilleerderij waar peket gemaakt werd, een Luikse sterke drank bekend in de streek. Hier overnacht je bovendien in een van de laatste authentieke vierkanthoeves. Waimes ligt midden in de Ardennen, aan de rand het natuurpark van de Hoge Venen, ideaal voor een wandeling! (Huiscode BE-4950-212)

6. Dit voormalige gerechtshof uit de 18de eeuw is een locatie met geschiedenis. Van het gebouw werd zelfs al melding gemaakt in de 14de eeuw. Een blauwe steen, eiken balken en een openhaard typeren de vakantiewoning die aan de oever van een riviertje ligt, op twee stappen van de Ourthe en op tien minuten van Durbuy. (Huiscode BE-4180-17)

6. Dit voormalige gerechtshof uit de 18de eeuw is een locatie met geschiedenis. Van het gebouw werd zelfs al melding gemaakt in de 14de eeuw. Een blauwe steen, eiken balken en een openhaard typeren de vakantiewoning die aan de oever van een riviertje ligt, op twee stappen van de Ourthe en op tien minuten van Durbuy. (Huiscode BE-4180-17)

7. In het hart van Herve ligt deze bijzondere kasteelwoning met plaats voor 14 personen. Het knappe landhuis werd volledig gerenoveerd en gemoderniseerd en beschikt over een Turks stoombad, jacuzzi en verwarmd privézwembad. Het kasteel ligt in de buurt van het dorp Cremont-sur-Berwinne en in de omgeving van verschillende golfbanen, grotten en andere te bezoeken kastelen. (Huiscode BE-4890-02)

7. In het hart van Herve ligt deze bijzondere kasteelwoning met plaats voor 14 personen. Het knappe landhuis werd volledig gerenoveerd en gemoderniseerd en beschikt over een Turks stoombad, jacuzzi en verwarmd privézwembad. Het kasteel ligt in de buurt van het dorp Cremont-sur-Berwinne en in de omgeving van verschillende golfbanen, grotten en andere te bezoeken kastelen. (Huiscode BE-4890-02)

8. Le Moulin d’Annevoie is een karakteristiek en volledig gerestaureerde watermolen uit de 17de eeuw. Dit groepshuis, verborgen tegen de grens van de Ardennen, biedt plaats voor 32 personen. Van hieruit geniet je van een prachtig uitzicht en directe toegang tot de tuinen van Annevoie. Bovendien bieden de watervallen in de tuin van de vroegere molen een heerlijke bron van verkoeling tijdens de zomer. (Huiscode BE-5537-11)

8. Le Moulin d’Annevoie is een karakteristiek en volledig gerestaureerde watermolen uit de 17de eeuw. Dit groepshuis, verborgen tegen de grens van de Ardennen, biedt plaats voor 32 personen. Van hieruit geniet je van een prachtig uitzicht en directe toegang tot de tuinen van Annevoie. Bovendien bieden de watervallen in de tuin van de vroegere molen een heerlijke bron van verkoeling tijdens de zomer. (Huiscode BE-5537-11)

9. Deze luxueuze villa ligt in het centrum van Tielt, in het Brugse Ommeland. Het is een echt 18de-eeuws baljuwhuis en staat op de lijst van historisch erfgoed. Vandaag de dag ziet het er wel verbouwd uit compleet met een stijlvolle inrichting, waarbij het historische karakter werd behouden. Dankzij de locatie kan je niet alleen het bruisende centrum van Tielt ontdekken, maar vormt dit ook het vetrekpunt van veel fiets- en wandelroutes. Bovendien liggen de culturele steden Brugge, Gent en Kortrijk binnen handbereik. (Huiscode BE-1032-01)

9. Deze luxueuze villa ligt in het centrum van Tielt, in het Brugse Ommeland. Het is een echt 18de-eeuws baljuwhuis en staat op de lijst van historisch erfgoed. Vandaag de dag ziet het er wel verbouwd uit compleet met een stijlvolle inrichting, waarbij het historische karakter werd behouden. Dankzij de locatie kan je niet alleen het bruisende centrum van Tielt ontdekken, maar vormt dit ook het vetrekpunt van veel fiets- en wandelroutes. Bovendien liggen de culturele steden Brugge, Gent en Kortrijk binnen handbereik. (Huiscode BE-1032-01)

10. Voor wie met de hele familie (maximum 36 personen) een vakantie wil hebben zonder pottenkijkers, is bij dit gerenoveerde luxueuze kasteel Marchin in de Ardennen aan het juiste adres. De ingerichte kamers zijn voorzien van alle comfort. Uitrusten kan in de verschillende leefruimtes bij het haardvuur of aan de piano. Meer animo is dan weer te vinden bij de poolbiljart of aan de tafeltennistafel. Alles slaapkamers zijn bovendien voorzien van een privébadkamer voor voldoende privacy. (Huiscode BE-1127-01)

10. Voor wie met de hele familie (maximum 36 personen) een vakantie wil hebben zonder pottenkijkers, is bij dit gerenoveerde luxueuze kasteel Marchin in de Ardennen aan het juiste adres. De ingerichte kamers zijn voorzien van alle comfort. Uitrusten kan in de verschillende leefruimtes bij het haardvuur of aan de piano. Meer animo is dan weer te vinden bij de poolbiljart of aan de tafeltennistafel. Alles slaapkamers zijn bovendien voorzien van een privébadkamer voor voldoende privacy. (Huiscode BE-1127-01)

11. Dit vakantiehuis bevindt zich in een bijgebouw van een landhuis in Roumont, opgericht in 1764 door Henri-Ignace Casaguy, een man met aanzien. Het domein, het kasteel en het vakantiehuis staan vanaf 1976 onder monumentenzorg door hun historische en artistieke waarden. Hier geniet je niet alleen van de rust, maar ook van voldoende ruimte en comfort voor een groep van maximaal 9 personen. Bovendien is dit de ideale uitvalbasis voor historische steden zoals Bastogne, Saint-Hubert en La-Roche-en-Ardenne en verschillende sportieve activiteiten. (Huiscode BE-6686-20)

11. Dit vakantiehuis bevindt zich in een bijgebouw van een landhuis in Roumont, opgericht in 1764 door Henri-Ignace Casaguy, een man met aanzien. Het domein, het kasteel en het vakantiehuis staan vanaf 1976 onder monumentenzorg door hun historische en artistieke waarden. Hier geniet je niet alleen van de rust, maar ook van voldoende ruimte en comfort voor een groep van maximaal 9 personen. Bovendien is dit de ideale uitvalbasis voor historische steden zoals Bastogne, Saint-Hubert en La-Roche-en-Ardenne en verschillende sportieve activiteiten. (Huiscode BE-6686-20)

12. Op een domein van één hectare vind je dit vakantiehuis dat deel uitmaakt van een voormalige kasteelhoeve, erkend patrimonium van België, in de uitgestrekte velden van de Condroz. De enorme tuin achter het huis met zwembad, poolhouse, vijver en wandelpaden zijn nog maar het begin als je arriveert. Want ook bij de inrichting is niets aan het toeval overgelaten: die straalt luxe en charme uit. (Huiscode BE-5352-04)

12. Op een domein van één hectare vind je dit vakantiehuis dat deel uitmaakt van een voormalige kasteelhoeve, erkend patrimonium van België, in de uitgestrekte velden van de Condroz. De enorme tuin achter het huis met zwembad, poolhouse, vijver en wandelpaden zijn nog maar het begin als je arriveert. Want ook bij de inrichting is niets aan het toeval overgelaten: die straalt luxe en charme uit. (Huiscode BE-5352-04)

13. Het is genieten geblazen in dit origineel vakantiehuis op de grens van de Belgische Ardennen en het stuwmeer van de Haute Sûre in Luxemburg. Deze oude pastorie midden in het kleine dorp Parette ligt op een hoogte van 470 meter wat prachtige vergezichten op het natuurpark en de Vallei van Attert, tot aan de St Martin kerk in Aarlen, oplevert. Het pand werd volledig gerenoveerd met traditionele materialen wat het huis een typische charme en klasse geeft. (Huiscode BE-6717-02)

13. Het is genieten geblazen in dit origineel vakantiehuis op de grens van de Belgische Ardennen en het stuwmeer van de Haute Sûre in Luxemburg. Deze oude pastorie midden in het kleine dorp Parette ligt op een hoogte van 470 meter wat prachtige vergezichten op het natuurpark en de Vallei van Attert, tot aan de St Martin kerk in Aarlen, oplevert. Het pand werd volledig gerenoveerd met traditionele materialen wat het huis een typische charme en klasse geeft. (Huiscode BE-6717-02)

14. Wat als je een oude parochieschool omtovert tot vakantiewoning? Dan krijg je dit. Oud Schooltje De Linde in Wijtschate werd oorspronkelijk gesticht door pastoor Blancke die de verfransing in deze streek vlakbij de Franse grens tegen wilde gaan. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het pand met de grond gelijk gemaakt om daarna terug opgebouwd te worden en tot 1976 dienst te doen als strikt gescheiden jongens- en meisjesschool. Het pand raakte in verval tot de huidige eigenaar het in 2000 kocht en liet renoveren. Het resultaat is knap: gebaseerd op de voormalige functie van het pand maar met een moderne twist. (Huiscode BE-8953-01)

14. Wat als je een oude parochieschool omtovert tot vakantiewoning? Dan krijg je dit. Oud Schooltje De Linde in Wijtschate werd oorspronkelijk gesticht door pastoor Blancke die de verfransing in deze streek vlakbij de Franse grens tegen wilde gaan. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het pand met de grond gelijk gemaakt om daarna terug opgebouwd te worden en tot 1976 dienst te doen als strikt gescheiden jongens- en meisjesschool. Het pand raakte in verval tot de huidige eigenaar het in 2000 kocht en liet renoveren. Het resultaat is knap: gebaseerd op de voormalige functie van het pand maar met een moderne twist. (Huiscode BE-8953-01)

15. Op een uitzonderlijk domein van 1 hectare in Ohey, de Ardennen, ligt dit chique vakantiehuis compleet met verwarmd buitenzwembad en luxueus poolhouse. Het huis maakt deel uit van een beschermde kasteelhoeve (erkend patrimonium van België), gelegen in de uitgestrekte velden van de Condroz. De smaakvol ingerichte woning biedt plaats voor 20 personen en leent zich uitstekend voor bedrijven. (Huiscode BE-5352-02)

15. Op een uitzonderlijk domein van 1 hectare in Ohey, de Ardennen, ligt dit chique vakantiehuis compleet met verwarmd buitenzwembad en luxueus poolhouse. Het huis maakt deel uit van een beschermde kasteelhoeve (erkend patrimonium van België), gelegen in de uitgestrekte velden van de Condroz. De smaakvol ingerichte woning biedt plaats voor 20 personen en leent zich uitstekend voor bedrijven. (Huiscode BE-5352-02)

16. Dit knusse vakantiehuisje bevindt zich in het kleine dorpje Benneveld. De oude elementen in het vakantiehuisje zorgen ervoor dat het een authentieke uitstraling krijgt. Na een mooie wandeling of een dagje uit kan er uitgerust worden op het overdekte terras. Benneveld ligt te midden van de regio ‘Magisch Drenthe’ waar veel bezienswaardigheden te vinden zijn. Vanuit het vakantiehuis loop of fiets je direct de natuur in. Puur genieten! (Huiscode NL-7856-02)

16. Dit knusse vakantiehuisje bevindt zich in het kleine dorpje Benneveld. De oude elementen in het vakantiehuisje zorgen ervoor dat het een authentieke uitstraling krijgt. Na een mooie wandeling of een dagje uit kan er uitgerust worden op het overdekte terras. Benneveld ligt te midden van de regio ‘Magisch Drenthe’ waar veel bezienswaardigheden te vinden zijn. Vanuit het vakantiehuis loop of fiets je direct de natuur in. Puur genieten! (Huiscode NL-7856-02)

17. In het Zuid-Limburgse Slenaken staat een Rijksmonumentale hoeve uit 1741. Er zijn twee vakantiewoningen in dit monument, gerealiseerd in de voormalige koestal. Handig voor zij die bijvoorbeeld met twee gezinnen op vakantie willen. De streek wordt ook wel eens de Tuin van Nederland genoemd omwille van de glooiende heuvels en de kabbelende beekjes. (Huiscodes NL-6277-02 en NL-6277-03)

17. In het Zuid-Limburgse Slenaken staat een Rijksmonumentale hoeve uit 1741. Er zijn twee vakantiewoningen in dit monument, gerealiseerd in de voormalige koestal. Handig voor zij die bijvoorbeeld met twee gezinnen op vakantie willen. De streek wordt ook wel eens de Tuin van Nederland genoemd omwille van de glooiende heuvels en de kabbelende beekjes. (Huiscodes NL-6277-02 en NL-6277-03)

18. Op naar Katwijk, Zuid-Holland voor een vakantie met stijl, in een schitterende woning voor 12 personen, op maar tien minuten fietsen van het strand. Ook hier is het elke dag Monumentendag want deze vakantiewoning is gebouwd als herenhuis en deed later dienst als raadhuis, met een monumentale trap die er nog altijd staat. (Huiscode NL-5537-01)

18. Op naar Katwijk, Zuid-Holland voor een vakantie met stijl, in een schitterende woning voor 12 personen, op maar tien minuten fietsen van het strand. Ook hier is het elke dag Monumentendag want deze vakantiewoning is gebouwd als herenhuis en deed later dienst als raadhuis, met een monumentale trap die er nog altijd staat. (Huiscode NL-5537-01)

19. Altijd al eens willen logeren op een landgoed? In Noord-Brabant vind je een statig landhuis waar je met vier personen kan verblijven. Vanbinnen geven diverse designelementen het een hedendaags karakter, terwijl het gebouw zelf ruim driehonderd jaar terug gaat. De natuur van de Loonse en Drunense Heide nodigt uit voor een wandeling en ook pretparken en diverse steden zijn nabij. (Huiscode NL-0001-04)

19. Altijd al eens willen logeren op een landgoed? In Noord-Brabant vind je een statig landhuis waar je met vier personen kan verblijven. Vanbinnen geven diverse designelementen het een hedendaags karakter, terwijl het gebouw zelf ruim driehonderd jaar terug gaat. De natuur van de Loonse en Drunense Heide nodigt uit voor een wandeling en ook pretparken en diverse steden zijn nabij. (Huiscode NL-0001-04)

20. Dit karakteristiek Commandeurshuis staat synoniem voor een knus, vrijstaand vakantiehuis dat dateert uit 1684. Het dankt zijn naam aan de rijke walvisvaarthistorie van Ameland. De woning werd volledig gerenoveerd met behoud van het authentieke karakter: let vooral op de typische boerderijdeur en de kenmerkende tegeltjes met blauwe afbeeldingen. Je slaapt hier pal in het centrum van het plaatsje Nes, op anderhalve kilometer van het strand. (Huiscode NL-9163-07)

20. Dit karakteristiek Commandeurshuis staat synoniem voor een knus, vrijstaand vakantiehuis dat dateert uit 1684. Het dankt zijn naam aan de rijke walvisvaarthistorie van Ameland. De woning werd volledig gerenoveerd met behoud van het authentieke karakter: let vooral op de typische boerderijdeur en de kenmerkende tegeltjes met blauwe afbeeldingen. Je slaapt hier pal in het centrum van het plaatsje Nes, op anderhalve kilometer van het strand. (Huiscode NL-9163-07)

21. In Arnhem Gelderland ligt dit pittoreske koetshuis op landgoed De Lange Hut, gebouwd in 1915. 53 jaar later, in 1968, verwoestte een brand echter het hele domein, op het koetshuis gelukkig na. Het landgoed kwam in handen van de gemeente Arnhem dat het koetshuis uitriep tot gemeentelijk monument. De nieuwe eigenaren hebben het gebouw in de originele staat teruggebracht wat zorgt voor een huiselijke, moderne inrichting. Bovendien ligt dit vakantiehuis nabij Park De Hoge Veluwe waar talrijke wandel- en fietspaden liggen. (Huiscode NL-6816-01)

21. In Arnhem Gelderland ligt dit pittoreske koetshuis op landgoed De Lange Hut, gebouwd in 1915. 53 jaar later, in 1968, verwoestte een brand echter het hele domein, op het koetshuis gelukkig na. Het landgoed kwam in handen van de gemeente Arnhem dat het koetshuis uitriep tot gemeentelijk monument. De nieuwe eigenaren hebben het gebouw in de originele staat teruggebracht wat zorgt voor een huiselijke, moderne inrichting. Bovendien ligt dit vakantiehuis nabij Park De Hoge Veluwe waar talrijke wandel- en fietspaden liggen. (Huiscode NL-6816-01)

22. In het hart van de Achterhoek, in het centrum van de oude vestingstad Bredevoort ligt deze monumentale vakantiewoning. De voormalige boerderijen timmerwerkplaats dateren uit eind 1500. De kelder met kruisgewelf en de achtergevel van het huis zijn zelfs nog origineel uit die tijd. Een complete restauratie zorgde voor een comfortabel ingerichte vakantiewoning. Kom zeker ook eens buiten want het stadje Bredevoort heeft een rijke geschiedenis die het ontdekken waard is. Wist je dat Bredevoort vooral bekend staat als Boekenstad? Vele monumentale panden huisvesten nu boekenwinkels. (Huiscode NL-7126-02)

22. In het hart van de Achterhoek, in het centrum van de oude vestingstad Bredevoort ligt deze monumentale vakantiewoning. De voormalige boerderijen timmerwerkplaats dateren uit eind 1500. De kelder met kruisgewelf en de achtergevel van het huis zijn zelfs nog origineel uit die tijd. Een complete restauratie zorgde voor een comfortabel ingerichte vakantiewoning. Kom zeker ook eens buiten want het stadje Bredevoort heeft een rijke geschiedenis die het ontdekken waard is. Wist je dat Bredevoort vooral bekend staat als Boekenstad? Vele monumentale panden huisvesten nu boekenwinkels. (Huiscode NL-7126-02)

23. Dit vakantieadres ligt in één van de mooiste straten van de Leewarder binnenstad. Op nog geen minuut tijd wandel je naar het stadspark, de grachten en de beroemde kerktoren De Oldenhove. Maar eerst genieten van de slaapplek, natuurlijk. Die is ondergebracht in een gerenoveerd hoekpand uit 1758 en heeft een erg chique uitstraling. Het vakantiehuis is een rijksmonument en heeft splitlevelindeling, dat wil zeggen dat ongeveer 140 m² verdeeld wordt over 4 verdiepingen. Er is plaats voor vier personen. (Huiscode NL-8919-03)

23. Dit vakantieadres ligt in één van de mooiste straten van de Leewarder binnenstad. Op nog geen minuut tijd wandel je naar het stadspark, de grachten en de beroemde kerktoren De Oldenhove. Maar eerst genieten van de slaapplek, natuurlijk. Die is ondergebracht in een gerenoveerd hoekpand uit 1758 en heeft een erg chique uitstraling. Het vakantiehuis is een rijksmonument en heeft splitlevelindeling, dat wil zeggen dat ongeveer 140 m² verdeeld wordt over 4 verdiepingen. Er is plaats voor vier personen. (Huiscode NL-8919-03)

24. In een landelijke omgeving in het Gelderse Zoelen, aan het Amsterdam-Rijnkanaal, ligt deze karakteristieke boerderij. De fundamenten ervan dateren uit de 18e eeuw, omstreeks 1730. Het is tegenwoordig een monument, waarvan het boerenvoorhuis is ingericht als vakantiewoning. Daarnaast biedt het afwisselende landschap van de Betuwe volop mogelijkheden om het landleven te ervaren: je kan er wandelen en fietsen over slingerende dijkjes en je de rivier over laten zetten. Onderweg komt je niets dan fruitbomen, karakteristieke dorpjes en talloze historische kastelen en forten tegen. (Huiscode NL-4011-01)

24. In een landelijke omgeving in het Gelderse Zoelen, aan het Amsterdam-Rijnkanaal, ligt deze karakteristieke boerderij. De fundamenten ervan dateren uit de 18e eeuw, omstreeks 1730. Het is tegenwoordig een monument, waarvan het boerenvoorhuis is ingericht als vakantiewoning. Daarnaast biedt het afwisselende landschap van de Betuwe volop mogelijkheden om het landleven te ervaren: je kan er wandelen en fietsen over slingerende dijkjes en je de rivier over laten zetten. Onderweg komt je niets dan fruitbomen, karakteristieke dorpjes en talloze historische kastelen en forten tegen. (Huiscode NL-4011-01)

25. Dit charmant vakantiehuis stamt uit de 18de eeuw, meer bepaald 1711, en maakt deel uit van een oude boerderij. Dat zie je voornamelijk dankzij de buitenkant. Vanbinnen is alle moderne comfort aanwezig. Aan de ene kant ligt het op 50 meter afstand van het gezellige centrum van Nes, aan de andere kant kijk je vrij uit over de velden in de richting van de Waddenzee. Een mooie plek om je ontdekkingstocht op het eiland Ameland te beginnen. (Huiscode NL-2896-01)

25. Dit charmant vakantiehuis stamt uit de 18de eeuw, meer bepaald 1711, en maakt deel uit van een oude boerderij. Dat zie je voornamelijk dankzij de buitenkant. Vanbinnen is alle moderne comfort aanwezig. Aan de ene kant ligt het op 50 meter afstand van het gezellige centrum van Nes, aan de andere kant kijk je vrij uit over de velden in de richting van de Waddenzee. Een mooie plek om je ontdekkingstocht op het eiland Ameland te beginnen. (Huiscode NL-2896-01)

26. Dit is een kenmerkende kop-hals-rompboerderij uit 1861, met prachtig landelijke ligging in de weidse Friese Greidhoeke. De eigenaar bewoont het voorhuis en het andere gedeelte van de boerderij - een monument - is tegenwoordig ingericht als sfeervol, authentiek vakantiehuis met modern comfort. De boerderij ligt aan de route van de Elfstedentocht en is een prima uitgangspunt om fietsend, lopend of per boot de natuur en cultuur van Friesland te ervaren. (Huiscode NL-8635-01)

26. Dit is een kenmerkende kop-hals-rompboerderij uit 1861, met prachtig landelijke ligging in de weidse Friese Greidhoeke. De eigenaar bewoont het voorhuis en het andere gedeelte van de boerderij - een monument - is tegenwoordig ingericht als sfeervol, authentiek vakantiehuis met modern comfort. De boerderij ligt aan de route van de Elfstedentocht en is een prima uitgangspunt om fietsend, lopend of per boot de natuur en cultuur van Friesland te ervaren. (Huiscode NL-8635-01)

27. Deze statige Rijksmonumentale herenboerderij ligt op zo’n 500 meter afstand van het historische dorp Geesteren nabij Borculo en Lochem. Ze stamt uit 1476 en is tussen 2008 en 2010 volledig onder monumentenzorg gerestaureerd. De oude ornamenten en balken zijn daar het bewijs van. Geesteren laat je kennis maken met de talloze wandel- en fietsroutes in de buurt. Ga je op vakantie met de kinderen, dan is een bezoek aan ‘de Melktap’ een leuk uitje. Hier kan je dagelijks verse boerderijmelk tappen en kennismaken met de dieren. (Huiscode NL-7274-01)

27. Deze statige Rijksmonumentale herenboerderij ligt op zo’n 500 meter afstand van het historische dorp Geesteren nabij Borculo en Lochem. Ze stamt uit 1476 en is tussen 2008 en 2010 volledig onder monumentenzorg gerestaureerd. De oude ornamenten en balken zijn daar het bewijs van. Geesteren laat je kennis maken met de talloze wandel- en fietsroutes in de buurt. Ga je op vakantie met de kinderen, dan is een bezoek aan ‘de Melktap’ een leuk uitje. Hier kan je dagelijks verse boerderijmelk tappen en kennismaken met de dieren. (Huiscode NL-7274-01)

28. Deze historische stadsboerderij is een mooi monument uit 1800 in het hart van het gezellige dorpje Culemborg. Dit vakantiehuis combineert een moderne inrichting met authentieke details. De directe omgeving leent zich uitstekend voor fiets- en wandeltochten over de bekende klompenpaden of langs de uiterwaarden van de Lek, waar prachtige vogels zoals lepelaars gespot kunnen worden. De stadsboerderij ligt in het hart van het dorp dicht bij het theater, musea en verschillende horecagelegenheden. (Huiscode NL-6685-01)

28. Deze historische stadsboerderij is een mooi monument uit 1800 in het hart van het gezellige dorpje Culemborg. Dit vakantiehuis combineert een moderne inrichting met authentieke details. De directe omgeving leent zich uitstekend voor fiets- en wandeltochten over de bekende klompenpaden of langs de uiterwaarden van de Lek, waar prachtige vogels zoals lepelaars gespot kunnen worden. De stadsboerderij ligt in het hart van het dorp dicht bij het theater, musea en verschillende horecagelegenheden. (Huiscode NL-6685-01)

29. Een bijzondere en authentieke vakantiewoning in Zelhem dankzij de rijke geschiedenis van dit gemeentelijk monument. Het vakantiehuis is een voormalige opzichterswoning uit 1920 en is gelegen aan de bosrand van landgoed ’t Zand in Zelhem. Zelhem staat bekend als het groene hart van de Achterhoek waar je kan genieten van de rust en ruimte. In de regio liggen prachtige wandel- en fietstochten voorhanden. (Huiscode NL-7021-08)

29. Een bijzondere en authentieke vakantiewoning in Zelhem dankzij de rijke geschiedenis van dit gemeentelijk monument. Het vakantiehuis is een voormalige opzichterswoning uit 1920 en is gelegen aan de bosrand van landgoed ’t Zand in Zelhem. Zelhem staat bekend als het groene hart van de Achterhoek waar je kan genieten van de rust en ruimte. In de regio liggen prachtige wandel- en fietstochten voorhanden. (Huiscode NL-7021-08)

30. Deze riante villa met jacuzzi en stoomdouche nabij de Waddeneilanden en de Friese hoofdstad Leeuwarden neemt je 100 jaar mee terug in de tijd. De kamers vertellen elk hun eigen verhaal terwijl de huiselijke sfeer zich uit in warme kleuren, authentieke details en het vele invallende licht. De villa ligt centraal op een perceel van 2000 m²! Sint Jacobiparochie is een vredig dorp, waar je geniet van typische streekgerechten. Bijzonder in Sint Jacobiparochie is dat hier de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella start. (Huiscode NL-0003-27)

30. Deze riante villa met jacuzzi en stoomdouche nabij de Waddeneilanden en de Friese hoofdstad Leeuwarden neemt je 100 jaar mee terug in de tijd. De kamers vertellen elk hun eigen verhaal terwijl de huiselijke sfeer zich uit in warme kleuren, authentieke details en het vele invallende licht. De villa ligt centraal op een perceel van 2000 m²! Sint Jacobiparochie is een vredig dorp, waar je geniet van typische streekgerechten. Bijzonder in Sint Jacobiparochie is dat hier de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella start. (Huiscode NL-0003-27)

1. Voor een topvakantie aan zee en in een prachtig monument reis je naar Middelkerke. Daar staat midden in een beschermd duingebied, een volledig gerenoveerde art-deco woning uit 1924. De villa, van de hand van architect Georges Vivenoy, was lange tijd eigendom van De Lijn en ooit woonde er de chef van het tractiestation van de Kusttram met zestien kinderen! De villa heeft de status van een geklasseerd monument op slechts vijftig meter van het strand. (Huiscode BE-8430-41) 2. Aan de andere kant van Vlaanderen ligt de Voerstreek en ook daar kun je een unieke vakantiewoning mét historisch karakter huren. Het gebouw dateert uit 1734 en heeft sinds die tijd de meest uiteenlopende functies, van een limonadefabriek tot een plek voor dames van plezier. De sfeer van weleer proef je door het hele huis en vele gasten roemen de warme, huiselijke inrichting. Het golvende landschap rondom, ideaal om te fietsen en te wandelen, krijgen ze er extra bovenop. (Huiscode BE-3790-19) 3. In de regio rond Spa, in de Luikse Ardennen ligt de voormalige conciërgewoning van een kasteel die helemaal is gerestaureerd en verbouwd tot vakantiewoning. De plek is zo mooi dat zelfs de Franse auteur Victor Hugo erdoor werd geïnspireerd. Het huis is comfortabel ingericht. Via een brug kom je bij de ingang en voor de slaapkamers ga je langs draaitrappen omhoog. Een reis terug in de tijd! (Huiscode BE-4860-03) 4. Een vakantiewoning voor tien personen in een gerestaureerde watermolen en geklasseerd door monumentenzorg. Van binnen en buiten herinneren diverse elementen nog aan de vroegere functie. Dit pand ligt langs een van de mooiste rivieren van ons land, in de provincie Namen. Op de Hermeton kun je varen en de vallei biedt enorm veel wandelmogelijkheden. Er zijn excursies bij de vleet: naar de grotten van Han, naar Dinant, Hastière, Maredsous en naar tal van culturele sites. (Huiscode BE-5680-01) 5. Deze knusse vakantiecottage, gelegen aan de rand van het dorp Waimes in een rustige buurt, bevindt zich in een bijzondere hoeve uit de 18de eeuw. Nu is het een monument, maar vroeger was het een peketdistilleerderij waar peket gemaakt werd, een Luikse sterke drank bekend in de streek. Hier overnacht je bovendien in een van de laatste authentieke vierkanthoeves. Waimes ligt midden in de Ardennen, aan de rand het natuurpark van de Hoge Venen, ideaal voor een wandeling! (Huiscode BE-4950-212) 6. Dit voormalige gerechtshof uit de 18de eeuw is een locatie met geschiedenis. Van het gebouw werd zelfs al melding gemaakt in de 14de eeuw. Een blauwe steen, eiken balken en een openhaard typeren de vakantiewoning die aan de oever van een riviertje ligt, op twee stappen van de Ourthe en op tien minuten van Durbuy. (Huiscode BE-4180-17) 7. In het hart van Herve ligt deze bijzondere kasteelwoning met plaats voor 14 personen. Het knappe landhuis werd volledig gerenoveerd en gemoderniseerd en beschikt over een Turks stoombad, jacuzzi en verwarmd privézwembad. Het kasteel ligt in de buurt van het dorp Cremont-sur-Berwinne en in de omgeving van verschillende golfbanen, grotten en andere te bezoeken kastelen. (Huiscode BE-4890-02) 8. Le Moulin d’Annevoie is een karakteristiek en volledig gerestaureerde watermolen uit de 17de eeuw. Dit groepshuis, verborgen tegen de grens van de Ardennen, biedt plaats voor 32 personen. Van hieruit geniet je van een prachtig uitzicht en directe toegang tot de tuinen van Annevoie. Bovendien bieden de watervallen in de tuin van de vroegere molen een heerlijke bron van verkoeling tijdens de zomer. (Huiscode BE-5537-11) 9. Deze luxueuze villa ligt in het centrum van Tielt, in het Brugse Ommeland. Het is een echt 18de-eeuws baljuwhuis en staat op de lijst van historisch erfgoed. Vandaag de dag ziet het er wel verbouwd uit compleet met een stijlvolle inrichting, waarbij het historische karakter werd behouden. Dankzij de locatie kan je niet alleen het bruisende centrum van Tielt ontdekken, maar vormt dit ook het vetrekpunt van veel fiets- en wandelroutes. Bovendien liggen de culturele steden Brugge, Gent en Kortrijk binnen handbereik. (Huiscode BE-1032-01) 10. Voor wie met de hele familie (maximum 36 personen) een vakantie wil hebben zonder pottenkijkers, is bij dit gerenoveerde luxueuze kasteel Marchin in de Ardennen aan het juiste adres. De ingerichte kamers zijn voorzien van alle comfort. Uitrusten kan in de verschillende leefruimtes bij het haardvuur of aan de piano. Meer animo is dan weer te vinden bij de poolbiljart of aan de tafeltennistafel. Alles slaapkamers zijn bovendien voorzien van een privébadkamer voor voldoende privacy. (Huiscode BE-1127-01) 11. Dit vakantiehuis bevindt zich in een bijgebouw van een landhuis in Roumont, opgericht in 1764 door Henri-Ignace Casaguy, een man met aanzien. Het domein, het kasteel en het vakantiehuis staan vanaf 1976 onder monumentenzorg door hun historische en artistieke waarden. Hier geniet je niet alleen van de rust, maar ook van voldoende ruimte en comfort voor een groep van maximaal 9 personen. Bovendien is dit de ideale uitvalbasis voor historische steden zoals Bastogne, Saint-Hubert en La-Roche-en-Ardenne en verschillende sportieve activiteiten. (Huiscode BE-6686-20) 12. Op een domein van één hectare vind je dit vakantiehuis dat deel uitmaakt van een voormalige kasteelhoeve, erkend patrimonium van België, in de uitgestrekte velden van de Condroz. De enorme tuin achter het huis met zwembad, poolhouse, vijver en wandelpaden zijn nog maar het begin als je arriveert. Want ook bij de inrichting is niets aan het toeval overgelaten: die straalt luxe en charme uit. (Huiscode BE-5352-04) 13. Het is genieten geblazen in dit origineel vakantiehuis op de grens van de Belgische Ardennen en het stuwmeer van de Haute Sûre in Luxemburg. Deze oude pastorie midden in het kleine dorp Parette ligt op een hoogte van 470 meter wat prachtige vergezichten op het natuurpark en de Vallei van Attert, tot aan de St Martin kerk in Aarlen, oplevert. Het pand werd volledig gerenoveerd met traditionele materialen wat het huis een typische charme en klasse geeft. (Huiscode BE-6717-02) 14. Wat als je een oude parochieschool omtovert tot vakantiewoning? Dan krijg je dit. Oud Schooltje De Linde in Wijtschate werd oorspronkelijk gesticht door pastoor Blancke die de verfransing in deze streek vlakbij de Franse grens tegen wilde gaan. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het pand met de grond gelijk gemaakt om daarna terug opgebouwd te worden en tot 1976 dienst te doen als strikt gescheiden jongens- en meisjesschool. Het pand raakte in verval tot de huidige eigenaar het in 2000 kocht en liet renoveren. Het resultaat is knap: gebaseerd op de voormalige functie van het pand maar met een moderne twist. (Huiscode BE-8953-01) 15. Op een uitzonderlijk domein van 1 hectare in Ohey, de Ardennen, ligt dit chique vakantiehuis compleet met verwarmd buitenzwembad en luxueus poolhouse. Het huis maakt deel uit van een beschermde kasteelhoeve (erkend patrimonium van België), gelegen in de uitgestrekte velden van de Condroz. De smaakvol ingerichte woning biedt plaats voor 20 personen en leent zich uitstekend voor bedrijven. (Huiscode BE-5352-02) 16. Dit knusse vakantiehuisje bevindt zich in het kleine dorpje Benneveld. De oude elementen in het vakantiehuisje zorgen ervoor dat het een authentieke uitstraling krijgt. Na een mooie wandeling of een dagje uit kan er uitgerust worden op het overdekte terras. Benneveld ligt te midden van de regio ‘Magisch Drenthe’ waar veel bezienswaardigheden te vinden zijn. Vanuit het vakantiehuis loop of fiets je direct de natuur in. Puur genieten! (Huiscode NL-7856-02) 17. In het Zuid-Limburgse Slenaken staat een Rijksmonumentale hoeve uit 1741. Er zijn twee vakantiewoningen in dit monument, gerealiseerd in de voormalige koestal. Handig voor zij die bijvoorbeeld met twee gezinnen op vakantie willen. De streek wordt ook wel eens de Tuin van Nederland genoemd omwille van de glooiende heuvels en de kabbelende beekjes. (Huiscodes NL-6277-02 en NL-6277-03) 18. Op naar Katwijk, Zuid-Holland voor een vakantie met stijl, in een schitterende woning voor 12 personen, op maar tien minuten fietsen van het strand. Ook hier is het elke dag Monumentendag want deze vakantiewoning is gebouwd als herenhuis en deed later dienst als raadhuis, met een monumentale trap die er nog altijd staat. (Huiscode NL-5537-01) 19. Altijd al eens willen logeren op een landgoed? In Noord-Brabant vind je een statig landhuis waar je met vier personen kan verblijven. Vanbinnen geven diverse designelementen het een hedendaags karakter, terwijl het gebouw zelf ruim driehonderd jaar terug gaat. De natuur van de Loonse en Drunense Heide nodigt uit voor een wandeling en ook pretparken en diverse steden zijn nabij. (Huiscode NL-0001-04) 20. Dit karakteristiek Commandeurshuis staat synoniem voor een knus, vrijstaand vakantiehuis dat dateert uit 1684. Het dankt zijn naam aan de rijke walvisvaarthistorie van Ameland. De woning werd volledig gerenoveerd met behoud van het authentieke karakter: let vooral op de typische boerderijdeur en de kenmerkende tegeltjes met blauwe afbeeldingen. Je slaapt hier pal in het centrum van het plaatsje Nes, op anderhalve kilometer van het strand. (Huiscode NL-9163-07) 21. In Arnhem Gelderland ligt dit pittoreske koetshuis op landgoed De Lange Hut, gebouwd in 1915. 53 jaar later, in 1968, verwoestte een brand echter het hele domein, op het koetshuis gelukkig na. Het landgoed kwam in handen van de gemeente Arnhem dat het koetshuis uitriep tot gemeentelijk monument. De nieuwe eigenaren hebben het gebouw in de originele staat teruggebracht wat zorgt voor een huiselijke, moderne inrichting. Bovendien ligt dit vakantiehuis nabij Park De Hoge Veluwe waar talrijke wandel- en fietspaden liggen. (Huiscode NL-6816-01) 22. In het hart van de Achterhoek, in het centrum van de oude vestingstad Bredevoort ligt deze monumentale vakantiewoning. De voormalige boerderijen timmerwerkplaats dateren uit eind 1500. De kelder met kruisgewelf en de achtergevel van het huis zijn zelfs nog origineel uit die tijd. Een complete restauratie zorgde voor een comfortabel ingerichte vakantiewoning. Kom zeker ook eens buiten want het stadje Bredevoort heeft een rijke geschiedenis die het ontdekken waard is. Wist je dat Bredevoort vooral bekend staat als Boekenstad? Vele monumentale panden huisvesten nu boekenwinkels. (Huiscode NL-7126-02) 23. Dit vakantieadres ligt in één van de mooiste straten van de Leewarder binnenstad. Op nog geen minuut tijd wandel je naar het stadspark, de grachten en de beroemde kerktoren De Oldenhove. Maar eerst genieten van de slaapplek, natuurlijk. Die is ondergebracht in een gerenoveerd hoekpand uit 1758 en heeft een erg chique uitstraling. Het vakantiehuis is een rijksmonument en heeft splitlevelindeling, dat wil zeggen dat ongeveer 140 m² verdeeld wordt over 4 verdiepingen. Er is plaats voor vier personen. (Huiscode NL-8919-03) 24. In een landelijke omgeving in het Gelderse Zoelen, aan het Amsterdam-Rijnkanaal, ligt deze karakteristieke boerderij. De fundamenten ervan dateren uit de 18e eeuw, omstreeks 1730. Het is tegenwoordig een monument, waarvan het boerenvoorhuis is ingericht als vakantiewoning. Daarnaast biedt het afwisselende landschap van de Betuwe volop mogelijkheden om het landleven te ervaren: je kan er wandelen en fietsen over slingerende dijkjes en je de rivier over laten zetten. Onderweg komt je niets dan fruitbomen, karakteristieke dorpjes en talloze historische kastelen en forten tegen. (Huiscode NL-4011-01) 25. Dit charmant vakantiehuis stamt uit de 18de eeuw, meer bepaald 1711, en maakt deel uit van een oude boerderij. Dat zie je voornamelijk dankzij de buitenkant. Vanbinnen is alle moderne comfort aanwezig. Aan de ene kant ligt het op 50 meter afstand van het gezellige centrum van Nes, aan de andere kant kijk je vrij uit over de velden in de richting van de Waddenzee. Een mooie plek om je ontdekkingstocht op het eiland Ameland te beginnen. (Huiscode NL-2896-01) 26. Dit is een kenmerkende kop-hals-rompboerderij uit 1861, met prachtig landelijke ligging in de weidse Friese Greidhoeke. De eigenaar bewoont het voorhuis en het andere gedeelte van de boerderij - een monument - is tegenwoordig ingericht als sfeervol, authentiek vakantiehuis met modern comfort. De boerderij ligt aan de route van de Elfstedentocht en is een prima uitgangspunt om fietsend, lopend of per boot de natuur en cultuur van Friesland te ervaren. (Huiscode NL-8635-01) 27. Deze statige Rijksmonumentale herenboerderij ligt op zo’n 500 meter afstand van het historische dorp Geesteren nabij Borculo en Lochem. Ze stamt uit 1476 en is tussen 2008 en 2010 volledig onder monumentenzorg gerestaureerd. De oude ornamenten en balken zijn daar het bewijs van. Geesteren laat je kennis maken met de talloze wandel- en fietsroutes in de buurt. Ga je op vakantie met de kinderen, dan is een bezoek aan ‘de Melktap’ een leuk uitje. Hier kan je dagelijks verse boerderijmelk tappen en kennismaken met de dieren. (Huiscode NL-7274-01) 28. Deze historische stadsboerderij is een mooi monument uit 1800 in het hart van het gezellige dorpje Culemborg. Dit vakantiehuis combineert een moderne inrichting met authentieke details. De directe omgeving leent zich uitstekend voor fiets- en wandeltochten over de bekende klompenpaden of langs de uiterwaarden van de Lek, waar prachtige vogels zoals lepelaars gespot kunnen worden. De stadsboerderij ligt in het hart van het dorp dicht bij het theater, musea en verschillende horecagelegenheden. (Huiscode NL-6685-01) 29. Een bijzondere en authentieke vakantiewoning in Zelhem dankzij de rijke geschiedenis van dit gemeentelijk monument. Het vakantiehuis is een voormalige opzichterswoning uit 1920 en is gelegen aan de bosrand van landgoed ’t Zand in Zelhem. Zelhem staat bekend als het groene hart van de Achterhoek waar je kan genieten van de rust en ruimte. In de regio liggen prachtige wandel- en fietstochten voorhanden. (Huiscode NL-7021-08) 30. Deze riante villa met jacuzzi en stoomdouche nabij de Waddeneilanden en de Friese hoofdstad Leeuwarden neemt je 100 jaar mee terug in de tijd. De kamers vertellen elk hun eigen verhaal terwijl de huiselijke sfeer zich uit in warme kleuren, authentieke details en het vele invallende licht. De villa ligt centraal op een perceel van 2000 m²! Sint Jacobiparochie is een vredig dorp, waar je geniet van typische streekgerechten. Bijzonder in Sint Jacobiparochie is dat hier de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella start. (Huiscode NL-0003-27)

Meer info over Belvilla vakantiehuizen: nl.belvilla.be

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *