10 dingen die je moet weten over Australië

‘Het land aan de andere kant van de wereld’ kennen we vooral dankzij bureaubladachtergronden van prachtige stranden, bruisende steden als Sydney, Croc Dunee en zangeres Kylie Minogue. Zowel avonturiers als levensgenieters halen er hun hart op. Maar wist je dit al over het land van de Aboriginals en kangoeroes?

1. Niet alle dieren zijn dodelijk…
Australië heeft een ruim aanbod aan fauna, waarmee je met de meeste niet oog in oog wilt staan in het wild wegens dodelijk gevaarlijk. Maar gelukkig blijkt die kans erg klein. De grote witte haai, die een erg slechte reputatie geniet, is slechts verantwoordelijk voor gemiddeld één dode per jaar.

Met kangoeroes zoek je best geen ruzie.

Met kangoeroes zoek je best geen ruzie.

2. …maar let toch op voor de dodelijke exemplaren
Van haaien tot slangen, koala’s en kangoeroes; Australië heeft het allemaal! Maar wat toeristen misschien niet weten is dat sommige van die iconische dieren wel zware klappen kunnen uitdelen. Gemiddeld sterven er 30 mensen per jaar in Australië door gevolg van dieren, met de kangoeroe op plaats vier in de meest dodelijke lijst. Ze worden dus niet voor niets ‘boxing kangaroos’ genoemd, helaas.

3. Ze praten er hun eigen Engels
Australiërs hebben een verkorte manier om dingen te zeggen en ze houden van bijnamen. Eens je aankomt in Australië ga je zinnen als deze horen: ‘Howyagaan mate? I’ll just pop past the bottle-o to get some stubbies for the barbie this arvo then we will be sweet as!’ In mooi Engels bedoelen ze: ‘How are you, my friend? I will go to the liquor store and buy some beers before the barbeque this afternoon and then we will be ready!’ Het vraagt wat oefening.

De skyline van Melbourne, dé stad voor lekkerbekken.

De skyline van Melbourne, dé stad voor lekkerbekken.

4. Australië is groot, héél groot
Australiërs staan er wel eens van te kijken als toeristen in Sydney voorstellen om naar Cairns, in het noordoosten, te rijden om er het weekend door te brengen. Bereid je voor op een lange rit want het duurt maar liefst 27 rij-uren of 3 vlieguren om dat traject af te leggen. Wil je Perth zien, helemaal in het zuidwesten? Vanuit Sydney duurt dat zelfs nog langer: een vlucht van 5 uur of een autorit van maar liefst 40 uur door de woestijn. Weet dus goed wat je wil, en bereid je voor.

5. Sydney en Melbourne zijn een paradijs voor foodies
Dankzij haar geweldige immigratiecultuur staan Sydney en Melbourne bekend om hun overheerlijke gastronomische mogelijkheden. Bezoek elke dag een verschillende wijk en je eet de hele dag divers dankzij een culinaire trip rond de wereld: Italiaanse koffie als ontbijt, Thai als lunch, Libanees als avondeten en als dessert een mango lassi uit India.

In Coober Pedy is het gebruikelijk om onder de grond te leven.

In Coober Pedy is het gebruikelijk om onder de grond te leven.

6. Sommige mensen leven onder de grond om de hitte te omzeilen
In het zuidelijke Coober Pedy hebben veel inwoners hun huizen ondergronds gebouwd om zo geen last te krijgen van de broeierige temperaturen. De stad staat bekend om de ontginning van opalen waardoor veel gezinnen nu hun onderkomen vinden in omgebouwde mijnen. Zin in een partijtje golf? Om de hitte te vermijden spelen de inwoners vaak ’s nachts op een volledig grasvrij veld. In plaats daarvan nemen ze een stukje grasmat mee om hun ‘glow-in-the-dark’-golfballetje op te slaan.

7. De geschiedenis van de Aboriginals is rijk en lang
De Australische Aboriginals zijn de langstlevende culturele gemeenschap ooit geweest op aarde en ze dateren terug van zo’n 50.000 jaar geleden. De spiritualiteit van de bevolking, ‘dreaming’ genaamd, wordt gelinkt aan het land en vertelt verhalen over het scheppingsproces en de geesten van voorouders.

Neem zeker de tijd om er de cultuur van de Aboriginals te ontdekken.

Neem zeker de tijd om er de cultuur van de Aboriginals te ontdekken.

8. Je kan er studeren via de lucht
Sommige kinderen wonen in gemeenschappen die zo ver van elkaar vandaan liggen dat het onmogelijk is om elke dag te verzamelen in een schoolgebouw. Om dat probleem op te lossen volgen de leerlingen en studenten les via een radio met hoge frequentie. Ze komen eens per jaar samen voor een groots sportevenement.

9. Australiërs houden van het ongerepte buitenleven
Of het nu is om te wandelen, zwemmen, sporten of wat rond te hangen, Australiërs houden ervan om zich buiten te amuseren. Dankzij spectaculaire uitzichten op de Kimberley’s, het Great Barrier Reef, Kangaroo Island en zowat elk strand langs de 26.000 kilometer lange kustlijn is het niet moeilijk te verklaren waarom.

Het motto voor elke Australiër: 'een dag niet buiten geweest is een dag niet geleefd!'

Het motto voor elke Australiër: ‘een dag niet buiten geweest is een dag niet geleefd!’

10. Australiërs zijn enorm relaxed en gastvrij
Eens je arriveert in Australië zal je merken wat een (ont)spannende en gastvrije plek het land is. De kalme, rustige inwoners hebben altijd wel zin in een ‘barbie’, ook wel barbecue, met een biertje. Niet te lang twijfelen als je Australië ooit wil bezoeken, gewoon doen!

Bron: I Am Aileen/Laura Fairbourn

Foto’s : © Corey Hamilton | Jarel Remick | Martin Forjan | Andrea Izzotti | Angelina Pilarinos | Vijay Anand

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *