Op zoek naar de Vlaamse roots in Hondschoote

Vlaamse roots in Frans-Vlaanderen zoeken we deze keer in Hondschoote met een gids die nog onversneden Westvlaemsch spreekt. Dankzij de productie van sajet en saai in de 16de eeuw was Hondschoote één van de machtigste steden van de regio en de mooiste stad van Vlaanderen.

Sajet
Als Vlamingen kennen wij het woord sajet voor minderwaardige wol. Het is gekaarde, maar ongekamde en dus minder gladde wol. In de 15de eeuw verwerkten ambachtslui uit Hondschoote sajet tot een goedkopere stof. De inwoners van Hondschoote vonden die echter te min voor eigen gebruik, maar via Brugge en Antwerpen werd ze uitgevoerd naar heel Europa en de Hondschootenaren werden er schatrijk van.

Het stadhuis van Hondschoote. © Panoramio

Het stadhuis van Hondschoote. © Panoramio

Een stadhuis in Vlaamse renaissancestijl
Het stadhuis, het mooiste van Frans-Vlaanderen, is één van die pronkstukken uit dat roemrijk verleden. Het is opgetrokken in natuursteen en vertoont een opvallende gelijkenis met dat van Veurne. Je kan er vrij in- en uitlopen. We waren vooral onder de indruk van de mooie feestzaal op de eerste verdieping, waar regelmatig tentoonstellingen plaatsvinden. Wandel ook eens rond het gebouw want de bakstenen achtergevel, versierd met een toren, ziet er compleet anders uit.

De Sint-Vaastkerk van Hondschoote. © Commons Wikimedia

De Sint-Vaastkerk van Hondschoote. © Commons Wikimedia

Een pronkerige hallenkerk in Vlaamse gotiek
De Sint-Vaastkerk is een typische hallenkerk in Vlaamse gotiek. Zijn 82 meter hoge indrukwekkende klokkentoren uit 1513 imponeert. De beiaard speelt met de regelmaat van de kerkklok Vlaamse wijsjes. Ga toch ook even binnen. Wij hadden alvast geluk dat de orgelist het prachtig rococo-orgel bespeelde. Ook al zijn we niet zo Rooms-katholiek, toch geraakten we gefascineerd door de magnifieke retabels en met een beetje verbeelding hoor je een donderpreek gegeven van op de barokke preekstoel.

Vlaams linnen
In het VVV-kantoor van het Pays du Lin in Hondschoote vinden we nummers van het tijdschrift Yser Houck, dat zowel in het Frans als in het Vlaams ijvert voor het behoud van het Frans-Vlaamse erfgoed, dat veel meer omvat dan een taal. Zo biedt Le Grenier du Lin een gezonde mix van het heden en verleden. Achter de zaak zien we de ambachtelijke verwerking van vlas, zoals dat gebeurde toen het Graafschap Vlaanderen het mekka van het linnen was. In de winkel adviseert Valerie ons over producten in hedendaags kwaliteitslinnen.

De Noordmeulen in Hondschoote. © Panoramio

De Noordmeulen in Hondschoote. © Panoramio

De oudste houten staakmolen van Europa
Hondschoote telt twee molens. Je kan ze bezoeken als je eerst een ommetje maakt langs de toeristische dienst. De gepassioneerde molenaar vertelt je graag alles over die vernuftige staaltjes van industriële archeologie en vindt het doodjammer dat hij geen opvolger heeft. De Noordmeulen is een staakmolen van 1127 en daarmee de oudste molen van Europa. De andere molen, de Spinnewyn, speelde een belangrijke rol tijdens de slag van Hondschoote in 1793.

Logeren bij Vlamingen in de leuke B&B Ons Kot
Hondschoote ligt vlak bij de grens met West-Vlaanderen. Toen Clairette en Geert op zoek waren naar een betaalbare woonst om met een B&B te starten, was de enige optie uitwijken naar Frankrijk. ’s Avonds schuiven we met de familie mee aan de grote tafel. De inrichting van de kamers staat in het teken van telkens een ander sprookje. Zoonlief bedacht de originele naam ‘Ons Kot’ omdat de Fransen Hondschoote zo uitspreken.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Office de tourisme du Pays du Lin
| 5 Place du Général de Gaulle | 59122 Hondschoote
Tel. +33 (0)328 62 53 00 | Internet: www.otpaysdulin.fr
Overnachten
Ons Kot | 1200 Chemin du Clachoire | 59122 Hondschoote | Tel. +33 (0)328 20 76 87
Internet: www.onskot.com

Lectuur
De Westhoek | Jan Yperman
| Davidsfonds /Leuven
Trotter: Nord-Pas-de-Calais
| Lannoo

REISREPORTER IN FRANS-VLAANDEREN
Reisreporter Miet Waes gaat op zoek naar de Vlaamse roots in Frans-Vlaanderen. Cassel is haar eerste stop. Daarna gaat haar ontdekkingstocht verder in Bergues, Hondschoote, Dunkerque en Gravelines. Wil je meer lezen over Frans-Vlaanderen? Hou dan zeker Reisreporter in de gaten!

Coverfoto: © Victor Lepeltier

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *