Roadtrip doorheen het spectaculaire filmdecor van de GVR

De Grote Vriendelijke Reus lijkt de nieuwe kaskraker van Spielberg te worden. Voor de verfilming van Roald Dahl’s hartverwarmende klassieker zocht en vond de crew in Schotland prachtige en dramatische filmlocaties. Reden genoeg voor een rondje setjetting in het land van geruite rokjes en doedelzakken.

De Grote Vriendelijke Reus. © Walt Disney Pictures

De Grote Vriendelijke Reus. © Walt Disney Pictures

Mysterieuze natuurscenes als filmdecor
Filmliefhebbers, setjetters of filmlocatiespotters, verheug jezelf want deze keer bevinden de mystieke landschappen zich dichterbij dan je vermoed. Deze keer geen trans-Atlantische vliegreis naar het zuidelijk halfrond maar een overzet of korte vlucht naar Schotland. Het film location team scoutte Noord-Europa op zoek naar aangrijpende mysterieuze natuurscenes die konden dienen voor de nieuwe Disney-film de GVR, voluit: de Grote Vriendelijke Reus.. Uiteindelijk viel de keuze op plekken in Schotland zoals: Isle of Sky, Shiant Islands, de Binnen- en Buiten-Hebriden en de Orkney archipel.

Quiraing. © Phil Buckle

Quiraing. © Phil Buckle

Midden-Aardse plekken in Schotland
De meest karakteristieke plekjes werden digitaal verbeterd en vormen de rotsachtige achtergrond voor de avonturen van de Grote Vriendelijke Reus. Onder deze ‘Middle Earth’-locaties prijkt de bijzondere Storr heuvel: een stenige top op het schiereiland Trotternish, met zijn opvallende rotsachtige hoogtepunt bekend als de Old Man of Storr. Andere Midden-Aardse plekken zijn Quiraing, een steile aardverschuiving op de meest noordelijke top van de Trotternishkam, en de Cullin rocky mountains, een rotsachtige bergketen in het zuidwesten van het eiland Skye.

Cullin Hills. © Martin Hölblinger

Cullin Hills. © Martin Hölblinger

We trekken hoger naar het noordwesten van Schotland voor de Shiant Islands. Deze kleine groep eilanden bevinden zich in de zeestraat Minch tussen de Schotse Hooglanden en de noordelijke Binnen- en Buiten-Hebriden. Minder bekend bij het grote publiek maar zeer gegeerd door vogelspotters. Niet minder dan 250.000 zeevogels genieten hier van hun onderkomen.

Shiant Islands. © Les Ellingham

Shiant Islands. © Les Ellingham

Andere luchtopnames uit BFG brengen ons naar de Orkney-eilanden of Orcaden. Ongeveer 200 kleine eilanden die 16 km ten noorden van Caithness in Noord-Schotland voor de kust liggen vormen de gelijknamige archipel. Hier fungeerde de rotsformatie Old Man of Hoy als filmdecor.

Old Man of Hoy. © Neil Goodwin

Old Man of Hoy. © Neil Goodwin

Rotsformaties als meubilair
Reuzen duiken vaker op in Schotse folklore en met name in de westelijke eilanden. De topografie van het land beschikt over vele stenen en rotsen in de vorm van stoelen, bureaus en tafels. Charmant geïnterpreteerd als overblijfselen van een oud ras van reuzen. Daarom verschafte Schotland de film prachtige aangrijpende berg- en eilandlocaties die het land vormen van De Grote Vriendelijke Reus, een plaats van verwondering en ontzag! Een roadtrip in de voetsporen van de filmheld staat garant voor tot verbeelding sprekende panorama’s.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Isle of Skye| Internet: www.skye.co.uk
Toerisme Shiant Isles|Internet:  www.shiantisles.net
Toerisme Binnen- en Buiten-Hybriden | Internet: www.visitouterhebrides.co.uk
Toerisme Oarkney | Internet: www.visitorkney.com
Toerisme Schotland | Internet: www.visitscotland.com/nl-nl
Toerisme Groot-Brittannië | Internet: www.visitbritain.com/be
Bereikbaarheid
Afstand | Brussel – Isle of Skye = 1.410 Kilometer
Vliegtuig | Vluchten vanuit Brussel naar Glasgow via Londen of Birmingham | Vergelijk de prijzen van vliegtickets via: www.vliegtickets.be | www.cheaptickets.be

Coverfoto: © Colin Mill

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *