In de woestijn van Jordanië, ten noordwesten van het stad Azraq, hebben onderzoekers en archeologen na drie jaar stenen werktuigen met dierresten gevonden. Zo’n 250.000 jaar geleden werden de gereedschappen gebruikt om te jagen, meteen het oudste teken van leven in de regio.
3 jaar zoeken
Een jong team archeologen van de University of Victoria werkt al 3 jaar nauw samen met onderzoekers uit Jordanië en Amerika in de Jordaanse woestijn. In die tijd vonden ze maar liefst 10.000 stenen werktuigen ten noordwesten van Azraq. De vondsten dateren van 250.000 jaar geleden. 17 werktuigen bevatten zelfs nog dierlijke resten.
Jagers
Het zou gaan om sporen van onder andere paarden, eenden, wilde runderen en zelfs neushoorns. De onderzoekers geloven dat een (nog) niet geïdentificeerde menselijke voorouder, waarschijnlijk de Homo Erectus of Homo Heidelbergensis, gebruik maakte van deze instrumenten voor het jagen op dieren.
Oudste vondst
Dit is meteen het oudste bewijs dat onze voorouders stenen gereedschappen gebruikten om zich te kunnen voorzien in hun levensonderhoud. In tegenstelling tot honderdduizenden jaren geleden, toen dit gebied nog nat en weelderig was en daarmee ideaal om te jagen, ligt het er nu warm en droog bij.
Coverfoto: © Daniel J Allen
Laat een bericht achter